un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat și kebab! La Calif Iancului

18 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

calif_iancului_46S-a întâmplat! După șapte ani de blogging, după vreo 200 de review-uri, am primit în teste și o shaorma! Acum sunt complet, împlinind literal o expresie ce de mult era utilizată pe internetul românesc.

OK, de fapt nu-i în teste. Dar am fost invitat la Calif, unde de multe ori în ultimii ani am mâncat cu plăcere un kebab bun în Centrul Vechi, ca să văd cu ochii mei cum funcționează un astfel de local și care sunt secretele unui kebab bine făcut. Asta s-a întâmplat în locația lor de la Iancului (la intersecția Mihai Bravu cu șos Iancului, chiar pe colț), unde au un restaurant mai drăguț și mai liniștit decât cel din centru.

Am intrat prin bucătărie, am văzut cum prepară lipiile, secretele cărnii și am pus chiar și mâna și mi-am făcut eu o shaorma, după gusturile mele. Rețeta “nwkebab” a ieșit super-bună și v-o spun mai târziu. Și ca o surpriză și mai tare, am aflat că înghețata lor, făcută afară cu un show pe măsură, se face dintr-o pastă obținută din tulpina unei orhidee anume și cu lapte de capră, o rețetă tradițional turcească.

Ca să începem cu începutul, unul dintre patroni este arhitect, iar restaurantul este un business secundar pentru ei aici în România, așa că l-au dus spre o nișă mai aparte, un local tip “boutique”. Înclinația spre design este vizibilă încă de afară: mica oază de verdeață din fața Califatului Iancului este amenajată de ei, nu de primărie, populată cu flori și copăcei și lămpi cu motive turcești. Cred că au renovat și fațada blocului, firma având acele modele direct în tencuiala peretelui.



Sunt vreo 7 mese afară, lângă micuța grădină, și încă 7 în interior, pentru perioadele mai răcoroase, unde poți asculta muzică turcească și europeană. Farfuriile cu modele turcești sunt aduse direct din marele bazar, iar până și baia este acoperită cu cuprul, încât chiuveta pare un mare ibric de cafea.

Intrând în bucătărie, am aflat că ceea ce eu numeam “un fus de carne” se numește shish, însemnând “carne pe băț”. Un astfel de shish are 50 de kilograme și se consumă cam în 8 ore în ritmul în care vând ei kebabii.
calif_iancului_09

Cei de la Calif au propriul centru de producție pentru carne și restul ingredientelor, nu le cumpără direct congelate din Metro, cum fac alte shaormării de cartier. Carnea se prepară pe shish după o rețetă proprie. De exemplu cea de pui este o combinație de piept cu pulpă (pentru că grăsimea din ele o face să nu pară uscată), iar printre bucăți strecoară și morcovi, pentru aromă și culoare.

Dacă preferați vita, shish-ul respectiv este făcut din 85% pulpă și restul piept de berbecuț. Observați în fotografie grăsimea din partea de sus a shish-ului? Este seu de oaie, pus acolo tocmai pentru a se topi încetișor, adăugând aroma sa cărnii de vită.

Ambele se țin la marinat în apă minerală, iaurt și condimente. Cei de acolo spuneau că un test bun pentru orice astfel de fast-food este să iei shaorma la farfurie. În lipie aromele se amestecă și e mai greu să simți ce gust are doar carnea și cum e pregătită și cât de proaspătă, dar ia-o la farfurie și le poți gusta individual pe fiecare, momentul adevărului.

Aluatul de lipie este preparat de cei de la Calif după rețeta lor proprie. Una clasică, dar important este că nu folosesc lipii din comerț, din acelea care se întind cam ciudat, ci le coc pe ale lor în cuptorul din restaurant. Am copt și eu trei bucăți. Le-am dat cu un pic de făină pe o parte, le-am așezat pe toate trei pe un fel de mare vâslă de lemn, cu ajutorul căreia le-am introdus în cuptor.

La 300 de grade, lipia stă în cuptor 45 de secunde, apoi este scoasă și lăsată câteva minute să se dezumfle și să respire, ca să o poți rula. Dacă vrei o lipie crocantă, ca la lahmacun, o lași 70 de secunde în cuptor.

Revenind la carne, aceasta se pare că nu se face doar dând focul la arzător și gata. Focul trebuie reglat astfel încât carnea să se pătrundă încet, în ritmul vânzărilor, astfel încât clientul să nu primească bucăți nefăcute și nici arse pentru că a fost o pauză în vânzare. Iar sabia lui Ștefan cel Mare o fi la Istanbul in muzeul din palatul Topkapi, dar cultura turcească ne-a adus la schimb mult mai multe cuțite de tăiat carnea de pe shish, precum cele de mai jos.
calif_iancului_07

Eu am mâncat de multe ori la Calif-ul din Centrul Vechi pentru că-mi place sosul lor de iaurt cu muștar, care e gustos și ușor. Am aflat acum că se numește Hardal. Am aflat și că au vreo 7 sosuri la dispoziție, doar doar 2-3 cum credeau ei, acestea fiind:

  • Domates, sos dulce de roșii
  • Acili Ezme, sosul picant de roșii, dar nu vă temeți de el că nu este foarte picant
  • Hardal, cu iaurt și muștar
  • Haydari, cu iaurt, mentă și verdețuri
  • Tahina, care este un fel de pastă/ulei de susan
  • Curry dulce, preferatul meu
  • Maioneză de casă

calif_iancului_04calif_iancului_05

La capitolul condimente, m-am simțit ca la Masterchef încercând să ghicesc care e care. Pe listă erau trecute:

  • pulbiber, adică praf de chilli
  • chimion
  • sumac, care mi-a plăcut și am pus și în rețeta mea, fiind asemănător cu piperul la gust
  • isot, un praf negru de zici că-i cărbune, cu un gust pe care nu-l pot descrie, puțin picant
  • mix 7 mirodenii, un amestec clasic turcesc, un fel de “5 arome” de-al chinezilor
  • curry
  • mentă
  • susan, din care am pus și eu pe carne și am descoperit că merge de minune. Când mai mâncați un kebab acolo sau unde vedeți că au și susan, cereți să vă presare o linguriță pe carne. Nu-i așa prăjit ca cel de pe covrigi și dă un gust foarte bun.

Acestea sunt aduse direct din Turcia, cu sacul. Parcă-i un pic diferit de clasicele “cu de toate” din restul orașului, unde singurele sosuri sunt ketchup și maioneză, iar condimentele sare, piper și boia, nu?

calif_iancului_06calif_iancului_08

Pe lângă clasicele garnituri de roșie, ceapă, pătrunjel, varză și castraveciori murați, la Calif sunt alte trei speciale.

1. cașcavalul de capră, numit Dil. Acesta este la baza rețetei lor de Dil Kebab, cel mai bine vândut produs al lor, adică o lipie în care se pune acest cașcaval ras, carne, morcovi, dovlecei, ceapă, castraveciori murați, cartofi și condimente, apoi totul se rulează și se pune un pic și în toaster.

Cei de la Calif au inventat rețeta. Costă 10 lei, încercați-l cândva în locul unui kebab clasic.
calif_iancului_21calif_iancului_18

calif_iancului_112. dovleceii, după cum spuneam mai sus. Sunt prăjiți, un pic aurii, dar nu știu dacă acceptă să-i pună și în altceva decât Dil Kebab.

3. cartofii prăjiți. Mie nu-mi plac cartofii în shaorma, dar aceștia de la Calif sunt micuți, tăiați cubulețe și buni la gust, probabil pentru că sunt proaspeți, nu cumpărați congelați din hipermarket.

Cum vă spuneam, am pregătit și eu o shaorma. Partea cea mai grea a fost, culmea, împachetatul ei. Trebuie să poziționezi lipia pe o mână, sprijinită și pe antebraț până aproape de unde ai purta ceasul, apoi cu mâna cealaltă începi să o strângi, cu degetul mare o îndoi și de jos, ca să nu curgă sosurile din ea, o faci cilindru, o pui în pungă, apoi în hârtie pe care o strângi foarte tare, iar jos o apeși în interiorul lipiei pentru a o fixa acolo și pentru a împinge compoziția în sus.

Adică mie mi s-a părut că am împachetat-o bine pe a mea, apoi cei din personalul Calif mi-au spus “ok, acum dă-o să o împachetăm noi din nou, cum trebuie”. Damn!

Pe lângă kebab-uri, bucătăria Calif mai servește și mâncare gătită (acum câteva săptămâni am mâncat o ciorbă de linte foarte bună, o farfurie mare servită cu ardei iute, lămâie, pătrunjel, lipie pentru doar 6 lei și a primit și un ceai turcesc din partea casei), pui cu vinete, humus, limonadă, ayran, cafea normală și turcească la nisip, plus specialități la cuptor.

Mai jos am surprins o astfel de ciorbă de linte (mulțumesc celui care o comandase că m-a așteptat să o fotografiez) și un lahmacun, adică pe o lipie se pune amestec de carne de vită și oaie, totul fiind introdus la cuptor vreo 70 de secunde. Carnea este picantă, amestecată deja și cu ardei iute, iar la farfurie se servește cu roșie, pătrunjel și lămâie. Dacă o vrei la pachet, se rulează ca un kebab. Cred că-i singurul preparat de aici care chiar se poate numi picant după gustul meu.

calif_ceai_turcescApropo, kebab-ul la farfurie mi s-a părut suficient de mare pentru a fi mâncat în două persoane. Ca un sfat de ținut minte, toți cei care mănâncă acolo primesc din partea casei un ceai turcesc. Nu cred că am văzut vreun client care să nu fie întrebat dacă dorește unul și să-i fie adus ulterior la masă.

Mai jos vedeți prețurile, foarte bune în opinia mea. Nu doar că mănânci un kebab cu 12 lei, dar Dil Kebab este 10 lei, ciorba de linte 6 lei, cafeaua 4-5 lei, berea 5-7 lei, iar un meniu complet de ciorbă, fel principal, desert și băutură costă 20 de lei.
preturi_calif

Îi găsiți pe strada Avrig nr 63, la intersecția dintre Mihai Bravu și Iancului, pe colț, deschiși non-stop, plus în Centrul Vechi. Au și site calif.ro și pagină de Facebook.
calif

Revin cu rețeta făcută de mine. Apropo, ca să vedeți ce înseamnă atenția pentru client, cât am fost acolo eu și Mazilique și am pozat și preparat kebab, Calif a fost închis publicului, dar tuturor clienților care au venit să cumpere ceva le-au luat datele de contact pentru a le da data viitoare ceva din partea casei.

Dacă v-a plăcut articolul, apreciez orice retweet și share pe Facebook, iar la Calif puteți fără îndoială să mâncați ceva bun.

    22 comentarii

  1. Am fost şi eu o dată în centrul vechi la Calif, şi asta pentru că toată lumea mi-a recomandat că fiind cea mai bună mâncare. Am rămas şi eu foarte uimit de faza cu ceaiul şi de atenţia cu care este primit clientul(dar şi de rapiditatea angajaţilor)

      (Citează)

  2. Confirm – Dil Kebabul e super bun :) Sunt curioasa de inghetata turceasca totusi, ca prea o lauda toata lumea.

      (Citează)

  3. Cate shaorme ai mancat in timpul vizitei?

      (Citează)

    • Trebuia să profit de ocazie și să mănânc diverse variante, dacă tot le puteam încerca. În practică însă, am mâncat vreo jumătate din cea făcută de mine, am gustat din cea a Cristinei Mazilu, și am băut multă limonadă.

        (Citează)

  4. Sunt unii pe un forum care se cearta ca chiorii pe motivul “care e cea mai buna shaorma” si, din cate reiese, cica e una La Haleala undeva prin centrul vechi, vecini cu calif, si acolo ar fi cea mai buna shaorma de vita cu berbecut, plus cateva sosuri dementiale home-made.

      (Citează)

  5. Mi-ai facut o pofta nebuna de shaorma…. si nu exista nimic asemanator in zona…

      (Citează)

  6. Ma intreb de ceva timp, ce trebuie sa faci ca sa apara pe harta google numele firmei in locatia ei? Stie cineva?

      (Citează)

  7. Te duci pe harta si o marchezi.

      (Citează)

  8. Am mâncat de la Calif Iancului şi da, recomand. Dacă sunteţi în zonă, dacă vă este foame, dacă vă place mâncarea de acest gen, atunci opriţi-vă acolo :)

      (Citează)

  9. *Avrig nr. 63

      (Citează)

  10. Recomand cu incredere locatia de la Iancului. Seara nu e nimic mai relaxant decat sa stai la o masa in fata acolo si razi un Dil. Asta ca sa nu mai spun ca au si un meniu la pret redus de Dil cu Ayran, care e vreo 12 lei daca nu ma insel

      (Citează)

  11. Deşi sunt mare fan al concurenţei, o să trec pe la Calif data viitoare. M-ai făcut curios.

      (Citează)

    • @Revo: după 25 iunie poți să treci pe la cea din Iancului și să încerci chiar rețeta mea, că va fi la vânzare. Dar despre toate acestea într-un episod ulterior…

        (Citează)

  12. Radu, cand mai treci pe acolo.. poate ne mai intalnim?

      (Citează)

  13. fac si distribuire la domiciliu, pentru ca m-a luat rau pofta :)

      (Citează)

  14. Cam orice local turcesc sau grecesc iti da ceva din partea casei (un ceai, o cafea, un shot de ouzo, o prajiturica etc), daca ai facut consumatie cat de cat. Cand ai ocazia incearca si Ali-Baba, e in zona Muncii si au preparate turcesti foarte bune (Adana Kebap si o carafa mare de ayran never fails).

    Shaworma e produsul arabesc, turcii il numesc doner kebap iar grecii gyros, reteta variaza in functie de specificul cultural dar ideea e cam aceeasi (carne, legume si sos intr-o lipie). Cea mai buna din Bucuresti e intr-adevar “La Haleala”, sunt si la Gara de Nord (vizavi de Gipo Pescar) si in centrul vechi; n-am mai fost de mult insa nu isi faceau singuri lipiile, dar carnea, sosurile si restul de ingrediente sunt dementiale.

      (Citează)

  15. S-a pornit o cascada prin preajma mea. Nu stiu cum, de ce, se vor fi topit in sfarsit zapezile din vf de mte…

      (Citează)

  16. @Radu, Iancului e in partea diametral opusă a Bucureştiului faţă de mine. O să mă duc în centrul vechi :)

      (Citează)

  17. Buna shaorma la Calif, dar angajatii se misca ca niste mumii, si au aceleasi expresii, vs dristor unde sunt cum stim cu totii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus