un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Mercusys Halo H80x, sistem mesh 3x cu acoperire mare și performanță AX3000

23 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Mercusys Halo H80X este un sistem mesh de putere mare și viteză mare, cu 3 unități în pachet, nou lansat de acest brand. Costă 1.250 de lei la eMAG și vine cu 3 ani garanție.

L-am testat și rezultatele au fost bune. Promisiunile de pe cutie s-au adeverit, este puternic și performant. Se instalează și ușor, chiar dacă o lipsă de setări avansate disponibile utilizatorului s-ar putea să-i supere pe utilizatorii cărora le place să umble pe sub capota lor.

SPECIFICAȚII MERCUSYS HALO H80X

Sunt 3 unități identice în cutie, fiecare având câte trei porturi WAN/LAN Gigabit. Rețeaua wireless este de tipul AX3000, cu maxim 2.402 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2,4 GHz.

După cum îi spune numele, suportă noul standard 802.11ax (Wi-Fi 6) cu canale de 160 MHz. Are MU-MIMO, colorare de spectru, modulație maxim 1024-QAM și suportă roamingul rapid între dispozitive atunci când te deplasezi prin casă.

Acoperirea este mare, oficial 650 metri pătrați pe cele trei unități, și procesorul poate gestiona până la 150 de dispozitive conectate.

Este compatibil WPA3, are control parental și un QoS simpluț, poate funcționa și în mod access point. Se configurează și controlează din aplicație de telefon, dar are și o interfață web odată configurat. Alte detalii găsiți pe site-ul oficial. De remarcat și că include 3 ani de garanție.

CUM ARATĂ

Unitățile sunt niște cubulețe albe de dimensiuni 128 x 81 x 83,7 mm, cu un LED destul de discret pe ele și care se poate stinge din setări.

Pe spate au câte trei porturi WAN/LAN cu auto-sensing de viteză Gigabit și mufa de alimentare. Alimentatorul este negru, deși unitățile sunt albe.

TESTE ȘI PERFORMANȚĂ

Pe cablu am prins 934 Mbps download și 850 Mbps upload în speedtest. Rezultatele sunt bune, dar n-am mai văzut de mult routere care să nu întindă la maxim limita conexiunii mele de Internet.

Stă bine și pe torrente, dacă-i mai pasa cuiva de asta. Pe unul mărișor am prins o medie de 93 MB/s și un vârf de transfer de 106 MB/s, aproape de limita conexiunii.

Capacitatea wireless este de aproape 3000 Mbps în total, suportând standardele 802.11b/g/n/ac/ax cu diverse viteze. Pe 5 GHz avem 2.402 Mbps, pe 2,4 GHz avem 574 Mbps.

În testele mele, am prins 854 Mbps pe wireless Wi-Fi 6, un rezultat excelent. S-a comportat foarte bine și pe Wi-Fi 5, 802.11ac cum i se zice oficial, unde am prins 614 Mbps, din nou unul dintre cele mai bune rezultate din testele mele.

Routerele de tip AX nu mai excelează de mult pe 802.11n și mai vechi. Capacitatea teoretică maximă este de 574 Mbps, de fapt chiar mai puțin pentru aceste standarde vechi. Eu am prins 164 Mbps, care din nou este un rezultat bun pentru capacitatea routerului.

Este un mesh, așa că de fapt acoperirea este punctul forte al lui Mercusys Halo H80X. Sistemul se laudă cu o acoperire mare, 650 de metri pătrați în total, mai puțin în funcție de numărul și tipul pereților din casă, desigur, dar oricum ar trebui să fie suficient pentru o casă de dimensiuni mari sau un local mare sau un spațiu open space întins.

Poate mai țineți minte din alte teste că routerul meu actual este instalat în centrul casei, așa că în balcon nu am semnal aproape deloc. Ajunge doar un pic în balcon și doar cu ușa deschisă.

După ce am montat H80X, însă, și am distribuit cele trei unități în colțurile apartamentului, la mine în balcon am prins 416 Mbps download și 340 Mbps upload, un rezultat foarte bun. De aici trag concluzia că Mercusys Halo H80X are acoperire mare și se potrivește spațiilor largi. Într-un apartament de 2 camere, un sistem cu doar două unități este mai mult decât suficient.

Ar mai fi de remarcat că sistemul s-a configurat singur foarte bine, cu canale de 160 MHz pe banda de 5 GHz și canale de 40 MHz pe banda inferioară. Există direct un soi de smart connect, tu vezi o singură rețea wireless, iar sistemul alocă dispozitivele conectate pe o bandă sau alta, în funcție de standardul negociat cu acestea.

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

Spuneam că instalarea și configurarea se fac din aplicația Mercusys de telefon, care este destul de simplu de utilizat, deși uneori nu te prinzi din prima că anumite pictograme sunt butoane.

Ce mi-a plăcut este că unitățile mesh suplimentare se adaugă automat în sistem. Adică am făcut PIF-ul pentru prima unitate și funcționa bine. Aplicația mi-a spus că, dacă am alte unități de adăugat, este suficient să le pun în priza și asta e tot, vor fi automat găsite și adăugate în rețea.

Asta s-a și întâmplat. Am pus unitățile suplimentare în priză și după vreun minut au fost adăugate automat în rețeaua mea. Sistemul mesh are și o funcție de auto-healing, în timp găsește singur cum să conecteze cel mai bine unitățile între ele. Din păcate, în specificații nu se zice nimic de o conexiune backhaul dedicată între unități, dar rezultatele au fost oricum bune și în general superioare gamei lor de preț.

Sigur, dacă nu vrei ca o unitate nouă să fie inclusă automat în rețeaua ta wireless, că poate vrei să faci o a doua rețea sau altceva, poți să o configurezi ulterior diferit din aplicația de mobil.

Aplicația în sine îți arată starea rețelei, dispozitivele conectate și ce trafic fac.

Există funcție de Parental Control, unde poți aloca anumite dispozitive (de ex telefonul copilului) într-o anumită categorie și va avea automat interzis accesul la diverse tipuri de site-uri, plus că poți adăuga tu altele.

Există și un Quality of Service de nivel simplu, unde poți da prioritate mai mare anumitor dispozitive pentru ca acestea să beneficiezi de bandă maximă într-o rețea încărcată.

Interfața web, accesibilă din browser, nu îți permite să configurezi decât puține lucruri, este mai degrabă utilă pentru a vedea starea rețelei.

CONCLUZIE

Acoperire mare, performanță mare, per total mi s-a părut că Mercusys Halo H80X este un mesh bine făcut și care oferă ceea ce promite.

Cred că un AX3000 ar trebui să ofere ceva mai multe opțiuni de configurare a rețelelor. Interfața este destul de simplă, este gândită pentru oamenii care vor doar să-l bage în priză și să meargă direct, fără să-l bibilească prin setări.

Preț: în jur de 1.250 lei la eMAG.

    15 comentarii

  1. 850 lei, nu 1250. Resigilat la 639

      (Citează)

  2. am un mercusys ceva mai low-end, tot 3 unitati, din care doar 2 acopera lejer cca 100m2. Simplu de configurat, simplu de instalat, acoperire mare
    Ce nu-mi place e ca mai am unele erori ciudate cred cand trec de pe unul pe altul si interfata de administrare este ff slaba si nici in varianta asta mai scumpa nu pare a fi diferita.
    Dpdv functionalitate singura care mi-a lipsit a fost vpn-ul direct in router.

      (Citează)

  3. Mi se pare putin ciudat ca pe frecventa de 2,4 GHz ai avut rezultate atat de slabe pe standardul AX.

      (Citează)

  4. Interesant!
    Am si eu un mesh Mercusys H50G. Intr-adevar acopera bine si face tranzitia bine de la o camera la alta. Am incercat si supportul telefonic al celor de la Mercusys … saritori, de treaba baietii!

      (Citează)

  5. Mercusys fac produse pline de backdoor-uri, sunt lafel de nocivi ca si Huawei. Cumparati-va produse mai de calitate, stiu ca va fura ochii preturile dar platiti pe alta parte cu device-urile astea …

      (Citează)

  6. si totusi sunt doar 4 cve-uri asociate cu mercusys vs 114 linksys. E drept ca stranse in mult mai mult timp si pe o gama mult mai larga de produse.
    Ai vreo sugestie de tehnologii fara gauri de securitate? :))

    Alex:
    Mercusys fac produse pline de backdoor-uri, suntlafel de nocivi ca si Huawei. Cumparati-va produse mai de calitate, stiu ca va fura ochii preturile dar platiti pe alta parte cu device-urile astea …

      (Citează)

  7. In contextul curent, cred ca poti adauga la review-uri un capitol separat despre consumul de energie. Un simplu router wireless te poate costa cateva sute de euro pe an la 4 lei/kwh.

      (Citează)

    • Cât poate consuma un router ?!

        (Citează)

    • @Ovidiu: alea noi de la UPC consuma vreo 30W constant, doar modemul. Mai pui vreo 10W la un range extender si se aduna, tinand cont ca le tii constant in priza

        (Citează)

    • Nu este cam mult 30W consum permanent? Poate ala este peak-ul, pentru ca nu imi imaginez ce chipuri energoface ar trebui sa aiba pentru a se ajunge la valoarea aceasta.
      La 14-15 kWh/luna, daca se plateste energia la valoarea de piata de 3 lei, ajungi sa cheltui mai multi bani pe consumul modemului decat pe abonamentul de internet.

        (Citează)

  8. Interesant ca aplicația arata identic cu cea de la tp-link. Este diferita doar culoarea în aplicație.

      (Citează)

    • Pai cu cat e mai puternic, cu atat consuma mai mult. La care se adauga consumul propriului CPU (unele au chiar trei) atunci cand se face trafic.

      De exemplu AX88U consuma 38Wh in trafic maxim si 10Wh in standby. La 4 lei/kwh, va consuma intre 350 si 1400 de lei/an.

        (Citează)

  9. O singura unitate acopera lejer toata casa.
    Are acoperire destul de mare si suporta 160mhz.
    Are o functie de optimizare wireless care functioneaza.
    Are management de la distanta.
    Functioneaza fara probleme de 1 saptamana.

      (Citează)

    • Nu exista router care sa acopere toata casa cu o singura unitate. Depinde ce intelegi prin casa, dar daca ai mai mult de 2 camere (+ hol, bucatarie si baie) cu siguranta vei avea zone moarte.

        (Citează)

  10. “Ar mai fi de remarcat că sistemul s-a configurat singur foarte bine, cu canale de 160 MHz pe banda de 5 GHz și canale de 40 MHz pe banda inferioară.”

    De ce e bine? Înțelegeam dacă locuiai în pădure sau măcar la casă dar într-o zona atât de densă dpdv al rețelelor wifi nu e bine deloc, suprapunându-se prea mult peste alte rețele. Practic tu devi nesimțitul de pe scară.

    Pe de altă parte ce pretenții poți avea de la un astfel de echipament? Deși cel care a testat trebuia să sesizeze acest detaliu ca fiind o problemă, nu un lucru pozitiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus