un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Gigabyte Aero X16 cu placă NVIDIA GeForce RTX 5070: un laptop echilibrat pentru aplicații intensive de creație

28 Jul 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Acest Gigabyte Aero X16 pe care l-am testat este un laptop performant, are o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 5070 înăuntru, plus un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 și 32 GB RAM, dar nu l-aș numi de gaming.

Rulează bine jocurile pe el, dar prin forma sa, fiind mai subțire și mai ușor, pare mai potrivit celor care vor un laptop performant pentru muncă. Și nu mă refer la Excel și emails, ci la aplicații creative de modelare, randare, editare foto-video, programare și altele. Eticheta “GeForce RTX Studio” de pe carcasă asta semnifică.

Preț: încă nelistat, probabil în jur de 9000 lei. Apropo, și F64 a început să vândă sisteme Studio, dar momentan doar Lenovo și Alienware sunt listate.

Specificații Gigabyte Aero X16 EG61H 2WH:

  • NVIDIA GeForce RTX 5070 Laptop cu 8 GB GDDR7
  • AMD Ryzen AI 9 HX 370, un model 12 nuclee, 24 threads, max 5,1 GHz
  • 32 GB DDR5 5600 MHz (până la 64 GB suportați)
  • ecran 16 inci, 16:10, IPS 2.560 x 1600px, 165 Hz, 400 nits
  • stocare 1 TB pe PCIe Gen4x4 și 1 TB pe PCIe Gen 4×2 (max 4 TB total pe M.2)
  • tastatură iluminată RGB
  • port RJ-45 1 Gigabit, port HDMI 2.1, 2x USB 3.2 Gen1 tip A, 1x USB 2.0 tip A, 1x USB4 cu DisplayPort 1.4 pe tip C, jack audio 3,5mm combo
  • Wi-Fi 6e, difuzoare 2x 2W, webcam Full HD cu WIndows Hello
  • dimensiuni 355 x 250 x 16,7-20 mm, 1,9 kg

Acestea fiind spuse, l-am testat mai degrabă în aplicații de productivitate decât în jocuri. Pentru cei interesați de performanța în jocuri, am pus mai jos și benchmark-urile 3DMark, care vă permit să-l comparați cu alte modele din piață.

HARDWARE

Ca să începem cu aspectul său fizic, observați că este un model destul de subțire și ușor. Îl ții fără efort cu o singură mână și nici nu te doare spatele dacă-l cari o zi în rucsac. Este un laptop cu care poți face naveta la muncă fără să-l simți ca o povară.

De altfel, asta a și fost ideea clasei de laptopuri Studio atunci când a prezentat-o NVIDIA acum câțiva ani: notebook-uri performante, cu placi video GeForce în interior, dar nu în carcase chunky în felul celor de gaming, ci mai degrabă apropiate de ultrabook-uri. Tehnologia Max-Q ajută în acest sens.

Singurul element care sugerează ideea de gaming pe Gigabyte Aero X16 este tastatura iluminată RGB (dar unitar, nu la nivel de tastă) și fantele ample de răcire de pe lateral și spate. În rest, însă, observați că Aero X16 are un aspect chiar minimalist, un capac simplu gri și textul Gigabyte într-o parte. Dacă-l vezi din spatele ecranului, ai putea crede ca este un ultrabook stil office.

Calitatea construcției este bună, îmbinările par bine realizate, iar balamaua este suficient de solidă. I-aș reproșa faptul că porturile sunt prea apropiate între ele, prea strâns grupate, și asta ar putea crea probleme cu diverse accesorii, dock-uri sau prea multe cabluri înfipte deodată.

Procesorul AMD Ryzen AI 9 este unul dintre cele mai bune pentru laptopuri în acest moment. 12 nuclee, 24 thread-uri, modul grafic integrat – își face bine treaba în învârtit aplicații, acolo unde placa dedicată nu intervine direct.

Placa video este un model GeForce RTX 5070 cu 8 GB de memorie GDDR7. Consumul ei estimat este de maxim 100W.

Are 4608 nuclee CUDA, nuclee Tensor de generația 5, nuclee cu ray-tracing de generația 4, suportă DLSS 4, are 1 codor NVIDIA de generația a noua și 1 decodor de generația a 6-a.

Laptopul folosește suita de tehnologii Max-Q, desigur. Sub acest nume se găsesc diverse tehnologii de eficientizare a performanței laptopului când folosește placa dedicată. De exemplu, alimentarea este gestionată pentru a dezactiva componentele neutilizate ale plăcii video, ieșirea din stand-by a acesteia are loc rapid, la fel și boost-ul în frecvență. Modificarea rapidă a frecvenței de lucru, inclusiv reducerea ei imediat ce load-ul scade, duce la o scădere a consumului energetic și implicit a căldurii generate.

Tastatura mi s-a părut foarte bună, cu butoane mari și o cursă a tastelor bine reglată. M-am obișnuit foarte repede cu ea și am tastat cu viteză mare. Butoanele au un feedback plăcut la apăsare, iar touchpad-ul este și el de dimensiuni mari și nu mi-a creat probleme, deși pe un astfel de laptop nu ai de ce să nu conectezi și un mouse separat.

Stocarea este foarte rapidă:

Un lucru care a funcționat foarte bine este răcirea, care își face treaba fără a fi zgomotoasă. Adică sigur că face zgomot, dar nu din acela de nu te mai auzi cu persoana de lângă tine. Se vede că placa RTX 5070 consumă mai puțin decât modelele superioare și deci nevoia de răcire este mai mică.

Dacă ar fi să schimb ceva, aș adăuga un cititor de carduri SD. Mi se pare că toate laptopurile Studio ar trebui să aibă și așa ceva. Știu că un cititor extern pe USB nu este scump, dar de ce să nu integrezi unul direct în laptop, în special pe un șasiu de 16 inci?

TESTE

Trecând la puterea de procesare, placa aceasta RTX 5070 nu o fi vârful de gama al seriei RTX 50, dar nici nu te rogi de ea să lucreze. Ca idee, acest laptop este la fel de performant pe baterie precum desktopul meu cu RTX 3080, cel puțin în editare și randare video, unde am eu nevoie de putere mare de procesare. Iar când îl cuplez la priză, îl depășește cu mult.

Spuneam de jocuri. Rezultatele din 3DMark sunt cele de mai jos:

Iar placa video suportă și DLSS 4. DLSS este tehnologia NVIDIA prin care cadrele sunt randate la o rezoluție mai mică și apoi li se face upscale până la rezoluție dorită. Cu DLSS 4 se poate face chiar și generare de mai multe cadre, crescând de 3-4 ori FPS-ul total. Asta va fi o funcție utilă în special în viitor, când vor apărea jocuri mai complexe și DLSS 4 va fi atunci binevenit pe laptop.

Am folosit driverele Studio pe laptop, cele gândite de NVIDIA pentru aplicații. Am mai făcut și următoarele teste, rulate tot pe placa video dedicată:

Aplicațiile accelerate însă de plăcile video NVIDIA sunt tot mai bune și funcționează foarte bine. NVIDIA Broadcast este un exemplu bun și vine preinstalat în laptop. Este utilitarul lor pentru video-apeluri și în care compania a tot adăugat funcții noi. Pe video, poți blura, elimina sau înlocui fundalul, poți să-ți iluminezi artificial mai bine fața, poți face autoframe în cadru atunci când te mișto. Mai are și acea funcție inedită numită Eye Contact, prin care ochii tăi par că se uită în webcam-ul laptopului, nu în jos spre ecran, așa că pare că te uiți la persoana cu care vorbești. Au mai adăugat recent și o funcție de eliminare a zgomotului din imagine, utilă când ții apeluri din camere cu lumină slabă.

Pe partea de audio, aplicația poate elimina zgomotul ambiental și ecoul perceput de microfonul tău, dar poate și să elimine zgomotul și ecoul transmis de persoana cu care vorbești, ca să o auzi mai clar. O funcție nouă, adăugată mai recent, este Studio Voice, care îmbunătățește sunetul prins de microfonul tău.

Toate aceste procesări sunt făcute de placa video dedicată, iar procesorul rămâne disponibil pentru alte activități. Mie aplicația aceasta mi s-a părut mereu o idee bună. Majoritatea programelor de videocall au unele similare integrate, dar acolo sunt la categoria “alte funcții”, pe când NVIDIA Broadcast este o aplicație dedicată pentru îmbunătățirea semnalului audio-video înainte de a fi transmis în Teams, Zoom sau ce folosești.

Tot la capitolul utilitare integrate direct, placa video îmbunătățește automat calitatea video a clipurilor redate în Chrome, Edge și Firefox. Un algoritm numit RTX Video Super Resolution face asta, iar altul numit RTX Video HDR crește gama dinamică a clipurile video, ceea ce le face mai plăcute vizual în funcție de ecranul pe care te uiți la ele. Sunt informații și demo-uri aici despre ele.

Avantajul unui laptop cu placă video NVIDIA pentru muncă este, însă, în numărul foarte mare de aplicații serioase, consacrate, care pot fi accelerate de plăcile GeForce RTX. Este o listă mare pe site-ul NVIDIA și include zeci de aplicații precum:

  • suita clasică Adobe (Photoshop, Lightroom, Premiere Pro), dar mai recent și aplicații precum Substance 3D Designer/Modeler/Sampler și altele (unde ray tracing-ul făcut hardware pare a fi principalul beneficiu)
  • Autodesk Maya și 3DS Max, Blender, NVIDIA Iray, Keyshot, Chaos V-Ray, Twinmotion
  • CapCut și DaVinci Resolve Studio, Vegas Pro
  • Notch, ON1, OBS Studio
  • Unity și Unreal Engine

Și desigur multe aplicații pe care NVIDIA nu trebuie să le menționeze specific.

Pe un astfel de laptop poți rula și modele AI, la nevoie, prin diverse aplicații 3rd party, și cu un astfel de ecran mare poate fi util și pentru programare.

Arhitectura Blackwell are tot felul de avantaje pentru astfel de aplicații. Nucleele Tensor sunt utile în procesări de tip AI, la fel și performanța în calcule FP4. Este un hardware “matematic” foarte bun.

Eu mă pricep la editare video (sau așa îmi place mie să cred), așa că am instalat DaVinci Resolve Studio.

A fost o accelerare serioasă a muncii. Cel mai ușor se vede în codarea video finală. Ochiometric așa, viteza de randare pentru cadre simple (color-grading, poate un pic de zoom pentru încadrare) a crescut de la 80 fps pe desktop-ul meu la 150 fps pe acest laptop, pentru același clip.

Am făcut însă teste pe întreg clipul, de fapt pe cele mai recente două clipuri făcut de mine (review Fold7 și televizoare LG OLED) și rezultatele ar fi următoarele:

 

Nu doar că randarea se face cu vreo 33% mai repede, ceea ce este imens, în special pentru că vorbim despre un laptop cu RTX 5070 vs un desktop cu RTX 3080, dar totuși full size și bine răcit, dar mi se pare interesantă evoluția codării pe H.265.

Plăcile NVIDIA GeForce includ codoare și decodoare hardware, tunate special pentru astfel de codecuri. Plăcile RTX 50 includ chiar mai multe, iar pe partea de codare se cunoaște.

Ce îmi place, însă, este că timpii de codare pe H265 și AV1 sunt chiar mai mici decât pe vechiul H264, deși complexitatea crește. Asta înseamnă, în practică, nu doar codare mai rapidă, dar și fișier final de dimensiuni mai mici, ceea ce înseamnă upload mai rapid în platforma de distribuție.

Am confirmat rezultatele și cu un alt clip, cel în care prezint televizoarele LG OLED:

Am spus deja undeva mai sus că, pe baterie, laptopul obținea cam același timp ca și desktop-ul.

Iar până acum am vorbit despre codarea finală a clipului. Placa video are și decodoare integrate și se cunoaște și efectul lor. De exemplu, pe computerul meu redarea clipurilor în editor, scrubbing-ul prin timeline, mai agață uneori, în special când combin multe clipuri. Pe laptopul acesta parcă mergea totul un pic mai bine atunci când aveam clipuri suprapuse, dar care trebuie decodate amândouă simultan (de exemplu pentru că iei sunetul dintr-un clip și video din altul ca b-roll).

Iar eu nici măcar nu filmez 4:2:2 în 10 biți, un format mai complex și unde codarea și decodarea pe o placă modernă ar trebui să fie mult accelerate față de generații mai vechi.

Și mai mult se cunoaște însă performanța superioară în calcularea și randarea efectelor speciale. DaVinci Resolve are deja sute de efecte speciale și funcții AI accelerate de placa video dedicată.

Nu vă gândiți la lasere ca în Star Wars, ci cam orice efect. Stabilizarea digitală, de exemplu, a crescut de la aproximativ 140 de cadre procesate pe secundă la peste 220.

Un efect care-mi place mie este Depth Map, unde aplicația detectează planurile din imagine și le izolează. Odată izolate, le poți modifica separat. Aș putea să cresc luminozitatea pe moaca mea, dacă vreau asta, sau să fac fundalul alb-negru și altele.

Poți face asta și prin alte metode, de exemplu cu măști, adică folosind funcții AI pentru a selecta obiecte și a le urmări cadru cu cadru automat. Tot placa video NVIDIA face acest calcul semnificativ mai rapid.

De exemplu, folosesc chiar des zoom digital. Uneori este un 5-10% pentru încadrare și corecția unei mici rotații de cadru, alteori un 30% pentru a încadra și mai bine un produs sau a face un efect dramatic de zoom în discurs.

Zoom-ul acesta digital simplu distruge detaliile, de asta se și folosește doar în proporții mici. DaVinci Resolve are însă alte două metode de zoom, una în care face upscaling cu AI propriu și una în care placa NVIDIA RTX face upscaling și folosește chiar algoritmul RTX Video despre care vă spuneam că apare și în browsere la streaming.

Sunt printre cele mai complexe efecte și puterea necesară pentru procesare este foarte mare. Uitați însă diferențele de timp de randare:

Sau, altfel spus, 1 minut și 35 secunde față de 14 minute și 11 secunde. O diferență semnificativă, nu?

În mod evident, voi folosi de acum funcția de îmbunătățire a calității prin RTX Video și placa dedicată, nu funcția standard. Diferențele de calitate sunt infime, dar să randezi de 10 ori mai repede efectul respectiv contează mult mai mult.

În concluzie, mi se pare că de la an la an laptopurile considerate cândva de gaming devin tot mai utile în activități creative care necesită putere de procesare mare, iar altădată acestea nu se rulau pe laptopuri. Poate fi vorba despre creare de conținut, programare, randare, modelare grafică, dezvoltare de jocuri și altele, important este că toate acestea aplicații folosesc din plin placa video dedicată, iar procesorul aproape că nu mai contează odată ce trece în planul secund după lansarea lor.

Un laptop (sau desktop, desigur) cu placă video NVIDIA GeForce RTX 50 este o unealtă foarte performantă în astfel de activități și pare tot mai mult că și producătorii de notebook-uri știu asta, având în vedere că lansează modele performante pentru gama Studio în paralel cu cele dedicate gamerilor.

Acest Gigabyte Aero X16 face bine ce face pentru clasa lui de performanță. Este bine echilibrat, aș putea spune, ca aspect și performanță și nivel de zgomot pentru gama Studio. Cei care folosesc astfel de activități creative vor găsi în el o unealtă bună de accelerare a diverselor tipuri de procesări (inclusiv AI), păstrând totuși sub control zgomotul, puterea consumată și căldura disipată.

Cine vrea performanță și mai înaltă pentru genul acesta de aplicații din gama Studio, poate să se orienteze spre ceva cu mai multă memorie video (probabil un RTX 5080). Oricum, dacă este nevoie de performanță și mobilitate, laptopurile cu GeForce RTX 50 sunt acum vârful de gamă.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus