un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Banca Transilvania implementează plata contactless cu ceasuri Garmin compatibile

21 Nov 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Banca Transilvania a anunțat astăzi că lansează plățile contactless prin smartwatch. Noutatea este că acestea se pot face acum prin ceasurile Garmin, prin înrolarea cardurilor VISA ale Băncii Transilvania în acestea, BT practic integrându-se cu sistemul Garmin Pay al producătorului de ceasuri. Iată pagina oficială.

Acum, sincer să fiu, numărul utilizatorilor acestei soluții probabil că va fi mic. Intersecția mulțimii “clienți BT” cu “posesori de ceas Garmin compatibil” cu “vor să facă plățile cu ceasul” mi se pare infimă, dar este un pas înainte pentru întreaga piață și arată că această tehnologie crește.

Banca Transilvania avea oricum soluții de plată cu ceasuri, dar se bazau pe diverse artificii cu stickere contactless incorporate în câteva modele Mondaine. Integrarea Garmin Pay este o trecere la un nivel superior.

În lume, cele mai cunoscute soluții de plată contactless dezvoltate de companii de tehnologie sunt Apple Pay și Google Pay, apoi avem Samsung Pay. Pe partea de smart wearables, avem Garmin Pay și Fitbit Pay. Ignorăm plățile oferite de platforme chinezești de tehnologie, că nu ne interesează. Nu-i nevoie să mai zic că mi-ar fi plăcut ca BT să lanseze Fitbit Pay, dar poate în viitor.

În România, singurele bănci ce oferă soluții de plată cu telefonul sunt BT și ING. Se poate plăti și cu contul Revolut în Google Pay, iar în viitor Orange Money va oferi plata direct cu telefonul printr-un parteneriat anunțat recent cu VISA. Personal folosesc BT Pay de la lansarea din ianuarie și ING Pay de la lansarea din iulie și amândouă merg foarte bine. ING Pay este un pic mai bine gândită ca interacțiune cu POS-ul, diferențele fiind:

  • BT Pay: Introduci cardul real în aplicația de mobil. PIN-ul, dacă este cerut, se introduce în telefon și atingi din nou POS-ul pentru validarea. Unele POS-uri foarte vechi nu sunt compatibile cu BT Pay, dar cred că în mai puțin de 1% din cazuri am avut probleme.
  • ING Pay: generezi în telefon un nou card, unul virtual, pe care-l poți dezactiva oricând. PIN-ul, dacă este cerut, se introduce direct în POS și nu cred că există POS-uri care să nu poate accepta tranzacția.

Sunt chiar curios cum introduci PIN-ul pe un ceas Garmin. Dacă are cineva, îl rog să ne spună.

Singurul model Garmin cu funcția Pay este ceasul Vivoactive 3, care acum costă 999 lei la eMAG. Modelul mult mai scump Fenix 5 nu suportă Garmin Pay. Cum spuneam, mulțimea maximă a utilizatorilor este foaaarte mică.

Update: sunt mai multe ceasuri, dar nu în magazinele uzuale, mi s-a spus. Iată lista completă de pe site-ul Garmin Pay:

Teoretic e mai comod să plătești cu ceasul chiar și decât cu telefonul, dar practic, dacă fiecare producător insistă pe soluția proprie, nu vom ajunge foarte departe.

    17 comentarii

  1. A aparut generatia urmatoare lui fenix 5. Sunt asemanatoare dar poarta in denumire “plus” – ex. fenix 5 plus, fenix 5x plus etc. Acestea au toate functionalitatea Garmin Pay iar unele si posibilitatea de a se conecta bluetooth cu casti si a reda musica de pe ceas.
    In plus optiunea de Garmin Pay a fost promovata pe larg la generatia 2018 de ceasuri cred ca si din gama forerunner au primit NFC.

      (Citează)

  2. mai multe detalii despre ceasurile compatibile: https://explore.garmin.com/ro-RO/garmin-pay/

    Pasul este important si laudabil. (Se aude Apple?)

      (Citează)

  3. Eu detin Garmin Vivoactive 3 si am fost foarte entuziasmat azi-dimineata cand am citit ca se poate plati cu cardul dar din pacate nu am Visa, ci Mastercard, asa ca nu pot spune ca se vor efectua platile cu ceasul 😔.

      (Citează)

  4. Radu:
    Eu detin Garmin Vivoactive 3 si am fost foarte entuziasmat azi-dimineata cand am citit ca se poate plati cu cardul dar din pacate nu am Visa, ci Mastercard, asa ca nu pot spune ca se vor efectua platile cu ceasul 😔.

    Cu ceasul, nu cu cardul.

      (Citează)

  5. E un pas înainte fața de încercarea Băncii Transilvania de a vinde propriile lor ceasuri cu un cip NFC in curea. Tot nu înțeleg însă de ce nu vând doar curele separat, lux și sport, care sa meargă cu ceasul tau preferat.

      (Citează)

  6. Alexandra Krasztel

    21/11/2018 la 12:03 PM

    ” Nu-i nevoie să mai zic că mi-ar fi plăcut ca BT să lanseze Fitbit Pay, dar poate în viitor.”
    Tocmai mi-am activat Fitbit pay cu cardul de BT, l-am testat si merge. O fi unofficial release, dar merge :)

      (Citează)

  7. Stie cineva daca acum se pot lega cardurile Revolut, emise de Visa, la Google Pay? Eu folosesc de ceva Google Pay, dar am card Masterdard de la Revolut.

      (Citează)

  8. Daca te uiti pe https://explore.garmin.com/en-US/garmin-pay/ vei vedea ca sunt suportate mai multe modele de ceasuri: fenix 5s series, forerunner 645, vivoactive 3, D2 Delta series

      (Citează)

  9. Frumos, modern, mai mai ca mi-as redeschide conturile la BT avand in vedere ca tocmai ce am luat un device Garmin compatibil de Black Friday.
    Dar apoi imi aduc aminte de comisioanele la incasari si plati (cum luau alte banci acum vreo 10 ani), pachetele de cont curent care nu includ nimic si, mai ales, de incompetenta crasa a personalului din agentii – ceri informatii banale pentru un credit si raspunsul promis in 24h nu vine nici dupa 2 saptamani sau inchizi conturile, ti se spune ca dureaza 1-2 zile, iar peste 2 saptamani limita de card de credit (rambursat integral) inca apare activa la biroul de credit. Jenant.
    Banca asta mai are muuulte de rezolvat inainte de a se lauda cu plati contactless cu diverse device-uri…

      (Citează)

  10. Cum functioneaza defapt ? Pot lasa telefonul acasa, ies la alergat cu ceasul iar pe drumul de intoarcere trec pe la un mega si imi cumpar ceva? Sau trebuie sa am telefonul conectat la ceas?

      (Citează)

  11. The Gadgetist:
    Stie cineva daca acum se pot lega cardurile Revolut, emise de Visa, la Google Pay? Eu folosesc de ceva Google Pay, dar am card Masterdard de la Revolut.

    Eu stiam ca in Romania, Revolut+Google Pay e doar un beta release, merg doar unele carduri Mastercard. Eu am si Visa si MC de la ei si nici unul nu merge in GPay, asta confirmata dupa un chat la suportul Revolut. Tu ai facut ceva special de esti inclus in beta-ul cu Mastercard ?, de cat timp ai cardul ?

      (Citează)

    • Și eu as fi interesat sa folosesc Revolut cu Google Pay, dar nu găsesc opțiunea de activare în acest sens.

      A bit of help Radu?

        (Citează)

  12. la cati bani am rulat si cati am depusi inca la BT, ar trebui sa imi dea Garminuri moaca la toata familia

      (Citează)

  13. andrei: Eu stiam ca in Romania, Revolut+Google Pay e doar un beta release, merg doar unele carduri Mastercard. Eu am si Visa si MC de la ei si nici unul nu merge in GPay, asta confirmata dupa un chat la suportul Revolut. Tu ai facut ceva special de esti inclus in beta-ul cu Mastercard ?, de cat timp ai cardul ?

    Salut Andrei, uite aici un ghid…https://goo.gl/sV5fT8
    Sunt inscris in programul beta al celor de la Revolut si probabil din cauza asta imi functioneaza. Eu am cardul de tip Mastercard si am fost early adopter. Il am din februarie cred.

      (Citează)

  14. Poate nu e cea mai desteapta intrebare, dar sunt curios: merge plata prin ING Pay cu smartwatch care are nfc incorporat? (gen Gear 3) ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus