un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am reînceput să joc Transport Tycoon Deluxe

24 Apr 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Am dat în mintea copiilor. Mi-am instalat OpenTTD și, ca acum 20 de ani, l-am jucat într-o singură zi de la 10 și până la 24 în noapte. Este incredibil de bun la a te ține lipit în scaun.

OpenTTD este versiunea gratuită de Transport Tycoon Deluxe, joc preluat și dezvoltat de fanii versiunii inițiale lansate de Microprose. Grafica a rămas asemănătoare, dar interfața a fost îmbunătățită prin shortcut-uri foarte utile (poți clona rapid un vehicul ce trebuie înlocuit, poți upgrada rapid căile ferate) și hărți mult mai mari (cea default are 256 x 256, OpenTTD permite până la 4096 x 4096). Găsiți aici îmbunătățirile principale și aici un manual.

Jocul se ia de pe OpenTTD.org, se instalează și funcționează direct. Eu îl joc în 1920 x 1080 windowed, ca să pot da alt-tab ușor spre alte programe. Mă aștept să meargă perfect pe orice PC, există versiuni de Windows, Mac OS și Linux, și dacă vreți ceva lejer și foarte distractiv de jucat în vacanța de Paști între două ciocniri de ouă, încercați-l pe acesta. Eu l-am instalat și pe laptop și mă gândesc să-l joc inclusiv când mă duc să schimb anvelopele, că ultima oară am stat trei ore la așa ceva.

Știam de OpenTTD de multă vreme. Ce m-a convins să-l instalez acum:

  1. voiam să cumpăr Tropico 6, tot un joc de dezvoltare, dar am zis să mai încerc mașinuțele și trenulețele gratuite.
  2. am citit pe site-ul lor niște strategii avansate privind semnalizarea trenurilor.

Acest ultim punct este interesant. Când eram copil, construiam trenurile la modul simplu, adică fiecare avea șina și depoul și traseul său unic. Am citit pe site-ul OpenTTD niște informații despre semafoare de semnalizare și despre stații Ro-Ro și mi-am dorit să le încerc, că par avansate.

Am mai înțeles, jucând în acea primă zi, și că uneori trebuie să te pregătești din timp și să construiești gări/aeroporturi în orașele despre care intuiești că se vor dezvolta mult în viitor, ca să ai stațiile în interiorul lor, unde este vad mare.

via Gfycat

    14 comentarii

  1. Unul din jocurile cu care am crescut, pe langa Civ 2, Colonization si Panzer General – amintiri frumoase.

      (Citează)

    • Ah, PG si PG2 sunt dementiale. Astea si UFO Enemy Unknown le jucam pana acum cativa ani.
      UFO e unul dintre cele mai bune jocuri ever.

        (Citează)

  2. Aș recomanda și jocurile din seria Cities in Motion sau Skylines. Sunt geniale.
    Tot de curând un weekend am pierdut cu Surviving Mars :)

      (Citează)

  3. Iti recomand sa incerci Rimworld.

      (Citează)

  4. Ia-ti City Skylines, daca vrei ceva asemanator, dar la standardele de grafica si polish din prezent.

      (Citează)

  5. Mi-l instalasem mai demult, dar stiu ca se vedea mult prea mic (fonturi, iconite, text), are vreo optiune sa le faci mai mari (rezolutia parca doar schimba dimensiunea ferestrei)?

      (Citează)

  6. Inca il mai am instalat, l-am jucat cateva zile bune anul trecut, dar am nenorocit in asa hal semafoarele incat am blocat mai mult de jumatate din harta.

      (Citează)

  7. Anno 1800 – genial.
    Tropico 6 merită doar la reducere, cel puțin 50%.

      (Citează)

  8. pana o sa ai primul copil, pe urma iti sare tronul.

      (Citează)

  9. Recomand sa incerci partea online a OpenTTD, dar trebuie sa ai mult timp liber pentru asta.
    Sa vezi “batai” cu alti jucatori pentru un patratel de statie de tren :)))

      (Citează)

  10. Boris:
    Mi-l instalasem mai demult, dar stiu ca se vedea mult prea mic (fonturi, iconite, text), are vreo optiune sa le faci mai mari (rezolutia parca doar schimba dimensiunea ferestrei)?

    Salut! Poți scala imaginile și font-ul. Este ok. Grafica e cea veche, asta nu se poate schimba, dar măcar nu trebuie să te chiorești la ecran.

      (Citează)

  11. Nu am mai jucat de multa vreme un joc, dar imi aduc aminte cu placere de Caesar 3! Construiai orase, asigurai nivelul de bunastare al locuitorilor, le aparai de inamici. Super misto!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus