un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum arată mesajele de alertă de la RO-ALERT

21 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

După cum spunea știrea de azi dimineață, MAI și IGSU au testat în București sistemul RO-ALERT. Eu n-am primit nimic pe telefonul meu, dar Matilda a primit mesajul de test pe al ei (Note8) la ora 10:16.

Mesajul arată ca mai jos. Telefonul era blocat, dar ecranul s-a aprins și afișa acest mesaj, împreună cu o vibrație lungă. Matilda își ține telefonul pe vibrație (o sunam eu de prea multe ori ca să o întreb ce mâncăm astăzi), așa că nu știu dacă ar face și un sunet și ce sunet anume (update: e un meniu în Messages > More Settings unde îl poți auzi).

Mesajul apărea și în notificările Android:

Și l-am găsit apoi în mesaje, alături de alte SMS-uri.

Recent a fost lansat portalul ro-alert.ro, unde puteți găsi informații despre sistem, configurarea telefonului (de obicei este automat, dar există și niște setări manuale) și alte date, inclusiv o aplicație oficială DSU.

Ca funcționarea, RO-ALERT se bazează pe tehnologia cell broadcast. Operatorii sistemului au la dispoziție o hartă digitală a României pe care aleg zona în care să se transmită alerte și mesajul acestora. Toate telefoanele conectate la antene telecom din acea zonă vor primi respectiva notificare. Nu aveți nevoie de vreo aplicație specială sau de nimic altceva.

Știrea de astăzi spunea că sistemul se va testa în sectoarele 1 și 3. Noi locuim în sectorul 4, dar granița cu sectorul 3 este la Timpuri Noi pe Dâmbovița, practic la o aruncătură de băț, așa că nu m-ar mira să fim conectați la o antenă din sectorul 3 sau poate că protocolul include și zonele limitrofe acestuia pentru alerte.

Asta tot nu explică de ce doar telefonul Matildei a primit alerta, nu și al meu. Poate trebuie să fac acei pași de configurare manuală sau poate că alerta a fost transmisă doar anumitor terminale. Am comparat acum telefoanele, avem aceleași setări în Messages > Settings > More Settings și în Emergency Alerts.  Teste se vor face și pe 24 septembrie, văd eu atunci cum stau lucrurile.

Dacă l-ați primit și voi, spuneți mai jos pe ce operator telecom, în ce zonă erați și pe ce model de telefon.

Vineri, în intervalul orar 10:00-12:00, se vor transmite mesaje “test” utilizatorilor de telefoane mobile aflaţi în sectoarele 1 şi 3 ale Capitalei, dar şi în oraşele Otopeni şi  Măgurele din judeţul Ilfov. Totodată, în intervalul 17:00-19:00, se vor transmite mesaje “test” utilizatorilor de telefoane mobile aflaţi în oraşul Buftea, judeţul Ilfov. În 24 septembrie, în intervalele orare 10:00-12:00 şi 17:00-19:00, se vor transmite  mesaje “test” utilizatorilor de telefoane mobile aflaţi pe întreg teritoriul Capitalei şi al judeţului Ilfov.

    39 comentarii

  1. Samsung S8 Telekom. Primit de 2 ori ca sa fie siguri :)
    A venit cu un sunet ciudat, ca o alarma de incediu.

      (Citează)

  2. Am primit și eu. M-a întrebat și dacă vreau să primesc in continuare. https://goo.gl/HNAiUp

      (Citează)

  3. deja cand incepe treaba cu “configurare manuala” e clar fail.
    altfel abia astept prima situatia cand sistemul nu o sa functioneze si sa inceapa datul de vina unul pe altul

      (Citează)

    • Uzual este automat preconfigurat pentru a le primi, dar poate că cineva are un telefon dubios sau le-a oprit cândva și nu știe ce să facă pentru a le primi acum.

        (Citează)

  4. Raed Arafat spunea ca telefoanele vor suna chiar daca sunt pe silent cand vor primi acel mesaj.

      (Citează)

  5. Eu sper ca in versiunea finala sa existe si text tradus macar in engleza. Asta pt ca exista o gramada de straini care ar putea fi salvati de acest mesaj in caz de urgenta, nu toti cunosc lb romana suficient de bine.

      (Citează)

  6. Huawei p20pro, primit de doua ori. Prima oara doar vibratie, pe telefon blocat si apoi citit textul de un robot care sigur nu era roman :) Nu imi dau seama daca softul telefonului a citit mesajul, n-am apucat sa verific. A doua oara si vibratie si sunet si citit. Nici una din alerte nu s-a salvat pe telefon ca mesaj sms.
    Operator Vodafone, numar de telefon portat, telefon neconfigurat in mod special. Locatie Ilfov, dar contractul pe sector 1.
    Cred ca e una din cele mai bune decizii luate de autoritati in ultimii ani. Sper sa functioneze si in cazuri reale, dar imi doresc sa nu aflu niciodata – sa nu fie nevoie.

      (Citează)

  7. Am primit si eu ieri dimineață (Brasov, digi, oneplus 5). M-am spetiat putin de la zgomot ca eram la volan si nu mi-am dat seama initial de unde vine, sunetul imi era total necunoacut.

      (Citează)

  8. Eram pe Magheru, Samsung Galaxy S8

      (Citează)

  9. Liviu Alexandru Vasile

    21/09/2018 la 11:01 AM

    Samsung S7 EDGE – 10:02 – telefonul pe silentios(nici vibrati), conectat si un Gear Watch, s-a auzit sunetul de alarmare la amandoua, ca locatie in una din rafinariile din zona Ploiesti

      (Citează)

  10. Vodafone, Charles de Gaulle Plaza, One+ 5T

      (Citează)

  11. A urlat si a vibrat ca o sirena calcata pe coada.Am crezut ca e o alerta a lui Guran si l au arestat pe Dragnea si au scos in afara legii psd ul.Am fost dezamagit.A te baza pe o tehnologie, finantata de statul roman,care sa te salveze de la moarte mi se pare caz demn de cercetat de psihiatrii. Eram in Predeal la o bere.

      (Citează)

  12. Am primit si eu ieri dupa-masa pe la ora 18. Imi suna ciudat telefonul, l-am scos din buzunar si afisa asta.
    Tg. Mures

      (Citează)

  13. mai crezi in arafat…?

    Marius:
    Raed Arafat spunea ca telefoanele vor suna chiar daca sunt pe silent cand vor primi acel mesaj.

      (Citează)

  14. Am primit si eu in Iasi pe la ora 10, m-am cam speriat ca pornise un robot TTS Reader care citea textul intr-o engleza ciudata.

      (Citează)

  15. Funcționează și pe iOS?

      (Citează)

  16. nu ai inteles? doar daca il “configurezi” :))

    dumy:
    Funcționează și pe iOS?

      (Citează)

  17. Primit pe OnePlus 5T, desi nu era in lista de telefoane compatibile.
    Intrebat daca vreau sa mai primesc astfel de mesaje dupa ce am dat OK.

      (Citează)

  18. Huawei P8 lite, nu am primit in Iasi. Vad ca la setari -> wireless&networks ->more -> Mobile broadcasts -> menu -> settings….e o bifa “Show test broadcasts” ce era nebifata. Probabil stia ca e test si nu mi-a aratat. Am bifat acum, vedem la viitorul test.

      (Citează)

  19. Dorobanti: Samsung A8, un singur mesaj. Sotul meu, huawei p20, doua mesaje (unul si audio). Amandoi suntem la Digi, amandoi eram acasa

      (Citează)

  20. Eu am primit alerta doar pe unul dintre cele doua telefoane.

    Posibil ca mesajele sa se trimita aleator, nu tuturor utilizatorilor. Evident, stirea de pe news.ro e useless pentru ca nu clarifica asta.

    La fel, portalul ro-alert. Ce stupid din partea mea sa ma astept din partea lor la informatii despre testare.

      (Citează)

    • PKL: Evident, stirea de pe news.ro e useless pentru ca nu clarifica asta.

      La fel, portalul ro-alert. Ce stupid din partea mea sa ma astept din partea lor la informatii despre testare.

      Am căutat comunicatul oficial pe site-urile MAI, IGSU și Ro-Alert. Nimic.

        (Citează)

  21. nwradu:
    N-a sunat nimic, doar a vibrat.

    Confirm

      (Citează)

  22. Nu vrei să vezi cum arata la mine stările pentru Emergency Alerts

      (Citează)

  23. Samsung S7 si doua Samsung S8 ale colegilor de birou (Orange si Vodafone), pe la ora 10, in zona Piata Natiunile Unite. Ne uitam unii la altii ca nu stiam ce suna (sunau toate la fel, deci un fel de efect surround).

      (Citează)

  24. L-am primit si eu, in Brasov, Huawei P9 Lite si Oneplus 5T.

      (Citează)

  25. Eram pe la Izvor, pe la 11 si un pic, pe Lenovo P2 am primit mesajul, insa pe un Huawei, aflat in acelasi buzunar – nu l-am primit.

      (Citează)

  26. La Iași: al meu (Huawei Mate 10 – retea Orange) a sunat si a citit si mesajul. La fiica-mea (Huawei P9 – Digi) doar a vibrat, era pe mut, dar cică in clasă a pornit alarma la foarte mulți elevi. La soție (xiaomi – Orange) nimic.

      (Citează)

  27. Citeam comentariile și voiam sa zi ca:
    -am primit alerta de doua ori. Ori a venit aiurea, ca am și Orange și Vodafone în același telefon, ori am primit doar pe un Sim de doua ori pt ca au venit doua alerte în decurs de 20 de minute.
    -a vibrat doar
    -nu s-a salvat nicăieri.

    Dar nu am apucat sa scriu ca a venit o alta alerta acum 3-4 minute

      (Citează)

  28. Huawei P9 lite, tot doua alerte. Prima cu vibrație și citit mesajul, a doua cu sunet, vibrație, dar fară citit.
    Dual SIM, ambele VDF, zona Pipera.

      (Citează)

  29. La 10:02, la Crangul lu Bot, lângă Ploiești. Eram 6 colegii, la 3 n-a urlat telefon la ceilalți 3 nici macar notificare…

      (Citează)

  30. Astazi la munca au pornit 2 telefoane ale colegelor de munca. Mesajul a fost citit automat, la un volum destul de ridicat. Un telefon era Huawei P9 și celalt un Samsung. Rețea Vodafone la ambele.

      (Citează)

  31. N-am primit nimic nici eu nici ai mei. Softul la telefoanele noastre e asa cum a venit el de la producatori.

      (Citează)

  32. O prostie care nu funcționează și nu este folosită, după cum dovedește cel mai recent cutremur.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus