un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

BYD a lansat oficial patru automobile în România – iată prețurile

9 May 2025  ·

AUTO  ·

5 comentarii

BYD, al treilea constructor auto din lume ca unități vândute, a avut ieri lansarea oficială în România. Patru autoturisme vor fi vândute aici în prima fază, dintre care trei electrice (BYD Seal, Sealion 7 și Atto 2) și unul plug-in hibrid (Seal U DM-i). Au deja 11 dealeri în țară.

Am fost la lansare. Mă dusesem înarmat cu tot ce trebuie pentru filmat și fotografiat, credeam că va fi un eveniment mic pentru presa auto. A fost o lansare chiar amplă, cu sute de persoane invitate din presă și companii private și influenceri. N-a fost posibil să fac vreo mare filmare, am luat niște b-roll (sub lumini prea albastre) și poate cu voice-over iese ceva, dar am văzut mașinile de aproape și m-am urcat în ele, așa că n-a fost în totalitate timp pierdut.

Impresia inițială a fost bună. Toate BYD-urile lansate arată bine, chiar mai bine în realitate decât în fotografiile de presă. Materialele mi s-au părut bune, chiar luxoase în anumite aspecte. De exemplu, mi-au plăcut zonele moi, plăcute la atingere, de pe portiere, în special pe unde ții mâna sau cotul când conduci. Bordul și, de altfel, întreg interiorul păreau proiectate și îmbinate cu atenție, cu un aspect plăcut, de multe ori minimalist, dar care poate concura oricând cu mașinile europene similare.

Nu mai știu când am văzut pentru prima oară mașini chinezești, acum vreo 7 ani cred. Păreau jucării, aveau aspect diferit de tendințele mondiale ale acelor ani, linii de design grosier, finisaje slabe, nici un element wow. Ce a lansat BYD acum în România este foarte departe de acele mașini și am înțeles și mai bine de ce se spune că industria auto europeană are o problemă. Ascensiunea rapidă a BYD în întreaga lume nu este întâmplătoare. Sper să fie un semnal puternic de alarmă pentru producătorii europeni.

Au și elemente mai puțin plăcute mașinile, dar să încep cu prețurile lor, ca să fie lucrurile puse în context.

BYD Seal

  • echiparea Design: 45.090 euro. RWD, baterie 82 kWh, autonomie 570 km, 300 CP
  • echiparea Excellence: 50.090 euro. AWD, baterie 82 kWh, autonomie 529 km, 523 CP, suta la oră în 4 secunde.

Încărcarea se face la 11 kW AC și 150 kW DC.

BYD Sealion 7

  • echiparea Comfort: 48.090 euro. RWD, baterie 82 kWh, autonomie 482 km, 310 CP
  • echiparea Design: 52.090 euro. AWD, baterie 82 kWh, autonomie 456 km, 390 CP
  • echiparea Excellence: 57.090 euro. AWD, baterie de 91 kWh, autonomie 502 km, 530 CP

Încărcarea se face la 11 kW AC și 230 kW DC. Varianta Excellence are arhitectura pe 800 volți, apropo.

BYD Atto 2

  • echiparea Active: 30.090 euro. FWD, baterie 45 kWh.
  • echiparea Boost: 32.090 euro. AWD, baterie 45 kWh.
  • echiparea Comfort: 36.090 euro. AWD, baterie 45 kWh.

Încărcarea se face la 11 kW AC și 65 kW DC. Autonomie WLTP este de aproximativ 310 km și cea WLTP City de 450 km.

BYD Seal U DM-i

Acesta este un plug-in hybrid cu motor 1,5 litri benzină 110 CP și o baterie cu motor electric pe spate. Poate funcționa în mod pur electric aproape 100 de kilometri.

  • echiparea Boost: 38.390 euro. FWD, baterie 18 kWh.
  • echiparea Comfort: 40.890 euro. FWD, baterie de 26 kWh.
  • echiparea Design: 45.390 euro. AWD cu 323 CP în două motoare, baterie 18 kWh.

Încărcarea se face la 7 kW AC și 18 kW DC.

BYD a prezentat pe scenă prețurile cu tichet Rabla aplicat. Asta le face mai greu de comparat cu altele din piață, așa că mai sus le-am pus fără tichet Rabla Plus. Am adunat eu 7500 de euro la electrice și 3500 de euro la Seal U DM-i față de prețurile comunicate. Zic asta ca să știți de ce probabil în tot restul internetului românesc veți găsi prețuri mai mici pentru aceste mașini.

Toate mașinile au garanție 6 ani sau 150.000 km, iar bateria 8 ani.

Ce mi s-a părut, la o primă vedere, este că modelele sunt ușor inferioare celor Tesla dacă le calculezi ca preț per kilometru de autonomie sau ca preț per puterea motorului. BYD Sealion 7, de exemplu, concurează cu Tesla Model Y Long Range AWD, dar are autonomia un pic mai mică pentru aproximativ același preț. BYD Seal se plasează undeva între Model 3 Long Range AWD și Performance AWD, dar are autonomia mai mică decât primul sau timpul la 100 km/h mai mare decât al doilea, depinde cum vreți să comparați.

Prețurile sunt, însă, și o consecință a taxelor vamale aplicate de UE importurilor din China. Aceleași mașini sunt mai ieftine în China, de exemplu.

Oricum, diferențele de performanță sau autonomie sunt mici, iar mașinile sunt competitive la preț și dotări cu alte electrice din gamele lor din Europa. Majoritatea au un design cu ecran mare montat central, care se poate și roti între pozițiile landscape și portrait, plus un ecran mic în fața șoferului. Au plafon panoramic, încălzire în scaune, software care pare modern, camere video și radare, plus sisteme avansate de siguranță și pilotaj precum Adaptive Cruise Control, control al cuplului în frânare pentru ca mașina să rămână pe direcția dorită, pompă de căldură și altele.

Mai au desigur multe spații de depozitare, control al climatizării din telefon, deschiderea mașinii cu telefonul (este o zonă NFC pe oglinda laterală) și alte funcții moderne. Toate au luat 5 stele la testul EuroNCAP. Variantele prezentate acum folosesc și un sistem de baterie numit Blade, cu baterii modulare tip LFP construite într-o arhitectură ce le face rezistențe la perforări și accidente.

BYD Seal este un sedan cu aspect sportiv din segmentul D. Sealion 7 mi s-a părut aceeași mașină, dar în formă de SUV. Sunt lungi de 4,8 metri, au cea mai mare autonomie și cele mai bune dotări. Nu le-am condus, nu știu ce ținută de drum au, dar ca aspect exterior și interior n-am avut ce să le reproșez pentru nivelul lor de preț. Sunt electrice mult mai slabe în lume pe aceiași bani.

Modelul Atto 2 este interesant. Este mai degrabă o electrică de oraș și împrejurimi cu acea autonomie de 300 km, dar 450 km în testul WLTP City. Este un crossover din segmentul B subcompact, dar încăpător în spate și cu dotări bunicele. Nu m-ar mira să văd mai degrabă această mașină prin diverse flote auto și la ridesharing, având în vedere prețurile de 30k-36k euro fără Rabla Plus.

Mi-a plăcut cum arată în spate, au niște stopuri plăcute, cu o semnătură vizuală în forma simbolului infinitului. 30.000 de euro, 22.500 euro cu tichet Rabla. Cred că aceasta este mașina electrică ieftină pe care toate companiile electrice ar fi vrut să o producă, dar multora nu le-a ieșit.

În alte piețe, apropo, se vinde și modelul Atto 3. Nu este o generație mai nouă, ci altă mașină, una din segmentul C, mai mare ca dimensiuni, cu autonomie mai mare etc.

BYD Seal U DM-i, modelul plug-in hybrid, mi s-a părut cam scump, dar nici Hyundai Tucson și alte PHEV-uri nu sunt de fapt prea ieftine. Arată similar cu Sealion 7. Aștept lansarea site-ului oficial pentru România ca să pot compara mai bine dotările cu ale altor PHEV-uri din piață.

 

Pot să spun că nu-mi plac numele mașinilor? Mai sunt autoturisme cu nume de animale în lume, dar Puma și Cougar sunt feline de vânătoare, Kodiak este un urs puternic etc. Animale precum foca și leul de mare parcă nu-ți inspiră putere sau aerodinamică de top sau energie de viață, nu? Înțeleg că BYD a avut cândva un concept sau o platformă numită Ocean și probabil de acolo vin astfel de nume, dar totuși… BYD Focă…

S-a zis la nivelul României de 11 dealeri cu 17 puncte de vânzare. În București este vorba de DAB Auto Serv și de Țiriac Auto. În restul țării nu le-am reținut, că au trecut prea rapid prin listă.

    5 comentarii

  1. Când am văzut BYD Seal U DM-i am crezut că e Porsche Cayenne, mă duc să îmi mai fac o cafea….

      (Citează)

  2. Ce ironie: punem taxe vamale că mașinile vin din China dar compensăm prețul achiziției cu bani publici (tichete Rabla).

      (Citează)

  3. Întrucât numele „BYD” nu avea o semnificație anume, BYD a început să adopte un slogan retronimic, „Build Your Dream ” . Din totdeauna mi-am dorit ca pe visul meu sa scrie “Made in China”

      (Citează)

  4. Se puteau lua deja la pret bun din Ungaria anul trecut.. acum cu rabla ies la același preț cu tot cu noile taxe..
    Byd Dolphin era mai ieftinuţ și la mare căutare.. masina anului în Israel

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus