un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Huawei Watch 5: noul senzor X-Tap din lateral este vedeta acestui smartwatch

16 May 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Huawei Watch 5, nou lansat în România, este un model din segmentul de top în gama low de ceasuri. Varianta de 46mm bifează toate specificațiile așteptate de la un model flagship (carcasă de titan, sticlă safir, eSIM, funcții avansate), dar pe această generație Huawei a adăugat un senzor suplimentar pentru măsurarea funcțiilor vitale, plasat pe lateral și numit X-TAP.

Preț: 2.249 lei pentru variantele de bază, 2.749 lei pentru cele cu oțel dur și 3.249 lei pentru cele din titan în magazinul Huawei. Oferta de lansare, până pe 29 mai, vă dă în acest preț o curea suplimentară, căști FreeBuds 6i, 12 luni extra-garanție și 3 luni de abonament Health+. Pentru 49 de lei în plus, puteți cumpăra și un cântar Scale 3 Bluetooth.

Design-ul îl puteți vedea în fotografii. Watch 5 are acel design pe care eu îl numesc unibody, pare construit dintr-o singură bucată, iar Huawei zice că este “streamlined”. Pare aerodinamic, într-adevăr, și frumos rotunjit, în principal pentru că nu are câte două anse vizibile sus și jos de care se atașează cureaua/brățara, ci aceasta pare că iese direct din ceas.

Eu am testat varianta cu brățară metalică, unde aspectul acesta unitar este cel mai bine pus în valoare. Mai important este că Watch 5 vine în mai multe variante și diferă materialele între ele și deci și prețul:

  • 42 mm: carcasă din oțel tip 904L (adică foarte rezistent, pe variantele bej și auriu) sau oțel 316L (aliaj uzual pe variantele alb și verde)
  • 46mm: carcasă din oțel 316L (varianta neagră) sau titan (variantele argintii și mov)

Toate au sticlă safir peste ecran. Cele de diametru mai mare au și bateria internă mai mare, desigur, dar în rest nu există diferențe la funcții.

Varianta mov, apropo, este culoarea specială a acestei generații. Este de fapt un mov spre cenușiu, desaturat, chiar discret ca aspect.

Design-ul l-aș numi chiar minimalist, ecranul având o ramă foarte subțire în jurul său, cu câteva liniuțe de design pe ea. Mai multe elemente ce particularizează ceasul sunt pe partea dreaptă, unde avem rotița-buton, care este segmentată pentru priză mai bună cu buricele degetelor, iar în partea de jos un al doilea buton care iese foarte puțin în afara carcasei, dar are un feedback foarte plăcut și evident la apăsare.

Pe centru în dreapta se află noul senzor X-TAP. Huawei Watch 5 are în continuare senzori pe partea din spate, care-ți măsoară pulsul și temperatura pielii și alți indicatori vitali, dar adaugă și acest X-TAP pe lateral. Senzorul acesta va fi apăsat ușor cu degetul celeilalte mâini, atunci când vrei să măsoare ceva. Este un senzor mare și simt chiar și nivelul de presiune al degetului, iar asta înseamnă în teorie măsurători mai precise și mai rapide.

În practică, X-TAP accelerează anumite măsurători. De exemplu, concentrația de oxigen în sânge poate fi măsurată în 10 secunde când pui degetul pe X-TAP. Ceasul este acreditat medical în Europa pentru efectuarea de electrocardiograme, iar testele efectuate pe senzori le dau o precizie de +/- 5%, o acuratețe foarte bună în condițiile în care alte ceasuri ajung uneori și la 30% diferență față de un dispozitiv de etalonare. EKG-ul pe Watch 5, de asemenea, se face poziționând tot un singur deget pe acest senzor, nu-i nevoie de două degete sau de o apăsare în vreo poziție incomodă.

Altfel spus, acest X-TAP face din Watch 5 un model foarte bun pentru cei interesați de măsurarea funcțiilor vitale. Senzorul este mare, iar asta crește precizia. Simte presiunea degetului și îți spune dacă apeși prea tare sau prea moale în timpul măsurătorii. Este evident o soluție superioară față de senzorii clasici de pe partea din spate a ceasului, care depind mult de cât de tare ai strâns cureaua, părul de pe mână, tatuaje etc.

(Ca să fie clar, Watch 5 are și acei senzori de pe spatele ceasului, sunt folosiți pentru măsurători pasive de-a lungul zilei și nopții, precum pe restul smartwatch-urilor.)

Acestea sunt cele două diferențe constructive semnificative pe Watch 5: materiale bune, adică oțel rezistent sau titan pe varianta de top, ambele cu sticlă safir pe deasupra, și acest nou senzor X-TAP pe lateral. Ecranul ar putea fi un al treilea element. Este unul foarte luminos, urcă la 3000 nits peak brightness. Este un AMOLED LTPO 2.0 cu funcție always-on și n-ai ce să-i reproșezi, afișajul se vede bine în soare, culorile sunt vii, iar animațiile din sistemul de operare sunt plăcute.

Ca să încep cei trei piloni ai unui smart watch (smart, health și workouts) chiar cu partea de ceas inteligent, acest Watch 5 rulează un sistem de operare numit Harmony Next, care este mai complex în backend, dar ca interfață seamănă mult cu alte ceasuri Huawei testate de-a lungul vremii. Am găsit elementele deja uzuale. De exemplu, ceasul are multe fețe plăcute preinstalate, iar din “magazin” am luat multe altele gratuite, unele pe care le folosesc chiar de câțiva ani și sunt în continuare compatibile.

Cele noi se pot și particulariza în anumite aspecte, poți schimba culorile și complicațiile după dorință. Pe unele fețe mai vechi nu am putut face asta, dar ce-i drept eu oricum am instalat unele “data heavy” care deja arătau o mulțime de indicatori pe ecranul principal. Fețele noi, cele incluse cu ceasul, mai au avantajul unor animații sau a  unor indicatoare suplimentare care apar când apeși pe ecran. De exemplu, ai o față care-ți arată direct nivelul bateriei, data curentă, numărul de pași făcuți și concentrația de oxigen în sânge, dar dacă apeși pe ecran începe o scurtă animație care îți aduce pe ecran încă vreo trei complicații, precum timpul cât ai fost activ și caloriile consumate, iar după câteva secunde dispar la loc.

Mi-a plăcut posibilitatea de a afișa mai multe date cu o simplă apăsare pe ecran și sper să o implementeze mai multe ceasuri în viitor.

Interfața este foarte asemănătoare cu ce am văzut în trecut. În stânga ecranului principal sunt câteva carduri cu informațiile meteo, agenda zilei și controlul muzicii. În dreapta ecranului principal treci prin alte carduri, dar aici le-au complicat un pic. Anterior la Huawei puteam avea câteva “ecrane” cu câte un tip de informație, de exemplu cum ai dormit, cum e pulsul, cum stai cu activitatea zilnică șamd. Acum fiecare astfel de ecran este mai complex, adună mai multe indicatoare și pictograme pe el, de exemplu vezi pe același ecran pașii, caloriile, cele trei activity rings și un shorcut pentru a lansa un workout.

Un alt astfel de “ecran” adună la un loc pulsul, SpO2, temperatura pielii și un shortcut pentru exerciții de respirație. Nu-i rea ideea de a grupa mai multe informații pe un ecran, în special când dimensiunea și rezoluția permit asta, dar în același timp au devenit și mai aglomerate.

Ceasul are desigur toate aplicațiile smart uzuale de alarmă, cronometru, busolă, barometru, aplicație de înregistrat caloriile din alimente, meteo, contacte, calendar șamd. Toate au animații plăcute, iar procesorul de sub “capotă” și noul sistem de operare par foarte rapide, fără întârzieri de execuție sau lag în funcționare.

Watch 5 are și funcție eSIM, pentru cei ce-și doresc asta. Huawei colaborează și cu un furnizor de plăți cu ceasul, dar nu este activ în România. Acest ceas introduce și gesturi de control, două la număr. Double Tap înseamnă să-ți apropii de două arătătorul de degetul mare, iar Double Swipe înseamnă să freci arătătorul cu degetul mare, pe lateralul degetului.

Din păcate, aceste funcții sunt disponibile doar în foarte puține aplicații. Poți să răspunzi la telefon cu un astfel de gest, atunci când sună, poți să întrerupi o alarmă pe ceas, poți opri muzica și poți face Remote Shutter. Ultima ar putea fi chiar utilă dacă pui telefonul pe un suport și vrei să te fotografiezi de la distanță. A funcționat foarte bine cu camera de pe iPhone.

Ceasul are și conectivitate Wi-Fi, de altfel, și este vorba de Wi-Fi 6. Este o funcție utilă atunci când apare vreun update de dimensiuni mari sau când descarci fețe de ceas.

Autonomia declarată oficial, apropo, este de 3 zile pentru variantele de 42 mm și 4,5 zile pentru cele de 46 mm. Pot să confirm cele 4,5 zile pe 46 mm, dar cu mențiunea că ultima zi o faci cu Battery Saver activat. Ce-i drept, pe Watch 5 acest mod Battery Saver este foarte permisiv și păstrează active aproape toate funcțiile smart și măsurătorile pasive de sănătate, așa că nu-i vreo problemă când se activează. Seria Watch normală cam așa s-a învârtit mereu la autonomie, Watch GT fiind cea la care bateria ține mult mai mult.

Ceasul se încarcă wireless, dar este foarte dificil de încărcat pe un pad wireless normal, de mari dimensiuni, deoarece are acea carcasă unibody cu marginile orientate în jos. Încărcătorul inclus în cutie este mult mai simplu de folosit și încarcă și rapid ceasul.

Au fost și aspecte care nu mi-au plăcut. Cred că am fost pus de 50 de ori să accept diverse ToS-uri și avertismente, practic orice funcție de health, fitness și chiar și smart, atunci când intri prima oară în ea, îți dă niște avertismente sau îți spune că se conectează la un server pentru a lua starea vremii șamd. Sunt prea multe. Apoi ceasul și-a făcut un update și a trebuit să le accept din nou pe toate.

Am avut și mici probleme cu unele notificări, în sensul că le primeam la mult timp după ce avuseseră loc. Mă refer la notificare de genul “a terminat mașina de spălat treaba” primită la două ore după ce s-a întâmplat asta. Nu am reușit să găsesc un motiv, fiind destul de aleatoare problema. Notificările de la chat-uri și emailuri au venit mereu bine, cele de pe la aplicații smart home având mai degrabă probleme. Ce-i drept, iOS este mai puțin permisiv cu notificările decât Android-ul, iar eu am testat ceasul și cu o variantă beta a aplicației Huawei Health.

 

Ca să trec la partea de health, simt că am spus deja jumătate din ea când am scris despre senzorul X-TAP mai sus. Senzor mai mare, cu precizie mai mare și care permite măsurători active într-un mod foarte simplu, apăsându-l cu degetul. Împreună cu senzorul clasic de pe spate, ceasul măsoară:

  • pulsul
  • variația intervalului dintre bătăile inimii (HRV)
  • concentrația de oxigen în sânge
  • temperatura pielii
  • nivelul de stres
  • ECG
  • rigiditatea arterială
  • nivelul respirator (te pune să tușești pe ceas, e funny)
  • respirația în somn

Există și o funcție Health Check, care durează aproximativ 1 minut și le măsoară pe toate cele de mai sus și face un raport mai complex. De asemenea, sunt mulți alți parametri derivați din cei măsurați direct. Ceasul îți spune cât timp ai dormit, de exemplu, dar calitatea somnului o determină pe baza pulsului, temperaturii pielii și a altor parametri.

Per total, mi se pare că face o treabă foarte bună. Pe alte ceasuri lăsam sistemele pasive să măsoare ce vor ele. Pe Watch 5, cu senzorul acela pus pe lateral, am pus de mai multe ori degetul pe el ca să-mi spună rapid ce concentrație de oxigen am în sânge sau care este pulsul, având încredere și că le măsoară mai bine decât alte modele.

Eu personal văd acest Watch 5 ca fiind axat în principal pe partea de healthcare. Pasionații de activități sportive sau cei care vor un smart watch pentru notificări și light tracking vor fi probabil la fel de mulțumiți și cu un Watch GT sau noile brățări Fit 4, care anul acesta au urcat și ele în funcții și materiale folosite. Watch 5 însă devine liderul gamei Huawei pe partea de health tracking.

 

Pe partea de sport nu am văzut multe funcții noi, dar nici nu prea mai au ce adăuga. Ceasul are inclusiv tracking pentru jocul de golf, de exemplu. Ai la dispoziție o mulțime de activități din care să alegi, iar când le faci ceasul îți arată pe ecran în ce regim cardiac te încadrezi, timpi, ritm etc. O voce robotică îți spune periodic milestone-urile importante.

Huawei spune că are un GPS precis integrat în ceas, care folosește mai multe benzi pentru o poziționare și deci un calcul cât mai bun al distanțelor parcurse. Asta ar putea conta pentru cei care aleargă printre clădiri înalte, unde erorile de poziționare sunt mai mari.

Barometrul este util în drumeții montane și urcat de scări. Ceasul are și activități precum alergat montan, iar hărțile pot fi descărcate offline. Pentru pasionații de sporturi acvatice, Watch 5 poate fi folosit în scufundări până la 40 de metri și include și tracking pentru alte tipuri de sporturi acvatice.

În concluzie, Watch 5 este un ceas pentru cei care vor majoritatea funcțiilor de pe smartwatch-uri de top, incluzând aici și eSIM și chiar și gesturi din degete. Mie mi se pare că senzorul nou de pe lateral este principalul avantaj al acestui ceas, îmbunătățind semnificativ precizia și viteza de măsurare pentru funcțiile de sănătate.

Remarc însă în structura de preț că diferențele vin din tipul de material folosit pentru ceas, nu din dimensiunea lor. Modelele de 42 și 46 mm costă la fel în funcție de materialul din care sunt făcute, adică oțel 316L, oțel 904L sau aliaj din titan de nivel aerospațial. Diferența între ele este destul de mare, adaugi 1000 de lei în plus ca să treci de la oțel simplu la titan. Dacă vă interesează un astfel de ceas, gândiți-vă deci și dacă l loviți des și dacă merită upgrade-ul la materiale mai rezistente.

Preț: 2.249 lei pentru variantele de bază, 2.749 lei pentru cele cu oțel dur și 3.249 lei pentru cele din titan în magazinul Huawei. Oferta de lansare, până pe 29 mai, vă dă în acest preț o curea suplimentară, căști FreeBuds 6i, 12 luni extra-garanție și 3 luni de abonament Health+. Pentru 49 de lei în plus, puteți cumpăra și un cântar Scale 3 Bluetooth.

    9 comentarii

  1. Mai Radu, nici nu ma trezisem bine și m-ai luat cu sintagme din astea contorsionat mintea: “model de top din gama low” :-D

      (Citează)

    • Same :(

        (Citează)

    • Eu am ramas blocat la “Ceasul are și conectivitate Wi-Fi, de altfel, și este vorba de Wi-Fi 6. Este o funcție utilă atunci când apare vreun update de dimensiuni mari sau când descarci fețe de ceas.”

      Dar sa apreciem ca ai-ul devine din ce in ce mai bun, da rateuri minime.

        (Citează)

  2. Nu-mi plac ceasurile rotunde, dar modelul ăsta arată bine. Eu aș vrea totuși unul cu ecran pătrat. N-aș da atât de mult pe ceva care trebuie încărcat la câteva zile, eu încarc brățara mea MiBand la 2 săptămâni și nu am nevoie de toate funcțiile alea extra. Am și lovit/zgâriat brățara de multe ori și mi-ar părea rău să stric ceasul. Din principiu nu vreau să dau mai mult de câteva sute de lei pe o brățară sau un ceas.

    PS: Nu vă înțeleg ironiile legate de ce a scris el. Poate că n-a formulat bine sau că sună mai ciudat în română “segmentul de top în gama low”, dar cred că înțelegeți ce-a vrut să spună (că e un model bun dintre ceasurile mai ieftine). La paragraful legat de Wi-Fi sunteți doar cârcotași. Ia scrieți voi de la zero o recenzie a unui produs și apoi mai vorbim. Nu e frumos să continuați cu vorbe aiurea, uneori pare că asta faceți. Puteți să evidențiați mai frumos acele paragrafe care poate au nevoie de o formulare mai bună.

      (Citează)

    • Poate că n-a formulat bine sau că sună mai ciudat în română “segmentul de top în gama low”, dar cred că înțelegeți ce-a vrut să spună (că e un model bun dintre ceasurile mai ieftine).

      Eu tot cred ca a vrut sa zica “gama lor de ceasuri”. Cum sa fie “low” un smartwatch care incepe la 2200 lei?

        (Citează)

    • S-a lansat concomitent si Watch Fit 4 Pro, care e mai mic, si patrat. Eu am 3-ul, de care sunt foarte multumit.

        (Citează)

  3. e interesanta publicarea anuntului in acelasi timp cu sperietoarea legata de invertoarele chinezesti in ocnditiile in care cam toti incercam sa ne delimitam de Huawei in infrastructura dar inca il acceptam in aparatura casnica sau personala.

    Eu unul raman pe Garmin pentru moment. Prefer un model de anul trecut nou decat un Huawei de anul asta.

      (Citează)

    • Eu am solar instinct 2, vara uit sa il incarc, tine si 2 luni. Dar cred ca o sa fie ultimul garmin cumparat (daca nu chiar ultimul smartwatch cumparat), ma astept sa treaca toata functiile utile pe abonamentul platit. Toti producatorii numai la asta viseaza, cum sa stoarca si ultimul cent de la utilizatori.

        (Citează)

  4. Arata bine, doar că nu pot sa nu observ faptul că noul normal in materie de ceasuri acum e pe la 2000 de lei și peste. Îmi e dor de vremurile când un ceas bun era pe la 1000 de lei ca standard.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus