un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Achizițiile de apartamente sub 450k lei vor avea TVA 5%

11 Jan 2019  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Se modifică o lege importantă pentru cei ce investesc în apartamente: TVA-ul va fi de 5% pentru orice achiziție de locuință mai ieftină de 450.000 de lei fără TVA. Până acum, legea permitea un TVA de 5% doar la prima achiziție de acest tip, iar apoi TVA-ul urca la valoarea clasică de 19%.

Diferența era importantă și discriminatorie, zic eu. Pentru același apartament de 90.000 euro fără TVA trebuia să plătești de fapt 94.500 euro sau 107.100 euro, în funcție de dacă tu sau soția aveați sau nu deja un alt apartament sau o altă casă achiziționată cu 5% TVA.

Modificarea Codului Fiscal a fost semnată de președinte și bănuiesc că acum mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial. Din păcate, nu a fost inclusă și o modificare cerută de dezvoltatori și anume creșterea pragului până la care se aplică facilitatea de 5% la 125.000 sau 150.000 euro, adică prețuri la care s-ar fi putut vinde și apartamente noi cu 3 camere. Momentan, cu un prag de 450.000 lei (96.227 euro astăzi), facilitatea se aplică de facto doar apartamentelor noi de 2 camere, cel puțin în București și în zone ceva mai dorite.

De ce zic că investiția în apartamente mi se pare o idee bună? Pentru că, dacă ai un apartament într-o zonă bună și scoți 500 euro/lună din chirie, practic își plătește singur rata la bancă, iar după un timp banii îți vor rămâne ție. În plus, apartamentul poate fi vândut dacă ai nevoie urgent de o sumă mare de bani. Sigur, asta e valabil pentru apartamente noi, care se închiriază pe bani mulți din diverse considerente, plus că peste 30 de ani măcar vor avea “doar” 30 de ani.

Din păcate, chiar și cu 5%, acum nu-i un moment bun de investit în apartamente pentru că sunt scumpe. Din ce-am văzut eu în jurul meu prin zone aflate lângă metrou, prețul unui apartament cu 2 camere a crescut cu aproximativ 10.000 de euro per an. Personal nu cred că va veni o criză ce va atrage o scădere a prețurilor ca-n 2009-2010, ci probabil doar o stabilizare a acestora, dar vedem ce-o fi.

    38 comentarii

  1. Mi se pare o investitie buna doar daca ai deja banii aia, sau o mare parte din ei, si n-ai in ce sa ii investesti. Daca te apuci sa-ti faci credit pentru toata suma (cu avansul minim) iti asumi un risc mult prea mare. Chiar si in conditiile in care “se plateste rata singura” nu faci de fapt decat sa ii faci rulaj si profit bancii, in timp ce tu ramai cu casa la jumatate din valoare daca pica piata. Sigur, ar putea sa se si dubleze valoarea, dar chiar vrei sa te bagi la un pariu pe 10-20 de ani cu o parte consistenta din veniturile familiei?

      (Citează)

    • Corect, daca te bagi cu avans de 10%, nu iti pica bine cand trebuie sa schimbi o centrala, sa cumperi un frigider, sa faci o reparatie, sau sa stai 1-2-3 luni fara chirias.

      Totusi, pentru cine are bani de avans macar 50%, este o investitie sigura.

        (Citează)

  2. Ganditi-va bine inainte sa investiti in apartamente la comun cu sotia sau sotul. Acum nu mai este ca inainte, sa stea familiile pe viata, tot mai multi oameni divorteaza dupa 3-5 ani si chestia cu apartamentul devine piatra de moara.

      (Citează)

  3. Momentul este oportun. Doar a zis discoteque ala ca o sa scada roborul, criza nu vine…

      (Citează)

  4. “În plus, apartamentul poate fi vândut dacă ai nevoie urgent de o sumă mare de bani.”

    Ne explici si noua cum vinzi un apartament pentru care platesti rate?

      (Citează)

    • Se vinde apartamentul, iar cumpărătorul virează o parte din sumă băncii (pentru acoperirea principalului) și restul ție.

      Ai senzația că dacă ai un apartament în rate ești legat de el pe viață/perioada creditului și nu ai ce face? Dacă da, află că nu e așa și asta e doar o convingere din popor.

        (Citează)

    • Îți pot explica eu, pe pași.

      1. Ceri acord de înstrăinare de la banca cu ipotecă rang 1 pe imobilul care se vinde.
      În acel acord apare soldul, banii datorați băncii din credit.
      2. Se face contract de vânzare-cumpărare, se stinge creditul, banca radiază ipoteca.

      Dacă cineva dorește să cumpere cu credit de la tine, la fel de simplu. Diferența constă în acordul de înstrăinare – trebuie să precizeze că ei sunt de acord și cu instituirea de rang 2 în favoarea băncii finanțatoare a clientului tău. După ce se stinge creditul, se radiază ipoteca băncii tale.

        (Citează)

    • Reformulez, am fost prea subtil. Cum vinzi RAPID un apartament ipotecat?

        (Citează)

  5. eu nu inteleg specula asta cu luat apartamente pe credit si dat in chirie zilnica la fufe / dsoare de ocazie!!
    asta se intampla in 90% din cazuri cu ap in chirie.

    e o chestie mizerabila, iar schimbarea asta doar o sa dea apa la moara.

      (Citează)

    • Mihai nu te lasa nevasta sa te duci la domnisoare? Nu inteleg de ce te intereseaza ce fac oamenii in apartment atata timp cat nu te afecteaza.

      As putea zice ca ma intereseaza ca statul sa-si ia si el o parte din veniturile domnisoarelor dar avand in vedere ca statul la care platesc o gramada de taxe m-a si futut si mi-a luat si banii zic ca fiecare sa faca ce vrea in acest ‘wild east’ balcanic iar faptul ca o sa dai mai putini bani la stat cand cumperi un apartament ma bucura.

        (Citează)

  6. Luati acum ca maine nu se stie :)))

      (Citează)

  7. O să duduie economia după această măsură, mai ales când programul Prima Casa are fonduri mai mici de la an la an iar băncile dau mai greu credite. Tot cei care fac bișniță cu apartamente au de câștigat, cei gen Negoiță de la PSD.

    Noi ăștia cu multe apartamente nu ne plângem dar ce face un cuplu tânăr care vrea să își întemeieze un cămin ? Cam greu să economisești ăia 30%. Să fim serioși, în București multe apartamente din ’80 sunt doar un pic mai ieftine in comparație cu unul nou, pe motiv că este mai aproape de metrou, supermarket sau așa este prețul zonei …

    Dacă tot vrem civilizație ar trebui să avem taxe că în vest unde impozitul creste progresiv în funcție de zonă dar și de numărul de apartamente pe care le deții. Să plătești 120 Ron pe an impozit la un apartament pe care iei 500€ chirie mi se pare suspect.

      (Citează)

    • Stii ca la cei 500€ platesti impozit pe venit (obligatoriu) + CASS/CAS in anumite conditii nu?

        (Citează)

    • Știi că în țările cu apă caldă există impozit progresiv care este minim o chirie ?

      Hai sa nu ne dăm corecți când doar o mica parte declară că apartamentul este închiriat și chiar plătesc impozit pe venit.

        (Citează)

  8. Referitor la pretul apartamtelor in cazul unei noi crize eu sunt de parere ca la nivel mondial va fi asa cum zici,preturile se vor stabiliza. La noi insa eu cred ca vor pica mai ales ca, ma astept,ca locurile de munca la stat,aka bugetarii,sa fie cele mai lovite. Si cum avem super multi bugetari probabil ca se va resimti o scadere ij preturile apartamentelor corelate cu un robor mai mare.

      (Citează)

  9. Există multe apartamente noi de 3 camere în București sub 100.000, că nu toată lumea stă la Timpuri noi. Găsești inclusiv case (mai mult duplexuri, dar și individuale) cu 100-120 mp locuibili și 300-500 mp de curte în jur de 75.000-90.000€. Măsura avantajează pe cei care vor upgrade și care deja cumpăraseră un apartament nou (gen trec de la 2 camere la 3, de la 3 camere la casă…).
    Prețurile în timp de criză nu vor mai scădea atât de mult, doar la Cluj-Napoca mă aștept la o corecție semnificativă, că acolo s-a ajuns la un nivel exagerat și se construiește „pentru investiție” nu pentru locuit. Trebuie luat în considerare și faptul că tendința salariilor este de a se nivela aproape de media Uniunii, deci nu vor mai rămâne multă vreme la nivelul actual, ceea ce înseamnă că vor crește costurile de construire, astfel că prețurile nu au cum să se ducă mult în jos. De asemenea, exceptând rare cazuri în care există presiune financiară pe dezvoltator, aceștia pot aștepta și ține de preț, că un apartament nu este salam să aibă termen de expirare 10 zile. Din ce am observat în București, ritmul de construire este mai degrabă unul relativ lent, la modul se face un bloc/casă, se vinde, se pornește următorul. Inclusiv în proiectele mari – Militari Residence, Latin, Scandinavia – se procedează la fel. Cine așteaptă 15.000€ la Fântâni cum erau unii în 2009, o să aibă de așteptat :D

      (Citează)

  10. Pai daca pana acum masura era discriminatorie pt cei care aveau deja un apartament, eu zic ca e in continuare discriminatotie pt cei care platesc mai mult de 450k.

    Eu nu cred ca era discriminatorie, cred ca era ok, respectiv TVA se plateste la orice, dar daca era vorba de locuinta primara/ptima locuinta, statul iti dadea un ajutor. La celelalte nu, ca pe alea le iei pt specula sau investitie si inseamna ca nu mai ai nevoie de ajutor.

      (Citează)

  11. Asta cu stampila de “discriminatoriu” pentru orice tampenie chiar merge mult prea departe. Se numesc masuri sociale…al caror unic scop ar trebui sa fie acela de a ajuta oamenii care au nevoie sa fie ajutati, nu la gramada oricine. Daca ai 10 case pai plateste TVA nu de 19%, ci de 25%. Culmea nesimtirii sa faca acum TVA-ul 5% si pentru toti speculantii. Era normala si de bun simt masura exact cum era inainte – da, daca te chinui sa iti iei prima casa…ok, te ajuta statul cumva si iti ia TVA mai mic. Logic. Dar daca iti iei a 5-a casa cam care mai e logica? Sa imbogatim imbogatitii.

      (Citează)

    • hai sa-ti spun eu care e logica :)) depozitele populatiei in banci au crescut iar sistemul economic dupa care se ghideaza p$d-ul peremisto-pedist are pilonul central in jurul consumului, iar acesta da semne de oboseala cronica…deci tot ce incearca ei cu masurile astea e sa scoata banii oamenilor din banci ca sa mearga consumul si cresterea economica bazata pe consum macar pana in 2020 cand mai vine o tura de alegeri :))

        (Citează)

    • Nu cred că e asta logica. Dacă cineva avea în bancă bani suficienți pentru a cumpăra un apartament, de ce i-ar mai fi ținut în bancă? Pentru 2% dobândă?

        (Citează)

  12. In acest moment apartamentele in București sunt relativ ieftine.

    Relativ la piața din Europa vs. salarii.
    Motivele sunt simple :

    Orașul e urât , infrastructură problematică, stabilitate economică ce nu și-a dovedit maturitatea, o grămadă de construcții noi pe la margini, aspecte care îl fac puțin ferit de bullying imobiliar speculativ/investițional .

    Știu, criza bate la ușă, remember 2008 etc. E probabil sa vină o criză, e posibil să scadă prețurile, dar în acest moment preturile sunt relativ scăzute raportate la situația economică a populației.
    Affordable housing, cum ar veni.

      (Citează)

  13. Parazitismul nu e niciodată bun.

    Iar locuința nu e investiție, e un produs.

      (Citează)

    • Ba e o investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte in chirie, cu atat mai mult daca ai copil. E un bun pe care poti sa-l valorifici oricand, daca vrei un upgrade. Eu as astepta sa mai scada preturile ca sa cumpar 2-3 garsoniere pentru inchiriat, se platesc de la sine.

        (Citează)

    • >Iar locuința nu e investiție, e un produs.

      >>Ba e o investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte in chirie, cu atat mai mult daca ai copil.

      ”Iar pixul nu e investiție, e un produs.”

      ”Ba e o investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte cu creionul, cu atat mai mult daca ai copil.”

      ”Iar gioarsa nu e investiție, e un produs.”

      ”Ba e investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte cu masina nou-nouta, cu atat mai mult daca ai copil.”

      ”Iar burgerul nu e investiție, e un produs.”

      ”Ba e investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte daca nu stii sa gatesti, cu atat mai mult daca ai un copil.”

      ”Iar polemicile americane nu sunt profetice, sunt un produs de publicitate de aiureală jerpelită.”

      ”Ba sunt profetice, ca doar iti creezi imaginea falsa & crezul fals de care n-ai cum sa ai parte daca te-ai nascut in Romania, cu atat mai mult daca ai un copil.”

      Pe lângă ce am avut de subliniat în legătură cum că locuința NU e investiție, e un produs și trebuie tratat ca un produs, dpdv al costului pastilele, sterilețul și prezervativul sunt mult mai ieftine decat ”… un copil”; cu atât mai puțin să justifici o prostie, abuzată din plin din obișnuiță & apucături românești, de aiurit fraieri, folosindu-te de copil.

      >>E un bun pe care poti sa-l valorifici oricand, daca vrei un upgrade.

      Vezi tu, valorificarea înseamnă zero în fața termodinamicii, uzării; ceea ce niciun ”upgrade” nu va putea sa faca pentru structura ca un tot. Ceea ce nici tu, nici alții care axiomează imobil=investiție, în loc de imobil=produs, nu înțelegeți că mizeria americănească ”Location, location, location” e un piar al vânzătorilor de imobile să-și tragă tunuri din portofelele voastre, din banii luați ca împrumut, care trebuiesc înapoiați cu dobândă ( ce schemă simplă 😂 ). Nu, și iarăși nu, casa/apartamentul este un produs, iar ca oricare alt produs, expiră și-și pierde valoarea cu timpul din cauza termodinamicii și ai altor factori care n-au nicio legătură cu ”lăucheișion”.

      Numai în România, în mod paradoxal, e nevoie de legislație și puterea statală să
      spijine & să întărească practicile capitaliste, în care IPO-ul (vânzarea-cumpărarea inițială a imobilului de către primul patron de la construirea imobilului) nu ar trebui & nu trebuie să rămână la fel și nici mărită ca după 5 ani – ∞ de la achiziția inițială. Numai în România, frauda în care mărești chiria și prețul la imobile pe motiv că ”lăucheișion”.
      Numai în România, chiriașii n-au nicio protecție în fața locatorului care râgâie un preț din maț, tot cum că ”lăucheișion”.
      Numai în România, românii se împrumută pe 30 de ani să-și cumpere o locuință și nu văd nimic neregulă cu asta.
      Numai în România, prețul chiriei nu ține cont de venitul chiriașului încât să nu-i mănânce mai mult de o zecime din salariu (+alte protecții în fața abuzurilor potențiale).
      Numai în România (și-n SUA, dar în România se simte prostia râncedă aparte) compari piața de acțiuni (investiții), cu locuința (produs!!!).

      Văd că 2008/2009 nu i-a învățat nimic. Să vină următoarea criză și spargere de bulă.

      Eu as astepta sa mai scada preturile ca sa cumpar 2-3 garsoniere pentru inchiriat, se platesc de la sine.

      Prețurile nu au cum să scadă decât:

      A) locatorii vânzători ce conștientizează că nu merge să vinzi același produs la același preț (sau mărit) de la achiziția imobilului, până să-l vândă;

      B) crize economice;

      C) pachet de legislație care să pună presiune pe locatori și chiriași, în care exproprierea să devină factor ultim decisiv.

      Altfel, baftă. După cum pare Romțnia și locatorii/dezvoltatorii de imobile români, punctul A iese din ecuație și-ți rămâne punctul B, până când punctul C va deveni realitate să dezumfle piața de imobile, astfel încțt dinamica să fie în spiritul capitalist.

        (Citează)

    • @Rilache. Randamentul unei case închiriate e undeva la 5-10% din valoare pe an. In funcție de calitatea construcției și de apetitul tău pentru întreținere, pierderea “termodinamică” e sub 10% din valoarea casei la fiecare 10 ani. Da, dacă nu o întreții deloc, într-un oarecare timp se distruge.
      Pe de altă parte, în 10-20 de ani fie o câștigi pe toată din chirie, fie o plătești pe toată cuiva care o deține.
      Desigur, unele locuințe nu sunt închiriabile; location-location. În alea poți maxim să locuiești tu și să îți scutești chiria, tot e ceva.

      Casa e o necesitate permanentă, dacă nu îți face cumva plăcere să locuiești pe stradă.
      Dacă plătești chirie, e investiția altcuiva. Dacă îți platesti ție chirie, sau îți plătește altcineva, e investiția ta.
      Altfel, sigur acum pare ca un cost fracțional din timpul muncii tale, da’ când nu mai muncești spor la cheltuit pensia pe chirie, întreținere și restul.

      Pe de altă parte, dacă îți anulezi cel mai mare cost al vieții, care este adapostul, tocmai ai investit in calitatea vieții tale pe un timp mai îndelungat.

      Că sa revin la mizeria americănească, fraierii aia au ajuns la concluzia (greșită, dacă te credem pe tine ) că totul costă.
      Timpul pe care îl economisești ajungând repede acasă costă, faptul că ai infrastructură în zonă îți oferă avantaje, faptul că locuiești într-o zonă de oameni înstăriți la fel. Desigur, pentru tine-i tot o apă și un pământ. Ca să fac o paralelă locală, fie că locuiești în Popești -Leordeni, Militari Residence , Ferentexas, e același lucru cu Aviației, dacă lucrezi in Pipera , nu e așa? Ce contează că anual faci cu vreo o lună două în plus pe navetă, în timp ce ăia din Aviației îl petrec cu familia, sau făcând ceva ce le place, ce contează că vecinii tăi îți violează in ordine alfabetică soția și copiii, când se satură de ai lor, si că dau o spargere de fiecare dată când nu au bani de pâine sau de un fix, locația e o minciună. Iar faptul că apartamentele ălora din Aviației se apreciază anual de vreo 2 ori mai mult față de al tău, e strict treabă de bulă și de ce fraieri sunt ăia care au bani să cumpere in Aviației, nu-i legat de ghetoul din celelalte zone.

      valorificarea înseamnă zero în fața termodinamicii, uzării; ceea ce niciun ”upgrade” nu va putea sa faca pentru structura ca un tot.

      Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns că pui problema așa. Ia, zi cu structura, cat rezistă un apartament de bloc de beton ca structură . 50-100-150 de ani? De cate ori îl plătești in chirie. Și ia în calcul că blocurile sunt cele mai hidoase forme de locuit. Și mai perisabile datorită înălțimii și faptului că-s locuite preponderent de săraci și de chiriași pe care nu îi interesează de prea multe.
      Eu am renovat o casă construită în 18XX. Structura e din lemn / bârne și garantat mai tine 100 de ani.
      Am locuit în case din cărămidă din 17XX care au suferit de-a lungul timpului adaptări și modernizări. Nu în România, că aici sunt cutremure și în plus, în 17xx se construiau mai mult bordeie pe la noi . Știi cat costa casele alea acum . De la sute de mii de euro in sus. Așa că cred că nu prea ți-a plăcut ție termodinamică la școală.
      Și ai uitat un aspect important. Ia spune, boss, când a fost ultima oară când s-a fabricat pământ ( teren ) că eu nu cred că eram născut , iar populația e în creștere semnificativă de cel puțin un secol. Știi economia de bază a resurselor finite ?

      Numai în România, chiriașii n-au nicio protecție în fața locatorului care râgâie un preț din maț, tot cum că ”lăucheișion”.

      Habar nu ai. In Romania doar oamenii cinstiți nu au protecție în fața golanilor. Chiriașii sunt încurajați să facă ce vor.
      Lasă un depozit de o lună, care nu acoperă nici macar televizorul + canapeaua că valoare și pot face cancer vor mușchii lor, având în vedere că nu există companii independente care să facă check-in , check-out și nu se cer adeverințe de venit și alte asemenea.
      Chiriașul e bo$$ în România. Încearcă să închiriezi o casă în Germania, UK și pe urmă explică-ne cum e cu chiriașul român.

      Numai în România, românii se împrumută pe 30 de ani să-și cumpere o locuință și nu văd nimic neregulă cu asta.

      Ei na, ești tu sigur că NUMAI IN Romania? Păi cine mai are boss, bani in lume să cumpere case cu cash? Bine, eu am , dar zic așa în general.
      Ia dă un ochi in vestul Europei să vezi cum e ? Oare de ce crezi că se înghesuie toți? Și nu e că nu văd nimic în neregulă, că văd. Dar ce mai văd, spre deosebire de tine e că în 30 de ani riscă să nu își permită necum să strângă bani pentru casa aia, dacă salariile sunt tot mai mici față de prețul locuințelor. Și că atunci cănd nu prea mai pot munci productiv, casele alea care ar fi putut fi ale lor, sunt are unora care au avut bani de investit și care le vor jupui pielea de pe ei la chirie.

      Numai în România, prețul chiriei nu ține cont de venitul chiriașului încât să nu-i mănânce mai mult de o zecime din salariu (+alte protecții în fața abuzurilor potențiale).

      Păi cum,boss, nu eram capitaliști? Ce e cu socialismul ăsta? Și cum vine asta, ba nu scoți bani din chirie că te mănâncă termodinamica, ba e prea scumpă chiria. Ce, ai descoperit land-lord-ul cuantic, care nu face profit însă îl jupoaie pe chiriaș?

      Nicăieri chiria nu tine cont de venituri in sensul in care crezi tu. Când ai in zona X venitul Y și crește la Y+1. O să ai o migrație a forței de muncă, o cerere de chirie și o creștere a ratei chiriei.
      Cu cat ai mai puțini proprietari într-un areal ( adică mai multi prosti care cred că chiria nu e investiție ) și mai multe proprietăți în mâinile câtorva speculanți, aia au să îți mănânce din venituri până la nivelul la care piața se reglează , ehmm…capitalist. sălbatic , dar capitalist.
      Nicaieri, boss, nu mai e chiria o zecime din salariu, visezi. Doar dacă câștigi foarte mult pentru zona in care locuiești.
      De exemplu, eu tocmai am închiriat o proprietate care costa aproape cat salariul mediu din țara respectivă. Și nu e România. Și nu m-am întrebat nimeni daca îmi convine că e ceva mai mult decât 10% din venitul meu.
      Motiv pentru care imaginează-ți că merg eu și un Gigel care deja are casă acolo și nu are rate, sau are ceva simbolic ,mult sub chirie, la un interviu. Și angajatorul oferă chiria x 2. Eu nu prea pot lua jobul, că mor de foame, în timp ce pe home owner îl doare in basca cat e chiria.
      Eu ori mă mut la cucuieti , ori îmi caut job undeva mai bine plătit, ceea ce echivalează cu faptul că aș locui la cucuieti. DE AIA locuința e o investiție. Una din cele mai bune pe care le poți face, mai sănătoasă decât orice speculații pe bursă și pariuri pe short, Sau pariuri pe pariuri. Alea sunt mizeriile care strică economia și ridică artificial prețul caselor.

        (Citează)

  14. 19% TVA la materialele de construcții plus 5% TVA la produsul finit. Frumos!

      (Citează)

  15. Deea:
    Ba e o investitie, ca doar iti creezi confortul de care n-ai cum sa ai parte in chirie, cu atat mai mult daca ai copil. E un bun pe care poti sa-l valorifici oricand, daca vrei un upgrade. Eu as astepta sa mai scada preturile ca sa cumpar 2-3 garsoniere pentru inchiriat, se platesc de la sine.

    Îi mai știți pe aia care au luat credite in franci și și-au luat cate 5 apartamente, pe sistemul că se plătesc singure, apoi boceau la televizor că au ajuns boschetari că le-a luat banca tot? Uite in 2019 al doilea val.

      (Citează)

    • @Eu nu îți răspund ție, îi răspund tot @Deei, numai că îți mulțumesc că mi-ai adus aminte de nebunii care singurul lor patos pe Pământ e să cumpere numai imobile și să fraudeze piața prin schemele de chiriași.

      Că tot a folosit Deea laitmotivul ”copilului”, pe lângă faptul că la punctul C e nevoie de pachetul ăla de legislație cu presiune pe locatori vânzători și locatorii chiriași, mai e nevoie de un set special de legislație în care să interzică achiziția de imobile (și pământ, dar nu am analizat destul de mult pe partea asta) de persoane fizice raportat la numărul de membri ai familiei personale; astfel încât un om, familie din doi și/sau trei membri să nu dispună la mai multe proprietăți decât două, șamd.

        (Citează)

  16. nwradu:
    Nu cred că e asta logica. Dacă cineva avea în bancă bani suficienți pentru a cumpăra un apartament, de ce i-ar mai fi ținut în bancă? Pentru 2% dobândă?

      (Citează)

  17. Nu toata lumea are apetit pentru risc. Si randamentul pentru inchiriere nu cred sa fie mult mai mare de cei 2%, acum cativa ani era cam 5%.

      (Citează)

  18. nwradu:
    Nu cred că e asta logica. Dacă cineva avea în bancă bani suficienți pentru a cumpăra un apartament, de ce i-ar mai fi ținut în bancă? Pentru 2% dobândă?

    Pentru oportunitati mai bune. Daca nu cumva faci banii de un apartament in fiecare luna – lucru posibil, dar atunci te califici la alte investitii – odata cheltuiti/investiti banii, e mai dificil sa revii pe urma ca – ah, am gasit ceva mai util.

      (Citează)

  19. Si randamentul pentru inchiriere nu cred sa fie mult mai mare de cei 2%, acum cativa ani era cam 5%.

    Randamentul din inchiriere e intre 5-10% pe an.
    Pe termen scurt ai risc de depreciere/ spargere de bula, pe termen mediu, 7-10 ani riscul se anuleaza, iar pe termen de 10-20 de ani e o perspectiva castigatoare. Mai mult de 20 de ani nu ar trebui sa tii un apartament, parerea mea. Daca-i casa e alta discutie.

      (Citează)

    • Sa iei credit pentru “investitii” imobiliare se merita doar atunci cand randamentul din inchiriere e mai mare decat rata dobanzii creditului imobiliar (plus o marja de 1-2% pentru a acoperi reparatiile, perioadele cand casa sta neinchiriata si alte cheltuieli).
      In acest moment dobanda e undeva pe la 6.5%. Ori e greu sa mai gasesti apartamente cu randament de cel putin 7.5%.
      Plus, mai exista un risc pe care vad ca nimeni nu vrea sa il ia in considerare. Se construieste mult (si haotic) in timp ce populatia romaniei scade. Pe piata chiriilor cererea va fi din ce in ce mai mica – adica in cativa ani nu o sa mai ai cui sa inchiriezi.
      Si atunci o sa vrei sa il vinzi, sa scapi de o piatra de moara, numai ca, ghinion, acelasi lucru o sa il faci toti cei care au investit in apartamente pentru a le inchiria – asa ca nu gasesti cumparatori decat la un pret cu 10.000 mai putin decat l-ai luat. La banca vezi ca din creditul tau de 50.000 s-au platit doar 2000 (restul ai platit dobanzi) – asa ca toata afacerea “apartamentul care se plateste singur” te lasa cu o gaura de 8000.
      Inainte sa va aruncati cu capul inainte, faceti-va macar niste calcule si intotdeauna luat in considerare worst case scenario.

        (Citează)

    • De asta este bine să iei un apartament bun, într-o zonă ce va fi mereu atrăgătoare, și nou, ca peste 30 de ani să mai valoreze ceva. Unul construit în 80 (“după cutremur”) va avea în 2030 deja 50 de ani. Noi încă îl considerăm bunicel, dar gândește-te cum va arăta în viitor.

        (Citează)

  20. Sa iei credit pentru “investitii” imobiliare se merita doar atunci cand randamentul din inchiriere

    Investitia presupune ca ai bani. Credit pentru investitii e un soi de antreprenoriat speculativ bazat pe bonitatea ta ( credit score, whatever) , care poate fi riscant, iar acolo randamentul nu se masoara asa. Ca daca tu pui 10% din bani iar banca 90% e suficient faptul ca peste 25 de ani imobilul va fi al tau. Tu ce randament vrei la 10% din valoarea unui imobil? Vrei 5-10% din valoarea totala a lui anual? E cam mult, nu crezi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus