un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am băut Ardbeg Corryvreckan, cel mai premiat whisky din acest an

24 Oct 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

18 comentarii

Poate vă amintiți un articol din iulie despre whisky-urile premiate la International Whisky Competition 2020. Whisky-ul pe care-l prezint astăzi, Ardbeg Corryvreckan, a câștigat acolo premiile:

  • Best Single Malt Scotch
  • Best Single Malt Scotch No Age Statement (adică fără vârstă trecută pe sticlă)
  • Best Islay Single Malt (Islay este o insulă în vestul Scoției unde se produc în general whisky-uri afumate. Lagavulin, Laphroaig și altele tot de acolo vin)
  • Best Cask Strength Scotch (adică îmbuteliat așa cum iese din butoi, nu diluat până la clasicul 40 grade)
  • Best Peated Scotch (cel mai bun whisky afumat, adică)

Altfel spus, niște premii mari. Și apoi pe 12 august a avut Finestore una din zilele lor cu -10% la orice comandă, așa că am luat atunci un Corryvreckan atunci. Am plătit 336 de lei.

Ce-a urmat vedeți pe video:

Susține-mă cu un Subscribe:

Mie îmi place reacția oamenilor cărora le-am mai servit câte un shot de Ardbeg Corryvreckan între timp. Atunci când deschid dopul, cel mai des aud “aoleu, parcă ai făcut grătarul aici” pentru că se inundă camera de acel miros de afumătură. Corryvreckan este și deosebit de tare, 57 de grade, o tărie ce blochează o parte din papilele gustative și atunci e mai bine băut cu câteva picături de apă adăugate în băutură.

 

Am făcut și un nou episod din Tech7 în care am vorbit despre cele mai importante știri tech ale săptămânii. Îl găsiți pe YouTube, Spotify, Apple Podcasts, Podbean, Google Podcasts și altele.

    18 comentarii

  1. Asta cu adaugat apa e ceva obisnuit cand bei tarie? Asa “se face” ?

      (Citează)

    • La multe whisky-uri single malt da, se recomanda, intrucat se va elibera mai bine aromele, se va putea simti mai bine gustul. Insa si aici este o intreaga discutie, pana la urma tine de gusturi…

        (Citează)

    • La whisky se cam face. Am văzut în multe articole “de specialitate” că se adaugă apă. De altfel, mulți pun gheață, ceea ce e tot aia.
      Doar la cele care se beau cu “shot-ul” (tequila, palinca) nu se practică.
      Referitor la subiect, nu că ar conta prea mult, mie nu-mi plac whisky-urile astea foarte afumate. Și dacă ăsta e mai afumat decît Lagavulin… no, thanks!

        (Citează)

    • Intotdeuna cateva picaturi de apa vor scoate la iveala aromele ascunse. Si nu, cubul de gheata nu face acelasi lucru, aia e o prostie. Daca tot vrei sa fie rece, ori il tii intr-un frigider special, ori arunci 2-3 cuburi de granit in el cu doua minute inainte sa-l bei. Nu, nu sunt expert, dar l-am incercat in toate felurile si asa mi se pare cel mai bine pus in valoare.

        (Citează)

    • +1 pentru comentariile anterioare, cu completarea ca asta recomanda si producatorii, in degustarile lor de la distilerii. Pentru whiskey-urile mai tari, 1-2 picaturi de apa la 20ml.

      E utila o pipeta pentru asta si, bineinteles, e si mai bine daca apa a fost culeasa din roua diminetii si descantata de cateva virgine imbracate sumar :)

        (Citează)

    • Se face nu doar ca asa spune lumea, e o reactie chimica acolo. Uleiurile si compusii care dau aroma si gust sunt legati de particulele de alcool. Apa ajuta ca cele doua sa se separe, iar senzatia la gust este ca apa “deschide” aromele din bautura, facand-o mai expresiva. E desigur si aspectul de diluare, care ajuta sa diminueze senzatia de “arsura” a limbii. Daca limba e inundata de alcool, papilele nu prea mai recepteaza altceva. La fel si cu gheata: cu cat e o bautura mai rece, cu atat mai mult amorteste limba si simti gustul mai putin.

      De altfel, whisky-urile cu mai mult volum de alcool pastreaza mai multe arome si de aceea in orice comunitate de fani whisky, 40% e considerat meh.

        (Citează)

  2. De pe lista aia eu am incercat Wee Beastie. Voiam sa beau un Corryvreckan cu tata si cumnatul cand mai veneam prin Romania, dar aparent nu e nici o graba pentru ca romanii si olandezii sunt idioti. Asa ca am ce bea de craciun.

      (Citează)

  3. Incearca niste Stella Artois neagra, de prin Argentina, la 660ml. Bate la fund multe chestii “negre”…

      (Citează)

    • Mai usor gaseste in magazin St. Bernardus sau Rochefort. Sau da o fuga cu masina pana la St. Sixtus. Si nu cred ca e mai buna decat astea.

        (Citează)

    • Giani, poti sa iti comanzi niste Westvleteren, livreaza in Belgia, sunt sigur ca si in Olanda :)

        (Citează)

    • Eu stiam ca poti cumpara doar din curtea bisericii cu naveta, sau de la magazinul restaurantului dar baxuri mai mici. Eu luam cate 2 navete de W12.

      Calugarii parca nu faceau livrari. Poti sa comanzi de la altii care fac specula, dar platesti peste 10 eur o bere, in loc de 2.

      Anyway, pana trece covid-ul ma descurc cu Straffe Hendrik quadrupel (mult mai misto decat StB sau Rochefort)

        (Citează)

  4. Respect. Tine sus munca buna. Ficat intins.

      (Citează)

  5. Super clipul. Big like!

      (Citează)

  6. Poti sa incerci si Uigeadail, e super.

      (Citează)

  7. Cu tot respectul pentru Finestore ,10% reducere e foarte bine? Și eu am cumpărat de la ei anumite băuturi cu reducere de peste 40% chiar 57% dar astea sunt ocazii,in general preturile sunt peste o firmă concurentă din Cluj,nu dau nume

      (Citează)

  8. am intrat aici pt comm, dar am fost dezamagit. nu a mai facut nimeni misto de el :(
    doar comm la obiect, unele chiar pertinente .. off..
    se educa si oamenii astia..

      (Citează)

  9. Alex Dragan: de aceea in orice comunitate de fani whisky, 40% e considerat meh.

    ce ne mai place exagerarea. mama mama

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus