un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Cafea de specialitate la pensiuni și în alte deplasări? Luați câteva drip bags cu voi

26 Jun 2025  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

Soluția pe care o aplic eu pentru a bea cafea de specialitate bună și în deplasări este să iau cu mine câteva punguțe drip bags de la Mabo. Am primit câteva cadou la niște comenzi de cafea, acum ceva vreme, dar noi acasă bem espresso, așa că nu le-am folosit. Mi-am dat seama, după o vreme, că sunt însă perfecte pentru a le lua cu mine la o pensiune, la țară, într-o deplasare șamd.

Pe scurt, ai putea spune că este cafea ambalată ca pliculețele de ceai, gata să fie preparate în cană când pui apă fierbinte. Pe lung, însă, sunt mai degrabă niște mini pungi de V60.

Spun că sunt foarte utile pentru călătorii deoarece destul de des în discuțiile mele cu pasionații de cafea apare și subiectul legat de cafea bună în călătorii. Cineva mi-a dat o dată să bea cafea din termosul lui mare de tot, pe care-l luase de acasă plin cu cafea. Chiar zilele trecute, la Code2Cup, am vorbit cu cineva care își luase un mic aeropress pentru călătorii și acum căuta și o râșniță manuală cât mai mică și ușoară, dar chiar și așa nu știa cum să cântărească doza de cafea sau dacă să ia de acasă boabele sigilate în pungi individuale.

Și aici merge bine un drip bag de la Mabo. Punga arată așa:

Iar pe spate sunt instrucțiunile de pregătire. Undeva jos este tipărit și BRA VINH, ceea ce mie îmi spune că este cafea Brazilia Vinhales din oferta lor, prăjită de Mabo și împachetată în astfel de pungi.

Drip bag-ul adevărat se află în interior. Prima oară când am văzut una m-a surprins, fiind mai complexă decât mă așteptam. Chiar credeam că va fi un fel de pliculeț piramidal de ceai. Este mai degrabă o “sacoșă” de cafea și are două toarte de carton, care ar trebui prinse de marginea cănii.

De exemplu, pentru fotografia de mai jos am ales o cană prea largă și nu aveam loc să prind bine plicul de ea:

Apoi am revenit la cana mea clasică de cafea, care este mai îngustă:

Într-o poză oficială de la Mabo se vede un astfel de plic prins și de un pahar normal, cum găsești prin hoteluri:

Prinzi punguța de cană, apoi adaugi apă aproape fiartă (90 de grade) în interiorul ei. Scrie 40 ml în instrucțiuni, dar eu n-am cântărit-o niciodată, ci am adăugat apă până aproape se umple punguța. Se scurge încet de acolo, cât să facă și blooming în cafea (adică o etapă în care cafeaua reacționează cu apa, elimină dioxid de carbon și începe extracția):

Iar după ce s-a scurs, instrucțiunile spun să mai adaugi 180 de ml de apă. Eu adaug apă tot fără să o măsor, ci de obicei până îmi convine cantitatea totală de cafea din cană sau până se umple aceasta.

Cafeaua iese perfect filtrată și cu acea aromă specifică unui V60, este dulce de la sine, plăcută pe gât, dar și destul de tare față de un espresso. În general brew-ul conține mai multă cofeină decât un espresso și acesta nu face excepție.

Poți să folosești astfel de plicuri și la birou și în alte situații. Uneori costă 5 lei o cafea la vendomat, iar cu 7 lei îți poți prepara o cană plină de cafea de specialitate de la Mabo folosind un astfel de plic.

Eu le iau însă doar în deplasări. De ce acolo? Pentru că sunt foarte utile când vrei să bei dimineața, în camera de hotel, o cafea bună. Sau în alte momente ale zilei, desigur. O cană cu apă fiartă este foarte ușor de găsit. Multe hoteluri au în cameră fierbătoare de apă sau poți cere apă la restaurantul hotelului sau la gazda pensiunii, la o adică. Nu trebuie să cântărești, nu trebuie să dozezi, nu trebuie să râșnești, iar pungile acestea sigilează foarte bine cafeaua în interior, astfel încât ea este proaspătă și miroase foarte plăcut atunci când o deschizi și prepari.

Unele hoteluri mai dau în cameră și aparate de cafea cu capsule. Tot din experiența proprie din deplasări, în jumătate din cazuri acele capsule sunt deja uscate. Cred că nu prea le folosește nimeni și stau cu lunile acolo în cameră, iar când în sfârșit folosești tu una, curge un lichid semi-transparent și fără zvâc în el. Așa că eu cumpăr periodic câte 10 astfel de plicuri și de obicei le utilizez pe toate în 2-3 luni, depinde de cât călătoresc.

    13 comentarii

  1. Am folosit asa ceva luat de la Tucano si a fost ok.
    Eu personal folosesc un Aeropress si un Timemore C3 la plimbari.
    Dozarea cafelei boabe o fac ochiometric stiind pana unde sa pun boabe in paharul rasnitei. La Aeropress cantitatea exacta nu e atat de critica.

    PS: astept comentariile care spun ca astia cu cafeaua de specialitate suntem niste ingamfati, tot mai buna e Tchibo.

      (Citează)

    • Nu îngâmfați, dar primul meu gând a fost: „ce snowflakes!”. Dar noh, până la urmă, dacă vă place cafeaua de specialitate ATÂT de mult, to each his own.

        (Citează)

  2. Un espressor portabil poate recomanda cineva? Cu capsule sau fara, sa tina bateria pentru 2-3 cafele.

      (Citează)

    • OutIn Nano. Se poate lua direct de la ei de pe site, dar sunt și niște români care-l importă.

      Doar că basketul default cu care vine nu e bun. E mic și are sită presurizată.
      Au o chestie care se numește double basket, sau așa ceva, se cumpără separat și e exact de trebuie, adică are sită normală și loc pentru 18g.

      Încălzește și apa la vreo 97 de grade, astfel că dacă ai acces doar la apă din aia de la dozator la 80 de grade o aduce unde trebuie. O încălzește și de la 0, evident, dar durează o veșnicie și omoară bateria.

      Nu vorbesc din povești. Am și folosesc.

        (Citează)

  3. Vezi ca punguta nu trebuie sa stea in lichid, trebuie sa fie deasupra ca sa se poata scurge cafeaua din ea.. De aia si trebuie sa folosesti un pahar sau o cana mai inalta.

      (Citează)

  4. Nu, nu iau cateva fucking bag drips cu mine cand ma duc la pensiune, are you fucking kidding me?!

      (Citează)

  5. Nu prea inteleg. In cazul astora nu mai e valabila treaba cu cafeaua care trebuie rasnita cu un minut inainte de preparare? Ce cafea de specialitate mai e aia?

      (Citează)

    • ambalajele sunt sigilate individual…

        (Citează)

    • Si nu la fel sunt si capsulele Nespresso?

        (Citează)

    • @k, intrebarea ramane:
      “Mai este nevoie de cafea prajita si rasnita proaspat? Sau este in regula sa o consumi dupa cateva luni?”

      Chiar daca plicurile sunt ambalate individual, teoria era ca orice cafea ce a stat pe raft mai mult de cateva saptamani (maxim 2 luni) deja isi pierde o mare parte din aroma. Asta chiar daca este sigilata.

      In alta ordine de idei, 7 lei pentru o cafea de specialitate mi se pare un pret rezonabil pentrj cei pasionati de gustul acesteia.

        (Citează)

  6. New world problems, murim daca nu avem cafea de specialitate intr-un city break sau 2-3 zile cat mergem la tara

      (Citează)

    • First world problems. Cea mai grava ramane totusi “m-am dus la buda, dar nu mi-am luat telefonul cu mine”.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus