un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Garmin Vivoactive 6: minimalist ca aspect, dar cu majoritatea funcțiilor uzuale de smartwatch

9 May 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Noul Garmin Vivoactive 6 face parte din gama accesibilă de ceasuri Garmin care fac majoritatea funcțiilor smart pe care le vrei de la un smartwatch: monitorizează indicatori de sănătate și fitness, îți monitorizează activitățile sportive, arată notificări din telefon și, cum ne-a obișnuit Garmin, are și o autonomie mare a bateriei.

Vivoactive 6 ajunge pe la 10 zile de autonomie. Are aproape toate funcțiile smart uzuale ale modelelor mai scumpe din seriile Fenix, dar vine cu un aspect simplu și o dimensiune mai mică, potrivită pentru încheieturi mici.

Preț: 1.639 lei la Garmin.

 

Ca să încep cu aspectul general și felul în care este construit, Vivoactive 6 este un ceas din aluminiu și acoperit cu Gorilla Glass 3. Este ușor rotunjit în partea superioară și are doar două butoane pe lateral, nu 5 precum unele ceasuri Garmin, ceea ce înseamnă că vei folosi mai mult ecranul tactil. Carcasa rezistă la apă și ceasul poate fi folosit la înot. Este și foarte ușor, 23 de grame ceasul și 32 grame cu tot cu cureaua sa inclusă.

Modelul testat de mine a fost cel negru cu curea neagră și mi s-a părut prea banal ca aspect. Este o părere foarte subiectivă, dar mie nu-mi plac ceasurile atât de simple ca aspect, ci cele care au vreo ramă mai complexă în jurul ecranului sau alte elemente de design care să-l facă mai interesant vzual. Așa cum arată, Vivoactive 6 se înscrie într-o gamă de ceasuri cu aspect minimalist, precum Apple Watch sau Pixel Watch, de exemplu.

Este și destul de mic pentru mâna mea, are 42,2 mm în diametru, și deci strict din punct de vedere al aspectului eu nu l-aș alege pentru mine. Dacă voi vă doriți acest ceas, recomandarea mea ar fi să luați totuși varianta pe verde sau pe alb sau pe roz, care mie mi se pare că au ceva mai mult caracter. Cel negru pare prea simplu și lipsit de personalitate.

 

Ce nu lipsește, însă, este partea de funcții smart, pe care Garmin Vivoactive 6 o execută foarte bine. Ecranul este de rezoluție înaltă și luminos, fiind vizibil în orice situație. Afișează foarte plăcut, prin culori vii, tot felul de notificări, grafice și statistici privind activitatea ta. Este un AMOLED cu opțiune Always-On care mi s-a părut foarte bun.

Mie personal mi-au lipsit multitudinea de butoane de pe alte ceasuri Garmin (review Instinct 3), unde îmi plăcea să pot pune shortcut-uri pe fiecare buton. Aici ai doar unul pe care poți pune shortcut, cel de jos, și am pus pe el opțiunea Do Not Disturb, cu care opresc rapid notificările atunci când vine vreo avalanșă dinspre WhatsApp sau Messenger.

Am regăsit pe ceas majoritatea funcțiilor pe care Garmin le integrează și pe modele de 4000 de lei și voi spune că, pentru marea majoritate a oamenilor ce-și doresc un ceas de monitorizare, Vivoactive 6 va fi suficient. Prin integrarea cu telefonul mobil îți arată notificările primite, plus informații precum starea vremii, date din calendarul tău, opțiunea de a controla muzica, plus funcțiile uzuale de cronometru, temporizator, alarme și restul celor asemănătoare. Îți poți găsi telefonul cu el și integrează chiar și Garmin Pay.

Interfața se mișcă bine, nu simți că rămâne în urmă, și este și viu colorată. Găsești și destule fețe de ceas gratuite și la majoritatea poți configura câteva complicații și culori.

Ceasul are desigur GPS integrat și deci poate monitoriza pe unde alergi și distanțele parcurse. Îți spune câți pași faci, câte calorii consumi etc. Are busolă integrată, iar folosind senzorul de ritm cardiac îți spune cât cardio faci în timpul activităților fizice și rata de oxigenare a sângelui.

Meniul său de Workouts include desigur o mulțime de sporturi de toate tipurile, iar pentru unele ceasul te ajută să socotești repetițiile. Primești rapoarte detaliate despre fiecare activitate în parte, iar ce mi-a plăcut mereu la Garmin este că și rapoartele țin seama de tipul activității selectate, nu doar îți calculează niște calorii și pulsul. Aș spune însă că este un ceas pentru sportivi amatori, cei care aleargă sau merg la sală sau practică vreun sport anume. Ceasurile Garmin din seriile mai avansate au mai multe funcții pentru drumeții sau diverse sporturi extreme, care își lipsesc aici.

Pe partea de health, ceasul include acel indicator Body Battery care este excelent și chiar îți arată perfect câtă “energie” mai ai în acea zi. Măsoară constant pulsul, plus cel de repaus și variația ritmului cardiac. Îți spune cât de pregătit ești de antrenamente, vârsta de fitness, include și exerciții de meditație și respirație, plus că îți calculează concentrația de oxigen în sânge.

Include desigur și rapoarte despre cum ai dormit, cu tot cu recomandări pentru odihnă mai bună, chiar și pentru câte ore de somn ai nevoie în noaptea următoare. În general toate rapoartele s-au potrivit bine cu situația din teren, ceasului îmi raporta un somn prost în nopțile în care chiar așa a fost, plus că Body Battery îmi spunea că m-am odihnit prea puțin și nu am multă energie în acea zi.

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile ceasului, de altfel. Știe să facă foarte multe, vă recomand specificațiile oficiale pentru listă completă.

Autonomia a fost fără reproș, cam 10 zile pe acest diametru destul de mic al ceasului, ceea ce este de laudă.

Per total nu am ceva de reproșat ceasului Vivoactive 6. Nu-i genul meu ca aspect, dar dacă vreți un ceas minimalist și mic, fără un design complicat, acesta vă va plăcea. Are și destule funcții pentru monitorizat activitatea fizică și sănătatea, lipsindu-i doar cele mai avansate legate de drumeții sau scufundări de pe alte modele Garmin (mult mai scumpe). Dacă vă atrage Vivoactive 6, gândiți-vă totuși să-l luați pe verde sau pe alb, parcă arată mai elegant, dar uitați-vă și pe seriile Forerunner 165 și 265 și pe Venu 3, care variază un pic funcțiile și aspectul și poate le veți găsi mai potrivite.

Preț: 1.639 lei la Garmin.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus