un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce suntem pe ultimul loc la inovare în Uniunea Europeană

27 Feb 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Probabil că ați văzut o statistică a UE în care România este pe ultimul loc la inovație:

Dacă vreți explicația acestei poziții, o găsiți în documentul oficial de aici. Intrați aici pentru întreg raportul și detalii despre alte țări.

Clasamentul se face luând în considerare mulți factori. Avem scor bun la penetrarea Internetului de mare viteză și la exportul de produse și servicii high-tech.

Scorul final este însă tras puternic în jos de probleme deja clasice: cheltuieli foarte mici pe cercetare-dezvoltare, lipsa unui sistem educațional care să încurajeze inovarea, lipsa unor procese în interiorul firmelor care să încurajeze același lucru, puține patente și mărci înregistrate, scor zero la “lifelong learning”, adică oamenii nu învață constant ceva nou șamd. Citiți documentul, după cum spuneam, rezumă totul în două pagini.

E păcat că se întâmplă asta pentru că, de obicei, o țară strâmtorată se adaptează prin inovare și eficiență. De asta și Seldon a pus Fundația pe o planetă cam săracă și aflată la mama naibii, ca să-i oblige pe cei de acolo să tragă tare pentru orice avantaj tehnologic ar putea căpăta.

Eu voiam să zic altceva ce-mi stătea pe suflet de multă vreme. Românii trăiesc într-un fel de fake news despre cum ei sunt mari inventatori, cu tot felul de diplome pe la saloane de inventică de la Geneva, dar în practică nu sunt relevante.

În realitate, mi se pare mie, românii care au o idee bună sau inventează ceva nou trăiesc cu teama să nu le fure cineva invenția asta. Să nu-i păcălească cineva și să fugă cu ideea lor.

În străinătate, dacă cineva are o idee bună, în secunda doi caută un partener cu bani care să-i finanțeze proiectul. Și da, îi vinde 20% sau 50% din idee, dar altă sursă de a o pune în practică nu are, iar străinii știu că 50% dintr-o afacere pornită cu o idee de succes este mai bine decât 100% din nimic.

Străinii nu au nici o problemă în a-și face publică ideea pe Kickstarter sau IndieGogo în căutarea finanțării, deși cineva ar putea-o fura de acolo și implementa mult mai rapid. Își asumă un risc pentru că vor să se îmbogățească, nu doar să aibă diplomă de idee bună.

Românii, decât să-i dea altuia 50% din ideea lor, mai bine trăiesc în continuare săraci, cu diploma respectivă înrămată în biblioteca “Daniela” cumpărată în 1972 și patentul înregistrat pe undeva, dar nepus niciodată în practică.

E plin Internetul de reportaje despre diverși inventatori care au făcut ba un filtru care reduce consumul de combustibil, ba un perpetuum mobile care generează electricitate din piatră seacă, ba niște bile care adăugate în apă îi elimină toate impuritățile. Toți par, mă scuzați că zic asta, săraci.

Știu că nu orice inovație sau invenție te îmbogățește, dar poate că viitoare reportaje ar trebui să se concentreze pe ce trebuie făcut pentru a avea un mediu care să încurajeze inovația, pe antreprenoriat și exemple de succes. Cele prezentate acum sunt deprimante și nu-i încurajează pe tineri să-și încerce și ei norocul.

sursa.

    19 comentarii

  1. Uita-te la OSIM pe site sa vezi cate brevete de inventie sunt inregistrate si se integistreaza. Eu zic ca te inseli.

      (Citează)

    • E un raport întreg care zice că nu mă înșel. Dacă te uiți la OSIM-ul altor țări, sunt mult mai multe.

      Un prieten lucrează la o firmă din Germania. Acolo, dacă îmbunătățești un produs, firma înregistrează brevet cu numele tău. Majoritatea inginerilor de acolo au unele făcute de ei. Nu ceva ce va schimba lumea, dar arată orientarea spre așa ceva.

        (Citează)

  2. Foarte multe invenții de succes și îmbogățit corporații în timp ce inventatorii au murit săraci și necunoscuți. Vezi Edison și Tesla.

    In România a existat PNCDI, despre care as putea povesti câteva ore având în vedere ca primul meu job a fost în cadrul său. În esență a fost distrus de aceeași vacă Ecaterina Andronescu care a nenorocit învățământul. În afară de faptul ca a tras la ea la UPB managementul pentru 2 secțiuni ale programului național de cercetare, ca să sifoneze 2 bugete nu unul, nu a făcut nimic.

    Unul din proiecte era cu verificat gradul de vindecare al unei facturi urmărind temperatura zonei. O idee mișto, alternativă la iradiat la fiecare 2 săptămâni. Nu se folosește nicăieri.

    Cerințe la toate proiectele erau implementarea și diseminarea. Implementarea se făcea la partenerul de cercetare, o firmă din România pe care nu o interesa rezultatul ci să stoarcă banii de la buget. Diseminarea în vreo publicație obscură, exclusiv în limba română, îți dai seama ce succes avea în popularizarea invenției.

    In realitate INCD-urile nu voiau decât sa toace banii acoperind-se de hârtii. Statul român nu voia probleme, doar rapoarte care sa dea bine asa ca nu verifica decât superficial. Experții se știau între ei și la competiții negociau la cafea proiectele fiecăruia. Tehnic toate erau inutile, existau deja soluții mai performante făcute în UE, SUA sau Japonia – nu a inventat România echilibrarea arborelui cardanic.

    Erau asa de lipsiți de inovație încât la expoziții nu ii ducea mintea nici măcar sa trimită proiectele nou terminate, de fiecare data erau aceleași mizerii vechi de le știa Iliescu pe dinafară.

    Există și acum PNCDI, a ajuns la ediția 3, este la fel de inutil și pierdere de bani ca precedentele. Exista domeniul calitate și standardizare, nu mai este nevoie de asa ceva din 2007. Nu trebuie instrumente de măsură și nici aliniere la standarde europene și internaționale.

      (Citează)

    • Edison, ca majoritatea americanilor care au inventat ceva, a fost orientat spre business și făcut bani și a făcut cu lopata.
      La fel și frații Wright, despre care am scris cândva. Ăia s-au gândit de la început să inventeze avionul ca să-l vândă cu bani mulți, nu pentru că le plăcea domeniul.

        (Citează)

    • Edison a fost orientat pe furt si calcat in picioare, exista destule documentare si dovezi in acest sens. Si a fost doar primul intr-o lunga serie de oameni de afaceri care au furat inovatiile si inventiile altora ca sa profite de pe urma lor.

      Inclusiv inventia telefonului este disputata si contestata lui Alexander Graham Bell, el doar depunand patentul inaintea celuilalt, si asta din cauza diferentei de fus orar intre orasele lor.

      La final este o chestiune de profitabilitate. In alte tari este mai profitabil sa mulgi inventia. In Romania este mai profitabil sa mulgi statul roman.

        (Citează)

  3. Pentru ca tot sistemul de invatamant pana in facultate e bazat pe “reproducere”. Nici un profesor nu e interesat de parerea copiilor, de dezvoltarea spiritului critic si a gandirii libere.

      (Citează)

  4. Pai dacă inginerii noștri se fac bloggeri cine să mai inoveze?
    Acum serios spune tu când in istoria poporului român am fost lideri in cercetare si inovație? Sigur au fost vârfuri și da când economia a mers bine și inovația a fost mai puternic prezenta, însă ca și popor suntem vazuti si apreciați ptr adaptabilitate la noi sau extrem de diferite tehnologii.

      (Citează)

    • Dude am avut prima rafinărie din lume.
      E vb că au fost vremuri când nu stăteau investitorii să dea cu banii in tine.
      Intre timp avem 2-3 fonduri mari de venture și câțiva Angels așa că avem cum să finanțăm idei.
      Problema este mai degrabă atitudinea.

        (Citează)

    • Nu chiar. Alții au 8-10 fonduri și zeci de angels. Și o coadă mult mai lungă de așteptare pentru a intra la ei deoarece inovația este încurajată din școală și apoi de stat prin legi simple pentru companii. Nu pierzi timpul cu birocrația ca să faci o firmă, ci te concentrezi pe business.

        (Citează)

  5. nwradu:
    E un raport întreg care zice că nu mă înșel. Dacă te uiți la OSIM-ul altor țări, sunt mult mai multe.

    Un prieten lucrează la o firmă din Germania. Acolo, dacă îmbunătățești un produs, firma înregistrează brevet cu numele tău. Majoritatea inginerilor de acolo au unele făcute de ei. Nu ceva ce va schimba lumea, dar arată orientarea spre așa ceva.

    Pentru firme da bine la clienti sa aiba cat mai multe brevete de inventie cand negociaza pentru un proiect nou. Am si eu un brevet valabil in Germania, China si Romania, folosit in volanul de Daimler si Skoda.
    Pana am obtinut brevetul romanesc a durat cel mai mult, OSIM a gresit adresa firmei din Germania, a incurcat strada cu orasul, ca sa nu mai zic ca firmele romanesti de avocatura specializate pe brevete sunt foarte scumpe, iau banii cu japca de la clienti.

      (Citează)

  6. Romăniii inovează, dat nu in Romania.

      (Citează)

  7. “Și da, îi vinde 20% sau 50% din idee, dar altă sursă de a o pune în practică nu are, iar străinii știu că 50% dintr-o afacere pornită cu o idee de succes este mai bine decât 100% din nimic.”

    Asta chiar asa e in multe cazuri, am o cunoștință care și-a lăsat firma care a valorat chiar si 14 milioane de euro in anii 2007-2008 sa între in insolvență peste câțiva ani decat sa bage in firmă un partener minoritar dar care iar fi pornit noua linie linie de producței si l-ar fi ajutat si cu alte lucruri. Azi abia mai valorează ceva compania

      (Citează)

  8. Am citit recent ca la OSIM e chin sa inregistrezi un brevet. Dureaza cativa ani.

    Despre mitul inventatorilor romani:
    “E foarte trist că Ministerul Cercetării şi Inovării se laudă cu Premiile de la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. De ce? Păi treaba e în felul următor. Aproape toţi care se duc acolo primesc o medalie de aur, argint sau bronz. Vorba aceea: să ajungă la toţi! In broşura de prezentare scrie aşa: “gold, silver and bronze medals will be awarded to the inventions displaying the qualities required by the International Jury”. Nu scrie că e o medalie per categorie, sau că numărul medaliilor este limitat. Scrie că „medalii vor fi acordate invenţiilor care au calităţile cerute de juriul internaţional”. Care juriu internaţional? Cel compus din 85 de experţi internaţionali ale căror nume vă provocăm să le găsiţi, pentru că par a fi secret de stat (sau de canton elveţian, cine ştie). Fără a avea ceva cu stimata doamnă, dar ştiţi cine a mai câştigat o medalie de aur la una dintre ediţiile trecute ale acestui Salon? Andreea Marin, pentru un “Body cu chiloţel extensibil Violet by Andreea Marin Bănică”.

    Citeste mai mult: adev.ro/pq5v5q

      (Citează)

  9. De ce n-am fi pe ultimul loc? Nu suntem pe ultimul loc la absolut toate criteriile?

    Revenind la subiect, numai idea ca cineva iti fura inventia arata ca ai zero sanse sa inovezi. Idei are toata lumea, ideile care merita cu adevarat furate sunt, probabil, cateva pe secol. In proportie covarsitoare nu idea in sine conteaza, ci implementarea. Degeaba inventezi tu motorul care merge cu apa, daca n-ai apa, materialele din care este contruit nu s-au inventat inca si consumul este de 2 tone de apa, ca sa impinga un automobil 100 de km. Da, idea e buna, probabil ca poti publica o lucrare de fizica teoretica cu ea, dar atat, n-ai ce bani sa castigi, pana nu se rezolva problemele conexe.

      (Citează)

  10. Off-topic: mentionarea lui Hari Seldon m-a dat pe spate.
    Surprise , motherf***er ! :-)

      (Citează)

  11. Daca Hari Seldon trimitea pulifrici pe planeta aia, ar fi ajuns sa manance banane in copaci si sa faca focul frecand doua lemne, nu la mini scuturi personale pentru ca nu aveau materii prime.

      (Citează)

  12. Ciprian:
    Felicitari Costi :) Am o Skoda si chiar imi place volanul (no joke).

    Mulțumesc, dacă se strică să mă înjuri, că invenția e in interior, pe placa electronică. :)

      (Citează)

  13. Radu, partea asta suna foarte naiv când este citită de cineva informat:

    “În străinătate, dacă cineva are o idee bună, în secunda doi caută un partener cu bani care să-i finanțeze proiectul. Și da, îi vinde 20% sau 50% din idee, dar altă sursă de a o pune în practică nu are, iar străinii știu că 50% dintr-o afacere pornită cu o idee de succes este mai bine decât 100% din nimic.”

    Apreciez ca scrii despre asta, dar mi-as dori ca mai mulți din spațiul public sa fie informați despre proces și apoi sa contribuie concret. Am văzut recent și pe Cetin participând la câteva conferințe in același sens…

    1. Nimeni nu e finanțat pentu o idee, iar etapele de fundraising sunt diferite și bazate pe lucruri concrete.

    Sunt acceleratoare precum ef.com care primesc in rândul lor persoane cu performante excelente, și apoi fac discovery pentru a genera idei bazate pe “edge”-ul fiecăruia. Și le oferă oportunitatea de a-și găsi cofondatori. Asta ar fi cel mai apropiat lucru de ce ai zis – practic primesti finanțare pentru tot ce ai demonstrat pana atunci in viața.

    2. Nimeni nu arunca cu bani in secunda 2. Un proces de fundraising durează cel puțin 3 luni de zile, după ce in prealabil au fost eliminate riscurile asociate stadiului companiei (Pre-Seed, Seed, seria a, b, c, etc).

    3. Dacă dorești sa te informezi da-mi un semn pe Twitter și poate folosim platforma ta pentru a educa. Aceste lucruri nu se fac in scoli neaparat, ținând cont de diversitatea informațiilor accesibile.

    Pot confirma cert: romanii nu citesc cărți pt antreprenori / articole ale antreprenorilor pe bloguri/Medium, nu urmaresc podcasturi despre antreprenoriat, nu urmaresc antreprenori și VCs pe Twitter, nu urmaresc canale YouTube despre antreprenoriat. Romanii nu sunt informați nici nu au o cultura in a face asta.

    Romanii încă își cumpara televizoare, încă joaca jocuri, încă irosesc anii cu prostii și fără direcție.

    Cuvântul strategie este complet neînțeles iar blogurile mișuna de oameni cu musca pe căciula care in loc sa ia acest comentariu ca un semnal de alarma, vor prefera sa ii dea Dislike ori sa îl ia la mișto.

    Când vorbești de Inovație trebuie sa fi citit și urmărit tot despre Steve Blank, Alexander Osterwalder, Eric Rise, Dan Olsen, Tony Ulwick, Chris Christensen, sute de VCs, podcasturi, canale YouTube, bloguri, și cărți. Vorbesc de ani de zile și o cultura pe care Românii nu o au.

    In alta ordine de idei… finanțarea ideii in secunda 2 e un mit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus