un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 20 septembrie 2019

20 Sep 2019  ·

ȘTIRI  ·

21 comentarii

    21 comentarii

  1. Evident, Galaxy Note 8 nu va primi update la Android 10. Asta nu pentru ca ar imposibil (dotarile Note8 sunt inca de top), ci pentru ca vor si ei sa iti bage pe gat Note 9 sau Note 10.

    Nu vad niciun motiv sa renunt la Note 8 atat timp cat se descurca excelent pentru ce am eu nevoie.

    Mi-ar fi placut sa primeasca Android 10. Cui nu i-ar fi placut… Samsung este de alta parere.

    Aici este marea diferenta intre restul lumii si Apple. Ei ofera iOS 13 pentru marea majoritate a dispozitivelor lor.

    La Android in schimb, trebuie sa schimb anual terminalul ca sa pot primi si eu update-uri.

    Incep sa devin dezamagit de Samsung. Nu de telefoane, nu de performante ci de suportul pe care il ofera dispozitivelor.

      (Citează)

    • Cand l-ai luat, stiai ca o sa primeasca doua versiuni majore de Android. Si totusi l-ai cumparat.
      Daca tii neaparat sa primesti ceva ce e in Android 10, exista LineageOS, si sunt sigur ca va fi actualizat si cu Android 10.

        (Citează)

    • Nu, din păcate nu știm că Samsung mă limitează la numărul de update-uri (Mea culpa), lucru care mi se pare de-a dreptul aberant.

      Cumpar un flagship, cu dotări excelente (Chiar și pentru anul 2019), iar Samsung mă forțează să trec la următorul model. De fapt, nu mă forțează, dar mă anunță că dacă vreau Android 10, aș face bine să cumpăr altceva.

      S-ar putea să cam fie ultimul Android pe care-l am. Nu regret totuși alegerea făcută, este un telefon excelent, mă pot descurca și cu Android 9, dar 10-le era ceva bine-venit și de bun simț.

      Nu pot lua exemplul Apple? MacOS Catalina va fi disponibil inclusiv pe Mac-urile din 2012, adică de f*king 7 ani! iOS 13 la fel va fi disponibil și pe iPhone 6S, adică un telefon din anul 2015, adică un terminal de 4 ani.

        (Citează)

    • Nu, nu pot. Ca sa faci un update de Android pentru mai multe telefoane e mai mult de lucru decat un update de IOS. Samsung are intr-un an atatea telefoane care trebuie upgradate cate are Apple in ultimii 5 ani.
      Poate se vor mai schimba treburile dupa ce se raspandesc telefoanele care suporta Project Treble (care au venit cu android 8 instalat), acolo update-urile sunt mai usoare. Ca dovada, rapiditatea update-ului Android 9 la S9/+ fata de cele precedente.

      Oricum in cazul Samsung sunt destule facilitati integrate in “skin”-ul lor incat sa nu iti trebuiasca neaparat ultima versiune de Android. Si de la One UI chiar se misca bine, nu mai au treaba cu vechiul TouchWiz. De fapt de la prima versiune de Samsung Experience (pe S7) a inceput schimbarea.

      Nu le iau apararea, doar incerc sa explic.

        (Citează)

    • Nu mă pricep extraordinar la telefoane și poate tocmai de aceea nu înțeleg care e marea descoperire cu ultimele versiuni de Android. Pentru un utilizator obișnuit ultimele versiuni de Android au adus numai complicații, setări mult mai complicate și funcționalități utile în plus foarte puține. Pe mine sincer mă deranjează mult mai mult că nu mi se mai pupă telefonul cu sistemul mașinii decât că nu am ultima versiune de Android! Poate îmi explică cineva ce mari descoperiri aduce Android 10 față de 9 sau 8, pfff, când de ex. au scos IR de pe telefoanele noi. Brrr!

        (Citează)

    • Tocmai ca nu au fost imbunatatiri semnificative in ultimele versiuni, iar dpdv al dezvoltatorilor de aplicatii au fost multe chestii care ingreuneaza dezvoltarea, majoritatea privacy-related.
      Iar de exemplu odata cu Android 9 nu mai prea merg aplicatiile de inregistrare a convorbirilor. Eu am una de mult timp si acum inregistreaza doar ce iese din difuzor, adica aud mai incet pe celalat cand dau play la inregistrare.
      In 10 sunt setari specifice de folosire a locatiei pentru aplicatii, care pentru utilizator/baterie/privacy sunt mai bune, dar nu toata lumea se pricepe, si nu orice versiune noua de Android aduce imbunatatiri de viteza.

      Si pentru fabricantii care au personalizari puternice ale SO Android, cum e Samsung, nu sunt multe noutati la o versiune noua de Android, plus ca multe functionalitati ei le au deja, pe cand Android-ul “gol” nu e neaparat sa le aiba.

      La IOS mai e o chestie – majoritatea aplicatiilor Apple pot fi actualizate doar cu o versiune noua de IOS, si asta lumea nu realizeaza. Google iti poate actualiza multe aplicatii pentru ca sunt in Play Store, sau functionalitati prin Google Play Services, iar la Apple trebuie sa astepti un update de IOS de exemplu pentru un Safari mai nou. Deci daca esti Apple si vrei ca un update de securitate/viteza la Safari sa fie disponibil si pe iphone 7, faci un update de IOS si il trimiti tuturor. Si toti se bucura ca au primit IOS nou dupa 4 ani, nu ca aia cu Android, care primesc mereu update-uri de Chrome din Play Store.

        (Citează)

    • Deţin un Samsung Note 9 şi este un telefon mediocru, a apărut lag-ul după câteva luni şi e plin bug-uri. Să nu mai scriu că Note 9 primeşte update la Android 10 în martie 2020? Adică după 6 luni de la lansare? Google deja mai are puţin atunci şi prezintă Android 11.

      Trec la noul iPhone fără doar şi poate. Fluiditatea şi experienţa de utilizare de pe un iPhone nu o găseşti pe un alt telefon.

        (Citează)

  2. Dupa investitie, prin comanda facuta catre Rivian, Amazon le asigura practic viitorul. Cred ca va fi interesant de urmarit evolutia Rivian

      (Citează)

  3. Alex Sendroni

    20/09/2019 la 9:46 AM

    Salut,
    Link-ul “Apple a lansat WatchOS 6.” duce la stirea precedenta cu AirBNB.
    Merci

      (Citează)

  4. As fi presupus ca toti producatorii vor face un efort sa aduca android 10 pe cat mai multe dintre dispozitivele lor vechi deoarece vine cu imbunatatiri majore pe securitate si va permite google update-uri incrementale mult mai rapide direct.

      (Citează)

    • Cine nu e asa priceput o sa vada setarile astea securitate ca niste impedimente, ca nu ii mai merg aplicatiile asa cum vor. Si sunt destui care habar n-au cum sa schimbe niste setari, asa ca unele terminale mor cu versiunea de Android cu care au venit.

      Update-urile incrementale se fac mai usor incepand de la Android 8, atunci si la samsung s-a vazut o imbunatatire cat de repede au adus versiuni noi. Doar ca multe telefoane care ar fi putut lansate cu 8.0 au fost lansate cu 7, apoi actualizate la 8, ca sa evite treaba cu Project Treble, cu partitii separate.

      Ca si cum au fost DRL-urile obligatorii la masini noi dupa 2011. La facelift-uri nu s-a pus, ca era o cheltuiala in plus pentru producatori.

        (Citează)

    • Update-urile de securitate vin oricum. Mai toti producatorii au promis 2 ani de update-uri android si 3 ani de update-uri de securitate.

        (Citează)

  5. rdb:
    Nu, nu pot. Ca sa faci un update de Android pentru mai multe telefoane e mai mult de lucru decat un update de IOS. Samsung are intr-un an atatea telefoane care trebuie upgradate cate are Apple in ultimii 5 ani.
    Poate se vor mai schimba treburile dupa ce se raspandesc telefoanele care suporta Project Treble (care au venit cu android 8 instalat), acolo update-urile sunt mai usoare. Ca dovada, rapiditatea update-ului Android 9 la S9/+ fata de cele precedente.

    Oricum in cazul Samsung sunt destule facilitati integrate in “skin”-ul lor incat sa nu iti trebuiasca neaparat ultima versiune de Android. Si de la One UI chiar se misca bine, nu mai au treaba cu vechiul TouchWiz. De fapt de la prima versiune de Samsung Experience (pe S7) a inceput schimbarea.

    Nu le iau apararea, doar incerc sa explic.

    Intr-o masura, sunt de acord cu ce sustii. Cu toate acestea, nu este vina utilizatorului final ca Samsung scoate 2-3-5 modele noi pe an si nu sunt capabili sa intretina toate dispozitivele scoase pe piata.

    Cu toate acestea (Din nou), nu vorbim de telefoane entry-level de 500-1000 Lei, vorbim de flagship-uri, care in momentul lansarii costa undeva in jurul a 1000 Euro. Consider ca macar aceste dispozitive trebuiau tratate mai “atent”.

    Dar cand strategia ta este sa lansezi cat mai multe device-uri per an si sa fortezi utilizatorii sa faca upgrade in loc sa le oferi tu un upgrade de soft, mi se pare penibil.

    Sunt de acord si ca Apple are numai cateva telefoane, mult mai usor de intretinut sa zic asa.

    In concluzie, cel mai probabil urmatorul telefon va fi un iPhone. Nu pentru performante. Nu pentru conectivitate (Nu am MAC). Numai pentru soft-ul care se misca exemplar si pentru update-urile primite. Si pentru stabilitate. Si pentru valoarea de revanzare. Si pentru multe altele…

    Cat despre Samsung, nu cred ca mai trebuie sa precizez ca am platit peste 4500 Lei pe telefon si nu cred ca daca l-as vinde maine, as primi mai mult de 1500 Lei pe el (Si asta cu indulgenta), desi telefonul arata impecabil.

      (Citează)

    • Pana la iphone, uita-te si la oneplus. Telefoanele sunt foarte bune si la un pret ceva mai mic, iar OxygenOS e aproape perfect din punctul meu de vedere. Si telefoanele primesc update-uri mult timp.

        (Citează)

    • Vorbiti de parca v-ar obliga cineva sa cumparati telefone de la Samsung, sau telefoane cu Android in general.
      Este o piata libera si daca iti permiti, platesti 6700 de lei pe un Iphone 11 Pro Max (care ar fi echivalentul gamei Note de la Samsung).

        (Citează)

  6. bag seama ca chrome pe mobil o sa aibe preview la taburi cu thumbnailuri pe doua coloane (apple style) => naspa

    ca sa inchizi un tab acum faci swipe left sau right, dupa modificare o sa te chinui sa nimeresti X-ul din thumbnail si va fi si mai greu cu o mana

    folosesc Brave, dar ma astept sa preia toti trendul, Vivaldi beta de mobil deja are taburile asa …

    damn!

      (Citează)

  7. bai, am senzatia ca asta i un wall in care toti “putoii” abuzeaza la maxim dex ul. Mai putin si tre sa scriu cod sa postez un mesaj.
    @Mihai: Ai dat 4500 ron pe un tel si te plangi ca nu primesti update uri? Fratica, arunca l si cumpara generatia urmatoare. Cine da 1000E pe un tel nu scheauna ca nu are update uri la zi. Dupa poza (varsta) iti permiti max un tel de 1500lei.
    Mars la munca si lasati figurile.

      (Citează)

    • Aici iti dau dreptate, in general asa se intampla cand parintii is bugetari sau fac afaceri cu statul.
      Cine munceste 10-12 ore pe zi in niciun caz nu isi va lua sai ii va da plodului sa-si ia un telefon de 1000 eur pe care il scapa pe jos sau se devalorizeaza in 2 luni de la achizitie. Adica un consumabil ordinar care nu este folosit in majoritatea cazurilor decat in scopuri cocalaresti.

        (Citează)

    • Da, bineinteles ca sigur e intretinut un barbat ce din poza pare intre 20 si 30+. Si sigur probabil nu e angajat la vreo companie de IT sau inginerie pe un salariu de 4000+ lei. Ne-am dat seama dintr-o poza… toate serviciile de informatii din lume ar vrea sa ne angajeze pe loc la cat de buni suntem sa deducem informatii dintr-o poza….

        (Citează)

    • Deci daca eu totusi dau un 1000E pe un telefon, nu ma plang ca nu am update-uri la zi? Nu imi e clar argumentul… de ce nu m-as plange?

      Faptul ca am dat acum 1000E inseamna ca trebuie sa mai dau inca 1000E peste 2 ani? Eu credeam ca ar fi exact invers, cu cat mai scump produsul, cu atat ar trebui sa reziste mai mult in timp si sa si primeasca actualizari.

        (Citează)

  8. Mihai: Intr-o masura, sunt de acord cu ce sustii. Cu toate acestea, nu este vina utilizatorului final ca Samsung scoate 2-3-5 modele noi pe an si nu sunt capabili sa intretina toate dispozitivele scoase pe piata.

    Sincer, ai nevoie de ceva din Android 10 fara de care nu poti trai, sau vrei doar sa stii ca esti la zi cu sistemul de operare? Ca dpdv al securitatii sunt emise patch-uri destul de des si pentru telefoanele mai vechi (de ex si pentru S7). Si sincer lumea pe care o stiu si doreste note il foloseste la vorbit, notite cu s-pen, cam greu gasesti asa ceva in ograda Apple.

    Eu gandesc un pic altfel, nu iau niciodata un telefon la lansare cand e catre 1000E, am o limita impusa – cam 2500 de lei, si le iau cand apar niste reduceri, ceea ce la samsung se intampla mereu. De exemplu am dat pe S7 acum vreo 3 ani 2600 de lei, si acum am luat un S10e cu 2400 de lei. O sa il tin si pe asta vreo 3 ani, pare promitator. 1000E mi se pare cam mult pentru un telefon, de oricare ar fi el.

    Treci pe iphone fara nicio problema, daca vrei sa ai mereu ultima varianta de SO, chiar daca nu aduce mare branza. Poate pentru fluiditatea IOS si valoarea de revanzare. Pe astea le inteleg. Orice telefon isi pierde mult din valoare dupa doi ani, inclusiv cele Samsung. Iphone-urile isi pastreaza pretul, asta si pentru ca nu le prea gasesti la reduceri mari. Cel putin in USA sunt diverse oferte, lumea lua S10 cu 500 de dolari. Normal ca le vand cu preturi mai mici decat un iphone la care nu poti ocoli pretul de ~7-800 de dolari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus