un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Degustare de whisky: Monkey Shoulder, un blended bun

13 Jul 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Am mai filmat un whisky: Monkey Shoulder, un whisky blended făcut de William Grant & Sons inițial dintr-un amestec de Glenfiddich, Balvenie și Kininvie. Monkey Shoulder (numit după o afecțiune a lucrătorilor din domeniu, am explicat în clip totul) dovedește că un whisky blended foarte fi foarte bun, că unii aveau impresia că este inferior single malt-ului. Costă 104 lei la Finestore.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Cred că am găsit și formula finală pentru astfel de clipuri. Îmi place cum arată unghiul, cât se vede din masa pe care am filmat, formatul clipului șamd. Mai sunt îmbunătățiri de făcut, dar e vorba de fine tuning, nu de modificări mari. Îmi place mult ideea, e ceva nemaifăcut până acum în România, din câte știu eu.

Alte episoade:

  1. Glenfiddich de 26 de ani
  2. Nikka From The Barrel
  3. Jack Daniel’s Single Barrel clasic versus Rye

La episodul anterior m-a întrebat cineva în comentarii ce este un whisky bun. Dau mai jos răspunsul meu, că mi s-a părut bine scris, dacă pot spune așa și iată că pot:

Pentru mine, gust bun înseamnă că poți identifica un număr mare de arome în el, adică este complex. O băutură complexă declanșează pe rând diversele tipuri de papile gustative de pe limbă, trimițând diverse senzații către creier.

Trebuie să se și potrivească între ele, să nu fie una prea intensă față de celelalte, să lase și un pic de loc de ghicit sau măcar să-ți dea senzații diferite în funcție de felul în care-l bei.

Contează și aftertaste-ul, post-gustul cum îi zice în română. Adică să-ți lase o aromă lungă în gură, nu să dispară imediat ce l-ai dat pe gât.

Cea mai bună analogie este cu mâncarea. Sunt sigur că ai mâncat friptură banală și friptură foarte bună. De ce foarte bună? Carne de calitate mai bună, gătită mai bine, poate condimente mai bune șamd. Sau sarmale bune și sarmale banale. Ce diferea între ele? Nu se știe, că arătau la fel. La fel și la băutură, unele te satisfac mai bine decât altele.

Dacă bei rar, câștigi mai greu experiență și din păcate este nevoie de un pic de experiență ca să-ți dai seama cum diferă aromele. Dacă vrei să faci asta, îți recomand:
– să bei comparativ, adică whisky de 50 lei sticla și de 150 lei sticla. Jack normal vs Single Barrel; sau orice whisky de 50 de lei versus un Glenfiddich 15 ani care costă tot cam 150 lei etc.
– să pui un pic de apă, câteva picături, ceea ce-i reduce un pic tăria care uneori blochează papilele și atunci îl simți mai bine.
– bea-l simplu sau cu gheață, nu în combinație cu alte băuturi. Ca o regulă de bază, un whisky de peste 100-150 de lei n-ar trebui combinat cu altceva, e păcat de el.

Matilda, de exemplu, nu bea whisky sau o făcea foarte rar și i se păreau toate la fel. I-a prins bine o excursie în Scoția, unde majoritatea restaurantelor au meniu de degustare. Primești 5 pahare diferite (toate din zona X sau toate afumate sau…) și le guști pe rând și-ți dai seama imediat de diferențe. De atunci a mai prins ceva drag de ele.

Apropo de Finestore, pun mai jos și turul de magazin pe care l-am făcut la ei, în Aerogării 2-8.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

    19 comentarii

  1. L am luat din vama cand mergeam la Chisinau fara sa stiu ceva despre el. Inca ma felicit pt alegerea facuta in orb. Mi se pare ca merge mai bine daca e racit, fara sa mai pun gheata in el.

      (Citează)

  2. Mi s-a parut ciudat paharul ala care arata ca o sticla de lampa… ar trebui sa retina aroma, sau ce?

      (Citează)

  3. Mie videourile astea cu degustarea mi se par o totală pierdere de vreme. De ce aș vrea să mă uit la un tip care bea, sau care mănîncă ? dacă mă interesează, beau și mănînc eu.
    Ultima oară cînd am verificat, gustul și mirosul nu se transmit prin Youtube.

    deci, fail.

      (Citează)

  4. Da’ o palinca buna n-ar bea nimeni! Radu, daca vrei, iti trimit eu niste palinca de Bihor ca s-o degusti si sa-ti spui parerea.

      (Citează)

  5. .. pffaaaaa .. când bagi bârnăul in pahar (că la fiecare degustare a ta) îmi cam trece pofta de beut ! :D

      (Citează)

  6. ”în care voi bea whisky in fața voastră”

    Adică, nu e prima oară?

      (Citează)

  7. Incet incet devine nepotrivit un video in care bei alcool, vrei sa fie cumva interesant si? sa incerce si altii sau cum?
    numai ca am mai imbatranit si alcoolul ne ciocaneste serios sanatatea.
    am inceput sa beau mai rar si maxim 3% alcool, exista whisky cu 3% alcool sa fiu si eu in gasca asta?

    hai sa nu citim asta https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190403113922.htm

    si sa nu ne uitam la ceva bun de la Recorder https://youtu.be/UV7wbqgwKhE

      (Citează)

    • Nu, nu devine nepotrivit dacă ești major.
      Dacă nu îți place, sau nu vrei, nu bei și nu te uiți.
      Astea-s ifose de snowflakes.
      Sper că apare pe undeva pe video și vreun trabuc sau măcar o țigară de foi că nu se face să bei whisky așa pe gura goală.

        (Citează)

    • @J: E puţin spus doar efecte asupra creierului. Alcoolul afectează toate organele şi creşte considerabil riscul celor mai grave boli printre care şi cancer şi diabet şi altele. Recomandarea doctorilor este 0 alcool.

      “Drinking alcohol increases the risk of mouth cancer, pharyngeal (upper throat) cancer, oesophageal (food pipe) cancer, laryngeal (voice box) cancer, breast cancer, bowel cancer and liver cancer.”

      De la: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer/does-alcohol-cause-cancer

      Sau “Drinking one 750ml bottle of wine a week increases the risk of developing cancer over a lifetime by the equivalent of 10 cigarettes a week for women and five for men, a study says.”

      https://www.bbc.com/news/health-47723704

      Mi se pare neavenit ca Radu care este ferm împotriva fumatului să promoveze tării care sunt echivalente cu fumatul în creşterea riscului de cancer.

        (Citează)

  8. da si totusi..nu.

    vezi Lituania, Norvegia vine anul asta cel mai probabil Suedia, cum ziceam devine incet incet.

    in cativa ani probabil toata Europa.
    sa bei alcool sau sa fumezi si sa-ti dai ochii peste cap nu contine nimic educativ, constructiv, pozitiv pentru ceilalti.
    ar trebui tinuta in zone absolut private.

    Catalinx:
    Nu, nu devine nepotrivit dacă ești major.
    Dacă nu îți place, sau nu vrei, nu bei și nu te uiți.

      (Citează)

  9. Juan Panamera:
    Pârțuc neomarxist!

    unele reguli au intotdeauna un iz aparte pentru nasurile sensibile :)

      (Citează)

  10. Un pic de feedback for what it’s worth.

    Nu imi plac deloc cut-urile la fiecare 5 secunde din video. E pentru efect artistic, sau chair asa de des pierzi sirul vorbelor si trebuie sa dai reset? Daca e prima, la mine efectul e advers. Daca e a 2-a incearca poate sa scrii scrii un script pentru video si sa il repeti inainte. Sau pui punctele cheie pe un carton in spatele camerei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus