un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei prezintă Mate 30 Pro – telefon performant, dar fără programe Google preinstalate

20 Sep 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

 

Huawei a prezentat ieri o nouă generație a gamei Mate, cu modelele Mate 30 Pro (plus un Porsche Design), Mate 30 și Mate 30 Pro 5G. Telefoanele par excelente, la fel de bune precum și Mate 20 Pro a fost la vremea sa, dar acum vin din start cu un dezavantaj: nu includ serviciile și aplicațiile Google, deci sunt fără Maps, Gmail, YouTube și restul preinstalate, iar instalarea lor poate fi foarte complicată.

Hardware-ul este foarte bun. Mate 30 Pro este bazat pe noul chipset Kirin 990 și are pe spate trei camere foto într-o soluție îmbunătățită chiar și față de P30 Pro, plus una pentru adâncime 3D. Două dintre camere, ce normală și cea ultra-wide, au senzori de 40 megapixeli și obiective foarte deschise.

Asta sună bine de tot. Un obiectiv deschis înseamnă multă lumină în senzor și deci fotografii bune indiferent de situație. Camera normală de pe Mate 30 Pro are F/1.6, un pic de tot mai închisă decât Samsung cu F/1.5, dar pe ultra-wide Huawei coboară la F/1.8, pe când Samsung Note10 rămâne la F/2.2, iar noul iPhone 11 Pro la F/2.4. Diferența va fi foarte ușor vizibilă în lumină slabă.

Partea de megapixeli nu contează așa mult. Huawei folosește senzori de 40 megapixeli, nu 12 megapixeli precum concurența, dar rămâne de văzut dacă face binning pe ei. În plus, deși senzorii sunt mai mari, per total s-ar putea ca fiecare pixel să fie mai mic decât al concurenței.

Obiectivul cu zoom este un 3x, față de 2x la concurență și totuși 5x la P30 Pro, și cu senzor de 8 megapixeli. Per total s-ar putea să fie cea mai bună soluție foto din piață în acest moment, așa cum și P30 Pro a excelat la acest capitol, și mi-ar plăcea să văd sau să pot face o comparație bună cu iPhone 11 Pro și Samsung Note10+.

Filmează 4K la 60 fps și mai vine cu un truc: filmare la 7.680 fps în rezoluție 720p. Ați citit corect, 7.680 fps, deși părerea mea este că face o interpolare software masivă pentru a trece de la 240 sau 480 fps la 7.680 fps. Interpolarea asta n-ar trebui să fie foarte dificilă, având în vedere că mișcarea este ușor de prezis la această viteză; aștept să văd rezultatele.

Ecranul pe Mate 30 Pro are 6,53 inchi în diagonală, 1.176 x 2400 pixeli ce coboară È™i pe laterale (ei îi zic Horizon display, alÈ›ii îi spun waterfall display), unde lipsesc butoanele de volum È™i au fost înlocuite cu unele virtuale pe acest ecran. Treaba asta nu mă încântă prea mult pentru că prefer ca butoanele să le pot simÈ›i cu degetul în orice situaÈ›ie, nu să mă bazez că apăs unde trebuie È™i că software-ul nu “agață” È™i reacÈ›ionează după 3 secunde în timp ce urlă YouTube-ul pornit din greÈ™eală. Senzorul de amprente este sub ecran.

Volumul îl reglezi în modul următor: faci un dublu-tap pe partea laterală a ecranului și apare sliderul de volum, apoi miști cu degetul pentru a-l regla. Să sperăm că software-ul va răspunde imediat la asta, indiferent de cât de încărcat este procesorul.

Un alt dezavantaj al acestui ecran waterfall este că creÈ™te riscul de a-l sparge. Nu È™tiu cum faceÈ›i voi, dar eu mai ating diverse obiecte sau mai bat în masă cu muchia telefonului meu, că-i metalică. Nu È™tiu dacă toată investiÈ›ia în acest ecran waterfall doar pentru un aspect mai elegant merită dezavantajele cu care vine (rezistență mai mică, huse ciudate, fără butoane pe lateral È™amd – amintiÈ›i-vă că Samsung a renunÈ›at la modelul Note Edge după o generaÈ›ie).

Chipsetul este noul Kirin 990 în arhitectură de 7 nm, împerecheat cu 8 GB RAM și stocare de 128 sau 256 GB, plus slot de card NM, care-i un tip de card făcut de Huawei. Nu se știu multe despre performanțele sale, deși niște teste preliminare îl pun la nivelul Snapdragon 855 și 855 Plus, dar sunt sigur că duduie.

Bateria este de 4.500 mAh, încărcare la 40W, încărcare wireless la 27W. Există și un Mate 30 Pro 5G, compatibil cu opt benzi 5G.

Celelalte modele au hardware ușor mai slab, desigur. Ca recapitulare, avem așa:

  • Huawei Mate 30 Pro – 6,53 inchi, ecran waterfall, 1.176 x 2.400 px, Kirin 990 cu 8 GB RAM È™i 128/256 GB stocare plus NM card, cameră normală 40 Mpx F1/6, wide 40 Mpx F/1.8, zoom 3x 8 Mpx, 3D sense, frontală 32 Mpx, baterie 4.500 mAh È™i încărcare 40W, IP68. PreÈ› 1.099 euro, 1.199 euro pentru Mate 30 Pro 5G.
  • Huawei Mate 30 – 6,62 inchi, ecran drept, 1.080 x 2.340 px, Kirin 990 cu 6 GB RAM/128 GB stocare sau 8 GB RAM/256 GB stocare plus card NM, cameră normală 40 Mpx F/1.8, wide 16 Mpx F/2.2, zoom 3x 8Mpx, baterie 4.200 mAh È™i încărcare 40W, IP53. PreÈ› 799 euro pentru cel cu 6 GB RAM.
  • Huawei Porsche Design Mate 30 RS – ca Pro-ul, dar arată altfel în roÈ™u È™i negru, iar modulul foto nu mai este circular. Arată bine, dar costă 2.099 euro la lansare.

Doar camerele normală și wide au stabilizare optică. Nu mi-e clar dacă se vor putea face plăți contactless cu telefonul, specificațiile oficiale sunt misterioase în acest aspect, lăsând la o parte lipsa serviciilor software Google ce sunt necesare băncilor.

N-am zis nimic de aspect până acum. Telefonul arată bine, vine în mai multe culori plăcute, chiar dacă nu la fel de spectaculoase ca anul trecut, dar nu prea mai sunt multe de zis la acest aspect. Pe spate are camerele grupate în acel inel numit de ei Halo ring, dar nu mă deranjează asta – când e ultima oară când v-a păsat cu adevărat de cum arată spatele telefonului?

Elefantul din cameră este legat de software-ul Google. Seria Mate 30 este livrată fără serviciile Google și nu mă refer doar la programele pe care le utilizăm noi, adică Maps, YouTube, Gmail, Play Store, Calendar și restul de la Google, ci și fără infrastructura din spatele lor, numită Google Mobile Services, cea care este necesară pentru autorizarea lor, interconectarea lor, trimiterea de mesaje push șamd.

Huawei a introdus ceva numit Huawei Mobile Services și un magazin de aplicații numit AppGallery, în care spun că au deja foarte mult aplicații, dar nu poate fi comparat cu Play Store.

Teoretic ai putea instala tu aplicațiile Google lipsă, dar rămâne de văzut cât de ușoară este această operațiune. Ar putea merge de la a instala manual niște apk-uri luate din alte surse și până la nevoia de a avea root pe telefon. Google a îmbunătățit mult securitatea serviciilor sale în ultimii ani și a luat multe măsuri pentru ca telefoanele neautorizate să nu poate instala și accesa serviciile lor, așa că este foarte posibil ca o operațiune de instalare să nu fie atât de simplă precum acum 3-4 ani pe vremea altor telefoane chinezești luate prin poștă.

Treaba asta o vom afla pe măsură ce apar review-urile. Părerea mea este că poate că entuziaștii vor instala cum pot ei aceste aplicații, dar marea masă a oamenilor nu dă 1.100 de euro pe un telefon când aude că nu are Maps preinstalat sau că trebuie să se descurce cu Huawei AppGallery. Asta este ceva ce merge doar în China, unde serviciile Google sunt oricum blocate și înlocuite de altele.

ÃŽntreaga discuÈ›ie s-ar putea să fie oricum inutilă. Huawei nu a anunÈ›at când È™i în ce țări vor fi disponibile aceste telefoane, precizându-se doar ceva legat de “China în octombrie”.

    13 comentarii

  1. S-a rupt filmu la “nu includ serviciile È™i aplicaÈ›iile Google, deci sunt fără Maps, Gmail, YouTube È™i restul preinstalate, iar instalarea lor poate fi foarte complicată.” Dece l ai cumpara in europa? Sau State.

      (Citează)

  2. Credeți ca inginerii Huawei nu pot ocoli securitatea Google ? Eu cred ca vor lansa pe canale neoficiale tutoriale de instalare a Google Play.

    Ar fi interesant ca in astfel de articole sa vedem un tabel de comparații cu alte telefoane de top, de la preț, la procesor si camera.

      (Citează)

    • Da, pai e exact ce vrei, sa dai 1100 de coco pe un telefon si pe urma sa stai sa-l bibilesti tu cum crezi, ca sa-l aduci in ‘zilele noastre’. Nu ma intelege gresit, concurenta e mereu benefica si doar asa se stimuleaza inovatia. E pacat ca Huawei sa nu dispuna de serviciile Google si ar trebui rezolvata treaba asta. Cel mai probabil, daca nu se rezolva, Samsung o sa se culce pe o ureche si nu o sa mai vedem nimic nou pentru ca lucrurile merg oricum si devin cam singurii de pe piata Android. Eu nu as da niciodata 1100 de euro pe un telefon, doar ca sa stau pe urma sa fac sideloading, rootare, trucuri si alte nebunii, si toate astea doar ca sa am o camera ceva mai buna si o baterie usor mai mare.

      PS: sunt curios de ce nimeni nu se ia de rezolutia ecranului, la ambele modele, dar cand Samsung a scos Note10 cu FHD toti au sarit ca arsi :).

        (Citează)

    • “inginerii”

        (Citează)

  3. Sunt ca și morți în afara Chinei. În zilele noastre cu greu, sau deobicei nu mai poți instala serviciile Google pe telefoane neautorizate.
    Exista Google Safety Net, pentru care daca nu e certificat device-ul nu vor merge multe servicii sau aplicații bancare:
    https://www.howtogeek.com/241012/safetynet-explained-why-android-pay-and-other-apps-dont-work-on-rooted-devices

    Recomand articolul de la https://www.xda-developers.com/huawei-mate-30-google-play-store-challenges/

      (Citează)

    • Ceva imi spune ca piata chineza e de x ori mai mare decat Europa si SUA adunate, pentru Huawei. Daca mai aduni si India si restul Asiei de sud-est, pana la urma embargo-ul poate trece la pierderi neglijabile.

        (Citează)

    • “Ceva imi spune ca piata chineza e de x ori mai mare decat Europa si SUA adunate, pentru Huawei.”

      Pe termen scurt, iti limitezi dramatic potentialul de crestere daca nu ajungi la zonele cu adevarat bogate ale lumii, gen Europa de Vest sau America de Nord.

      Iar pe termen lung esti mort. Cauta un mare producator mondial de bunuri de consum (de la auto si pana la electronice) care poate sa traiasca fara aceste piete.

        (Citează)

  4. Exista insa si alte telefoane de top, nu numai Samsung (ca alternativa). Pixel 4 XL sau One Plus 7 sunt variante cel putin la fel de bune daca nu si mai bune. Ca posesor de Pixel 3 XL pot spune ca nu mai revin ever la Samsung sau Huawei.

      (Citează)

  5. uneori imi amintesc ca “tehnologie” mai inseamna si altceva decat nenorocitele astea de telefoane, am inceput sa am alergie la telefoane

      (Citează)

  6. Bestie de telefon. E pe principiul “voi pierdeti ca ne-ati dat ban ca uite ce chestii mijto facem”. Oricum au piata de desfacere destula in asia acolo la ei. Pacat de asa telefon si ca se bucura numai galbejitii de el. Mwe È™trump.

      (Citează)

  7. Marius Popescu

    20/09/2019 la 3:35 PM

    Google safety net poate fi ocolit simplu…

    Huawey va debloca bootloader, pe care cu puÈ›in timp în urmă îl blocaseră, È™i astfel comunitatea open source È™i custom rom vor oferi tot suportul necesar pt a fi la zi sau chiar cu un pas înaintea celorlalÈ›i…

    Personal, folosesc telefon rootat(altul decât huawey) cu mai multe aplicații bancare.

    Este știut că Raiffeisen apps și noul token nu îți permit le rulezi daca ai Root sau daca romul are o alta semnătura digitală decât ceea a producătorului și care este deținută în baza de data safety net sau a băncii.
    Dar se poate trece È™i peste asta… E adevărat, nu de către oricine.
    Dar chinezii sunt buni sa ajute și pe cei nevoiași.

    Și din nuca mea experiență, nevoiașii, nu ai nevoie de huawey mate 30 sau orice alt huawey..

    Meizu, Oppo, Xiaomi, THL, ulephone etc etc .. ăștia nu spionează nimic? )))))

      (Citează)

  8. Oh God de cand vroiam un telefon de top android FARA google. Am youtube vanced, firefox , waze sau alte programe de navigație, nu folosesc aplicația gmail. Nu este nevoie de google apps. Este o falsă problemă, la fel cu ce faci fără facebook. Faci foarte bine, excelent chiar. Anul viitor pe vremea asta nici nu o sa mai stiu ca exista google.

      (Citează)

    • pmk, vezi ca cf ultimelor studii nu mai este nevoie nici de serviciile google si nici de telefon.

      tocmai te-ai scos de 1100 de coco , bosss

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus