un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

De ce vom trăi mai rău dacă vor câștiga suveraniștii alegerile

15 May 2025  ·

GÂNDURI  ·

68 comentarii

Eu cred că ne apropiem de cea mai intensă criză financiară și socială de la Revoluție încoace dacă Simion va câștiga alegerile prezidențiale. Creșterea euro după ce Simion a devenit favorit și faptul că BNR a fost nevoită să cheltuie 10% din rezervele financiare pe care le are pentru a menține cursul la 5,1 lei arată clar asta. Din păcate, a fost doar un preview a crizei ce va urma.

Vă spun în continuare cum cred eu că vor evolua lucrurile spre acea criză și de ce diverși populiști nu au nici o șansă să ne crească nivelul de trai. În lumea în care trăim, prosperitatea vine doar din democrație și creștere economică, cel puțin aici în zona noastră de planetă.

De la alegerile din decembrie încoace nu a fost vreun grup de prieteni cu care discuția să nu ajungă la subiecte precum unde emigrăm și ce facem în criza financiară ce va veni. Eu am fost mereu cel optimist. Indiferent ce președinte rusofil am avea, mi se părea că avem un parlament pro-european, cu o alianță la putere care, de bine sau de rău, funcționa și ne ținea pe o traiectorie orientată spre vest.

Din păcate, nu mai cred asta. Sunt chiar foarte speriat de criza ce va veni și de faptul că toată munca depusă va fi fost degeaba, că vom trăi în următorii ani mult mai prost decât am trăit până acum. Singura șansă de a evita prăpastia este ieșirea masivă la vot pentru Nicușor Dan.

Uitați cum cred eu că va evolua România în continuare.

 

Dacă Simion câștigă în turul 2 și devine președinte, va face tot posibilul să propună ca prim-ministru pe cine dorește. Să presupunem că îl va propune pe Călin Georgescu. Ar fi chiar mai rău decât cu Ciolacu. Primul-ministru are multe puteri executive la îndemână.

Ar fi votat un guvernul Georgescu cu oameni din POT, SOS și alți apropiați ai Rusiei? Probabil că da. AUR plus POT plus SOS adună vreo 32% în prezent în Parlament. O simplă alianță cu PSD ar aduce majoritatea.

Nu contează că Simion se declară anti-PSD sau că pesediștii se jură cu jumătate de gură că nu vor colabora cu AUR. Pentru ciolan, PSD-ul se înfrățește cu oricine, vezi alianța recentă cu PNL-ul după ani de acuzații de hoție între partide.

Dacă nu trece un astfel de guvern cu o alianță PSD-AUR, s-ar putea declanșa alegeri anticipate. Rezultatele de acum ar fi mult mai în favoarea AUR decât au fost în decembrie. În fond, dacă presupunem că Simion devine președinte, atunci putem presupunem că mai mult de jumătate dintre români vor vota și la anticipate în favoarea sa, plus că vom vedea o mulțime de traseism politic spre AUR.

Prin urmare, eu cred că un guvern Georgescu are șanse să treacă de frica unor alegeri anticipate care ar schimba și mai mult scena politică.

Cu rusofili peste tot în conducerea țării, plus traseism din partea primarilor, suveraniștii pot face ce vor în România. La propriu ne-ar putea scoate din UE, din Schengen, ar putea naționaliza investiții străine, fondul 2 de pensii și tot așa.

Să presupunem însă că lucrurile nu vor lua o turnură atât de rea din prima, ci că suveranismul se va manifesta în primul an doar printr-o apropiere de Rusia sau printr-o politică stil MAGA de sabotare a Uniunii Europene. Chiar și așa, România se dezvoltă și oamenii trăiesc mai bine de la an la an atâta vreme cât se fac investiții constante și se atrag fonduri europene în țară. Ne dezvoltăm, mai lent sau mai rapid, câtă vreme participăm cu ce putem, cu produse sau servicii livrate în marea economie mondială, unde țările europene ne sunt parteneri importanți.

În primul rând, vom pierde fonduri europene de miliarde de euro, cruciale pentru a dezvolta toate sectoarele României.

Fondurile acelea nu apar din neant. Sunt bani ai altor țări europene, ai cetățenilor europeni. Dacă noi devenim adversarii lor, de ce ne-ar mai da bani?

De asemenea, vor scădea investițiile străine pe toate planurile, ceea ce va însemna pierderi de joburi și de salarii pentru români.

De ce ar mai investii străinii în România pentru a deschide noi fabrici de subansamble auto, de baterii, de zahăr, de haine, de pavele, de… orice, dacă într-o zi le deschizi porțile, dar în următoarea zi vorbești despre naționalizare și despre cum corporațiile sunt dușmanul românului și despre cum ne-ar fi mai bine fără Schengen? Dintr-o dată, Slovacia, Ungaria și alte țări par mai atractive pentru investiții.

Cele două de mai sus înseamnă mai puțini bani în economie, bani care până la urmă ajung și la oameni sub formă de salarii sau profit.

O mulțime de companii și-ar putea restrânge activitatea sau chiar pleca din România. Dacă au de ales între a crește numărul de angajați din România sau din Grecia, poate că vor alege Grecia de acum încolo.

Dacă vine o criză și pe la ei (AI-urile, taxele vamale și alte politici schimbă multe business-uri internaționale) și corporațiile trebuie să închidă câteva filiale internaționale, poate că România va fi acum capul de listă la astfel de moment. “Hai să închidem acolo, oricum nu avem predictibilitate fiscală și sunt anti-europeni”.

Treaba asta ar putea afecta o mulțime de companii prezente acum în România, de fapt. Să nu vă închipuiți că, odată veniți aici, le este greu să plece. Ați văzut în ultimele luni exemple de fabrici deschise de nici un an și închise brusc, cu concediere colectivă și lacăt pe ușă.

La fel de ușor, întreaga industrie de servicii (software, marketing, customer support, R&D etc) poate fi afectată, firmă după firmă. Acolo nici măcar nu se lucrează cu utilaje și produse fizice care necesită un efort logistic, ci este, la modul simplist privind lucrurile, o bază de date care mâine se transferă în altă țară și alți angajați continuă să lucreze pe ea, în timp ce românii rămân cu buza umflată.

Incertitudinea privind ce va urma, privind când vor avea loc astfel de schimbări, va fi și mai periculoasă pentru că va crea un efect în cascadă. Nu trebuie musai să ajungem la concedieri, ci stagnarea sau scăderea economică va face lumea mai reticentă în a-și cheltui banii în magazine. Televizorul mai rezistă un an, la fel și mașina de spălat. Va fi mai puțină lume în restaurante, la hoteluri, la grădinițe particulare, la mall și, în general vorbind, la cumpărat multe dintre produsele pe care le fabrică sau cultivă alți români chiar aici în țară.

Mulți oameni vor ține de bani, mulți vor amâna achizițiile mari și mici de toate tipurile. România merge prin consum. Dacă acesta scade, inevitabil vor apărea concedieri și scăderi de venituri.

Va urma un nou val de emigrație. Până acum, mulți dintre cei care au plecat din țară lucrau în agricultură sau construcții. Acum vor emigra mai degrabă ceilalți. Dacă aveați impresia că deja au plecat mulți medici sau programatori sau profesori, stați să vedeți ce va urma când va pleca un număr și mai mare.

Oamenii care-și dau seama că suveranismul înseamnă scădere economică, cei care au înțeles cum a fost în comunism și cum merg principiile de bază ale economiei, vor pleca din țară. Nu vor accepta că acum este rândul copiilor lor să trăiască niște decenii în sărăcie și teamă, la voia Rusiei, precum au trăit ei sau părinții lor. Vor profita de UE și de Schengen, cât mai țin ele, si va crește din nou migrația spre vest.

Euro se va duce spre 6-6,2 lei, ceea ce va însemna scumpiri la raft pentru aproape toate magazinele. Statul român, lipsit de fonduri europene și de investiții și de business-uri înfloritoare, va avea un buget tot mai mic. Poate că acum bugetul casei de asigurări de sănătate ajungă pentru 20 de CT-uri pe trimestru; va deveni suficient doar pentru 5. Va urma o criză în sănătate, în educație și în cam orice domeniu susținut de la un buget în deficit tot mai mare și din care vor pleca tot mai mulți angajați.

Nu sunt bani de pensii sau de creșterea lor, de exemplu. România se împrumută pentru a-și susține cheltuielile curente. De acum se va împrumuta cu dobânzi și mai mari, adâncindu-se în prăpastie.

 

Sigur, vor fi în continuare oameni cu bani de cheltuit. Unele business-uri prosperă în criză. Nepoata vreunui baron local, pusă inutil într-un consiliu de administrare de la vreo regie autonomă, va avea în continuare bani de mers pe Dorobanți. Videochat-ul și covrigăriile vor prospera în continuare. Tot felul de oameni vor avea în continuare bani. Oricâți ar fi ei, însă, nu sunt suficienți pentru a menține consumul în România și pentru a asigura salariile pe întreg lanțul economic. Per total, ne vom duce în jos.

 

Acestea pot fi efectele unui suveranism făcut din pix. Și știți deja că este făcut din pix, sunt doar vorbe aruncate pentru a strânge voturi de la oameni care nu se prind că sunt fantezii.

(sursa: Hotnews)

 

De obicei, însă, în astfel de scenarii cei de la putere încep să dea vina pe alții. Nu este niciodată oficial vina lor, ci trebuie găsit un țap ispășitor, un dușman de clasă, cineva care din umbră vrea răul românilor și îi sabotează astfel în fiecare zi. Poate fi Soroș, pot fi imigranții, poate fi UE, pot fi băncile sau corporațiile sau, cum au zis comuniștii, chiaburii, bogătanii. După ei, o să fie chiar omul de rând.

Se pot lua apoi măsuri diverse, de la naționalizări la ieșirea din Schengen, din UE, la interzicerea valutei, limitarea conturilor, arestări ca să se vadă la televizor cum se împarte dreptate etc. Aici the sky is the limit, după cum au demonstrat deja comuniștii încă de la începuturile dictaturii. Au vrăjit atunci poporul spunându-le că din cauza celor bogați trăiesc ei prost, dar nimeni n-a trăit apoi bine, cu excepția unor membri de partid și chiar și acolo reușita era că aveau carne la discreție pe masă și vodcă originală în pahare, nu musai ceva mai bun de atât.

Să nu credeți nici că, dacă lucrurile vor merge atât de prost, nu-i nimic, ne învățăm minte și la următoarele alegeri o reparăm și revenim la traseul ascendent european. Nu-i atât de simplu. Odată ce suveraniștii ajung la putere, este mai ușor să o păstreze. Președintele îl votăm pentru 5 ani, Parlamentul este destul de proaspăt în funcție. Este timp suficient pentru a modifica legi importante și chiar Constituția, așa cum s-a întâmplat în Ungaria sau Belarus în ultimul deceniu, pentru a eroda democrația. Mai citiți o dată și paragraful despre găsit dușmani ai națiuni pe care să dea vina.

 

 

Ultimele zile, cu creșterea euro, scăderea de la bursă, ratingurile negative de țară și estimările că euro ar putea ajunge rapid la 6 lei ar trebui să fie un semnal de alarmă privind direcția în care ne îndreptăm. Doar zvonurile acelei direcții au produs deja astfel de efecte. Vă dați seama ce se va întâmpla când se ajunge la fapte concrete?

România se află pe marginea unei prăpăstii și foarte mulți români o împing spre hău. Poate din neștiință. Poate din dorința de a vedea totul arzând. Poate vor să moară și capra vecinului pentru că asta îi face să se simtă mai bine. Poate cred promisiunile politice și nu-și dau seama că sunt imposibil de pus în practică, pe când în practică primii afectați de o criză economică vor fi de fapt tot cei care și acum au venituri mici și zero economii.

Important este ca mai mulți români să împingă țara în direcția opusă, departe de acest pericol. Realist vorbind, altceva decât să votăm nu putem face în acest moment. Votul de duminică este probabil cel mai important de după Revoluție. Votați pentru prosperitate. Spuneți-le tuturor celor din jur să iasă la vot și să voteze la fel. În număr mare la vot pro-democrație, lucrurile se pot schimba în bine.

    68 comentarii

  1. Ar mai fi de spus ca și în varianta Nicușor economia românească e în groapă, dar are o șansă să iasă mai ușor.

      (Citează)

    • Cu ND presedinte si cu o orientare clara pro-vest, vom avea inca acces la PNRR, fonduri europene si investitii straine directe, adica un sprijin al partenerilor occidentali. Tot va fi greu si dureros de facut ce trebuie pentru reechilibrarea deficitelor, dar pare inca posibil de facut si fara costuri sociale uriase.

      Odata pierdut si ultimul element de sprijin, si anume increderea ca Romania e totusi o tara normala, puternic ancorata de UE (valori/economie), totul devine posibil. Chiar si cele mai negre scenarii.

        (Citează)

  2. Așa arată încălcarea art. 16 din Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parţiale din anul 2025, act normativ emis de spectrul politic pe care suntem îndemnați să îl menținem la putere, cu orice preț.

      (Citează)

    • Nu sunt avocat, dar:

      Trebuie sa demonstrezi ca Radu este actor politic, in definitia data de Regulamentul UE 2024/900.

      O sa zici da, este, pentru ca avem, in acel regulament, articolul 3, punctul 4: ” ‘political actor’ means any of the following ….” punctul g): “any natural or legal person representing or acting on behalf of any of the persons or organisations referred to in points (a) to (f), and promoting the political objectives of any of those persons or organisations”

      Doar ca trebuie sa demonstrezi o apartenenta legala (reprezentant legal, persoana imputernicita sa actioneze in numele lui X, etc).

      Pentru ca daca nu exista un astfel de act, fix pentru ce face Radu aici, acelasi regulament european zice:

      (punctul (30)): “Political opinions expressed in a personal capacity constitute a particular manifestation of the right to freedom of expression and information. It is not political advertising, and it is necessary that that distinction be clearly made. To do so, political opinions expressed in a personal capacity should not be covered by this Regulation”

        (Citează)

    • “emis de spectrul politic pe care suntem îndemnați să îl menținem la putere”

      A emis Nicusor Dan actul ala de mai sus si nu am aflat eu?

      Ia uite stire din februarie 2022:
      “Comisia de Muncă din Senat a respins, miercuri, iniţiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleşilor locali. Senatorii USR au fost singurii care au votat în favoarea eliminării pensiilor speciale ale aleşilor locali, în timp ce senatorii PSD, UDMR şi AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL prezenţi s-au abţinut.”

      Ia uite aici stire din octombrie 2023:
      “Interesant este insa ca, desi legea ar fi trecut si fara votul lor, senatorii AUR si-au incalcat promisiunile facute electoratului si au votat in corpore ,ca si toti alesii PSD si PNL, pe care-i critica non-stop, pentru pensii speciale – pensii de care vor beneficia intr-o zi si ei.”

      Si o pot tine asa pana maine. Poti crede ca votand Simion si AUR vei doboari “spectrul politic actual”. Dar eu nu cred asta. AUR e aripa anti-occidentala declarata a PSD. De altel, ploua deja cu aliante locala PSD-AUR, iar Olguta Vasilescu indeamna direct la vot pentru Simion.

      Daca va castiga Simion, PSD va fi preluat de aripa anti-europeana (Olguta Vasilescu/Paul Stanescu) si va guvernara cu AUR. Anticipatele sunt greu/imposibil de obtinut.

        (Citează)

  3. Energia consumata pentru alegerile presedintelui ar trebui consumata la alegerile parlamentare, locale. Daca aveam un guvern puternic, pro europa, putea sa iasa si putin presedinte, era suspendat si gata. .. vezi cazul basescu

      (Citează)

    • Cum crezi că trecea și referendumul de suspendare când ăla tocmai fusese votat? Îl mai și martirizai..

        (Citează)

    • Din pacate Alin nu a gandit mai departe de “il suspendam si gata”. Nu stie ce inseamna procedura de suspendare, dar este el sigur ca asta este solutia.

        (Citează)

    • Am gandit mai departe. Ideea e sa existe acelasi grad de.mobilizare la alegerile parlamentare si locale, ca ei stabilesc efectiv ce se intampla cu taxele platite de noi toti.

        (Citează)

  4. Să mai și râdem puțin:
    Nwradu acum o săptămâna: “Simion vs Nicușor Dan în turul 2 și probabil urmează cea mai murdară campanie”.
    Nwradu astăzi anunță sfârșitul lumii dacă iese celălalt.

      (Citează)

    • Okochea: Nwradu astăzi anunță sfârșitul lumii

      astea sunt la rubrica de parteneriate impuse, dar partenerii fiind secreti.. nu se pot marca (nu ca restul parteneriatelor ar fi toate marcate)

        (Citează)

    • Explică-ne cum se contrazic cele două afirmații.

        (Citează)

    • Clar, trebuie sa fie mana “sistemului” la mij, un om cu creierul la el nu poate înțelege că un semianalfabet golan, rusofil, populist-naționalist, mincinos etc prec Simion, ajuns în funcția de președinte într-un moment prost economic, pe un val de naționalism internațional, poate fi ceva foarte rău.

        (Citează)

    • Em: cum se contrazic

      cred ca ideea era despre cum se demonstreaza (cu articole), nu despre cum se contrazic

        (Citează)

    • “Nwradu astăzi anunță sfârșitul lumii dacă iese celălalt.”

      Nu e sfarsitul lumii, ca traiesc oameni si in Belarus.

      E doar sfarsitul orientarii pro-vest si pro-democratie in Romania. Doar atat.

        (Citează)

  5. Partea buna, daca iese Semiom e ca nu va trebui sa mai muncim. Cum a spus Georgescu: “Rugati-va neincetat!”

      (Citează)

  6. Ma uit la vecinii Ungari. Acestia il au premier pe Viktor Orban care, pare a fi foarte apropiat de convingerile lui simion. Ungaria nu o duce bine, dar nu o vad nici in prapastie. Ca sa fiu sincer, ceea ce descrii mai sus e o ipoteza, dar e una catastrofala, si nu cred ca se va adeveri pur si simplu. Oamenii de rand, oricat de indoctrinati vor fi de ideologiile lui simion, la un moment dat cand vor simti ca au facut o alegere proasta, vor iesi in strada si asta va fi inceputul sfarsitului pentru AUR.

    Parerea mea.

      (Citează)

    • Ti se pare ca Ungaria o duce din ce in ce mai bine sau mai rau ? Ca cifrele zic ca se duce in jos. Si odata erau mult peste noi

        (Citează)

    • “Părerea mea” – părerea ta e foarte, foarte stupidă și neinformată.

      “Ungaria nu o duce bine, dar nu o vad nici in prapastie” – Ungaria a introdus hârtia igienică, tampoanele, scutecele de unică folosință etc pe cartelă, ca pe vremea lui Ceaușescu. Asta este in UE, in 2025. Prietenul din copilărie a lui Orban e cel mai bogat din Ungaria, întâmplător, deși era doar instalator de profesie. Ginerele lui Orban e și el printre cei mai bogați, de asemenea. Nu mai exista presă importantă independentă. Poți fi oricând acuzat că ești agent străin, ca în Rusia, și fondurile sunt blocate și hărțuit de controale și economic. Anul trecut aveau benzina cu cartelă, limitată, nu mai știu cum e acum. Satele lor arată ca Romania acum 20 de ani, deși ei au avut o perioadă mai bună ca România, timp de mulți ani, înaintea României. Nu mai sunt băgați în seamă nicăieri în Europa, politic vorbind.
      Inflația la alimente e de 40% pe ultimul an. Etc.

      “Oamenii de rand, oricat de indoctrinati vor fi de ideologiile lui simion, la un moment dat cand vor simti ca au facut o alegere proasta, vor iesi in strada si asta va fi inceputul sfarsitului pentru AUR.” – asta e de o prostie monumentală, îți zic. Așa cum au ieșit timp de 45 de ani în România? Așa sa cum au avut succes toate revoltele antidictatoriale în Belarus, Venezuela, Iran, Armenia, Georgia, în ultimii 2-3 ani? Românii, popor brav, au terminat-o de 10 ani cu orice revoltă după 2 pumni in nas de la jandari in august.2018, de ce nu ieșiți acum la bătaie împotriva PSDului, vitejilor, dacă acum e rău și va salvează demnitatea semiom? O să ieși tu la caft când, sa presupunem, clona aia ieftină de Wagner care e Potra ar fi ministru de interne și ar organiza jandarmeria după chipul și asemănarea lui?

      Opiniile tale sunt de individ necitit, care nu știe istorie, de până în 30 și ceva de ani, care nu a trăit într-o dictatură adevărată.

        (Citează)

    • Victor Orban e premier de 15 ani, timp in care a cumulat o putere uriasa si a lichidat orice opozitie din aparatul de stat (justitie, curte constitutionala, banca nationala, etc) si din media. De aia sta de 15 ani la guvernare in continuu, ca in tarile africane.

      “Oamenii de rand, oricat de indoctrinati vor fi de ideologiile lui simion, la un moment dat cand vor simti ca au facut o alegere proasta, vor iesi in strada”

      Uita-te ce succes au avut oamenii care au iesit in strada in Georgia, Turcia, Ungaria sau Serbia si cat de usor au mai putut sa schimbe conducerea. Raspuns: nu au reusit nimic, au fost baturi, udati cu furtunul, amenintati sau arestati. Baietii de tipul Simion nu cedeaza usor puterea, odata castigata.

      Votul e singura solutie. Simion si compania nu trebuie sa preia putere in mod total (presedinte + guvern) in statul roman.

        (Citează)

    • Mihaita, fii destept, ca de prosti e plin. Te uiti tu la unguri. Pe unde te uiti? Prin gaura cheii? Toti cunoscutii mei plecati in Europa spun ca au venit ungurii rupti de foame sa se angajeze, ca la ei e jale, dar tu te uiti si nu e situatia chiar asa de naspa.

        (Citează)

    • @Mihai, ai folosit exact exemplul perfect pentru care nu trebuie sa avem un presedinte anti-occident. De cand Viktor Orban a inceput sa se certe cu Uniunea Europeana, cresterea economica a Ungariei a stagnat.

        (Citează)

    • Las asta aici pentru toti agaricii care cred ca Ungaria e rau dar poate nu asa rau. Sau, incercam si cu altii, ce se poate intampla mai rau?

      Orice tara isi are prostii ei. E normal, natural, nu trebuie sa facem misto de ei. Sunt si ei oameni. Asa cum pot.
      In cazul de fata trebuie sa demonstram prin vot ca restul suntem mai multi. Atat.

      https://totuldespremame.ro/tu-mama/lumea-in-care-traim/copiii-mei-invata-ura-la-scoala-povestea-unei-familii-de-romani-din-ungaria-un-stat-controlat-de-putere-frica-si-propaganda

        (Citează)

    • Ungaria 27% TVA. Atât.

        (Citează)

  7. N-o sa ajunga CG premier si nici alegeri anticipate nu vom avea. Presedintele trebuie sa nominalizeze 2 persoane diferite pentru functia de premier. Acesta are misiunea sa faca un guvern pe care sa-l treaca prin Parlament.

    1. Il propune pe CG – cade primul guvern, Pa CG. A doua propunere nu mai poate fi CG ( asa cum se specula, in vederea fortarii alegerilor anticipate). Exista o decizie a CCR in acest sens ( s-au gandit si altii la jmekeria asta inainte de GS). GS se achita de promisiunea de a-l propune pe CG. A doua propunere trece guvernul.

    2. Propune pe altcineva prima oara – cel mai probabil guvernul va trece.

    Da, Guvernul va trece fara discutie in ambele situatii din punctul meu de vedere pentru ca nici un parlamentar ales acu cateva luni nu va risca alegerile anticipate.

    Dar, ca sa nu ajungem aici, preferabil ar fi sa iasa ND.

      (Citează)

  8. Avem doi candidati slabi. Niciunul nu a muncit ceva real sectorul privat. Bula s-a aliniat prosteste in spatele pămpălăului care acum ar trebui sa se chinuie sa adune votanti si sa para antisistem, desi are zero abilitati de lider. Daca il scoti din cercul lui intim de prieteni si persoane cu care a dat mana, e virtual nul. Omul a creat un partid in care a interzis practic accesul persoanelor pe care nu le stie el personal. Altii vor trebui sa ii adune lui voturi si ar fi bine ca bula care l-a propulsat sa tacă dreq, ca mai mult rau ne face.

    Asta e, va trebui sa facem din Nicusor bici si sa mai si pocneasca.

      (Citează)

    • In momentul în care de luni vine hăul pentru România noua ne pute normalitatea…eu zic ca merităm ce ni se întâmplă

        (Citează)

    • Daca definesti normalitatea dupa mediocri care inca se lauda cu cate touchdown-uri au marcat in liceu, da, ai dreptate. Ultima propozitie era si pentru tine.

        (Citează)

    • Da, domnule, ND nu a lucrat în mină, nu a împletit coșuri de răchită, nu a pus faianță, ceva muncă adevărată de bărbat. Macar sa fi plimbat niste exceluri prin vreo corporație, middle management ceva, gen Anamaria “de ce fugem”. A fost doar cercetător în matematică, ce mare kkt.

        (Citează)

    • Ion:
      Da, domnule, ND nu a lucrat în mină, nu a împletit coșuri de răchită, nu a pus faianță, ceva muncă adevărată de bărbat. Macar sa fi plimbat niste exceluri prin vreo corporație, middle management ceva, gen Anamaria “de ce fugem”. A fost doar cercetător în matematică, ce mare kkt.

      Oh, a fost cercetator in matematica. A inventat gaura din covrig definita printr-o functie de gradul 3 si un algoritm de codare care permite transmisia fara erori a semnalelor in mediu oceanic.

      Ah, stai, nimic din astea? Se lauda tot cu touchdown-urile din liceu? Ba, chiar nu va puteti abtine?

        (Citează)

    • De ce doi candidati slabi? Din aia 11 care era ala puternic?

      Nicusor e top ca om public – inca nu inteleg cum de nu a peins lumea cat de capabil e pana acum

        (Citează)

    • A fost in pitagora ma-sii primarul unui oras de 2 pana la 4 milioane de bizoni, si orasul n-a facut implozie asa cum se straduieste zilnic.
      Si da, ne-am aliniat ca prostii in spatele lui cand aveam asa o gasca de lideri din care sa alegem: Ciolacu, Antonescu, Lasconi, Ponta. Numa oameni cu realizari in privat si lideri inascuti, fi-mi-ar scarba. John Ion cred ca e singurul care a facut ceva cu viata lui, desi n-ar sti nici el sa zica ce anume.

      Edit: l-am uitat pe Ciuca, scuze. Ala conducator de osti

        (Citează)

    • Sorin: A fost in pitagora ma-sii primarul unui oras de 2 pana la 4 milioane de bizoni, si orasul n-a facut implozie asa cum se straduieste zilnic.

      Fix. A fost un primar atat de bun incat am retinut de la pe urma lui doar ca nu a pocnit orasul. Ai sintetizat bine ce am vrut sa zic.

        (Citează)

    • nashu_mare: Fix. A fost un primar atat de bun incat am retinut de la pe urma lui doar ca nu a pocnit orasul.Ai sintetizat bine ce am vrut sa zic.

      Si totusi nu mi ai raspuns la intrebare: din aia 11 care era ala puternic?

        (Citează)

    • Erau vreo 3, dar nu sunt in turul asta. Nu mai conteaza. Acum conteaza sa taceti dreq din gura, ca ostilizati lumea.

        (Citează)

    • Nashule, paznicul lui Petrini ar fi mandru de tine: “O meserie n-aveti, dar pretentii cu carul.”

        (Citează)

    • Calificare la locul de muncă. La câte procese a avut pe cap, pe ambele părți ale baricadei e destul de competent pe justiție. Două clase peste Iohannis. Sincer am fost impresionat de prestația de la România TV.

        (Citează)

    • @nea_caisă

      Un prim raspuns bun: “scoala vietii”. :) Si, da, a fost OK la Romania TV, desi nici aia nu l-au atacat, au avut o atitudine parinteasca fata de e si spre final a ramas si el fara suflu

        (Citează)

  9. Corcoran: Nicusor e top ca om public – inca nu inteleg cum de nu a peins lumea cat de capabil e pana acum

    Poate nu am explicat mai sus: exista doar o mica bula impresionata de CV-ul omului si de faptul ca stie sa rezolve integrale (de asta sunt impresionati de fapt aia care nu stiu ce e o integrala si la ce foloseste dar care au dat un pic peste medie pe la scoala incat sa stie ca e o chestie care ii depaseste pe ei) sau sa faca galagie impotriva extractiei gazelor de sist. Pe restul ii lasa rece. Iar pe cei care chiar au intrat in contact cu “Cercetarea” din Romania din ultimii 30 de ani chiar ii face sa râdă. Dacă vreti ca ND sa iasa presedinte, in momentul asta, trebuie uitate toate prostiile astea.

      (Citează)

    • Asta nu imi arata decat ca sunteti pe langa. Faceti misto de trecutul lui academic si judecati (prost) activitatea lui de primar ignorand cu buna stiinta ca a avut un consiliu ostil care s-a opus la mai toate initiativele lui.

      Cu toate astea a facut mult mai mult ca cei dinaintea lui.

      Opriti-va cu mentalitatea de bizon.

        (Citează)

    • Corcodele, inteleg ca tu iti inchipui ca intelegi lumea, insa esti afon rau.

      Ca primar, a fost mediocru. Ca realizari a fost mult sub Videanu. Poate ar fi trebuit sa mai stea un mandat, ca sa duca ceva la bun sfarsit, sa arate ca are o viziune. Asa nu a dovedit decat ca e maxim un bun soarece de biblioteca. Iar consiliul general nu i-a fost ostil de la inceput. A terminat insa asa.

      Dar, da, cearta-te acum cu cei care nu il considera pe ND vreun Mesia. Fii prost pana la capat!

        (Citează)

    • Daca tu spui ca Videanu a fost mai bun ca Nicusor Dan, ce sa mai spun…

      Deci Nicusor nu e bun pentru ca e profesor de matematica dar ca putea fi bun daca mai avea un mandat. Aham.

      Ca sa fiu pe palier cu tine…. forta Steaua!

        (Citează)

  10. doar iesitu masiv la vot duminica (peste 60%) ar stopa suveranistii sa ajunga la putere (cel putin pentru moment) pentru ca peste 4 ani cred ca aur si restu vor lua spre 50% si o sa poata forma singuri un guvern

      (Citează)

    • Problema este ca azi binomul AUR-PSD plus nervosii aia isterici mici au deja majoritatea in parlament.
      AUR a fost mereu partenerul PSD in parlament la toate voturile critice.
      Deasemenea, in f multe consilii locale si primarii AUR si PSD fac echipa de cativa ani.
      AUR si Semiom nu au fost opozitie decat cu numele, pana de curand cand au inteles ca elevul isi poate detrona creatorul si mentorul pentru ca acum au vant prielnic din pupa.

      Majoritatea psd istilor asteapta doar confirmarea oficiala a castigului lui Semiom pentru a schimba pe fata barca.

      Deci nu va fi nevoie de niciun fel de alegeri anticipate pt ca situatia e deja coapta si asteapta doar culesul roadelor.

      De asta zic ca e esential pentru ca Romania sa ramana o democratie, asa subreda si imperfecta cum e, sa NU iasa Semiom presedinte pentru ca, impreuna cu parlamentul aservit vor avea aceeasi forta ca Iliescu+FSN in anii ’90 sa traga Romania inapoi si sa o inscrie pe orbita Rusiei care finanteaza de multa vreme clicile astea de tradatori cu speranta ca, intr-o zi…
      Sper sa nu vina niciodata ziua aia.

        (Citează)

    • De obicei suveranistii si partidele de extreme dreapta au avut o crestere de moment. Daca nu ajunge Simion la putere, peste 4 ani nu cred ca AUR si POT mai pot obtine scorurile de acum.

        (Citează)

  11. nashu_mare: asa cum se straduieste zilnic.

    partea asta ai sarit-o. Ca deh, cand scoti din context totul suna cum vrei tu

      (Citează)

  12. Corcoran:

    asta e ca un clasic
    “ce a facut ND?”
    – apai, a fost olimpic international
    Ok, in afara ca a fost olimpic internation, ce a facut nd?
    – doctorat la sorbona
    Ok, in afara ca a fost olimpic internation si doctorat la sorbona ce a facut nd?
    – a pornit primul partid care nu a avut legatura directa cu FSNul sau cu oameni direct din sistemul comunist
    Ok, in afara ca a fost olimpic internation si doctorat la sorbona si usr ce a facut nd?
    – a castigat alegerile la PMB din postura de om care vrea ceva schimbari acolo
    Ok, in afara ca a fost olimpic internation si doctorat la sorbona si usr si pmb ce a facut nd?
    – a mai castigat o data pmbul, aratand ca bucurestenii au fost cat de cat de acord cu masurile lui

    Auzi…stii ce, nu a facut nimc!

      (Citează)

    • Pai ar fi trebuit si el sa aibe o cariera completa, ce dracu…se apuca pe la 70 de ani de ONG-uri, candidaturi, alea alea.

        (Citează)

  13. nashu_mare:
    […]
    Ca primar, a fost mediocru. Ca realizari a fost mult sub Videanu.
    […]

    Pfff, deci asta era. Cu asta trebuia să începi, să se vadă de la început că ești pur și simplu prost.

      (Citează)

    • Pai da ba, de unde sa scoata Nicusor niste borduri din alea frumoase acuma? Si unde sa le mai puna? Peste bordurile lui Videanu? Ala a fost vizionar, nu gluma.

        (Citează)

    • Da, borduri, cu atât ați rămas voi în minte. Restul, care trăiam in București atunci, am rămas cu bulevarde refăcute de la zero inclusiv cu linii de tramvai, cu intersecții regândite complet so utilități reconfigurate pentru următoarele lucrări de infrastructură (pe care ulterior cei care au venit după le-au făcut complet altfel, dar asta e…) . Tot orașul a fost atunci în șantier, pentru ca exista o viziune de așa natură. ND nu scoate capul peste ce a făcut Videanu, cu tot cu minusul ala cu “bordurile”.

        (Citează)

    • Videanu a fost CEL MAI PILAF Primar dupa Firea. A jefuit Bucurestiul de tot ce avea, pana acolo ca a iesit la pensie linistit forver dupa ce a plecat. Bordurile sunt varful iceberg-ului. Esti trist rau in gandire daca tu spui ca Videanu a fost mai bun ca Nicusor.

      Si asta ti o spune tot un bucurestea.

      Dar stai ca vine Piedme acum, o sa fii mandru. 😂

      Ne meritam soarta, sincer.

        (Citează)

    • Nashu_mare, vezi ca Videanu a fost primar la Bucuresti, nu la Nisa. Stiu ca a stat mai mult pe acolo, da bulevardele alea misto din Nisa nu-s facute de el.
      Noi astialalti ne amintim din mandatul lu Videanu bordurile, mizeria, contractele pe zeci de ani cu firmele de salubritate si jde miile de maidanezi care zburdau liberi (desi in constiinta publica Basescu e ala care s-a ocupat de maidanezi inainte de Videanu, si a fost injurat copios pentru asta, de fapt de-abia Oprescu a avut obrazul destul de gros sa faca cu adevarat bani din eliminarea lor)

        (Citează)

    • @nashu_mare, poate vrei sa tii cont si de bugetul disponibil pentru fiecare primar in parte. Pentru perioada 2005-2008, Videanu a avut un buget extrem de mare.
      In schimb, Nicusor Dan a mostenit o Primarie cu datorii imense, conturi blocate si o multime de contracte nefavorabile semnate de vechea administratie.

        (Citează)

  14. nashu_mare:
    Corcodele, inteleg ca tu iti inchipui ca intelegi lumea, insa esti afon rau.

    Ca primar, a fost mediocru. Ca realizari a fost mult sub Videanu. Poate ar fi trebuit sa mai stea un mandat, ca sa duca ceva la bun sfarsit, sa arate ca are o viziune. Asa nu a dovedit decat ca e maxim un bun soarece de biblioteca. Iar consiliul general nu i-a fostostil de la inceput. A terminat insa asa.
    Dar, da, cearta-te acum cu cei care nu il considera pe ND vreun Mesia. Fii prost pana la capat!

    Nimeni nu pune problema pe langa drum, pe langa gard, ca tine.

    Toti care voteaza ND vad si stiu ca E MAI BUN din aproape orice perspectiva decat contracandidatul. Atat.

    Hai sa nu mai facem analize inutile pe text ca nu ajuta la absolut nimic in contextul de fata.

    Dar ca sa realizezi asta e necesara un pic de inteligenta care nu e accesibila tuturor.

      (Citează)

  15. Tom: Toti care voteaza ND vad si stiu ca E MAI BUN din aproape orice perspectiva decat contracandidatul. Atat.

    Problema e ca trebuie sa fie mai mulți, ca sunt de fapt o minoritate. Și restul care nu “știu” că ND e Mesia nu trebuie ostilizati.

      (Citează)

    • Lasati-l, ca atata poate el. Nu il mai fortati, ca nu merge mai mult

        (Citează)

    • Mă nu e vorba de mesia, doar că pe lângă Simion Nicușor e mult, mult mai competent. Față de alți candidați să zicem că nu era mult peste și ar fi fost o discuție dar Simion e praf rău.

        (Citează)

  16. partea proasta e ca ne ducem pe p..a dar nu neaparat din cauza alegerilor de acum. Ne ducem pt ca de niste zeci de ani invatamantul se degradeaza permanent si problema nu e ca majoritatea sunt semi analfabeti, incapabili sa evalueze nici o informatie pt ca nu au nici o baza. Problema e ca asa au ajuns sa fie si ff multi profesori. Bucla asta de feedback nu face decat sa se duca naibii tot si mai repede. Si nu poate fi redresata decat in ff mult timp si cu ff multi bani. So we’re f..d cu sau fara simion presedinte

      (Citează)

  17. nashu_mare:

    de fapt videanu chiar a fost numa cu scandaluri si cu facut nimic. Exceptand nenumaratele borduri.

    Basescu a fost primu care a schimbat fata orasului. de la eliminat chioscurile la refacut sosele. Imi amintesc ca l-am vazut noaptea pe magheru cand turnau asfaltul. Asfalt care a tinut mult si bine.
    Bucurestiul in care m-am mutat in 99 nu mai era deloc acelasi in 2003. Dupa care au venit bordurile. Si cativa primari de sector care au incercat una alta, unii chiar reusind. Piedone pe la 4, Negoita la 3 (nu neacoita asta).

    La PMB ND e singur care a luat taurul de coarne si s-a batut pe bune cu tevile. Restu…pulexmaximus
    Oricum, ar avea nevoie de 3-4 mandate si cateva MOABuri

      (Citează)

  18. 35 ani astia nu au facut nimic, acceptati odata salvarea ce a venit asupra noastra. Va lasati furati in continuare de aceeasi hoti ca si pana acum…..

      (Citează)

    • Probabil asa le spuneau si gefreiterii SS evreilor la Oswieçim: acceptati odata caldura focului cu care vrem sa va incalzim in cuptoare, nu va lasati prada frigului si degeraturilor!

      Ce-mi plac mie mononeuronalii astia:
      “bai daca ai migrene, da-le-n spume de antinevralgice ca cica te omoara, am vazut pe tiktok!
      Singura salvare e sa-ti fie taiat capul si lipit la loc, a incercat unu’ cu studii in geofizica pamantului plat, a scapat de migrene definitiv, are 500,000 de folouari!

      Ei asteapta “salvarea sa vina peste ei”. Fwtwva-n cwr pe unde beti apa de cr*tini.

        (Citează)

  19. Cine i-a hackuit contul lui nashu mare?

      (Citează)

  20. Cele mai simpatice mesaje sunt de la nashu mare, cu Videanu cel mai bun primar. In primul rand ca a avut fonduri cacalau. In al doilea rand a reabilitat multe linii de tramvai lasand sa circule pe ele tramvaie vechi ceea ce este echivalent cu o crima. Liniile aproape si-au consumat durata de viata normata uzandu-se de la rotile tramvaielor vechi. Nu mai vorbesc de bordurile vandute cu de cateva ori pretul lor. Iar la final a concesionat pe 99 de ani de la BOR terenul ala pe care si-a facut oroarea aia de palat.

      (Citează)

  21. Poem electoral irlandez

    In viață, sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ți faci griji:
    Dacă ești sănătos sau ești bolnav.

    Dacă ești sănătos,
    N-ai de ce să-ți faci griji.

    Dar dacă ești bolnav,
    Sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ți faci griji:
    Dacă te faci bine,
    Sau dacă mori.

    Dacă te faci bine,
    N-ai de ce să-ți faci griji.

    Dacă mori,
    Sunt doar două lucruri pentru care trebuie să-ți faci griji:
    Dacă ajungi în Rai sau în Iad.

    Dacă ajungi în Rai,
    N-ai de ce să-ți faci griji.
    Dacă ajungi în Iad…,
    O să fii așa de ocupat să dai mâna cu toți prietenii tăi suveraniști,
    Că n-o să ai vreme să-ți faci griji!

    Așa că: de ce să-ți faci griji?

      (Citează)

  22. TLDR !
    Votați Nicușor!

      (Citează)

  23. Sîntem în kkt de cel puțin 1 an. Asta cu dezastrul care va urma în cazul cîștigării alegerilor de către Simionică șef de galerie este fix zero. Oare dacă va cîștiga Dan Nicușor vom avea de toate? Guess what, tot în kkt vom fi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus