un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

#Bucuresti555ani: Parcurile capitalei sunt retrocedate unor dubioși

14 Aug 2014  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

După ce acum câteva săptămâni aflam că parcurile IOR, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu au fost toate concesionate unei singure firme private care le poate exploata și în schimb plătește primăriei doar 540 de euro pe lună, situația dezastruoasă în care se află anumite parcuri continuă.

De exemplu faptul că într-o zonă a parcului IOR se găsesc sute de șobolani a declanșat un reportaj Digi24 care arată un lucru trist despre acel frumos parc: zona respectivă aparținea unei femei de 80 de ani, care este de negăsit.

Este vorba de un teren de 20 de hectare din parc, o suprafață imensă pentru așa o zonă din București, retrocedată unui bătrân de 91 de ani. Acesta declară că nici măcar n-a vrut el musai să-i fie retrocedat terenul, dar l-au convins mai mulți avocați care erau interesați de comisionul ce le-ar fi revenit lor. Ulterior, a vândut drepturile respective unei femei de 80 de ani, despre care reporterii spune că locuiește oficial într-un bloc obișnuit din capitală, dar nu a fost de găsit.

Din ele 20 de hectare, 12 încă aparțin misterioasei femei, iar restul au ajuns la o companie care va construi acolo un mall, celebrul mall din zona Titan, cu care eram “amenințați” de mai mulți ani și care s-a amânat la venirea crizei. Nu se poate afla ce-i cu femeia respectivă, dar bănuiesc că după moartea ei vom afla cui “lasă” terenul și în ce scopuri.

ior_2


În parcul Tineretului, în spatele Palatului Copiilor, continuă ilegal defrișările pe un teren de 2 hectare unde se vor construi vile. Nu există autorizație pentru defrișări, așa că muncitorii acționează pe furiș, lucrând în noapte și tăind copacii până să apuce locuitorii din jur să cheme Poliția. Asta se lasă ulterior cu amenzi modice, nesemnificative pentru dezvoltatorul imobiliar, care va face milioane din casele construite în parc într-o zonă centrală. Detaliile sunt pe Epoch Times România.

Aici se vede că ne lipsește o lege mai bună, una care să spună că dacă tai un copac iei amendă, dar dacă tai 200 deja mergi la închisoare. Și poate și o lege care să spună “băi muncitorule cu drujba, dacă știai că este ilegal să tai acei copaci, atunci trebuia să refuzi ordinul primit de la patron, că altfel intri la închisoare”. Să vedem cine mai lucrează apoi acolo.

Și aici este o situație interesantă. Primarul Piedone de la Sectorul 4 spune că a făcut tot ce era posibil să NU acorde o autorizație de construcție acelei firme, până când a fost dat în judecată personal de către proprietarii terenului pe motiv că le refuză fără motiv autorizația, pierzând la tribunal procesul și fiind obligat de instanță să le dea autorizațiile.

Asta sună bine.

Acum uitați ce spune Nicușor Dan despre aceeași situație:

“Vina cea mai mare pentru această situaţie o are primarul sectorului 4 (Cristian Popescu Piedone n.r.)” a mai declarat Nicuşor Dan. Pentru ca el a fost dat în judecată de Mărioara Micşunescu să elibereze autorizaţia de construire. nu a spus nimănui, pentru că în mod evident am fi intrat de partea lui şi nu ar fi pierdut, pentru că în procese similare nu s-a pierdut. Nu a spus nimănui, a aşteptat să piardă pur si simplu, deci a fost o complicitate cu investitorul, după care a fost obligat de instanţă să îi dea autorizaţie. Investitorul nu a început lucrările într-un an de zile, aşa cum prevede legea şi fără sa îl oblige nimeni, de data aceasta, a prelungit autorizaţia de construcţie deşi putea să-l lase să o ia de la început cu construirea.” a explicat preşedintele Salvaţi Bucureştiul.

Încurcată situație. Sigur, s-ar putea rezolva prin boicotarea construcției. Vrea cineva să cumpere o vilă acolo? Ar putea cei din zonă să le arate ceva ostilitate, ca să-i îndepărteze.

Nu că poți să iubești Bucureștiul? Chiar acesta este sloganul sub care capitala se pregătește astfel să aniverseze 555 de ani de la atestare. Și apropo, site-ul Bucuresti555ani.ro încă nu este funcțional, stare în care se află de la lansarea sa de acum două luni. Ziua Bucureștiului este pe 20 septembrie, mai e timp până atunci, dar de ce să nu folosești din timp site-ul pentru a anunța și în rândul turiștilor străini că atunci este cea mai bună perioadă pentru a vizita capitala?

  11 comentarii

 1. Ce, vrei sa someze instantele dupa intrarea lui Voiculescu in puscarie? Lasa-i sa intre si pe astia sa dea cu subsemnatul pe la DNA, DIICOT si diverse instante.
  Cred ca prima poza cu Voiculescu dupa gratii va avea efect motivator pentru multi, pentru ca nici unul nu crede ca i se poate intampla si lui/ei.
  In privinta unei reactii locale, nu o sa vezi, oamenii sunt oi. Nu dau nici macar o reclamatie la primarie pentru cafenelele care si-au facut terase pe Decebal de au intrat peste pista de biciclete, pentru strandul Tineretului care incalca mai toate regulile si normele din domeniu.
  La noi au vrut sa puna cos din ala de gunoi public la scara, sa avem focar de sobolani si infectii la intrarea in bloc pentru ca nu ar fi venit nimeni sa il goleasca. I-am fugarit de nu s-au vazut.

    (Citează)

 2. Oare cat bun simt si onestitate poate avea un om care si-a luat pe spaga TOATE categoriile de permis auto? Da, de ala pe care tot tu l-ai votat, desi stiai de faza cu permisul, e vorba.

    (Citează)

 3. @Nashu corect dar mi se pare simpatic cand isi rade barba si se duce undercover !

    (Citează)

 4. Ca un Superman de sector!

    (Citează)

 5. La Parcul IOR, intr-adevar o bucata mare din parc de la biserica pana la Bd. Nicolae Grigorescu este retrocedata si lasata in paragina. Negoita in loc sa puna rahaturi mov pe bulevarde si betoane peste spatiile verzi ar fi facut un pustiu de bine tuturor bugetand cumpararea celor 12 hectare.
  In ceea ce priveste mall-ul, bucata aceea n-a fost niciodata parc, a fost o baza sportiva ramasa in paragina de 25 de ani, decat ruina aia acolo, mai bine mall. Macar au bizonii unde sa parcheze in week-end, acum parcheaza pe unde apuca.

    (Citează)

 6. Asta e. Din partea mea să-l investigheze poliția și cine o mai fi nevoie pentru permisele auto.

  Pentru sectorul 4, însă, n-am ce să-i reproșez.

    (Citează)

 7. Teoretic, chestia cu permisele poate insemna un prejudiciu aparent mic. In mod real insa, este unul dintre cele mai afronturi pe care ni le putea aduce un functionar public: a furat pentru ca se poate si pentru ca “de ce nu?” si pentru a se da mare. Ce folos avea de toate categoriile? Dar “fuck you, le am pe toate, fraierilor!”. O chestie de cocalar… O eventuala pedeapsa penala nu ar putea repara acest lucru.

  Nu pot intelege in acest caz atitudinea “ok, sa fie pedepsit dar mie imi place de ce face el”. Ala urineaza cu bolta pe “prostime” la fel cum o face Mazare in Constanta.

  Aici nu este o problema penala ci una de bun simt. Orice om cu bun simt stie ca nu pot fi obtinute acele categorii in aceeasi zi si ca nu avea niciun motiv real sa le obtina in Arges. Nu trebuie sa se ajunga ca individul sa fie condamnat pentru chestia asta pentru ca cei cu bun simt sa il considere un paria. Cum sa ai incredere intr-un astfel de om?

    (Citează)

 8. Oare cei care l-au votat pe Robert Negoiță la ce se așteptau? Nu știau că omul are datorii mari la bănci și că trebuie să facă bani rapid? Era normal să se înceapă retrocedări dubioase si tot felul de lucrări supra-evaluate…bașca pergole mov :(
  Eu încă mai trăiesc cu speranța că locuitorii sectorului 3 l-au confundat cu Liviu Negoiță și de aici voturile lor…Altfel ar fi trist să cred că suntem atât de proști.

    (Citează)

 9. Oprescule, megaciocoiule, opreste-te din furat!

    (Citează)

 10. @Octav, stai linistit ca n-a confundat nimeni pe nimeni si bucata aia retrocedata e asa de mai multi ani (erau si panouri cu retrocedat de Videanu).
  Pana la urma nu e o problema ca s-a retrocedat, problema e ca nu exista vointa sa se cumpere terenul inapoi. Oricum alta destinatie decat spatiu verde nu poate sa aiba, conform legislatiei… (Nu ca s-ar respecta regulile astea)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus