+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
10 May 2025 ·
Televizoarele Samsung din 2025 sunt deja în stoc, cel puțin unele modele. La altele scrie precomandă, dar asta înseamnă că sunt practic pe drum spre țara noastră. Sunt disponibile în mai multe magazine, eMAG are și o pagină dedicată, dar dacă le veți precomanda pe site-ul oficial Samsung veți primi și un soundbar alături de televizor.
Eu le-am văzut pe toate la o prezentare zilele trecute. Unele modele le văd chiar a doua oară în acest an. Mi se pare uimitor ce bine a evoluat tehnologia MiniLED (seria Neo QLED, cum îi spune Samsung), în sensul că acele televizoare sunt foarte, foarte luminoase, iar prin stratul Quantum Dot de pe ele oferă și culori foarte vii și bine calibrate.
În plus, tehnologia Mini LED presupune că stratul de iluminare este compus din mii de LED-uri de mici dimensiuni. Asta înseamnă că au foarte multe zone de dimming local și pot afișa deci negru foarte intens pe ecran, aproape exact ca un model OLED. Am văzut asta și la cele Hisense văzute recent, de altfel.
Mulți ani am considerat că tehnologia OLED este clar cea superioară pentru că oferă negru absolut alături de culori foarte bine reglate. Cea MiniLED a ajuns-o însă din urmă, chiar dacă ele evoluează pe traiectorii paralele. OLED-urile rămân cu negrul absolut pe care-l pot genera prin stingerea individuală a pixelilor, avantaj în unele filme și jocuri. MiniLED-urile sunt la 90% din performanța lor la negru, dar sunt mult mai luminoase, ceea ce contează în alt tip de filme și jocuri. Ambele au culori incredibile.
Mi se pare tot mai dificil de ales între un OLED de top și un MiniLED de top, dacă au același preț. Cred, de fapt, că devine tot mai important să alegi între ele în funcție de tipul de conținut pe care-l urmărești (la propriu dacă sunt filme în beznă sau cu lumini puternice, la fel și pentru jocuri de altfel) sau de tipul camerei în care vei monta televizorul și cât de luminoasă este ea.
Anyway, gama Samsung lansată în România cuprinde modelele următoare, iar importantă este litera F din capătul codului, care denotă generația 2025. Generația anterioară avea litera D. Nu știu ce s-a întâmplat cu cele cu litera E. Am întrebat, dar nu știa nimeni.
Adică panou MiniLED acoperit cu Quantum Dot, disponibil pe:
📺 QN990F: televizoare 8K de top, practic vârful absolut de gamă Samsung. Ecranul ține 8K la 120 Hz sau 4K la 240 Hz, disponibil în 65, 75 și 85 inci.
Au toate funcțiile posibile la bord, inclusiv cel mai puternic procesor neural care face toate acele procesări AI de upscaling, de calibrat cadrele, optimizat mișcări și sunete și tot restul. Are noile funcții de galerie de artă, Vision AI și conectivitate SmartThings.
În plus, seria QN990F include sistemul Wireless One Connect. Cutia de conexiuni și procesare transmite wireless semnalul către televizor. Este folosită o combinație de Wi-Fi pe 5 și 6 GHz, iar conexiunea duce 8K fără probleme. Cutia poate fi montată oriunde în cameră cu televizorul, doar să nu o pui într-un dulap metalic, că nu-i plac cuștile Faraday. Televizorul este, practic, doar un ecran cu un cablu de alimentare, având un design foarte subțire.
📺 QN900F (eMAG): tot televizoare 8K, dar în 4K urcă la maxim 165 Hz. Disponibile în diagonale de 65, 75 și 85 inci.
📺 QN90F (eMAG): diagonale de la 43 la 98 de inci, refresh maxim 165 Hz, procesor NQ4 AI Gen3, strat anti-glare
📺 QN85F (eMAG): diagonale de la 55 la 85 inci, refresh maxim 144 Hz, procesor NQ4 AI Gen2
📺 QN80F (eMAG): diagonale de la 65 la 100 inci, refresh maxim, refresh maxim 144 Hz, procesor NQ4 AI Gen2
📺 QN70F: diagonale de la 55 la 85 inci, refresh maxim 144 Hz, dar are iluminare edge-lit, nu full-array.
Sunt desigur multe diferențe în afară de procesor și refresh, dar Samsung sunt destul de misterioși cu specificațiile exacte. De exemplu, nu spun câte zone de local dimming are fiecare serie, nici luminozitatea maximă, dar așteptați-vă ca seriile înalte să fie cele mai bune, desigur. Diferă și numărul de boxe integrate, dar și performanța procesorului și numărul de rețele neurale cu care poate analiza fiecare cadru, ceea ce influențează până la urmă calitatea imaginii sau funcțiile disponibile.
📺 S95F (eMAG): de la 55 la 83 de inci. Ecranul urcă la 165 Hz, are strat anti-glare, are aproape 4000 nits și particular pentru această serie, conectica este asigurată prin cutia One Connect, care este detașabilă. Se conectează la televizor printr-un singur fir subțire și ușor de ascuns, nu wireless ca la QN990F.
📺 S90F: de la 42 la 83 de inci, ecran de 144 Hz, în jur de 1500 nits.
📺 S85F: de la 55 la 83 de inci, ecran de 120 Hz, în jur de 1300 nits.
Există și aici câteva diferențe importante între modele. S95F este de departe cel mai bun, cu toate funcțiile posibile la loc. Folosește un panou QD-OLED Samsung, adică un OLED bun cu strat Quantum Dot pe deasupra pentru culori și mai intense și bine calibrate. Excepție face modelul de de 83 inci, care folosește un panou WOLED de la LG, adică fără strat Quantum Dot, dar cu un subpixel alb suplimentar pentru luminozitate mai mare.
Seria S90F este o loterie. Unele modele de 55, 65 și 75 inci vor folosi panou QD-OLED Samsung, altele WOLED de la LG, dar nu se știe în ce piețe. Este considerată o loterie, ar putea fi ambele tipuri chiar și pe aceeași piață. Modelul pe care l-am văzut eu zilele trecute era adus direct din Coreea de Sud și deci nu are relevanță ce panou avea.
Aș spune că o să mă uit într-un showroom Altex sau eMAG când va fi expus acolo, că poți vedea structura pixelilor folosind camera macro a telefonului. Nici asta nu știu cât de relevant va fi. Acele televizoare ar putea fi tot unități demo și deci nu sunt reprezentative pentru ce cumperi tu în cutie.
Modelele de 42, 48 și 83 de inci sunt toate cu panou LG, spune FlatpanelHD.
S85F au toate panou LG de tip WOLED, de asemenea. Dacă nu mă înșel, anul trecut nu erau aduse pe piața noastră.
Ca să fie mai clar treaba cu panourile de două tipuri, ambele tehnologii fac televizoare foarte bune. În fond, cele WOLED sunt folosite de LG la propriile televizoare OLED și mi se par excelente. Eu, inginerește așa, aș vrea să știu și specificațiile exacte ale produsului pe care-l cumpăr, până la ultimul detaliu. Un motiv important pentru a alege Samsung este tocmai panoul de tip Quantum Dot peste OLED.
Seria acesta este extraordinară, aproape că-mi doresc unul permanent pe perete.
Gama The Frame includea modele optimizate pentru a afișa permanent imagini, iar Samsung punea la dispoziție tot felul de tablouri în colaborare cu marile muzee din lume. În plus, ecranul de pe The Frame avea cel mai bun strat anti-glare văzut de mine vreodată, practic nu reflecta nimic, iar rama televizorului putea fi schimbată pentru a arăta exact ca un tablou.
The Frame este în continuare în vânzare. Samsung introduce acum și 📺 The Frame Pro, care are panou MiniLED foarte luminos și refresh la 165 Hz, fiind practic un televizor de același nivel cu QN90F, să zicem, dar și cu strat anti-glare excelent și toate acele funcții Art integrate.
Am întrebat care este consumul când afișează o imagine statică, de exemplu un tablou. Mi s-a spus că ajunge la 40% din consumul uzual, ceea ce mi se pare rezonabil. Mi-ar plăcea unul.
Toate televizoarele Samsung din 2025 vin, de altfel, cu magazinul Art integrat, din care poți lua tablouri pentru afișare. Nu știu dacă ai vrea să faci asta pe un OLED, însă, care este mai predispus la burn-in decât alte tehnologii. Funcția Art va deveni treptat disponibilă și pe modele 2024, de altfel, dar nu se știe când.
În plus, aceste televizoare inclus tehnologiile Vision AI de îmbunătățire a imaginii și sunetului. Există și funcții mai complexe, ce nu vor fi disponibile în România, precum traducerea automată a subtitrării din anumite programe. Toate televizoarele mai beneficiază și de securitate prin Knox, care folosește memorie dedicată și alte funcții de criptare pentru a proteja datele personale și accesul la rețea.
Un mare avantaj este integrarea SmartThings în televizoare, platforma Samsung de smart home, care permite și adăugarea de dispozitive 3rd party precum Philips Hue sau storuri electrice de la IKEA, pe lângă electrocasnicele Samsung. Poți vedea pe televizor starea dispozitivelor, poți configura mașina de spălat sau cuptorul din televizor, poți vedea camerele video (Tapo, de exemplu), deschide jaluzele, aprinde lumini șamd, fără să te ridici de pe canapea. Practic Samsung face televizorul un centru smart home, o idee foarte bună.
Anyway, de astăzi în magazine, treptat probabil le va mai scădea și prețul, pe la oferte speciale. De multe ori eMAG dă 10% reducere la televizoare Samsung de Electro-Weekend, de exemplu.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
10/05/2025 la 9:48 AM
Da, tot fără Dolby Vision.
Marius(Citează)