+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
Vești proaste pentru taiwanezi, bănuiesc. Marina chineză pare să fi testat cu succes un set de nave de debarcare pentru ceea ce începe să pară tot mai mult ca o invazie inevitabilă a Taiwanului. Vapoarele acestea par unice în lume.
Uitați cum arată:
Sunt trei nave care pot extinde fiecare câte un pod foarte lung, ca o trompă, pe care vor debarca soldați și tancuri. Cele trei nave se așază în serie, unul după altul. Bănuiesc că ar putea fi folosite fiecare individual pentru debarcare în trei puncte diferite, dar toate trei într-un loc au niște avantaje suplimentare.
Observați și un element cu adevărat inedit: vapoarele au piloni de stabilizare, un fel de cricuri imense care se înfig în sol și stabilizează, practic țin nemișcate, cele trei nave. Treaba asta este probabil foarte utilă în marea agitată din strâmtoarea Taiwanului.
Cele trei nu sunt identice. Primul are în jur de 75 de metri și patru cricuri. Al treilea, cel mai mare, are 182 de metri și 8 cricuri. Au făcut deja exerciții militare și arată cam așa:
Spuneam ce avantaje ale legării lor unul după altul. Pe nava intermediară și pe cea din larg există puncte de conexiune cu alte vapoare militare. Practic aceste nave pot transporta în interior soldați și tehnică militară, dar rolul lor este de a fi un soi de port mobil, la propriu un capăt de pod, unde să tragă de fapt transportoare de dimensiuni mult mai mari.
Analiștii sunt că vaporul numărul 3 are în pupa sa o platformă unde poate să tragă un transportor roll on/roll off de tancuri și mașini militare. Acestea ies din nava lor de transport, traversează cele trei vapoare și podurile lor și coboară direct la sol.
Pe lateralul vaporului 3 și pe cel al vaporului 2 pot trage transportoare de soldați. Marina chineză are câteva astfel de vapoare, un fel de feriboturi militare, de pe care pot coborî mii de soldați. Tot analiștii spun că probabil acele poduri au fost construite pentru a putea susține și cele mai grele vehicule de luptă chinezești, inclusiv tancurile de luptă, iar toate acele rampe de transfer înseamnă că pot debarca la mal sute de vehicule pe oră.
Acum câțiva ani scriam despre armata Taiwanului și despre relieful insulei, care face dificilă o invazie maritimă. Pe scurt, o mare parte din insulă are munți care coboară abrupt în mare, făcând dificilă invazia pe acolo. Doar câteva zone sunt accesibile. Mă întreb însă dacă aceste trei vapoare, înălțate pe cricurile lor și cu acele poduri reglabile, n-ar putea debarca de fapt trupe chiar și într-un punct precum cel de mai jos, pe o șosea înălțată dintr-o zonă abruptă de coastă.
Nu vă gândiți că întreaga invazie vine cu aceste trei vapoare. Acestea ar fi doar un punct suplimentar de debarcare. În paralel ar avea loc un atac electronic de amploare, unul aerian, invazie cu parașutiști, invazie cu nave ceva mai convenționale de debarcare (inclusiv hovercraft-uri) și un bombardament intens. Vapoarele acestea trei permit însă ca sute de vehicule și mii de soldați să ajungă la sol și printr-un loc neașteptat, nu doar prin porturile bine apărate ale Taiwanului.
China deja construiește un al doilea set de astfel de vapoare.
Dacă tot sunteți aici, uitați-vă și la clipul de mai jos, care arată cum ar putea invada China Taiwanul. Surprinzător, acolo analiștii militari spun că invazia trebuie să înceapă cu un atac asupra bazelor americane din Japonia, altfel americanii ar putea sări ușor în apărarea Taiwanului. Cu Trump la putere, însă, nu cred că ar mai fi nevoie de așa ceva, probabil reticența de a băga soldați americani în luptă pentru Taiwan fiind mult mai mare.
sursa: WSJ.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
21/05/2025 la 8:20 AM
Asta e tot un fel de coloana rusesca de camioane, care pornise spre Kiev? In teorie arata bine. Dar practica ii omoara. La propriu.
Andrei(Citează)
21/05/2025 la 8:35 AM
Un fel de https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mulberry_harbours
eddie(Citează)
21/05/2025 la 11:21 AM
Creepy rău
Matilda(Citează)
21/05/2025 la 11:27 AM
probabil reticența de a băga soldați americani în luptă pentru Taiwan fiind mult mai mare.
daca ar fi o tara pentru care ar merita sa bagi soldati in lupta, ei bine, aceea ar fi taiwan.
GabrielG(Citează)
21/05/2025 la 11:59 AM
Pare un sistem eficient pentru momentele in care deja ai securizat un cap de pod si acum vrei sa incepi invazia terestra.
Andrei G(Citează)
21/05/2025 la 1:24 PM
Nu am verificat de lene știrea, dar se pare că oricum sunt la mâna Chinei cu energia:
🇹🇼 Taiwan a dezafectat ultimul său reactor nuclear, intrând în ultima fază a politicii energetice „patrie fără nucleu”.
În 2024, Taiwan a importat 97% din energia sa, ceea ce face ca industriile sale intensive energetic să fie vulnerabile la blocade.
Later edit: https://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2025/05/18/2003837074
g3#(Citează)
21/05/2025 la 2:03 PM
FYI drone maritime din Ucraina și bărcile astea sunt degeaba.
Plus parașutismul masiv în atac e inutil, sunt ținte sigure și stabile. Nici rusia nu i-a mai folosit.
nea_caisă(Citează)
21/05/2025 la 3:04 PM
E de vazut cat de rezistente sunt podurile alea dintre nave, in special acum cand e plin de drone peste tot si de artilerie inteligenta.
Chelu(Citează)
21/05/2025 la 4:44 PM
Eh, china isi flexeaza si ea muschii cu planuri de lupta teoretice si tehnica militara dezvoltata pe baza acelor planuri. O natie care n-a mai luptat din Vietnam (unde si-a luat-o pe coaja deplorabil) n-are experienta cu practicalitatile razboiului modern, plus ca pregatirea si disciplina resursei umane e “way under par”.
Pentru multi dintre descultii aia din zona chinezii sunt alfa si omega dar pentru india, occident, japonia, australia nu sunt vreo mare buturga.
Tom(Citează)