+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
14 May 2025 ·
Se întâmplă ceva ciudat cu AI-urile prin corporații, în domeniul resurselor umane. Are loc o “revoluție” și acolo și nu cred că va ieși cineva câștigat din ea. Nu candidații, nu angajații actuali, nici companiile care fac angajări.
Probabil va apărea o reducere de costuri pe undeva printr-un raport de cheltuieli operaționale. Scăderile de performanță și de productivitate vor apărea abia după mulți ani.
Ce se întâmplă, pe scurt, este că tot mai mulți candidați folosesc AI-uri pentru a-și face CV-urile mai umflate, cu descrieri mai pompoase privind ce au făcut la joburile anterioare. De asemenea, tot mai mulți candidați folosesc AI-urile pentru a aplica la foarte multe joburi deodată, în paralel cu adaptarea automată a CV-ului pentru cerințele fiecărui job.
Candidatul crede că astfel viitorul angajator primește un CV bine construit, care-i spune ceea ce vrea să audă. În practică, angajatorul vrea să angajeze cinci developeri și primește 1300 de CV-uri în primele două zile după postarea anunțului.
Apar două variante: citește primele 50 de CV-uri, alege de acolo 10 oameni pentru interviuri și aia este totul, ceea ce este un dezavantaj pentru toată lumea. Varianta doi: angajatorul folosește la rândul său un AI care să sorteze CV-urile primite și prezentările și să-i facă o listă mai mică de candidați.
Practic, candidații folosesc AI-ul ca să aplice la mai multe joburi și să se prezinte cât mai bine. Atât de mulți aplică la un job încât angajatorul folosește un AI ca să sorteze prin ei. AI-urile ajung să vorbească între ele. Te miri apoi că s-au angajat nord-coreeni ca să te spioneze.
Și mai complicat este că apar AI-uri care să țină interviurile cu candidații reali. O companie numită Apriora, de exemplu, vinde un chatbot AI care ține interviuri. Poate dialoga la telefon sau prin video cu candidații. Se ocupă singur și de programarea lor.
Bănuiesc că poate ține zeci de interviuri simultan, fiind limitat doar de puterea de procesare pe care o are la dispoziție.
Companiile mari deja încep să-și reducă departamentele de HR din cauza AI-urilor. O știre recentă spune că IBM a renunțat deja la sute de angajați din domeniul Resurselor Umane, înlocuindu-i cu AI-uri. Bănuiesc că o mulțime de treburi precum eliberarea de adeverințe, coordonarea testelor medicale periodice și, iată, trecerea prin CV-uri și chiar interviurile pot fi automatizate.
Nu știu dacă vreun om de HR se aștepta la asta acum 2-3 ani, când AI-urile abia intrau în atenția publică pentru că puteau genera imagini amuzante sau răspunde la întrebări simple.
Mă întreb, însă, cum poți înlocui un om cu un robot într-o astfel de situație. Munca de intervievare și alegere a candidaților mi se pare una care necesită și ceva intuiție sau cum vreți să-i spuneți capacității de a pune anumite întrebări cheie cu care să vezi dacă omul respectiv este sau nu ce cauți, exagerează sau nu despre ce poate face șamd.
Cum ar putea face asta un chatbot? Dacă cel intervievat îi spune exact ceea ce vrea să audă, cum își va da seama că minte?
Evident, însă, toate acestea sunt o reducere de cheltuieli pentru compania respectivă. Omul care implementează astfel de tehnologii ia un bonus bun la final de an. Consecințele angajării unor oameni nepotriviți se văd însă abia pe termen lung, de-a lungul anilor, iar o astfel de problemă este greu de rezolvat ulterior. Sunt destul de multe exemple în piață de companii care au mizat puternic pe automatizări și robotică și în timp au pierdut relația personală cu clientul sau aspectul uman al muncii care atrăgea alți clienți acolo.
Photo by Shahram Anhari on Unsplash
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
14/05/2025 la 7:21 AM
Oricum presupunând că avem un eșantion de aplicanți calificați, nu zugrav care vrea să fie chirurg, aș paria că rata de succes e cam aceeași și după filtrul HR, și dacă alegi random x oameni.
Cipper(Citează)
14/05/2025 la 7:47 AM
Atâta doar că eficiența AI nu se regăsește și în prețuri, de exemplu Microsoft a crescut prețul la abonamentul 365 cu 43% în acest an.
Vali(Citează)
14/05/2025 la 9:29 AM
Este normal sa creasca preturile. Toate investitiile in AI trebuie recuperate intr-un fel.
Mai rau este ca si cei care nu au nevoie de toate functiile minune vor trebui oricum sa plateasca abonamente mai mari.
Andrei G(Citează)
14/05/2025 la 9:38 AM
În procesul de recrutare exista întotdeauna o faza inititala, in care se face o prima triere, post analiza CV.
Acolo discuți cu un HR scout sau ceva junior/mid si se stabilesc liniile de baza, ca se potrivește ce zice CV-ul cu ce scoți pe gura, ca ai o atitudine ok si ca te califici pentru discuția ulterioara.
In general discutia nu presupune skill-uri speciale pe domeniul jobului.
Aici cred ca se poate implementa masiv AI, pentru aceasta prima calificare.
Apoi, testele tehnice si discuțiile mai de substanță pentru etapele ulterioare se vor purta mereu cu cei abilitati.
vladutz(Citează)
14/05/2025 la 10:16 AM
Oare cat mai dureaza pana cand cineva implementeaza un AI care sa ajute si potentialul angajat la prima discutie (adica sa discute cu AI-ul angajatorului)?
Deja vocile generate de AI par umane, asa ca ar fi destul de fezabila o astfel de idee.
Andrei G(Citează)
14/05/2025 la 10:11 AM
Deci… Ce ma oprește să trimit tot un AI să țină interviu cu AI-ul companiei?
Cineva(Citează)
14/05/2025 la 10:20 AM
Eu extrag 10 CV-uri dintr-o suta si pe aia ii sun. Nu vreau sa lucrez cu ghinionisti.
Andrei(Citează)
14/05/2025 la 10:43 AM
Ah, fun fact. Eu nu sunt HR dar sunt implicată în recrutare/țin interviuri pt joburi similare cu al meu. Folosim Workday pt partea de CV management, si are si o bucățică unde un AI îți zice dacă se potrivește CV-ul candidatului cu lista de cerințe a firmei.
Din fericire nimeni nu ia în serios bucățica de AI, pt ca nu știe să citească CV-uri atât de bine. Dacă ai zis exact “am lucrat cu X”, te vede si te bifează că ai lucrat cu X, dar am văzut si cazuri în care oameni cu ani de experienta cu un anumit tool au fost considerati de AI că n-au folosit așa ceva (deși in CV scria asta) pt că… nu știu exact de ce, nu au formulat suficient de clar pt AI?
Deci ce să zic, o merge el AI in loc de HR pe alocuri, dar experienta mea cu așa ceva nu prea mi-a dat încredere în el chiar deloc. Dar am tot văzut această tendință de a folosi AI în loc de orice, că no, “toți îl folosesc, o fi bun”, deci nu mă miră deloc situația.
Kay(Citează)