un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Accesorii utile pentru curățarea aerului condiționat și recomandări de aparate

8 Jul 2025  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Anul acesta am pornit prima oară aerul condiționat zilele trecute. Unde stăm acum este mult mai răcoros, se încălzește până la maxim 27 de grade în interior chiar și în zilele caniculare, ceea ce îmi place. Anyway, acesta este articolul tradițional anual în care zic despre curățarea aerului condiționat și vă arăt câteva accesorii pentru asta.

Mai exact, eu deschid cutia interioară, scot de acolo filtrele de plastic și le spăl bine cu dușul, le dau cu igienol și le clătesc din nou. După ce se usucă, le montez la loc. Acelea sunt filtre de praf. Unitatea de interior a aerului condiționat trage pe undeva pe sus aerul cald din cameră, îl răcește și apoi îl dă înapoi în cameră prin fanta din partea de jos. Filtrele acelea mai opresc din praful camerei și este bine să le spălați o dată pe an.

Mai important, cu aceeași ocazie folosesc o lanternă ca să mă uit în interiorul unității interioare după puncte de mucegai. Acesta se poate forma ușor de la aerul umed din interior. Dacă văd mucegai, dau cu un spray anti-mucegai (Savo? Sano? sau ceva așa) și apoi las câteva ore ferestrele larg deschise pentru aerisire. Mult mai bine decât ca aerul să pompeze continuu în cameră și spori de mucegai.

Unitățile acestea de interior au de obicei un canal în care se formează condens, iar picăturile respective de apă sunt evacuate. Uneori canalul respectiv se înfundă, e bine să vă uitați pe acolo și să inspectați vizual dacă totul este în regulă.

O dată la câțiva ani apelez la o firmă de specialiști (Aer Conzal sau ce recomandă prietenii) pentru un alt tip de mentenanță: verificarea freonului și completarea lui, dacă este cazul, și reizolarea conductelor de pe exteriorul clădirii, că de obicei izolația lor se macină de la soare sau o mănâncă porumbeii și eficiența de răcire scade.

De-a lungul timpului am tot făcut însă articole despre diverse accesorii pe care le-am folosit și cumpărat. Adunate la un loc, ar fi așa:

Deflector de aer, ca să nu te bată curentul fix în cap. Știți cum e: te trage curentul, mori direct. Așa că acest deflector distribuie altfel aerul. Am avut și eu unul montat pe o unitate, își face treaba. Este foarte util mai degrabă în restaurante, cafenele și birouri unde cineva are ghinionul să stea sub aparatul de aer condiționat și un astfel de deflector îi face viața ușoară.

Telecomandă IR controlabilă prin Wi-Fi de pe telefon. Pentru a porni și opri aerul condiționat normal, care nu are conectivitate la Wi-Fi, din telefon. Aparatul acesta simulează telecomanda aparatului AC și îi dă comenzile primite din aplicația de control.

Un prieten se jură că acesta îi funcționează bine, și-a făcut și rutine pe iOS. Eu am un model mai vechi, nu mai este în ofertă. Oricum, acestea Broadlink funcționează bine cu aerul condiționat, televizorul și alte dispozitive care trebuie controlate prin infraroșu.

Spumă de curățare cu tub lung. Asta intră și igienizează toate colțurile unității interioare și în teorie nu prezintă un risc pentru circuitele electronice, deși n-ar trebui să dați și pe acolo.

Filtru anti-praf suplimentar. Asta este un fel de hârtie care se aplică peste filtrele de plastic, e utilă dacă aveți mult praf sau alergii, că poate ajută suplimentar. Trebuie supravegheat însă să nu se umezească și să facă mai mult rău decât bine.

Spray special de igienizare aer condiționat. Cum spuneam, eu de obicei folosesc Igienol fără clor pentru că avem uzual prin casă, dar dacă vreți un produs dedicat, “iatălă-i”.

Pastile de igienizat traseul de condens. În caz de nevoie.

Perie metalică dură pentru curățat unitatea interioară. Mie mi s-a părut chiar prea dură, perii metalici sunt foarte solizi și inflexibili. Utilă doar dacă e vreun caz special de praf bine întărit pe răcitor.

Husă de igienizare în interior. Acesta este un accesoriu chiar deștept. Dacă trebuie să spălați mai bine unitatea interioară, husa aceasta ajută la strângerea lichidului, ca să nu murdăriți peretele sau podeaua.

Husă pentru unitatea exterioară. Dacă stați într-o zonă cu mult praf și noxe, de exemplu în București (joke aside, la bulevard sau lângă construcții), poate fi util să montați o astfel de husă în lunile când nu folosiți aerul condiționat. Nu mai intră atâta praf în ele ca să le gripeze, nu-și mai fac porumbeii cuib (decât dacă sunt îndemânatici), păreți mai burghez decât vecinii. Nu vă riscați însă viața ieșind pe fereastră, desigur.

Am pus linkuri spre ce am cumpărat eu sau, unde nu mai erau disponibile, spre ceva asemănător. Sunt mulți care vând același produs sub diverse nume.

În ce privește aerul condiționat, știu așa:

  • Am avut mulți ani trei Gree în casă și am fost foarte mulțumit de ele, le recomand fără probleme. S-au cam scumpit în acest an.
  • Acum avem Yamato Optimum, sunt foarte mulțumit și de acestea.
  • O unitate dublu-split Ferroli funcționează fără probleme de câțiva ani.
  • Midea este cel mai mare producător de aer condiționat în lume și știu mulți oameni mulțumiți de ele, deși eu personal n-am avut niciodată.
  • Oferta pe TCL Elite 12000 BTU este în continuare foarte bună în piață, mai ales că are invertor și Wi-Fi. 1.350 de lei este un preț bun.
  • Dacă vreți produse premium, can’t go wrong cu Samsung sau LG și desigur Daikin si Mitsubishi. Au ajuns la prețuri foarte bune, poți găsi Samsung la mai puțin de 2000 de lei, iar Daikin la 2500 lei.

Indiferent ce alegeți, luați ceva cu Wi-Fi (ca să nu depindeți de telecomandă și să puteți regla ușor setări sau un program complex și ca să porniți aparatul înainte să ajungeți acasă), cu inverter (pentru eficiență în consum și răcire), cât mai multe trepte pentru ventilator (ca să reglați cât mai precis debitul de aer) și nivel cât mai mic de zgomot. Și apoi folosiți-l pe Auto și lăsați-l să meargă pe termen lung, ca să ajungă la un regim stabil și economic de funcționare.

    6 comentarii

  1. Nu dați cu Savo antimucegai sau similare in unitatea interioară! Citiți eticheta, e coroziv, are o concentrație mare de clor, e pentru pereți, baie, etc. .. Folosiți soluții speciale pentru aer condiționat, există destule, in Dedeman si Brico găsești Cleanex Clima cu argint, in Kaufland Klinall, cam la același preț, ambele fabricate in România.

      (Citează)

    • Am dat si eu cu Savo anul asta si nu am avut niciodata aer mai curat.
      Solutiile alea nu fac absolut nimic, bani aruncati si mucegaiul tot acolo.

        (Citează)

    • Sunt de acord cu amandoi.
      N-as da cu Savo pentru ca stiu cat de iritant e si cat de mult timp dureaza sa se elimine mirosul. Intr-o baie bine ventilata dureaza cateva ore pana sa poti respira normal. N-as avea curaj sa dau intr-un AC care apoi sa imprastie peste tot “iubirea” amestecata cu spori de mucegai.
      Pe de alta parte si solutiile alea sunt mai mult parfum. Am folosit si personal, am platit si firma care sa curete(de la ei am aflat de Cleanex Clima), cu desfacut temeinic aparatele, scos componente si curatat individual. In ambele variante am aer frumos parfumat cateva zile, apoi normal pana la 1-2 saptamani, apoi revine mucegauiul si mirosul greu.

        (Citează)

    • @Adi ? Acum câți ani ai dat ? Cum arată evaporatorul? Ceva rugină? Nu dati cu substanțe corozive lângă tevile metalice sub presiune, fie ca sunt de aer conditionat, apă, termoficare…

        (Citează)

  2. Telecomanda aia Broadlink o am in favorite de ceva vreme. Poate comanda 2 aere? cam 5m distanta intre ele, prin 2 pereti. Pot sa o pun si undeva la mijloc cu un singur perete de fiecare parte, if needed :)

      (Citează)

  3. Eu recomand sprayul acesta:

    https://www.emag.ro/spray-curatare-si-dezinfectare-aparate-de-aer-conditionat-refreshair-500-ml-dog00583/pd/D9F8L5BBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android

    E initial un aerosol cu presiune mare, ajunge adanc, unde e nevoie de el, abia apoi incepe sa dezvolte spuma. Are un miros placut care trece repede, dar efectul persista tot sezonul. Se poate atasa un furtunas pentru a ajunge si mai adanc – furtunasul nu este inclus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus