un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei a lansat și la noi tableta MediaPad M5 de 8,4 inchi

21 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Ieri a fost o prezentare a tabletei Huawei MediaPad M5 8,4, unde acel 8,4 din coadă este diagonala ecranului în inchi, că există și un model MediaPad M5 de 10,5 inchi. Tableta este foarte performanta, subțire și foarte portabilă.

Nu știu dacă ați observat, dar pe măsură ce moda tabletelor a trecut în ultimii ani, primele victime au fost tabletele de 8 inchi. Majoritatea producătorilor de modele performante s-au concentrat doar pe variante de 10 inchi, care mie mi se par prea mari.

Am mai spus, am un Samsung Galaxy Tab S2 de 8 inchi, cumpărat acum doi sau trei ani, și îl folosesc zilnic. Citesc de pe tabletă în fiecare seară, iar în plecări scurte (1-2 nopți) o iau la mine în loc de laptop. Avantajul ei este că e un model cu hardware performant, ceea ce-mi permite să învârt oricâte aplicații și chiar și jocuri pe ea, iar dimensiunea redusă o face perfectă pentru că încape ușor într-o borsetă, o pot ține în mână când citesc fără să-mi obosească degetele, ba chiar iarna am descoperit că-mi încape la piept într-o haină.

Eh, de atunci am tot supravegheat piața și nu am mai văzut un model similar. Cel puțin piața românească este asaltată de tablete ieftine, unde norma este în continuare de 1 GB memorie RAM și ecran de slabă calitate.

MediaPad M5 8,4 este prima care mă entuziasmează. Are marginile mai subțiri, așa că ecranul a crescut până la cei 8,4 inchi, dar ea a rămas la fel de portabilă. Mi-a plăcut că este subțire, ușoară, că are în partea de jos un cititor de amprente, dar nu și butoane capacitive lângă el (ca să o poți apuca de acea zonă fără să apeși ceva). Vine cu Android 8, iar în Europa pare să coste în jur de 300 de euro. Există și o variantă cu LTE, din ce văd la străini.

Specificații Huawei MediaPad M5:

  • dimensiuni 212,6 x 124,8 x 7,3 mm
  • ecran 8,4 inchi, rezoluție 2560 x 1600 pixeli
  • 4 GB memorie RAM, 32 sau 64 GB stocare internă
  • chipset Kirin 960 octa-core
  • wifi 802.11ac, GPS, cititor amprentă, USB-C, fără jack audio
  • hi-res audio, două difuzoare puternice
  • cameră 13 megapixeli și frontală 8 megapixeli
  • baterie 5100 mAh și încărcare rapidă

Lansarea a avut loc în sediul Virgin Radio, unde cei de la Funky Grooves au ținut un concert pe tablete, sunetul fiind redat exclusiv prin difuzoarele acestora. S-a auzit bine.

    12 comentarii

  1. Am o tableta antica de la Vonino cu 3G ecran de 7inch si i-am pus eu o husa cu tastura extra. Inafara de problema cu spatiul de stocare pentru aplicatii si-a facut treaba foarte bine. Deobicei o iau cand plec in deplasari de 2-3 zile, nu ocupa mult loc in bagajul de mana, pe avion pot sa ma uit linistit la filme alese de mine, iar cand e de umblat si vizitat e practica datorita dimensiunilor si greutatii.

    De cateva luni ma uit sa o inlocuiesc, dar cred ca astept BF sa iau ceva doar cu wi-fi si dintr-o gama mai superioara. Tot ceva de 8 inch caut si eu.

      (Citează)

  2. Am Google Asus Nexus 7 (2013) de 5 ani si merge excelent in continuare. Am folosit-o zilnic cateva ore si bateria tine pe youtube/netflix 5-6 ore. Cand era noua tinea 8 ore. 2GB RAM, 323ppi, 290 grame. Cred ca e cea mai buna afacere pe care am facut-o vreodata :). 1200ron.
    Pana nu crapa sau nu e depasita total nu am de gand sa o schimb.

      (Citează)

    • A fost bună, dar ai dat mult pe ea, că la scurt timp după aceea costa 800 de lei.

        (Citează)

    • Tin minte ca atunci am cautat toate site-urile de afara cu “best cheap tablet” si asta era peste tot pe primul loc.
      Am cumparat-o imediat cum a aparut la noi, imi trebuia la spital(si acasa) sa imi omoare timpul dupa o operatie care m-a tinut “la pat”.
      Era fara discutie cea mai ieftina la specificatiile ei. 323ppi era wow atunci la pretul asta.

        (Citează)

    • Un Nexus 7 2013 inca mai am si eu, i-am pus Oreo si merge acceptabil.
      Dar nu prea o mai folosesc de vreun an jumate de cand am luat un iPad Mini 4.E , aici imi pare rau ca Apple nu mai vrea sa pastreze linia mini, marimea de 8″ in format 4:3 fiind excelenta. O iau de fiecare cu mine cand sunt plecat in vacanta in locul laptopului.

        (Citează)

  3. Găsesc doar varianta de 10,5 la emag cea de 8,4 nu o găsesc nicăieri la vânzare în România

      (Citează)

  4. lipsa blit,lipsa mufa casti,produs banal si scump

      (Citează)

  5. Asadar nu doar mie cele de 7 mi se par prea mici (prea apeopiate de smartphone), iar cele de 10 prea mari si dificil de tinut cu o mana. Mno, avem si noi un samsung tab 3 de 8″ pe care o folosim ocazional (in calatorii). Ecran f bun, sunet bun, baterie extraordinara. Vedem peste vreun an cat o sa coste asta de mai sus, poate facem upgrade

      (Citează)

  6. De 5 ani am tot folosit un Nexus 7 2013 care și-a făcut treaba cu vârf și îndesat. În ultimul an, însă, a cam început să dea rateuri serioase: butoanele de volum abia mai funcționează, auto-rotate-ul nu mai merge decât după un restart și wipe cache, dar și așa doar pentru câteva ore etc. În fine: am tot căutat o tabletă cu care să o înlocuiesc, am cochetat chiar cu ideea unui Ipad 2018, dar faptul că Apple nu mă lasă nici în ziua de astăzi să-mi copiez simplu mp3-urile, flac-urile fără mizeria aia de iTunes a fost argumentul decisiv (de mkv-uri nici nu mai zic, e o întreagă aventură). Samsung nu cumpăr by default, urăsc din toată ființa mea skin-ul lor și Bixby, așa că singura tabletă high end pe Android era acest M5. Mi-am luat modelul de 8,4 inci din Germania, 330 € plus încă vreo 15-20 flip cover-ul original Huawei. După câteva update-uri de sistem, un debloat serios (vine plină ochi cu jocuri și alte aplicații de care eu n-am nevoie, gen Facebook sau Instagram) și un Nova Launcher Prime instalat ca să o fac să arate cât mai Android vanilla posibil, s-a dovedit o surpriză mai mult decât plăcută, ba chiar neașteptată după ani de Android stock (am și un Nexus 6P). Ecranul este de foarte bună calitate și laminat (Ipad 2018 nu are ecran laminat, apropo), sunetul la fel, impecabil pentru o tabletă, se mișcă la modul general extrem de rapid, cu Nova nu mai văd aplicațiile Huawei care dublează aplicațiile Google (Calendar, Clock, de exemplu), deci toate sunt aproape bune. Nu judec camera, mi se pare complet aberant să faci poze cu o tabletă și să mai și ai pretenții, de la gestul în sine, de a sta cu o „tavă” ridicată și până la „oh, Doamne, nu face poze bune”, toată discuția este de un ridicol aproape dus în penibil. Am zis „aproape bine” pentru că sunt trei probleme:

    1. Netflix merge în HD doar după niște update-uri, tabletei din cutie îi lipsește nu știu ce DRM, Widewine L1. Din fericire au rezolvat treaba asta.
    2. S-au zgârcit la antene, așa că există o singură antenă, comună pentru Bluetooth și WiFi, motiv pentru care atunci când porniți bluetooth, viteza netului se duce literalmente dracului. Oricum, deși știe ac, nu se conectează la mai mult de 433 Mbps. Cu bluetooth pornit, în primă fază viteza WiFi mi s-a dus pe la 60 Mbps de la 433, apoi am dezactivat nu știu ce setare WiFi direct sau ceva de genul și a urcat pe la 200-233 Mbps, dar lângă router, nota bene. Deci dacă faceți streaming și aveți conectată o boxă sau niște căști bluetooth, atenție mare.
    3. Lipsa portului de 3,5. N-ar fi fost o problemă, cel puțin nu în viziunea mea, dacă n-ar fi existat porcăria cu antenele comune pentru bluetooth și wifi. Pentru cineva care n-are un semnal wifi puternic, combinația streaming-sunet prin bluetooth s-ar putea dovedi letală.
    Altfel, o tabletă miștocuță, premium build, slotul SD e un bonus binevenit în condițiile în care din cei 32 GB sunt disponibili doar vreo 20, dar cu niște probleme complet stupide.

      (Citează)

  7. Și eu sunt în căutarea unei tablete de 8 inchi cu 3G/4G, și minim 32GB spațiu de stocare.
    V-aș fi recunoscător pentru orice sugestie/părere.
    Mersi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus