blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Ce s-a lucrat în București pentru noul Assassin’s Creed: Odyssey

12 Oct 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

202 comentarii

Update: am extras câștigătorii și aceștia sunt: Dragoș Vierosanu, Leonardo, Dragoș, Liviu, Sorin, faramura, barbeque, Mircea, Scipio și Pisicuta27. Vă trimit eu câte un cod pe email în curând. Mulțumesc tuturor participanților pentru implicare!

Am vorbit cu câțiva dezvoltatori ai Ubisoft România despre contribuția lor la noul joc Assassin’s Creed: Odyssey și am fost plăcut surprins de contribuția mare pe care studioul de aici a avut-o în întreg jocul.

De exemplu, tot ce ține de apă (naval, cum îi zic ei) a fost făcut la București. Aici includem mișcarea apei, considerată cea mai bună din jocurile de până acum, tot ce ține de scufundări, cum stau bărcile pe apă, modele de mișcare șamd. Cu 40% din harta jocului ocupată de apă, a fost ceva de muncă.

Probabil că sună simplu “au făcut apa”, dar cu un pic de imaginație vă dați seama ce muncă amplă se află în spatele unei astfel de afirmații. Valurile, mișcarea apei la mal, felul în care face spumă, felul în care spuma sare dintr-un bolovan, o stâncă sau prora unui vas, felul în care acel vas trece și se mișcă prin apă, culoarea apei în funcție de adâncime sau zonă – totul se modelează matematic. Cineva a gândit toate matematica din spate astfel încât, indiferent cum desenează artiștii harta și câte vapoare pun pe apă sau în lupte, lucrurile să funcționeze perfect. Din demo-ul văzut, le-a ieșit bine. Cea din Origins, jocul anterior, mi s-a părut oricum cea mai bună apă din vreun joc, așa că acum au ajuns la un nivel extraordinar.

Au lucrat și la arenă și tot ce se poate face acolo, plus la generarea dinamică a mercenarilor, cu sute de scheme și arme și mișcări posibile în funcție de combinațiile gândite de calculator. Tot în București s-a lucrat și la mythical creatures, tot felul de monștri ce apar în joc, pentru că Odyssey s-a dus și pe această cale spre deosebire de alte jocuri din serie. Într-un fel mi se pare normal, că vorbim de Grecia antică, de perioada legendelor legate de ciclopi și Meduza și alte asemenea creaturi.


Jocul are loc prin anul 480 îen și este cel mai lung AC de până acum (ceea ce este bine, că în 2019 nu vor lansa un AC). Harta este uriașă, sunt trei main story arcs și quest-uri locale în fiecare zonă, dialoguri interactive, quest-uri ce influențează evoluția jocului și finalul. Am văzut, citind review-urile străinilor, că majoritatea se plângeau de introducerea a tot felul de monștri despre care am scris mai sus, ceea ce diminuează realismul. Mie mi se pare că seria se orientează într-o direcție corectă, una “mai RPG”, mai complexă, ce aduce mai mult entertainment jucătorului; vechea înfruntare între asasini și templieri devenise obositoare, așa că mă bucur că Odyssey face pași în direcția pe care și Origins plecase deja.

Mi-a plăcut să aflu și ce interesantă este meseria de game designer. Nu este cel care desenează ceva pentru joc, ci cel care îi gândește mecanismele și le reglează, face acel fine tuning care uneori poate transforma jocul într-un eșec sau un succes. Pentru un shooter, game designerul este cel care trage și în realitate cu diverse arme și apoi se asigură că acestea sunt fidel reprezentate în joc. Pentru alt joc, poate fi cel ce reglează atent dificultatea fiecărui nivel astfel încât unul să te solicite, dar următorul să-l treci mai rapid ca să-ți revină optimismul.

Pentru AC:O, de exemplu, color granding-ul a fost modificat pentru a obține imagini mai arse deoarece echipa, după vizita în Grecia, a considerat că așa arată lucrurile acolo, mult mai luminoase, cu un soare orbitor.

Pare o meserie interesantă aceasta de a fi cel ce se documentează în legătură cu subiectul unui joc, de a încerca și în realitate mecanicile ce se transpun apoi digital în joc. Nu știu cum ajungi să o practici și nici cum devii bun la asta, dar sună bine.


Am 10 coduri pentru Assassin’s Creed Odyssey, varianta de PC, de dat cadou. Lăsați un comentariu dacă-l vreți. Ca să fie ceva interesant, spuneți în ce perioadă v-ar plăcea să aibă loc următorul joc AC. Eu cred că am putea vedea unul în Imperiul Roman, poate prin 200-300 AD, dar în același timp ar fi prea apropiat ca tematică de Oddyssey și sunt șanse mari să vedem un joc prin Japonia sau altă zonă “exotică”.

Trag câștigătorii la sorți peste câteva zile. Cine dorește să cumpere jocul îl găsește pe Uplay, pe eMAG și PC Garage în format de PC, PS4 și Xbox One.

  202 comentarii

 1. +1 pt. Japonia.

    (Citează)

 2. Ar fi o idee buna Japonia, dar mi-ar placea oricare dintre epocile explorate in Assassin’s Creed Chronicles (Rusia, China, India). Acel joc era side-scroller, dar cred ca ar fi grozav si ca third-person normal.

    (Citează)

 3. Mie mi-ar place unul prin viitor, m-am cam plictisit de ultimele… Dar indiferent de perioada, ma bucur ca incep sa adauge elemente noi prin joc, chiar daca unii le critica.

  Daca mai ai coduri disponibile m-ar interesa si pe mine unul. Mersi

    (Citează)

 4. AC Modern Day sau Future Assassins

  Pt mine asta ar fi great!

    (Citează)

 5. In perioada comunismului – in Europa de Est..poate putin axat pe Berlin, cu zidul si separarea dintre familii..
  Ba chiar sa se desfasoare pe cativa ani si sa prinda si anumite elemente live din istorie (poate chiar sfarsitul sa fie inspre anii 90 ?

    (Citează)

 6. Drgos Vierosanu

  12/10/2018 la 4:20 PM

  Salut! Foarte placut impresionat sa aflu ca au lucrat si cei din Romania la acest joc. Toate articolele pe care le-am citit indicau echipa de Quebec. Jocul mi se pare deosebit de reusit si un mare plus este zona RPG in care au dus fransiza. Am inceput tarziu sa joc AC, mai exact cu Syndicate, dar a fost exact momentul in care s-au orientat cu adevarat catre RPG. Odyssey este deosebit prin contentul variat, posibilitatea deciziilor si cel mai important un combat sistem aproape perfect.
  Un viitor potential AC mi-ar placea sa il vad intr-adevar in zona Asia, China de exemplu, iar ca timeline Dinastia Han cu un plot pe masura! Cheers!

    (Citează)

 7. +1 Am jucat doar o singura serie de AC si anume AC 2. Insa l-am jucat foarte mult. Mi-as dori sa joc AC:O.

    (Citează)

 8. 1940 – ww2

  Cred ca un joc AC in epoca moderna ar fi o schimbare plăcută.
  Mie mi-ar placea!

    (Citează)

 9. Perioada revoluției industriale :)

    (Citează)

 10. World War, Europa de Est sau vest.

    (Citează)

 11. Daca ar fi prin estul Asiei mi-ar placea sa fie Coreea

    (Citează)

 12. In vremea Atlantidei?
  Mai Origins de atat ce poate fi?

    (Citează)

 13. Super tare jocul! Sper sa fie cu al II lea Razboi Mondial.

    (Citează)

 14. Am jucat Asassin’s Creed Origins pana la final si mi s-a parut foarte reusit, destul de multe ore de joc iar detaliile au fost foarte bine realizate. Mi-ar placea sa incerc si Odyssay, din cate am auzit se poate sa fie chiar mai bun. Regret insa ca seria s-a departat de ideea de assasini si pot zice ca imi este dor de Desmond din jocurile anterioare.

  Ca perioada pentru urmatoarele jocuri, nu sunt sigur, seria a atins destul de multe perioade in trecut, perioada Cruciatiilor, perioada Renasterii italiene, revolutia britanica si asa mai departe. Posibil ca Imperiul Roman sa fie o idee buna, in care sa avem parte de armate mari iar noi sa influentam oarecum desfasurarile de forte prin asasinarea persoanele considerate influente. Pe de alta parte, nu consider aducerea in scena a unuei culturi asiatice este protrivita pentru acest joc, dar cu siguranta poate fi o optiune.

    (Citează)

 15. Ninjaaaaa ;) Iti dai seama ca Japonia este alegerea cea mai buna. Cum ar fi un Ezio cu costumatie de ninja, uhm ;)

  PS. Check my email domain :D

    (Citează)

 16. urmatorul AC mi-as dori sa-l vad undeva prin Tarile Nordice, vikings and stuff!

    (Citează)

 17. ar fi interesanta o aventura prin europa medievala, de la Est la Vest – poate si prin tarile romane de atunci)

    (Citează)

 18. Oriunde daca ar fi la nivelul lui Witcher 3.

    (Citează)

 19. WW2 sau ceva gen James Bond, Spy in cold war.

    (Citează)

 20. Mi-ar placea China/ Japonia. Pana acum am jucat Assassin’s Creed 90% pentru environment (cladirile istorice au fost genial reproduse in joc), iar Origins a fost de departe cel mai reusit din acest punct de vedere.

    (Citează)

 21. Andrei Ungureanu

  12/10/2018 la 4:53 PM

  Am jucat Asassin’s Creed Origins pana la final si mi s-a parut foarte reusit, destul de multe ore de joc iar detaliile au fost foarte bine realizate. Mi-ar placea sa incerc si Odyssay, din cate am auzit se poate sa fie chiar mai bun. Regret insa ca seria s-a departat de ideea de assasini si pot zice ca imi este dor de Desmond din jocurile anterioare.

  Ca perioada pentru urmatoarele jocuri, nu sunt sigur, seria a atins destul de multe perioade in trecut, perioada Cruciatiilor, perioada Renasterii italiene, revolutia britanica si asa mai departe. Posibil ca Imperiul Roman sa fie o idee buna, in care sa avem parte de armate mari iar noi sa influentam oarecum desfasurarile de forte prin asasinarea persoanele considerate influente. Pe de alta parte, nu consider aducerea in scena a unuei culturi asiatice este protrivita pentru acest joc, dar cu siguranta poate fi o optiune.

    (Citează)

 22. Ciprian Oarga

  12/10/2018 la 4:56 PM

  GO GO – Assassin’s Creed Odyssey

    (Citează)

 23. Primul sau al doilea razboi mondial!

    (Citează)

 24. Octombrie 2018, România. Ca să mă pot plimba între secțiile de votare și să arunc cu ouă în votanți fără a fi pedepsit cf legii.

    (Citează)

 25. Cele cu Ezio au fost foarte reușite poate un remake/ continuare a perioadei cu alt personaj. Black flag e interesant și el poate un BF2

    (Citează)

 26. Imperiul Roman in preajma 106 AD pe vremea lui Decebal si Traian.

    (Citează)

 27. In perioada World War 1, clar. Sunt fan al jocurilor ce se petrec in acea perioada.

    (Citează)

 28. Era contemporana, cu cele mai actuale evenimente.

    (Citează)

 29. In “copilarie” am lucrat la Gameloft si un pic la Ubisoft.

  Visul suprem de atunci era sa ajung game designer. Este un job fascinant insa necesita multe calitati pe care ju le detii la varste fragede.

    (Citează)

 30. Poate ceva mai in timpurile moderne?

    (Citează)

 31. Inca un vot pentru Japonia.

    (Citează)

 32. Intr.o zona din asia, china, japonia, poate chiar india. Ar fi interesant.
  Un alt element interesant, daca tot sunt implicati cei de la Ubi Bucuresti, ar fi ceva in genul unui sidequest in romania. Vlad Tepes, Lapusneanu, daca tot e sa mearga pe elemente fantasy, sa fie ceva cu tepes/vampir. Habar nu am, nu as vrea sa fie ceva “lame”.
  Mai ales ca deja au facut ceva in sensul asta. In AC:Revelations Tepes era membru al templierilor, Ezio putea sa ia sabia lui din inchisoare/mormant. Acolo era si un craniu ce parea sa fie de vampir..
  link: http://assassinscreed.wikia.com/wiki/Vlad_Tepes

    (Citează)

 33. Perioada Regelui Mansa Musa din Africa.:)

    (Citează)

 34. As vrea sa vad un AC prin America de Sud, temple, traditii, civilizatii noi.

    (Citează)

 35. Japonia ar fi interesanta

    (Citează)

 36. WW2 cred ca ar fi interesant. Mai zicea cineva și mai sus

    (Citează)

 37. As dori sa vad un AC in America de Sud.

    (Citează)

 38. + pt. AC aztec/mayasi edition

    (Citează)

 39. Imperiul Roman in timpul lui Augustus

    (Citează)

 40. Japonia Feudala

    (Citează)

 41. Japonia feudala.

    (Citează)

 42. Pe timpul Celui De-al Doilea Război Mondial mi-ar plăcea.

    (Citează)

 43. Nimeni care sa vrea actiunea in timpul revolutiilor din ’89?

    (Citează)

 44. Cum spunea si altcine mai sus, Nordul Europei cu vikingi and stuff pare o idee buna.

    (Citează)

 45. Unu in timpul razboaielor dintre daci si romani :D

    (Citează)

 46. Ioniță Andrei-Rareș

  12/10/2018 la 5:35 PM

  Eu aș vrea un cod :), cred că ar fi interesant un AC în Africa, prin Congo, sau în jungla amazoniană cu fluviile(Congo, respectiv Amazon) tăind harta

    (Citează)

 47. Ceva in viitor, dar e prea mult de munca pt ubisoft :))

    (Citează)

 48. Ar fi interesant in Asia Japonia/China

    (Citează)

 49. Locuri și perioade pt următoarele AC sunt destule:
  Japonia
  Rusia
  India
  Pentru cele de sus exista o miniserie 2D dar cred ca ar avea succes și o varianta AAA
  Dar poate si ceva prin America de Sud in perioada maiașilor

    (Citează)

 50. In primul sau al 2-lea razboi mondial :D

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus