un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

BYD a lansat și Dolphin Surf, mașina care vrea să fure toată piața de la Dacia Spring

22 May 2025  ·

AUTO  ·

20 comentarii

BYD a lansat ieri în România și modelul Dolphin Surf, care este o electrică mică, de oraș. De ce n-au lansat tot acum o săptămână, alături de modele mult mai bine dotate precum Sealion sau Seal? Nu știu, poate le-a fost rușine să o pună lângă acelea, care sunt mult mai elegante.

Culmea este, însă, că acest BYD Dolphin Surf ar putea fi cel mai de succes model BYD pe piața noastră. Mașina concurează cu Dacia Spring și pare că o întrece în aproape toate specificațiile și dotările sale… pentru același preț.

Mașina arată ca mai jos. Mie îmi aduce aminte de un VW ID.3 care a fost compactat, dar nu zic asta în sensul rău, nu mi se pare o mașină urâtă, dar nici remarcabilă, nu că Spring ar fi vreo frumusețe.

Dacia Spring se adresează unei categorii de șoferi care vor o mașină mică și cu care să călătorească ieftin în oraș și împrejurimi. Dacă o pot încărca electric acasă sau la muncă, costul per kilometru parcurs este foarte mic, motiv pentru care mașina a și avut mare succes pe piață, fiind cea mai vândută electrică în România și populară inclusiv în străinătate.

De ce zic că Dolphin Surf vine să-i fure din piață? Pentru că:

  • este cu 30 cm mai lungă, deci ceva mai mult spațiu în interior.
  • autonomie 332 km WLTP față de 225 km pentru Dacia Spring.
  • autonomie 507 km în testul WLTP City față de 305 km pentru Dacia Spring.
  • încărcare la 85 kW DC față de 30 kW DC.
  • încărcare la 11 KW AC față de 7,5 kW AC.
  • batere de 42 kWh față de 26 kWh.
  • 87 CP față de 65 CP.

Toate acestea contează. Autonomia și puterea de încărcare înseamnă, de fapt, timp câștigat pentru tine și libertate mai mare de mișcare. De dotările mașinii nu mai zic. BYD Dolphin Surf arată bine în interior, are tot un ecran de 10 inci în centru, dar rotativ (din landscape în portrait și invers), camere 360 de grade, cotieră flotantă cu spațiu de depozitare sub ea. Materialele par bune.

Am comparat mai sus varianta de mijloc dintre cele trei modele Dolphin Surf cu varianta de top Dacia Spring, că sunt două variante, deși am impresia că Dacia o vinde doar pe cea de 65 CP acum. Revin la comparația asta mai târziu.

Să comparăm însă întâi varianta de bază BYD cu varianta de bază (și singura) Dacia Spring. Prețurile în acest moment sunt următoarele:

  • Dacia Spring 65 CP, 225 km WLTP, baterie 26 KWh – 11.400 euro cu Rabla Plus și ceva discount Dacia sau 19.900 euro preț de listă (pe site la Dacia).
  • BYD Dolphin Surf Active 87 CP, 220 km WLTP, baterie 30 kWh – 11.590 euro cu Rabla Plus (anunțat de BYD) sau 19.090 euro preț de listă (dacă scoatem Rabla Plus din calcul, are azi e, mâine nu este).

Adică același preț pentru echiparea de bază BYD, care are aceeași autonomie, dar cu putere mai mare și încărcare mai rapidă, plus dotări interioare mai bune și spațiu mai mare. Am impresia că în acest preț Dacia Spring nu include încărcarea DC, apropo, care costă 600 de euro în plus. BYD-ul se încarcă în echiparea de mai sus la 65 kW DC. Dacă pui și pe Spring încărcarea DC, deja Spring costă 12.000 euro și Dolphin Surf Active rămâne la 11.590 euro, prețuri cu Rabla Plus inclusă.

Mai sunt însă alte două echipări pentru BYD, iar acestea vin cu baterie mai mare și autonomie mult mai mare, astfel:

  • Boost: baterie 42 kWh, 87 CP, 332 km WLTP și 507 km WLTP City la 15.390 euro cu Rabla Plus sau 22.890 euro preț de listă.
  • Confort: baterie 42 kWh, 154 CP, 310 km WLTP și 460 km WLTP City la 18.390 euro cu Rabla Plus sau 25.890 euro preț de listă.

Ambele au încărcare pe priză la 11 kW și pe DC la 85 kW.

Inclusiv diferența de aproximativ 3000 de euro (considerând și opționalul de încărcare DC) de la Dacia Spring la BYD Dolphin Surf Boost mi se pare justificabilă pentru autonomia mult mai mare și puterea mai mare a motorului. Este clar varianta pe care BYD speră să o aleagă lumea și în comparația Dolphin Surf Boost cu Dacia Spring spun că Spring iese rău.

Altfel spus, acest nou BYD Dolphin Surf, în ciuda numelui nefericit, concurează direct cu Dacia Spring. Ambele sunt produse în China, deci acest factor nu va conta pentru potențialii clienți. Dacia păstrează diverse avantaje, precum o rețea de service mult mai mare și un brand cunoscut și valoros. Spring-ul actual este însă destul de nou în gamă, este un refresh din 2024.

Pe termen mediu (adică la anul, nu peste 4 ani la finalul Springului actual), cred că Dacia trebuie să găsească alt furnizor chinezesc de mașini, cu specificații mai bune, sau să mute producția Spring în Europa sau alt continent și, cu scumpirea de rigoare, să mizeze totuși pe ideea de naționalism. La anul, nu prin 2028.

Marius a fost la lansare și are mai multe fotografii din interior.

    20 comentarii

  1. Spring e copaie.
    Am avut și am scăpat de el.
    Orice mașină ev vă luați, să aibă garanție cât mai mare.

      (Citează)

  2. Problema este ca mașinile chinezesti au acum taxe mari la import. China negociază din greu cu europa reducerea acestor taxe. dacă va reuși asta industria auto din Europa va avea o mare problema. Vor trebui sa reduca foarte mult prețurile auto

      (Citează)

    • de fapt negocierea a fost: “noi taiem tarifu, voi cresteti pretu”
      Eu, as interzice ajutorul de la state pentru masini non europene

        (Citează)

  3. Spring e o mizerie de masina si o bataie de joc absoluta la adresa europenilor. Cum sa faci baaaa o masina de 20 de mii de euro cu scaune mai proaste decat la Matiz?

      (Citează)

    • Simplu… te bazezi pe faptul ca statul subventioneaza 10.000 euro si clientii considera ca au facut o afacere buna cu o masina la 10.000 euro.

        (Citează)

    • Nu stiu ce sa zic .. juniorul meu prefera Spring in oras in detrimentul mai confortabilelor suv termice germane si coreene..
      Parchezi unde vrei .. cand stai o ora in trafic parca nu esti asa nervos..

      Daca dl Ciolacu nu taia subventiile -5000 eur- anul trecut sa nu ne luam toti Tesla era si acum presedinte unde trebuie..

        (Citează)

    • Da, ca in cele 10-20k mii de voturi ale potentialilor cumparatori de Tesla a stat infrangerea lui Ciolacu.

      Si sa inteleg ca i-ai oferit juniorului tau optiunea unui SUV termic de 30-40k euro ei el a zis ca prefera sa mergeti la Dacia si sa luati un Spring?

        (Citează)

  4. Imi aminteste de Matiz, pana si culoarea duce acolo. Springul a fost fain la 10k euro… un fel de logan la 6k euro din 2005. Mai mult de atat nu face neam….

      (Citează)

  5. E totul bine si frumos pana ai nevoie de service. Sau de piese. Sau de o vopsea pentru care nu se gasesc coduri

      (Citează)

  6. De unde o poti cumpara nu spune nimeni

      (Citează)

  7. Byd nu deschisese sau urmeaza sa ceva, in ungaria?
    Daca e asa nu cred ca problema cu piesele o sa mai fie o problema.
    Masina arata mai bine decat spring. Si ofera mai mult la aceiasi bani.

      (Citează)

  8. Blackskull:
    Byd nu deschisese sau urmeaza sa ceva, in ungaria?
    Daca e asa nu cred ca problema cu piesele o sa mai fie o problema.
    Masina arata mai bine decat spring. Si ofera mai mult la aceiasi bani.

    La aceiași bani???
    E cu 35% mai scumpa!

      (Citează)

    • Pai scrise omu mai sus ca springu e 11400 si chinezaria e 11590. Cu rabla. Si la pret intreg springu e 19900 si chinezaria 19090. Mie nu-mi da 35% mai scumpa.

        (Citează)

    • Si springu e tot chinezarie. Doar ca mai pe saracie, asa.

        (Citează)

  9. Păcat că e așa urâtă pe dinafară. Parcă e Spark de acum zece ani.

      (Citează)

  10. Blackskull:
    Pai scrise omu mai sus ca springu e 11400 si chinezaria e 11590. Cu rabla. Si la pret intreg springu e 19900 si chinezaria 19090. Mie nu-mi da 35% mai scumpa.

    Da, ai dreptate. Vad ca mai au un discount “promotional” în afara de rabla.
    In RO este prețul comunicat de Radu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus