blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Drumul Vinului ar putea fi mișto, dar stă prost cu ospitalitatea: în vizită la Urlățeanu, SERVE, Lacerta și Ferma Dacilor

13 Oct 2017  ·

TURISM  ·

47 comentarii

Când am avut pe mână Volvo XC60, ne-am gândit unde să mergem și am luat-o spre Urlați și Mizil, pe Drumul Vinului, să vedem și vreo două podgorii și drumurile proaste din zonă. I-am îmbarcat pe nași în spate și duși am fost.

Drumul Vinului este un traseu turistic cu mult potențial la noi. Se află la o oră de București, pe lângă Ploiești, și oferă degustări de vin, vizite la podgorii celebre, bunătăți de mâncare și peisaje frumoase, că zona Urlați-Dealu Mare este una pitorească pentru ceva aflat așa de aproape de capitală.

Asta în teorie. În practică, spiritul străin de a face turism, chiar și viticol, nu a ajuns prea bine și acolo, deși ar putea genera venituri frumoase. Iar indicatoarele cu “Drumul Vinului” au cam picat de pe stălpi, trebuie să știi de acasă unde vrei să mergi.

Noi am fost la trei crame. Sunt o mulțime pe acolo, unele în clădiri istorice, aflate la câțiva kilometri una de alta. Zona are multe de oferit, cum ziceam.

CONACUL URLĂȚEANU – aparține de Halewood

Vă recomand să mergeți aici ca să vedeți conacul măcar pe afară, că-i o casă foarte frumoasă, în stil românesc. Puneți numele în Waze și vă duce la fix.

Acolo, însă, nu puteți face nimic. Au restaurant, dar poți mânca ceva doar dacă faci rezervare cu vreo două săptămâni înainte și pentru un grup mai mare. Când am ajuns noi acolo, chiar era un grup la masă, iar sarmalele cu varză și mămăligă miroseau foarte bine. Am întrebat dacă, din moment ce tot au gătit, nu ne pot da și nouă patru porții (că eram 4 persoane) și răspunsul a fost negativ.

Poate nu aveau nici o sarma în plus, dar cel mai probabil n-au chef să iasă din procedura scrisă.

Mai mult, magazinul de vinuri din conac nu are posibilitatea de a degusta, ci doar de a cumpăra câte o sticlă întreagă. Degustările sunt de obicei bănoase, că vinzi cu profit bun paharul de vin și o faci chiar la sediul tău. La Conacul Urlățeanu nu se poate.

Asta e, am cumpărat o sticlă și am băut-o afară, în curtea lor, că au niște mese de picnic acolo. Hyperion Cabernet Sauvignon, vin roșu bun.

SERVE Ceptura

SERVE face vinuri foarte bune, au niște ediții speciale de Terra Romana Millenium sau de Cuvee Charlotte care pot concura oricând cu orice vin străin cu pretenții.

Ospitalitatea, însă, nu-i la același nivel. Am intrat pe poartă. Un paznic a ieșit după câteva minute, noi am întrebat dacă există posibilitatea unei degustări, ne-a zis că nu se mai fac degustări (inițial a zis chiar “dezgustări”), apoi a întins mâinile în lateral ca atunci când vrei să alungi găinile într-o anumită direcție și ne-a însoțit spre ieșire.

Odată ajunși la ieșire, a închis și poarta după noi, la propriu fiind nevoie să grăbim un pic pasul pentru a nu fi loviți de aceasta în spate. A pus zăvorul și s-a întors la treabă.

Eu zic că, dacă-ți vin oameni ce apreciază produsul să te viziteze, măcar poți să le mulțumești pentru asta, să le oferi un mic tur de fabrică (e treabă de 10 minute, că n-ai de văzut decât unde se zdrobesc strugurii și unde se țin butoaiele), să le dai măcar o sticlă din aia de 0,125 litri, chiar dacă le iei bani pe asta. Mai ales când există o clădire specială făcută pentru astfel de lucruri și o masă stă întinsă, cu fața de masă pe ea, în curte pe iarbă.

LACERTA

Aici lucrurile au stat complet altfel. La Lacerta nu doar că era deschis și abia așteptau vizitatori fără nici o programare necesară, dar au și ghizi care-ți fac un tur de podgorie și de fabrică, explică întreg procesul, îți arată cum se scot boabele de pe ciorchine, cum se zdrobesc, cum se țin în vase de inox și în butoaie de stejar.

Vrei degustare? Sigur, să fie cea de 3 pahare sau de 6 pahare? Cea de 6 pahare s-a dovedit chiar de 7 sau 8 pahare, turnate generos, nu un pic pe fund, atât de generos încât mulți din cei prezenți au mai aruncat din vin ca să poată să bea din toate. Mâncare nu aveau, dar un platou cu brânză și pâine cu ulei de măsline tot au adus, apoi ne-au recomandat să mergem la Ferma Dacilor pentru a mânca ceva tradițional.

Cât eram noi acolo, de la acest restaurant Ferma Dacilor a sosit un grup pentru degustarea de vin. La o altă masă, un alt grup aprecia vinurile alese de ei pentru degustare.

Luați în calcul și că la Lacerta este o priveliște foarte frumoasă, crama fiind plasată în vârful unui deal, cu priveliște spre podgorii, plus că degustarea se face la etajul superior al clădirii, de unde se vede și mai bine totul. 50 de lei a costat turul și degustarea pentru o persoană, iar din ce-am înțeles se poate merge pentru asta inclusiv iarna, că tur de fabrică și vin în pahar pot turna pe orice vreme. Drumul până acolo nu-i asfaltat, dar nici nu vă veți rupe mașina în gropi.

FERMA DACILOR

Fără legătură cu vinurile, dacă vreți să faceți o excursie până la un restaurant cu mâncare tradițională, încercați aici. Ferma Dacilor este undeva cam în pustiu, ascunsă printre dealuri, și oferă inclusiv locuri de cazare, unele în căsuțe făcute pe piloni. Cred că-i interesant și de petrecut o noapte acolo. Atenție că drumul de acces este neasfaltat.

Mâncare e cam scumpă, dar e de înțeles având în vedere că-i în pustiu. Ciorba de găină a fost foarte bună, gustoasă. Am mai luat pastramă, cârnați de capră, rasol de iepure și costiță la grătar, bune și ele, chiar dacă nu remarcabile, dar în general peste ce poți mânca “românesc” în București. Culmea că, în mijlocul zonei viticole, vinul casei e destul de prost.

Oricum, merită un drum pe acolo ca să vedeți cum arată restaurantul.

 

  47 comentarii

 1. La Lacerta, tot vinul era in baricuri din lemn sau avea și in containere de inox?

    (Citează)

  • Păi vinul se face în containere de inox peste tot. Acolo trece prin procesul de fermentare și se dezvoltă în el alcoolul. Posibil chiar să fie legi pentru asta.

   Apoi, în funcție de vin, se poate îmbutelia direct (sticlele pe care scrie 2016 acum probabil s-au îmbuteliat direct) sau trece în butoaie de lemn pentru a dezvolta noi arome.

   La Lacerta, din câte țin minte de la tur, orice vin stă 2 ani în baricuri.

     (Citează)

  • Laverta Cuve IX -2013 – super vin.
   Foarte Apreciat inclusiv de un prieten francez bun cunoscator de vin.

   Serve – n-am gustat nimic care sa merite. Sunt ok – nimic special insa.

     (Citează)

  • Geretus: Serve – n-am gustat nimic care sa merite. Sunt ok – nimic special insa.

   Încearcă Millenium, de obicei îl au la Alt-Shift.

     (Citează)

 2. Frumos. Dar mă întreb cum împac degustarea vinurilor cu condusul, chiar şi dacă găsesc vreo pensiune prin zonă tot e departe de locații.

    (Citează)

  • Pai, nu degusti cand conduci. Stii ca nu este legal sa nu tii ambele maini pe volan.

     (Citează)

  • @cris: se fac niște tururi organizate pe Drumul Vinului, te duc unii cu microbuzul, mănânci la conac etc. Poate fi turul de o zi sau turul de două zile, unde-ți dau ei și cazare.

   Altfel, nu prea ai soluții.

     (Citează)

 3. E cam nasol sa fii soferul celor care merg la “dezgustare”.

    (Citează)

  • Pe mine nu m-a deranjat. Scopul meu era să circul cu mașina, așa că orice destinație era la fel de bună pentru mine, alcool sau nu.

     (Citează)

 4. Iti dai seama ca paznicul ala primeste lunar, in loc de bonuri de masa, doua galeti de vin ca sa se adape. Si voi atentati direct la bunastarea lui. Era in legitima aparare.

    (Citează)

 5. Peste tot e așa: se uită de sus la tine, cu acreală de parcă mănânci și bei din banii lor iar pe urmă tot ei se plâng că nu le merge afacerea.

    (Citează)

  • Nu chiar peste tot. La Halewood au fost amabili și zâmbitori, dar nu aveau puse la punct mecanisme de a și vinde un pahar de vin, deși sticle păreau să aibă deschise acolo.

   Eu am fost cândva În Drumul Vinului de o zi. Am mâncat bine de tot la Urlățeanu, am băut vin la pahar din diverse sticle deschise de ei. Dar cu rezervare și grup mare și…

     (Citează)

 6. Frumos articol.

  Incearca sa dai un share la el pe fb, nu apare nicio imagine si niciun link personalizat, parca dau share la site-ul nwradu.ro. Poate ceva e busit undeva.

    (Citează)

  • Nu la articol, ci la Facebook, care uneori intepretează prost tag-urile pentru imagine și descriere. Mulțumesc că mi-ai spus, am făcut o reindexare în Facebook și acum e ok.

     (Citează)

 7. Vad ca arhitectura Mega-Imagine a ajuns si acolo. In varf de deal intr-un decor rustic si-au pus tabla din aia pe conac.

    (Citează)

 8. Daca mai ajungi prin zona, merita vizitat si Muzeul Conacul Bellu din Urlati.

    (Citează)

  • Am fost la Bellu prima oară când am mers pe drumul vinului. Acolo nu ne-au dat voie să fotografiem deși veneam în grup organizat.

     (Citează)

  • Da, știu. De asta am și fost pe acolo, că știam că locurile arată bine și am pe ce drumuri să merg cu mașina.

   Dar ce vrei să spui? Că mi se pare absurd că mă aștept ca un turist care bate la ușa unui restaurant, în weekend, să fie și primit? Chiar dacă nu vine în grup de 10 și anunțat cu 2 săptămâni înainte?
   Că se pare că la Lacerta nu e așa, primeau pe oricine și duduia treaba.

     (Citează)

 9. Ce masina este in poza 3? Cea din spatele gardului..

    (Citează)

 10. nwradu:
  Păi vinul se face în containere de inox peste tot. Acolo trece prin procesul de fermentare și se dezvoltă în el alcoolul. Posibil chiar să fie legi pentru asta.

  Apoi, în funcție de vin, se poate îmbutelia direct (sticlele pe care scrie 2016 acum probabil s-au îmbuteliat direct) sau trece în butoaie de lemn pentru a dezvolta noi arome.

  La Lacerta, din câte țin minte de la tur, orice vin stă 2 ani în baricuri.

  Da, boss, mai ales roze-ul

    (Citează)

 11. Ciorba de gaina 20 lei :)))
  Hai las-o dracu.

    (Citează)

 12. Cum s-a comportat suspensia pneumatica a XC 60-ului pe drumurile desfundate.E “un pic” cam ferma dupa cum zic review-urile vestice ?
  Preturile la mancare sunt cam boieresti dupa standardele noastre dar acceptabile spre mici pentru turistii straini.

    (Citează)

  • Mie mi s-a părut foarte confortabilă pe astfel de drumuri și fermă exact cât trebuie, ca să nu te simți în barcă, dar nici să te doară fundul.

   Pe modul Dynamic e prea fermă, doar pentru oraș, zic eu, fără gropi sau limitatoare de viteză.

     (Citează)

 13. Paul: Exact la această întrebare doresc și eu să aflu răspunsul.Ne ajuți șefu la blog?Că arată tare bine mașina.Hyundai?

  Pare Toyota Auris. Nu bag mana in foc, insa.

    (Citează)

 14. Sa mergi la Alcovin in Macin, acolo degustare. Este un tip meserias, Dan Jalea care face o degustare tare rau, cu patos. Mancarea buna, multe info, vizitezi toata fabrica, poti sa te plimbi calare prin podgorie.

    (Citează)

 15. Imi poate explica cineva la ce sunt bune site-urile?

  Adica de ce mai au site-uri daca nu pot pune pe ele niste informatii elementare gen organizam/nu organizam degustari.

    (Citează)

  • io stiam ca de aia e bun telefonul, ca altfel trebuia sa mergi in celelalt capat pana la casa lui Ghita ca sa afli ca e plecat din sat.

   De site nu mai zic.

     (Citează)

 16. Am lecturat cu atentie parerea dumneavoastra expusa mai sus si cu riscul de a va incrunta sprancenele, trebuie sa va spun ca am ramas profund dezamagit de acest articol.
  In primul rand am ramas uimit de cat de mult isi schimba o persoana opinia intr-un timp relativ scurt. Mai mult de atat, sunt surprins si de lejeritatea cu care va expuneti parerea celorlalti, care probabil nefiind cunoscatori, va cred pe cuvant.
  Domnule, oare nu dumneavoastra ati redactat un articol in acelasi mediu online unde v-ati aratat multumirea si ati recunoscut ca ati fost foarte bine intampinat si tratat la cramele mentionate!?
  V-ati intrebat oare, ce locuri urma sa vizitati? Aveti habar ca locurile descrise de dvs sunt doar niste fabrici de vin, iar faptul ca prima data ati fost intampinat cu caldura a fost datorita faptului ca vizita a fost anuntata inainte si a fost un protocol bine stabilit?
  Din ce inteleg eu, egoismul cu care tratati subiectul va face sa va imaginati ca dumneavoastra ar trebui sa fiti primit precum un rege, asa-i?
  V-ati gandit, poate, ca perioada aceasta este foarte aglomerata pentru toata firma si ca sunt in plina campanie?
  Sper sa va puneti toate aceste intrebari inainte sa mai parasiti Bucurestiul data viitoare.
  De asemenea, sper sa impartasiti parerile corecte celorlalti, si nu sa va ”razbunati” in mediul online pentru simplul fapt ca nu stau cramele la dispozitia dumneavoastra ori de cate ori n-aveti ce face in timpul liber.
  O zi buna si o minte mai luminata va doresc!

    (Citează)

  • Mihai: Domnule, oare nu dumneavoastra ati redactat un articol in acelasi mediu online unde v-ati aratat multumirea si ati recunoscut ca ati fost foarte bine intampinat si tratat la cramele mentionate!?

   Ba da, de asta mă așteptam să fiu bine tratat și ca turist obișnuit ce merge pe Drumul Vinului, care-i un program susținut de autorități, Și chiar am fost, la Lacerta.

   Ceilalți se pare că înțeleg că nu-ți pot da un pahar de vin sau o sarma, contra-cost, decât dacă vii cu 10 persoane și anunți cu 2 săptămâni în avans. Acesta nu este turism și nici nu îi face ospitalieri în vreun fel.

   La Halewood e chiar ciudat. Au magazin de vinuri, au casă de marcat, poți cumpăra ce sticle vrei tu – dar nu s-au gândit să vândă și vin la pahar? O fi greu, ca manager acolo, să zici “desfă o sticlă, dă și la pahar cui vrea, bați 7 lei paharul pe casă”?

   Nu înțeleg pe tine ce te-a dezamăgit așa. Probabil că ești de părere că e vina mea că m-am dus acolo. Egoismul de care dau dovadă? Cam aberezi acolo.

   Mihai: V-ati intrebat oare, ce locuri urma sa vizitati? Aveti habar ca locurile descrise de dvs sunt doar niste fabrici de vin, iar faptul ca prima data ati fost intampinat cu caldura a fost datorita faptului ca vizita a fost anuntata inainte si a fost un protocol bine stabilit?

   Nu e nici un protocol stabilit, a fost doar o excursie organizată în grup. Aparent, ca să-ți dea cineva un pahar de vin trebuie să organizezi asta cu 2 săptămâni în avans, nu să te duci până acolo în weekend. Să mă ierți că cer lucruri atât de absurde!

     (Citează)

  • Eu nu mai fusesem niciodata in Drumul Vinului. Asa ca prima mea experienta la Serve a fost sa vad o masa pregatita, o sala de degustari goala, un perete plin de vinuri expuse si un paznic care m-a dat afara. Alaturi, La Certa m-au intampinat, m-au intrebat cati suntem si daca vrem tur in romana sau engleza si ce tip de degustare. Care producator a procedat mai bine? Catre care brand crezi ca ma voi orienta de acum, in cumparare? Catre cei care si-au dat clientii afara, sau catre cei care m-au primit cu ospitalitate? Eu daca as lucra la Serve/ altii care procedeaza asa, as profita de acest feedback si as incerca sa ofer oamenilor care se obosesc sa imi calce pragul, o experienta mai buna, de care sa poata povesti cum povestesc eu de La Certa.

     (Citează)

  • Alea sunt fabrici. Ca fabrica, principala activitate este productia. Din cand in cand, fac turism. Or sti sa faca si turism, problema lor e ca ei baga banii in orice activitate. Probabil investitiile in activitatile de turism nu renteaza. Tii angajati unu-doi oameni pentru ca Ministerul Turismului a zis ca a organizat Drumul Vinului acum 5 ani. Rezisti cam un sezon sau doua. Dupa aia, te reorientezi. Ca nu trece nici dracu prin satele alea uitate de lume din Buzau. Nu ai loc de cazare cu jacuzzi in camera, nu ai nimic. De jur imprejur e doar Buzău.

   Sarmalele comandate de altii nu ar avea cum sa ti le dea. Ca i-ar lasa pe “altii” ăia fără mancare.

     (Citează)

 17. Am dormit în primăvară în căsuța pe piloni la Ferma Dacilor. A meritat 350 lei/nopate/persoana ca sa aud pasarelele cum încep sa cânte la 4 dimineața și caii nechezând. Căsuța are podea de sticlă. A meritat și pentru mâncarea bună și pentru atmosferă. Am mâncat obraji de porc gătiți încet.
  In schimb, vinul mi s-a părut extrem de scump, mai ales că pica viile pe ei. Noroc că au avut Bergenbeer Ale, preferata mea.

    (Citează)

 18. Dacă tot îţi place restaurantele rustice, ai putea să mergi şi la Hanul Dacilor din Tătărani (intrarea în Ploieşti dinspre Bucureşti). Preţuri decente şi decor rustic.

    (Citează)

  • Sincer să fiu, nu-mi plac în mod special. Mesele și băncile alea de lemn sunt prea masive, mă tot lovesc în ele.

   La Ferma Dacilor am fost pentru că nu mâncasem nimic toată ziua și am zis că, dacă tot suntem acolo, hai să mâncăm în zonă, nu înapoi la București.

     (Citează)

 19. Asta e cel mai bun exemplu de diferenta cand mergi undeva in mod normal si cand mergi undeva invitat de o agentie de pr. Si o dovada in plus ca toate articolele scrise dupa invitatii speciale nu valoreaza nici 2 bani pt cititori.

    (Citează)

 20. CI:
  Ciorba de gaina 20 lei :)))
  Hai las-o dracu.

  Nici eu nu am putut trece de acest detaliu.

    (Citează)

 21. Multumim foarte mult pentru feedback si pentru ca ne aveti pe lista dv de vizite in crame. Ii multumim si lui Mihai care a explicat foarte aproape de realitate situatia.

  Este adevarat ca nu suntem organizati ca o crama turistica si primim doar grupuri organizate, si asta pentru ca ne dorim sa primim asa cum se cuvine unor oaspeti: cu mare drag si cu bratele deschise.
  Pentru ca nu facem parte din categoria cramelor foarte mari care sa aiba un personal special pentru turisti, comunicam constant rugamintea noastra ca iubitorii de vinuri SERVE sa ne anunte inainte de a ne pregati o vizita, exact ca atunci cand iti vizitezi un prieten.
  Ne cerem scuze pentru reactia colegului nostru, dar sunt convinsa ca intelegeti ca nu a fost cu rea intentie si ca nu a facut decat sa respecte sarcinile postului sau.

  Cum spuneam, depunem un efort deosebit ca atunci cand ne deschidem portile (si sticlele), oaspetii nostri sa simta cat sunt de importanti pentru noi si sa ramana cu o amintire frumoasa. In viitoarele explorari prin Dealu Mare (sunt multe crame in zona pe care vi le recomandam), va asteptam cu drag la o degustare (programata).

  Explorari cat mai reusite va dorim

  Echipa SERVE

    (Citează)

  • Nu cred că aveți pentru ce să vă cereți scuze. Am înțeles ideea, vizitele acolo se fac altfel, cu grupuri organizate și 15 zile de anunț. OK, greșeala noastră.

   Mi-ar plăcea să văd astfel de proceduri modificate. E clar că se poate și altfel, cei de la Lacerta au demonstrat acest lucru. Turismul (și consumul de vin și loializarea clientului) se fac prin astfel de lucruri simple și uși mereu deschise, nu vizite anunțate cu 15 zile înainte. Mie, dacă-mi veneau niște clienți la ușă, măcar le arătam în 10 minute unde țin butoaiele și cum storc strugurii, chit că nu le puteam face altceva. Sau, ca să folosesc analogia dumneavoastră, dacă merg prin surprindere la un prieten cu siguranță nu-mi va trânti ușa în nas.

   Șunt oameni care, atunci când au vizitatori pe la firmă sau prieteni din străinătate, îi duc rapid în Drumul Vinului, că-i aproape, e frumos și e cu băutură. Știu ei unde să-i ducă fără să fie nevoie de mari pregătiri, se pare.

     (Citează)

 22. Chiar util articolul pentru că și noi sperăm să fugim pe acolo într-un weekend cald mai spre primavară. Macar acum știm unde putem merge, mai ales că nu ne stă în fire să programăm o ieșire cu 15 zile înainte (doar dacă plecăm în grup mare). Și sunt de acord cu tine.. e trist sp fie nevoie să aduni un grup mare și să faci o programare ca să poți vizita mai multe crame.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus