un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oameni paralizați ce controlează roboți umanoizi de la distanță

12 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

O companie japoneză de robotică a făcut un experiment foarte mișto: au montat roboți umanoizi într-o cafenea, pe post de chelneri, iar roboții erau controlați de la distanță de oameni paralizați sau cu diverse alte boli precum scleroză și altele ce-i țin blocați la pat.

Respectivii pacienți au câștigat bani din asta, cam 9 dolari/oră. Din ce înțeleg din traducerea în japoneză, au avut 5 roboți cu 10 “piloți”. Pacienții controlau roboții prin mișcări din ochi, după un instructaj în acest sens. Experimentul a durat câteva zile.


Mi se pare extraordinar. Este o dovadă incredibilă despre ce poate face tehnologia în moduri la care poate nici nu ne-am fi gândit acum 5 ani, iar odată cu dezvoltarea 5G, astfel de aplicații ar putea fi mai numeroase, 5G-ul venind cu acoperirea și cu latența mică necesară.

Contează mai puțin tehnologia. Important este că oameni cu boli foarte grave s-ar putea “mișca” și “interacționa” și dialoga cu alți oameni prin intermediul unui astfel de avatar robotic. Practic, de aici poate să înceapă un întreg domeniu nou al medicinei sau al îngrijirii paliative.

John Scalzi are o carte SF numită Lock In (Amazon sau Books Express dacă o vreți pe hârtie; la noi nu s-a tradus încă). Acțiunea are loc în lumea noastră, în viitorul apropiat, după ce o boală nouă afectează milioane de oameni și-i bagă într-o comă în care nu se pot mișca, dar mintea lor funcționează în continuare foarte bine. Sunt prizonieri în propriul corp, cum ar fi.

Cu un număr mare de asemenea bolnavi, guvernele se mobilizează și inventează tehnologia prin care bolnavii pot controla roboți cu aspect umanoid (numiți threeps, de la C3-PO din Star Wars), iar prin acești roboți se duc la muncă, interacționează cu alți oameni șamd.

Lock In este o carte polițistă, de fapt. Personajul principal este un astfel de bolnav care lucrează pentru FBI și are de cercetat un caz complet. A apărut și o a doua carte, tot polițistă, numită Head On, cu un nou caz. Vi le recomand pe amândouă, sunt bune, Scalzi scrie foarte bine și într-un ritm captivant.

Din ce se vede, însă, ne-am apropiat un pic de scenariul din acea carte. Prin “noi” mă refer la japonezi și alte țări care și-au rezolvat, în mare parte, problemele triviale ale mațului și bunăstării și se pot preocupa de astfel de tehnologii și idei pentru a face viața și mai bună.

surse: BoredPanda, Arca-Gia.

    8 comentarii

  1. Pioner in Romania a fost Basescu, cu primul model denumit Boc. Insa modelul Dancila a dus tehnica la cu totul alt nivel.

      (Citează)

  2. Am putea spune ca ne apropiem de scenariul din Avatar !
    Marele castig este ca poti scoate din starea lor oameni practic pierduti si sa-i poti face sa se bucure de viata in continuare. Asta inseamna cu adevarat stiinta in sluba omului !

      (Citează)

  3. Din punctul meu de vedere, chestia asta (munca prin computer, cu ajutorul simturilor) se va generaliza intr-un viitor relativ apropiat (70-100 de ani, poate).

      (Citează)

  4. In timpul asta, in Rusia .. :)
    https://www.bbc.com/news/technology-46538126

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus