un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ghidul Gault&Millau a stabilit cele mai bune restaurante din România

16 May 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

40 comentarii

A fost lansat, în sfârșit, ghidul Gault&Millau pentru România, un fel de ghid Michelin făcut de alții (niște oameni de PR tocmai au făcut stop cardiac). În ordine, cele mai bune restaurante din România conform acestui ghid sunt:

  1. Maize
  2. Kane
  3. The Artist
  4. La Vinuri
  5. Le Bistrot Francais
  6. Baracca (din Cluj)
  7. Joseph

La Maize n-am fost niciodată, dar ghidul m-a făcut curios, așa că voi merge. Bucătar este Alexandru Petricean, cunoscut drept D’Artagnan de la unul dintre sezoanele Masterchef. Sper că-i iese mai bine decât Autographe, care n-a rezistat mult pe piață.

De Kane mă bucur să aud. Am mâncat o dată de la Kane la un festival de street food și a fost foarte bun, ceva friptură de vită cu niște legume foarte mișto preparate, mango murat… în fine, nebunie! Am fost și la restaurantul lor o dată, într-o dimineață de weekend pentru brunch, și din nou mâncarea a fost bună:

Desertul acela cu măr e foarte bun. Toast-ul cu ciuperci și ouă poșate a avut prea multe ciuperci, în schimb în altă farfurie vedeți ceva ce aveau în acea zi, un pește făcut cumva special și cu sorbet de iaurt lângă el – a fost senzațional!

Sunt însă surprins că, în ciuda bucătăriei bune, localul este aproape mereu gol. Am trecut pe lângă el de multe ori (e pe colț la Ștefan cel Mare cu Tunari) și în 80% din timp pare pustiu. Sper că poziția din ghid să le aducă ceva mai mulți clienți.

Despre The Artist și Joseph am scris pe blog, sunt restaurante excelente. Acum sunt și mai curios cum este acest Maize și celelalte din listă.

Ghidul Gault&Millau Romania 2018 include 141 de restaurante și localuri POP din 6 orașe (București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu). Comunicatul nu spune cum se poate obține ghidul, dacă e doar pe hârtie sau și pe online, așa că alte detalii nu știu.

Update: va fi disponibil online în curând, între timp găsiți un top mai lung aici, mulțumesc Alin!

    40 comentarii

  1. “Caracatiță ciobănească servită cu mousse de mămăligă, sos de capră și ulei de brad”

    ok, acum sunt curios

      (Citează)

  2. Baracca este unul dintre cele mai bune restaurante la care am fost. Si a fost o experienta repetata de cateva ori. Asta se intampla acum 5-6 ani si ma bucur ca este in continuare apreciat.

    Apropo, am vrut sa iti sugerez un articol/ghid cu locuri unde se poate manca micul dejun. In Romania nu prea avem acest concept, poate ca este in crestere, nu stiu, insa consider ca ar fi util.

      (Citează)

    • Mă gândeam la un articol despre locuri cu brunch, adică un mic dejun mai amplu pentru zilele de weekend.

      Mic dejun așa, normal, mai rar. Am scris acum mulți ani despre asta și între timp nu s-a îmbunătătit prea mult situația. Mai degrabă lanțurile fast-food au mișcat în zona aceasta.

        (Citează)

    • Da, stiu articolul de acum ceva timp. Imi imaginez ca nu s-a schimbat foarte mult.

      Bun si brunch insa nu toata lumea ia micul dejun in pat :)

        (Citează)

  3. Bai copii, să vorbești de cel mai bun restaurant din România e ca și când ai decide cel mai drăguț căcat al câinelui.

    Sunt în Istanbul și un steakhouse de cartier aici cu prețuri undeva de la 50 la 100 lei pe porție e mai bun decât osho și vaca mu combinate.

    Mâncarea la Happy, care e aproape un fast food în Bulgaria e mai bună decât la 80% din restaurantele noastre.

    Am ajuns să îmi fie silă să mai dau banii ăștia disproporționati în România.
    Când am fost la Joseph am stat 15 min să le explic ce au greșit în 2 feluri de mâncare relativ ușor de făcut. Cred că am lăsat 200 eur acolo în seara aia.
    Slab, slab de tot.

      (Citează)

    • Confirm, mâncarea din România (în special Bucureşti) e din ce in ce mai proastă şi deloc ieftină. Combinaţii între ingrediente fără nicio legătură între ele, că aşa au auzit ei la restaurante cu stele Michelin. Dar băşini şi hipstereală cât cuprinde, toată lumea discuţii şi review-uri, de nu mai ai loc pe internet.
      Turcia e oricum la ani-lumină distanţă de noi dpdv culinar.

        (Citează)

    • Poate nu o fi mancarea cine stie ce la noi, dar din pozele lui Radu vad ca prezentarea e de mare clasa. Mai ales meniul.

        (Citează)

  4. Ghidul online nu este complet, nu am găsit orașul Iași în lista, sigur au postat tot clasamentul ?

      (Citează)

    • Suntem moldoveni, multi cred ca aici abia descoperim focul.

        (Citează)

    • Pentru ca Iasi-ul nu are autostrada nu pot ajunge ingredientele “minune” si nici juratii.
      Ar veni ei cu avionul, dar au prea multe aere si in avion se presurizeaza ;)

        (Citează)

    • Nu au bani pentru avion, de 90 Ron cât este biletul București – Iași îți cumperi o omletă la 2 stele Michelin.
      Oare cum au ales orașele alea ? S-au uitat pe hartă și au ales ce era în drum ?
      Ce nevoie avem de un alt top ? Nu există Trip Advisor, Google Trips, Lonely Planet sau zeci de site-uri de turism ?

        (Citează)

    • adevarul e ca in Moldova cam slabut cu mancarea la restaurante…treci dealul la unguri si mananci super bine.

        (Citează)

    • Hai frate, dacă și în Moldova nu se mănâncă bine … mă refer la sarmale in foi de viță de vie, tochitură cu mămăligă și caș de oaie, borș de găină, plăcinte cu brânză, pâine făcută în casă la care adaugi un Vin de Cotnari sau de Huși ..

        (Citează)

    • da, se mananca bine, dar in particular, acasa la fiecare, nu la restaurant, unde inclusiv servirea lasa mult de dorit.

        (Citează)

    • Probabil s-au dus unde ghidul va fi și util cuiva. Nu știu câți turiști are Iași, dar orașele vizitate de ei au și turism și străini veniți cu business, deci e mai util ghidul.

      “141 de restaurante si localuri POP din 6 orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov, Sibiu)”

        (Citează)

  5. Oua prajite 38 de lei( banuiesc ca doua oua 2 lei plus 1 cartof-1 leu jumate, plus 50-100grame de carnat-6 lei maxim)… Cum ma sa vinzi oua cu carnati la 38 de lei..cum?

      (Citează)

    • Asadar, daca le gatesti tu acasa, iti dai seama cati bani economisesti!!

        (Citează)

    • În străinătate ai da 8 euro (35 Ron) pe un mic dejun ?

        (Citează)

    • Unde merg de obicei si constant (hotel de 4* cu bucatarie excelenta) dau 5 euro pe mic dejun si 15 euro pe masa seara. Servire tip bufet suedez, mananci cat/ce vrei, feluri diverse si satioase, suc/ceai/cafea inclus la mic dejun, fara bautura seara, iei separat.

      Ca negativ pot sa iti zic ca nu iti deseaza o egreta cu basca de menta pe oua cu suc de rosii, ca aia conteaza.

      Dar no, nu apare in topurile astea fantoma si nici nu costa 38 de lei o omleta, deci e prost.

        (Citează)

    • Unde mergi cu 5 euro pe mic dejun? Că în străinătate am dat mai mult de atât pe dreptul de a lua o cafea, un iaurt și la alegere între croissant sau pâine cu unt.

        (Citează)

    • Am scris mai jos.

        (Citează)

  6. Bai, e naspa daca “The Artist” e pe 3. Am fost acolo dupa ce ai scris tu ceva articol aici. N-am fost dat pe spate. Dar, ce sa zic, merci de lista, am sa le incerc si pe restul.

      (Citează)

  7. Da’ Kaufland Grill? Acolo nu au fost?

      (Citează)

  8. Mi se pare mie sau boneta de Chef din Topul restaurantelor din România (fără reginea Moldova) arată într-un fel aiurea , ca să fiu finuț și să nu spun cur.

      (Citează)

  9. In Brașov sa înțeleg ca La Ceaun și Gott sunt restaurante de top? Atunci Poarta Schei 4 sau Belvedere in ce categorie intra?

      (Citează)

    • Crezi ca juriul a mâncat la Ceaun ? L-au întrebat pe zoso unde se mănâncă bine în Brașov și aia a fost, au făcut economie apoi au trimis articolul la site-urile partenere și gata, treaba românească.

      Topul își pierde din start din credibilitate neincluzând un restaurant din regiunea Moldova,

        (Citează)

  10. “un fel de ghid Michelin făcut de alții”
    De ce mi-ar pasa mie de un top facut de niste “altii”? Cine sunt acesti “altii”? Au un nume? Au un CV? Un portofoliu? Care au fost criteriile dupa care s-au dat punctele?

      (Citează)

    • https://en.wikipedia.org/wiki/Gault_Millau

      Este al doilea ghid ca importanta dupa Michelin. Cum se acord punctele:

      Citez din Wikipedia: “The points are awarded based on the quality of the food, with comments about service, price or the atmosphere of the restaurant given separately. Based on this rating, high-ranking restaurants may display one to five toques.”

        (Citează)

    • Între timp România nu are un restaurant cu o stea Michelin dar are 3 restaurante cu o boneta in Sibiu, de București nici nu mai vorbesc, deci ghidul Gault Millau este frecție, că și cum ai purta un trening Adibas sau Fubu și să zici că ești în trend.

        (Citează)

    • vlad: Între timp România nu are un restaurant cu o stea Michelin

      Ghidul Michelin nu cred că are rost să bage bani în România, că nu avem turism serios. Totuși, e un pas în față că măcar a venit Gault&Millau.

        (Citează)

  11. user: otel de 4* cu bucatarie excelenta) dau 5 euro pe mic dejun si 15 euro pe masa seara

    bre, las-o ca macane. in ce tara mananci tu micul dejun la 4* cu 5e? Si bufet suedez?

      (Citează)

    • Grecia sau Turcia, all you can eat. Ieftin și bun.

        (Citează)

    • Grecia, Psakoudia, ajung de vreo 10 ori pe an. In afara de supe care parca sunt apa fiarta fara gust, restul sunt mai mult decât ok. Pe de altă parte nu cred că am mâncat pe la greci vreodată o supa buna.

        (Citează)

  12. La Castel din Iași. Cea mai bună mâncare pe care am incercat-o in România.

    Giovani:
    adevarul e ca in Moldova cam slabut cu mancarea la restaurante…treci dealul la unguri si mananci super bine.

      (Citează)

    • In Iași prefer să mănânc la Cuib, shaworma la Bosfor sau Warda, burger la Vivo, Harmony sau Torro de la UMF, în rest Fire Ribs, Oscar, Krud, La Conac etc.

        (Citează)

  13. Desi sunt bucurestean am fost doar la the artist din top 3 in schimb le stiu cam pe toate din Sibiu si Brasov. Mi se pare ca au nimerit-o in Sibiu cu Syndicat Gourmet pe primul loc dar cred ca este destul de mult subevaluat dpdv scor. La fel si in Brasov cu Hirscher si Dei Frati. Si intr-adevar pacat ca n-au ajuns la Iasi ca si acolo erau niste locuri cu o mancare ff buna ca de ex Toujours.

      (Citează)

    • Probabil s-au dus unde ghidul va fi și util cuiva. Nu știu câți turiști are Iași, dar orașele vizitate de ei au și turism și străini veniți cu business, deci e mai util ghidul.

      “141 de restaurante si localuri POP din 6 orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov, Sibiu)”

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus