un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un mic dejun gustos: ouă aproape Benedict

4 May 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

Acum câteva zile i-am făcut o surpriză Matildei și am pregătit cele de mai jos pentru micul-dejun: sunt ouă poșate pe un pat de pâine gustoasă, cu salată mixtă din belșug. Este copiat după ceva ce-am mâncat la Simbio acum câteva săptămâni, ouă Benedict, iar singurul lucru care-i lipsește pentru a fi la fel este sosul olandez.

oua_posate_1

Matilda nu era acasă, așa că surpriza a fost că mănânc atât de bine fără ea. De fapt, când i-am arătat fotografia, reacția ei a fost “bravo, ai stricat și Simbio pentru noi”.

Rețeta este chiar simplă și mie mi se pare foarte gustoasă câtă vreme folosești o pâine bună și o salată mixtă, mărunt tăiată (eu am luat o pungă Eisberg, dar era un singur model la raft și n-a fost cel mai potrivit; alegeți salată mixtă cât mai viu colorată, ca să arate mai bine). Am folosit pâine luată din Lidl, una cu măsline, foarte bună, două ouă bio, niște rosii cherry, ridiche, o ceapă verde și, ce nu vedeți în fotografie, niște brânză moale cu mucegai (Bavaria Blu, e bună).

ingrediente_oua_posate_1

Taie două felii mai grosuțe de pâine, eventual pe diagonală, ca să fie și mai întinse. Pâinea am prăjit-o ușor, mai degrabă ca să se încălzească, nu cât să facă o crustă, apoi am uns feliile cu unt. Peste ele am pus câte un calup de salată, am aruncat la fel de neglijent peste ele sau lângă ele niște roșii cherry și ridichi tăiate mic, iar feliuțe subțiri de brânză.

Despre ouă poșate v-am mai spus aici. Între timp, am învățat un truc util, adică să fac două ouă în același timp în oală. Le sparg întâi într-un bol și apoi din bol le pun în apă, cu grijă pentru a nu sparge gălbenușurile. Albuș se strânge suficient în jurul fiecărui gălbenuș. După 4 minute le-am scos din apa fierbinte și le-am pus într-un bol de apă rece (sau direct în mâncare, dacă e totul gata). Tăiați cu atenție prin albuș pentru a le separa, dacă cele două ouă sunt unite.

La final, stropiți-le cu un pic de oțet balsamic și ulei de măsline, că arată mai bine așa. Eu am tăiat și ceapa verde prin mijloc și am pus-o deasupra. Îi dă un aer de eleganță câmpenească. Dacă vreți, adăugați și un pic de șuncă sau prosciutto tras la tigaie.

oua_posate_2

De ce să mănânci asta? Pentru că are multă salată cu diverse arome, iar gălbenușul moale al oului se revarsă cremos peste ea. Folosiți roșii cherry cât mai dulci, iar dacă și pâinea e gustoasă, succesul e garantat. Durează maxim 15 minute să faceți toate acestea, iar dacă vreți și sos olandez găsiți aici o rețetă (e complicat).

Iată cum arăta la Simbio. Ei folosesc english muffins, niște chifle albe și mai dulci, dar mi-a plăcut mai mult pe o pâine gustoasă și cu un mic de coajă crocantă:
oua_benedict_simbio

    13 comentarii

  1. “Matilda nu era acasă, așa că surpriza a fost că mănânc atât de bine fără ea.”

    Asa cevaaaa… :))

      (Citează)

  2. Bavaria Blu mi se pare destul de slaba fata de alte optiuni de pe piata, la preturi similare. Cat despre painea cu masline foarte buna de la Lidl, as sugera sa te uiti si la ce ingrediente contine (nu sugerez ca ar fi otravitoare), dar gustul ei nu ar trebui sa fie singurul criteriu de evaluare.

    Ce incerc sa subliniez: cand ai un blog cu trafic ai un statul de influencer si, prin urmare, o responsabilitate morala, Viata in lumina reflectoarelor e complicata :D cand faci o afirmatie de genul “foarte buna” cred ca ar trebui sa iei in calcul mai multe aspecte (din nou, nu sugerez ca ai fi lipsit de moralitate).

      (Citează)

    • Ce o fi asa greu ca sa-ti dai seama ca atunci cand cineva spune foarte bun,legat de un aliment sau bautura,inseamna ca lui ii place,dupa gustul lui.Poate tu ai incercat si ti se pare o porcarie sau n-ai incercat dar de curiozitate o sa iei sa vezi daca te potrivesti la gusturi,si daca da,pe viitor ai avea curaj sa mergi pe mana lui.Daca nu,nu eviti rubricile cu mancare.Chiar trebuie sa filosofam din orice?

        (Citează)

    • Sunt de acord, dar costă 6,4 lei, sumă pentru care mi se pare foarte buna. Dacă vrei, au la Degusteria Francescana pe str Eminescu tot felul de brânzeturi inclusiv cu trufe, dai de 8 ori mai mult. Pentru un mic dejun rapid, e bun și ce-am zis eu.

        (Citează)

  3. ce poa sa fie ma greu la olandez?

      (Citează)

    • Am citit un tutorial, m-am speriat de câte lucruri pot merge greșit. Se poate tăia, temperatura trebuie sa fie exact trebuie la bain marie. Nu vreau sa fac experimente când am tot restul gata.

        (Citează)

    • exact asta vroiam sa zic si eu , ce poate sa fie greu ? mie unu mi-a reusit din prima ( si singura data pana acum) cu un blender de mana.
      curaj sa ai ca nu te mai uiti la fel intr-un meniu

        (Citează)

    • trebuie sa pui niste ou cu unt topit (bine, curata de proteina) peste apa fiarta si sa freci. e mega banal. Bine…prima data iti poate iesi omleta, dar cam atat

        (Citează)

  4. Reteta mea e urmatoarea: Paine usor prajita, salata, sunca de curcan, oua si putina branza razuita deasupra. Pofta buna!

      (Citează)

  5. De ce nu-ți cumperi o ustensila pentru făcut oua posate? E mult mai simplu si mai rapid. Io am asta, dar Ai multe alte opțiuni:

    http://www.wayfair.com/Nordic-Ware-Microwave-2-Cup-Egg-Poacher-64702-L992-K~NWR1289.html?refid=GX94594667043-NWR1289&device=t&ptid=168770514483

    Ai căutat sosul in supermarket? Poate ca-l găsești de cumpărat :))Ca o paranteza, Incearca sa mănânci sosul olandez cu asparagus si artichokes.:)

      (Citează)

  6. Si mancarea asta a ta, cu oua, se numeste PAPA Benedict?

      (Citează)

  7. am facut mancarea asta a ta, e incredibila, mai ales daca ai prajitor de paine se face foarte rapid si e cu de toate.

    Da’ am si io o problema, cu tagul FOOD & lifestyle, care pe langa ca e prea general si va da jumatate de site, nici nu ma duce de exemplu spre reteta veche de oua posate

      (Citează)

  8. am vazut ca ai acordat atentie. Mersi, mersi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus