un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva vinuri italienești de încercat, mai ales cu 10% reducere

27 Sep 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE, PUBLICITATE  ·

Spune-ți părerea

Finestore oferă reducere 10% la orice comandă folosind codul FALL1022. Este valabil până pe 3 octombrie inclusiv. Codul nu este scris pe site, dar funcționează.

Știți voi mai bine ce vă place de la Finestore și ce să comandați. Este însă o ocazie bună să încercați și ceva nou, de exemplu vinurile italienești pe care le importă Finestore și pentru care are oricum prețuri bune, iar acum cu 10% mai mici.

O marcă ar fi Masi, un producător de vinuri din zona Veneto din nord-estul Italiei, între Verona și Veneția. Crama produce în special vinuri Amarone della Valpolicella, care-i un fel de a spune “sec de Valpolicella” (iar cele făcute mai dulci se numesc Recioto), ultimul fiind numele unei localități din regiunea Veneto, zona Veronei, unde se produc astfel de vinuri roșii emblematice pentru Italia.

Vinurile acestea se produc din câteva soiuri anume crescute în acea regiune, iar strugurii sunt întâi lăsați să se usuce o perioadă lungă de timp după recoltare pentru a crește concentrația de zaharuri. Rezultatul este un vin roșu aromat, iar Masi în particular are o tradiție lungă în acest domeniu. Dacă intrați pe site-ul lor, scrie că tocmai sunt în cursul celei de-a 250-a recoltări de vin.

Crama a fost înființată în 1772 și este condusă în prezent de a 7-a generație a familiei Boscaini, cea care a fondat-o, pentru că italienii fac astfel de lucruri.

În funcție de sortiment și recoltă, prețurile variază între 33 și 57 de lei pentru o sticlă și până la 1.200 de lei dacă vreți o sticlă Masi Boscaini Amarone della Valpolicella Classico din 1988, 1990 sau 1998. Minus 10% reducere, desigur.

Tinazzi este un producător mult mai tânăr, fac vinuri de “doar” aproape 60 de ani. Au podgorii în regiunile Veneto și Puglia ale Italiei.

Produc mai multe tipuri de vinuri albe și roșii. Fac și ei Amarone della Valpolicella, au podgorii pentru asta în zona Veronei, pe dealurile din jurul Lacului Garda. Mi se pare o poftă de a vizita Italia când scriu astfel de locuri și-mi vine în minte imagini minunate de acolo, plus că îmi dau seama că am trecut rapid pe acolo când eram copil. Acum chiar m-aș bucura de vinurile lor prin fiecare local în care aș opri.

Vespa este o cramă micuță din regiunea Puglia, cu doar 32 de hectare cultivate. Au însă un vinificator premiat în Italia și recoltează strugurii din soiul Primitivo din Manduria, localitatea din regiune unde italienii zic că cresc cei mai buni astfel de struguri. Primitivo de Manduria DOC este vinul lor reprezentativ.

Fără legătură cu scuterele, desigur. Iar Puglia, că este a doua oară când o menționez aici, este regiunea “câlcâiul cizmei” de pe harta Italiei, pe coasta Mării Ionice.

Tedeschi este o altă cramă fondată prin 1960, când în Italia a avut loc marea renaștere după război. Lorenzo Tedeschi a fondat-o, iar familia Tedeschi este în continuare la conducerea ei.

Vinurile lor sunt în principal Amarone, că acolo au podgoriile. Tedeschi sunt printre puținii italieni care scriu pe sticle și podgoria din care au produs vinul, nu doar tipul său, pentru că se mândresc că au podgorii atât de bune încât vinurile făcute cu struguri de pe o singură moșie sunt cele mai bune.

Vinul Valpolicella Classico din podgoria Fabriseria este primul trecut și pe site-ul lor oficial, dar au și sticle începând cu 35 de lei.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus