un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Fenomenul tastaturilor de gaming particularizabile și hot swappable pare tot mai prezent în România

27 May 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Mi se pare fascinantă lumea tastaturilor de gaming, a tastaturilor mecanice de fapt, unde există pasionați care pot cheltui sute de euro pe modificarea și particularizarea tastaturilor. Sunt de acord că este cel mai important periferic al unui computer și, de altfel, unealta pe care o folosesc cele mai multe ore pe zi de foarte mulți ani, dar eu personal am fost mereu un fan al tastaturilor silențioase, ca să-mi aud gândurile.

În lumea tastaturilor de gaming, însă, există oameni care nu vor doar tipul acela de mecanism cu acționare mecanică, ci trec mult mai departe chiar de alegerea tipului de switch (clicky, tactile, linear etc). M-am uitat la niște clipuri video în care oamenii apreciau tastaturile la care pot extrage și switch-ul din PCB, din circuitul electronic al tastaturii, pentru a-l înlocui cu altul. Se fac astfel de tastaturi.

Apoi deasupra peste switch-ul ales și montat de ei pun ce tastă vor ei, inscripționată cu ce vor ei. Se vând pe net tot felul de taste 1st party și 3rd party, iar unii fac și la comandă taste. Dacă vrei ca Esc să arate ca personajul tău preferat din Star Wars, se poate.

Sunt destul de invidios pe aceste posibilități de particularizare, de fapt. Cum spuneam, tastatura este cel mai folosit obiect (probabil de majoritatea dintre noi). La mine depășește cu mult numărul de ore în care țin mâna pe telefon, de exemplu. Mi-ar plăcea un pic de bling sau măcar de culori ceva mai îndrăznețe, dar tastaturile cuminți de birou se fac așa.

Încet-încet văd că vine și pe la noi fenomenul acesta. În oferta eMAG sunt 3.500 de tastaturi de gaming de la 370 de branduri. Este unul dintre domeniile în care marketplace-ul aduce varietate, de fapt. Ai acolo clasicele Logitech și Razer mecanice, dar văd în ofertă și câteva tastaturi 8BitDo:

8BitDo fac în principal controllere. La un moment dat voiam să-mi iau și eu unul micuț pentru a controla prompterul, ca Linus, dar folosesc telecomanda inclusă, care e destul de proastă, dar… a fost inclusă.

Keychron este de ceva vreme în oferta eMAG, de altfel:

Sunt chiar foarte multe tastaturi disponibile, în diverse formate de taste (TKL, 65%, 60% etc), dar și seturi de switch-uri Cherry pentru cei care vor să le schimbe pe ale lor, plus seturi de butoane.

Un seller vinde tastaturi NuPhy, unde unele modele au apăsarea reglabilă între 0,1 și 4 mm. Sunt la vânzare inclusiv tastaturi barebone, adică fără switch-uri și taste montate, doar electronica și șasiul, pentru cei care vor să-și construiască de la zero o tastatură, plus foarte multe seturi de taste în diverse culori sau transparente. Costă însă cum am spus mai sus, este 1.100 de lei doar șasiul barebone.

Am văzut chiar și brandul Ducky în listă, care sunt niște taiwanezi care, tot așa, produc mai multe modeluri de tastaturi mecanice și vând pentru ele și o mulțime de combinații de taste, ca să le dai ce aspect vrei tu.

Dacă vrei o tastatură complet galbenă, o poți avea.

Mie îmi place mai mult combinația aceasta Daybreak, cu iluminare RGB de fundal.

Și poți să-ți faci și una curcubeu, dacă vrei.

Mai sunt pe acolo și Cherry, Endorfy, switch-uri Kailh vândute la borcan și altele. Sunt curios cât va prinde acest fenomen și în România și cât se va investi în astfel de produse. Din ce văd în diverse PC-uri, ventilatoarele colorate, coolerele cu ecran LCD pe ele și carcasele cu efecte vizuale au prins binișor, deci poate în curând și tastaturile.

    5 comentarii

  1. ce sunt modelurile de tastaturi?

      (Citează)

  2. Nuphy e goat… Pacat ca fac numai in layout american… 😭

      (Citează)

  3. quirty key
    tastaturi made in romania

      (Citează)

  4. Sunt și switch-uri cu laser de la Steelseries.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus