un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Vă dați seama cât de groaznică este social media când moderatorii rețelelor sociale sunt traumatizați de postările pe care le elimină?

13 May 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Moderatorii Meta din Ghana dau în judecată compania pentru care lucrează, spunând că moderarea postărilor de pe rețelele Meta le-a cauza traume psihologice.

Asta vine la puțin timp după ce sute de moderatori din Kenya au fost diagnosticați cu sindrom sever de stres post-traumatic, tot din aceleași motive.

Adică noi spunem că rețelele sociale sunt rele pentru că acolo se face manipulare și se răspândesc fake news și deepfakes și sfaturi imbecile despre sănătate, crescut copiii și cam orice altceva, dar adevărul este că pe rețelele sociale există conținut mult, mult, mult mai oribil. Ce ajunge de fapt vizibil nouă este doar vârful iceberg-ului.

Moderatorii respectivi se uită la sute sau mii de postări pe zi. Un program special le arată postarea și ei trebuie să aleagă dacă încalcă sau nu regulile rețelei.

O investigație The Guardian și procesul respectiv spun că moderatorii ajung să sufere de depresie, anxietate, insomnii și chiar abuz de substanțe pentru că o parte din conținutul pe care-l moderează include crime, violență extremă și abuzuri sexuale împotriva copiilor.

De exemplu, moderatori din Ghana au spus că au văzut conținut ce includea o persoană jupuită de vie și o femeie fiind decapitată. Compania pentru care lucrează nu a făcut mai nimic pentru a-i susține în această muncă.

Nu este pentru prima oară când aud de astfel de conținut care nu ne este nouă arătat pentru că întâi îl văd moderatori.

De exemplu, la final de februarie Instagram a avut o problemă și a afișat în feed tot felul de postări foarte violente. A durat doar câteva ore, dar utilizatorii Instagram au raportat că au văzut:”cel puțin 10 postări cu oameni murind”; un om fiind zdrobit de un elefant; un bărbat băgându-și fața în ulei încins; un bărbat fiind dezmembrat de un elicopter; un bărbat incendiat de alții; un bărbat împușcând în cap casierul unui magazin; un porc bătut cu un ciocan.

Acum câțiva ani am citit un alt articol despre cât de dificilă este meseria de moderator pentru Facebook și YouTube. Situația era aceeași, fotografii sau clipuri video cu bătăi violente, crime, execuții, cruzime cu animale, foarte multe abuzuri sexuale cu minori și tot felul de torturi.

Mai mult, spunea un moderator acolo, de multe ori 1-2 secunde sunt suficiente ca să-ți dai seama că te uiți la ceva ce n-ar trebui văzut. Meseria lor include practic un flux continuu de imagini violente și crime. Mult noroc să mai fii apoi om normal, după muncă, și să dormi bine noaptea.

 

Nu pot să mă gândesc decât la cât de bolnavă este omenirea.

Unele clipuri sunt filmate chiar de criminalii respectivi și puse pe net. Altele sunt de la camere de supraveghere, iar cineva a luat imaginile și a considerat că sunt prea mișto pentru a nu fi arătate pe net.

Este o lume plină de nebuni care, atunci când au astfel de clipuri pe mână, le consideră cool și vor să le dea mai departe.

 

Investigația The Guardian spune că moderatorii din Ghana sunt plătiți cu aproximativ 100 de euro pe lună. Mai există un sistem de bonusuri de performanță care le poate aduce încă 300 de euro. Acela este de obicei legat de numărul de ore pe care-l petrec zilnic moderând conținut și viteza cu care o fac. Muncesc înghesuiți în camere, în fața unui monitor, și nu au voie să se plângă sau să spună nimănui exact ce fac acolo.

Cred că, la un moment dat, cineva o să analizeze căderea civilizației actuale într-un nou Ev Mediu Întunecat și o să concluzioneze că rețelele sociale au contribuit semnificativ la asta. Pot fi un spațiu bun, unul de comunicare, de organizare, de răspândire a mesajelor pozitive. În același timp, însă, pot face și atât de mult rău încât mai bine n-ar fi existat.

Închei articolul cu o imagine liniștitoare și optimistă. Ca să fie în ton cu articolul, este generată de AI.

    10 comentarii

  1. În articol spune și că salariul mediu în Ghana este de 740 USD?
    Că așa aflăm și cât de prost plătește Meta.

      (Citează)

  2. Iata un aspect la care ar trebui sa fie implementata AI masiv.

      (Citează)

  3. Social media este cancerul societatii actuale.
    Social media a condus la ceea ce suntem astazi: Idiocracy.

      (Citează)

    • Sau autentificarea pe retelele sociale sa se faca prin verificarea utilizatorilor prin carte de identitate si verificarea identitatii. Si astfel sa isi asume din punct de vedere legal si moral ce posteaza.

      Cat despre fraza lui Radu : “Nu pot să mă gândesc decât la cât de bolnavă este omenirea.”, 100% adevarat.

        (Citează)

    • @Niles
      Tu vrei autentificare pe cod civil pe niște rețele care tolerează scam-urile.
      Super.
      Alte idei?

        (Citează)

  4. Societatea e bolnava de milenii doar ca meta &co dezvaluie mai facil chestia asta. Acum ca mediatorii sunt traumatizati si aflam noi asta va schimba cu ceva relatia noastra cu social media ? ca si cum cumpar de pe olx niste casti sigilate de care sunt convins ca au fost de furat, dar ce e treaba mea, sunt la sfert de pret deci imi convine.

      (Citează)

    • cum ai zis si tu, societatea e bolnava de milenii, faptul ca acum oricine are in buzunar o camera cu care poate filma/fotografia si niste internet face ca aceste mizerii sa ajunga la mult mai multe persoane. nu e neaparat vina meta, daca nu erau ei, erau altii si tot aici am fi ajuns

        (Citează)

  5. Andrei:
    Iata un aspect la care ar trebui sa fie implementata AI masiv.

    Si atunci cand Ai va puta decide , ne va omori pe toti pentru mintea bolnava pe care o avem

      (Citează)

  6. Andrei:
    Iata un aspect la care ar trebui sa fie implementata AI masiv.

    ar putea fi doar ca ce sa vezi daca s-ar elimina toate postarile astea rele ar scadea reachul si lumea s-ar desparti de retelelel sociale.

      (Citează)

  7. Ati uitat cum circulau pe rețelele noastre, pozele cu victima ursoacei de pe Jepii Mici, acum cateva luni? Si le-am primit din 5 surse, explică-i fiecăruia ca e greșit si ilegal sa distribui așa ceva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus