un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cel mai rapid lift din lume: 73 km/h

19 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Ah, v-a plăcut articolul despre lifturi. De când l-am scris, parcă văd și mai mulți oameni care apasă la întâmplare butoanele de apelare sau se urcă în liftul greșit, că nu știu să se uite dacă acesta urmează să coboare sau să urce.

Apropo de lifturi, în lume există și o competiție neoficială între fabricanți legat de cine pune în funcțiune cel mai rapid ascensor. Shanghai Tower, o clădire din Shanghai (duh) recent finalizată și care acum este a doua cea mai înaltă din lume, cu 632 de metri de la vârf la bază, a instalat un lift cu o viteză de 20,5 metri pe secundă.

Ca să pun asta în alte unități de măsură, înseamnă 73,8 km/h, mai mult decât viteza legală pentru automobile în oraș. E mai rapid decât metroul.

Prin comparație, Burj Kalifa are lifturi de 10 metri/secundă, la fel și noul One World Trade Center. China și Taiwan conduc detașat în acest top.

cele_mai_rapide_lifturi

Ascensorul respectiv a fost dezvoltat de Mitsubishi și este folosit pentru a urca rapid vizitatorii la platforma de vizitare de la 561 de metri/etajul 121, o călătorie ce durează 27 de secunde în calcule, deși în practică probabil că timpul este dublu deoarece liftul trebuie să accelereze și să frâneze într-un mod agreabil pentru pasagerii săi. Personal simt un mic gol în stomac în clădirea Sky Tower din Floreasca atunci când liftul accelerează spre viteza sa maximă, deși vorbim doar de o clădire de aproape 100 de metri și 38 de niveluri. Probabil că nici 5 metri pe secundă nu prinde.

Sunt chiar curios cum diferă aceste lifturi ultra rapide față de unele normale, din acestea cu care suntem obișnuiți noi. Adică ne închipuim un motor ceva mai puternic, capabil să ridice cabina cu astfel de viteze, dar bănuiesc că sunt alte tehnologii la mijloc. De exemplu, cablul cabinei are 600-800 de metri lungime, cât clădirea, așa că unde se înfășoară pe “mosorul” său? Cum se face asta de mii de ori pe zi în mod ordonat?

Apoi, o cabină care circulă cu 73 km/h prin puțul ei creează probleme de presiune și nu mă refer (doar) pentru pasagerii ei. Sunt tare curios ce se întâmplă cu aerul de sub ea atunci când cabina coboară ca un piston. Probabil că puțul are spațiu suficient pe lângă cabină, iar aceasta are o formă aerodinamică pentru a-l împinge rapid spre lateral, exact ca un glonț.

Articolul de pe CNN vorbește și despre cabluri noi, făcute din fibră de carbon, pentru a putea suporta lungimi mai lungi pentru clădiri “megatall”. Cred, însă, că până la ascensoare spațiale va mai trece ceva vreme. Întâi să găsim un asteroid din diamant, ca într-o carte bună.

Aceea este Shanghai Tower, apropo. Are un metru și-o urzică…

Se vede că nu mă pricep la titluri. Dacă eram la ziar, acesta probabil ar fi fost “INCREDIBIL! Liftul care ar putea lua amendă de la Poliție! Este atât de rapid încât sigur îți vei vomita mațele!”

    12 comentarii

  1. Cred ca nu se infasoara pe mosor, ci motorul functioneaza ca un scripete. La un capat cabina, la celalalt capat contragreutatea.

      (Citează)

    • lol, gen.
      am citit si eu de mosor si am trecut mai departe, mi-au trebuit 5 secunde sa-mi dau seama de pasarica.
      cum sa nu stii tu Radule ca cablurile de la lift nu se infasoara pe nici un mosor?

      sincer sa fiu ma asteptam ca lifturile astea f rapide sa functioneze pe principiul levitatiei magnetice sau cum ii zice, dar se pare ca totusi au in continuare cabluri… interesant

        (Citează)

  2. La Taipei, am mers cu liftul Mitsubishi din turnul 101. Pe atunci, ziceau că ăla era cel mai rapid.

    Faza cea mai tare a fost că, la urcare, domnișoara liftieră a început să povestească ceva în chineză. Când a ajuns la engleză, eu aveam urechile complet înfundate.

    Oricum, a fost mișto că se stingea lumina și se aprindeau leduri pe tavanul liftului.

      (Citează)

  3. Acum vreo zece ani m-am urcat in liftul din Tour Mintparnasse impreuna cu 3 militari inarmati, de mi-era teama ca a fost ceva atentat sau spargere de banca. Cand am ajuns la ultimul etaj aia erau livizi si am constatat ca erau si ei in vizita ca sa vada Parisul de sus, ca si mine. La momentul respectiv ala era cel mai rapid ascensor din Europa.

      (Citează)

  4. Astea din Romania sunt si mai rapide. Uneori accelereaza cu 9.8m/s la coborare, probabil tehnologii avansate, NOS…

      (Citează)

  5. Să vedeți la Auchan când mergi cu liftul, 1 minut până ajunge, 30 de secunde până se închid ușile și apoi 20 secunde până ajungi la destinație :)))

      (Citează)

  6. Apropo de “Sunt tare curios ce se întâmplă cu aerul de sub ea atunci când cabina coboară ca un piston”, sunt sigur ca am citit undeva ca exista niste supape automate deasupra si dedesubt care imping/trag aer concomitent, in functie de sensul de deplasare al liftului. Probabil acest lucru ajuta foarte mult si la viteza de deplasare.

      (Citează)

  7. nwradu stie pe ce butoane să apese dar nu stie că liftul are contragreutate :-)

      (Citează)

  8. Am urcat in Heron Tower in Londra si am avut ocazia sa folosesc doua tipuri de lifturi: cel de sticla de pe exterior care duce la restaurante pe la et 36+, si altadata pe cele pe care il folosesc oamenii care lucrează acolo și care sunt pe interiorul cladirii, pana la et 34. Cel de restaurante merge mai incet si nu simți nimic deosebit. Cel de angajați? Cand a pornit in jos am simtit ca o sa raman in aer. Nu am gasit ce viteza are dar n-as vrea sa fiu in ceva si mai rapid.

      (Citează)

  9. ionică:
    Să vedeți la Auchan când mergi cu liftul, 1 minut până ajunge, 30 de secunde până se închid ușile și apoi 20 secunde până ajungi la destinație :)))

    Ia și tu scarile ca nu e greu

      (Citează)

  10. Cel mai fain ascensor cu care am fost a fost un Toshiba in Skytree Tokyo :
    https://www.youtube.com/watch?v=u9s962QhguQ

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus