un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Note 5, S6 Edge+, accesoriile lor, o veste bună și una rea

14 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Au fost prezentate oficial în România noile Samsung Galaxy Note 5 și S6 Edge+, ambele phableturi de 5,7 inchi. Am văzut un streaming live de la lansarea din SUA și apoi am putut butona câteva minute noul S6 Edge+.

Am două vești, una bună și una rea. Cu care să încep?

Cu cea bună? OK.

Noul S6 Edge+ va intra la vânzare în România pe 4 septembrie, iar precomenzile pot începe de astăzi sau de mâine la magazinele online și la operatori (operatorii l-au anunțat, vezi mai jos).

Cea rea? Note 5 nu va fi adus momentan în Europa și nu există un calendar clar pentru când se va întâmpla asta. În limbaj de PR, asta înseamnă că nu prea curând. Dacă lucrurile se pot schimba, nu se vor schimba de la o zi la alta, adică nu vom afla într-o zi că de mâine intră și Note 5 în magazine, ci părerea mea este că-l vom vedea abia prin octombrie sau noiembrie, dacă nu chiar de Crăciun.

Vestea este doar parțial rea. S6 Edge+ este, din punct de vedere hardware și software, identic cu Note 5. Diferența apare la ecran, S6 Edge+ are un ecran rotunjit pe margini, ca și fratele mai mic S6 Edge, ceea ce-l face mai elegant, mai arătos; în schimb, nu are stylus. Din păcate, estimez că prețul lui S6e+ va fi puțîn mai mare decât al lui Note 5, acel ecran curbat costând ceva mai mult. Așteptați-vă la vreo 300 de lei diferență, ca și între S6 și S6 Edge normal.

Culmea, Note 5 are și el sticlă rotunjită, dar pe spate. Note 5 este, s-ar putea spune, un S6e+ întors și cu stylus adăugat. Sticla aceea rotunjită pe spate spre muchii îl subțiază în acea zonă și-l face foarte ușor de ținut în mână, fiind un avantaj la capitolul ergonomie, că-l ții mai ușor cu o mână și-l fixezi cu degetele.

Ca hardware, toate zvonurile au fost adevărate și nu sunt multe de zis, Note 5 și S6e+ fiind pur și simplu versiuni mai mari ale lui S6 și S6e, de la care împrumută noul design cu cadru metalic pe lateral și sticlă pe spate. Aspectul este identic, simți că ai un telefon mai lung cu vreun centimetru, iar hardware-ul este identic și el:

  • ecran 5,7 inchi la rezoluție 2560 x 1440 pixeli, Super AMOLED, Gorilla Glass
  • chipset Samsung Exynos octa-core (unul care pe S6 s-a dovedit extrem de rapid și probabil este cel mai performant la ora actuală)
  • 4 GB de RAM, în creștere de la 3 GB pe S6
  • cameră de 16 Mpx pe spate și 5 Mpx pe față, F1.9
  • Wifi b/g/n/ac MIMO 2×2, LTE cat 9 sau cat 6, Bluetooth 4.2, NFC
  • stylus integrat pe Note 5, lipsește pe S6e+
  • încărcare wireless mult mai rapidă
  • nu are slot de card microSD, stocare 32 sau 64 GB
  • baterie 3000 mAh nedetașabilă
  • 153,2 x 76,1 x 7,6 mm, 171 grame

Au fost aduse mai multe îmbunătățiri software. Camera include acum o opțiune de streaming live direct pe YouTube, că tot prinde moda streamingului live. Nu mai ai nevoie de cont pe Periscope sau Meerkat, poți face totul direct cu contul tău de YouTube, poți alege setările de privacy și poți face share linkului astfel încât alții să vadă streamul tău live. Simt că live streamingul va fi noua modă (închipuiți-vă asta la concerte sau prezentări), iar faptul că Samsung integrează direct funcția aceasta prin YouTube mă face să sper că Google va oferi aceeași integrare și pe alte dispozitive cu Android.

Tot camera are o stabilizare de imagine mai bună. Pe lângă cea optică se mai face și una software care, din demo-ul văzut, avea un efect pronunțat.

Samsung mizează mult pe încărcare wireless și scoate pentru aceste modele un nou încărcător wireless mai rapid. Timpul de încărcare wireless a scăzut de la 3 ore la 2 ore pentru Note 5 și S6e+, o cifră foarte bună având în vedere că de la priză se încarcă în 1,5 ore. Vorba celor de la Samsung, copiii noștri nu ne vor crede că eram dependenți de cabluri și de prize aflate în puncte fixe.

Galaxy S6 edge+_FC wireless charger_04

Mai sunt câteva șmecherii adăugate, poți pune aplicații favorite, nu doar contacte, pe lateralul ecranului lui S6e+, iar stylusul de pe Note 5 are buton în capăt, ca la un pix normal. Nu știu dacă-i și util la ceva, dar le va da oamenilor ceva cu care să-și ocupe mâinile.

Pe total, noile Note 5 și S6 Edge+ par modele reușite, chiar dacă sunt, de fapt, doar copii mai mari ale lui S6 și S6 Edge. Există și mici dezavantaje: bateria nu mai este detașabilă, nu mai ai slot de card microSD, USB-ul tot un 2.0 este.

Disponibilitate:

DE CE NU VINE NOTE 5 IMEDIAT ȘI ÎN EUROPA

Habar n-am. Banuiala mea este că vor să crească vânzarea de S6e+ sau poate că producția încă nu permite astfel de volume. După cum vă spuneam mai sus, exprimarea oficială a fost că Note 5 încă nu are o dată de lansare în Europa (nu doar România), iar comunicatul de presă primit după prezentare nici măcar nu amintea de Note 5, ci doar de S6e+.

Ca să fiu cinstit, nu-i așa o mare problemă. S6e+ este aproape identic cu Note 5, doar că nu se numește Note 5 și probabil va fi un pic mai scump din cauza ecranului rotunjit. Cine vrea un phablet de calitate, va fi la fel de mulțumit și cu S6e+. Dacă mă iau după prețurile de la operatori, S6e+ costa în jur de 3700 lei și mă aștept ca Note 5 să fie mai ieftin.

Problema este că se deschide calea pentru piața gri și speculă. Vor fi magazine care vor aduce Note 5 pe diverse căi, luându-l de la distribuitori din Coreea sau China sau SUA, și-l vor vinde aici la ce preț vor ele, în lipsa unui canal oficial prin Samsung România care să impună prețul. Dincolo de speculă, mai apare și problema garanțiilor. Când am fost în vizită la service-ul de telefoane Orange am reținut o chichiță crucială, ei pot repara telefoane pentru care sunt autorizați să facă asta și cu condiția să fi fost vândute undeva în Europa. Dacă telefonul tău a venit cumpărat de fapt din China sau SUA, nici un service oficial de la noi nu-și va putea deconta munca, așa că va trebui să apelezi pentru garanție la magazinul de unde l-ai cumpărat – mult noroc cu asta!

În rest, la americani Note 5 se lansează oficial pe 21 august.

HUSA CU TASTATURĂ

Samsung a prezentat și o husă genială pentru Note 5 și S6e+. În partea de jos are o tastatură fizică, detașabilă, care se prinde de marginile ecranului și cu care poți scrie ca pe un Blackberry, iar când nu ai nevoie de ea o prinzi pe spatele telefonului.

Galaxy S6 edge+_Keyboard cover_01

Tastele fizice apasă ecranului, așa că tastatura aceasta nu are nevoie de alimentare, bluetooth sau altă tehnologie. Asta e o șmecherie foarte mare din partea Samsung, dar mă tem de altă chestie, anume că tastele fizice sunt făcute să apese pe taste de pe ecran așezate în forma tastaturii oficiale Samsung. Dacă o înlocuiești cu un Swiftkey s-ar putea să nu mai poți utiliza tastatura fizică deoarece nu vor mai corespunde atingerile. Rămâne de văzut.

Oricum, accesoriul este genial gândit pentru o mare parte dintre utilizatorii ce nu pot scrie cu viteză pe un ecran sau vor senzația unei taste fizice sau doar așa pot scrie cu două mâini.

sursa foto: SamMobile.

Mai au pregătit un accesoriu bun, o baterie externă cu Fast Charging, adică scoate 9 volți la ieșire, la fel ca încărcătoarele rapide de priză. Asta îmi doresc cu siguranță, dacă e ceva ce mă enervează la bateriile actuale este că se încarcă ele destul de lent și încarcă telefoanele la fel de lent.

SAMSUNG PAY

Samsung lansează oficial Samsung Pay, serviciul prin care poți face plăti cu telefonul în magazine printr-o simplă atingere. Au parteneriate cu mari bănci și cu marile carduri bancare, este un concurent serios pentru Apple Pay.

Sistemul se va activa în Coreea pe 28 august și în SUA pe 28 septembrie, urmând apoi să fie treptat lansat și în China, Spania, Marea Britanie și alte țări. Nu mizați pe România, la noi abia intră cardurile contactless, iar majoritatea se tem de ele.

NOUL CEAS GEAR S2

A fost prezentat un teaser pentru noul ceas Gear S2 și pot să pun pariu că va fi unul cu cadran rotund, că aparent așa vor oamenii. Va fi arătat la IFA peste câteva săptămâni, dar The Verge se jură că arată ca mai jos:

    20 comentarii

  1. Câteva gânduri:
    – am văzut on-line evenimentul din US de lansare a iPhone S6plus edge ăsta, sau cum i-o zice… cam anost, să nu zic searbăd.
    – applepay ăsta de la samsung nu va fi fulminantul succes așteptat acolo unde sunt f. răspândite cardurile EMV (adică în EU). Din păcate terminale contactless sunt încă prea puține.
    – la husa ”genială” cu tastatură pot avea doar o singură reacție: puwahahahaha! Blackberry redivivus!
    – încărcarea wireless rapidă e într-adevăr un plus, chiar binevenit.
    – restul e can-can. punctro.

      (Citează)

    • POS-uri contactless putine sunt doar în România, în Polonia plătesc peste tot cu cardul contactless :)

        (Citează)

  2. Astea se gasesc tot la IKEA ?

      (Citează)

  3. Astea o sa le gasim tot la IKEA ?

      (Citează)

  4. Nu numai ca este ilegal pentru un producator sa impuna pretul, este caz de amenzi si poate chiar penal doar sa dea un mail in care sugereaza pretul.

      (Citează)

  5. Gaelex:
    Nu numai ca este ilegal pentru un producator sa impuna pretul, este caz de amenzi si poate chiar penal doar sa dea un mail in care sugereaza pretul.

    Absolut corect. Să nu mai vorbim de expresia speculă, care-mi aduce aminte de vremurile omului multilateral dezvoltat.

      (Citează)

  6. Alexandru Sendroni

    14/08/2015 la 10:34 AM

    Atentie cu Youtube streaming: nu e primul producator care introduce asa ceva: Sony are asa ceva de mult (eu am aplicatia pe Xperia Z3 Compact).

      (Citează)

  7. Totusi, cu piata asta matura e marea plictiseala. Mai punem un Gb de Ram, mai schimbam un pic procesorul, mai bagam doua-trei chestii cvasi- inutile, mai turtim/lungim/curbam ecranul, etc

    Ii mai astept pe aia de la MS, ca se lauda cu recunoasterea faciala/scanare iris si cu functia Continuum pe telefon (un telefon sa fie un mini-laptop pe care sa poti rula aplicatii desktop-like, daca ai un un dock si un ecran disponibil)

    Apoi merg la culcare, ca anul asta a fost cam anost.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    14/08/2015 la 10:37 AM

    Paletele astea de ping pong par misto, cu o forma revolutionara, rectangulare fata de cele clasice, ovale. Totusi, nu pot sa nu remarc ca nu au maner. Cum lovesc mingea de ping pong, nici tastatira aia nu ajuta prea mult, dezechilibreaza paleta groaznic.

      (Citează)

    • Cum să nu, mai știam eu niște americani foarte la modă, cică le spune apple, care o țineau langa că lumea nu vrea telefoane mai mari de 4 inchi. Plus că e tare amuzantă comparația cu paleta de tenis, încă nu m-am saturat de ea. Probabil la fel de saturată ca și „Oh, wait”, dar să nu amestecăm discuțiile.

        (Citează)

  9. Gaelex:
    Nu numai ca este ilegal pentru un producator sa impuna pretul, este caz de amenzi si poate chiar penal doar sa dea un mail in care sugereaza pretul.

    Da, in principiu este ilegal sa impui un pret. In practica exista liste de preturi la care distribuitorii/partenerei oficiali (aia care au contracte si lucreaza impreuna cu producatorul la dezvoltarea pietii aka au obligatii fata de acesta in aceasta directie) au un discount mai mare sau mai mic. Daca unul dintre distribuitori/dealeri/parteneri locali nu isi mai face datoria din contract (inclusiv dezvoltarea pietii -atat a lui cat si a altor parteneri de prin alte parti) pierde discountul.

      (Citează)

  10. ma mira faptul ca spui ca porcaria aia de tastatura e geniala, cand absolut toti dinafara spun ca e o porcarie si ca iti ia mai mult sa scrii cu tastatura fizica decat cu cea de pe ecran si ca feedbackul e de toata jena si mai si costa 80 dolari

      (Citează)

  11. Stau si ma intreb cum o margine subtire, cu suprafata de contact mai mica, ajuta sa-l tii mai bine in mana decat una mai groasa. Eu imi aduc aminte ca Ericssonul meu A2618 statea foarte bine in mana, si avea 2,5 cm grosime.

      (Citează)

    • Dar cati centimetri avea latime acel Ericsson ? Marginea rotunjita la Note 5 se pliaza mai bine pe incheietura palmei , si este mai comoda decat o margine in unghi drept . Grosimea mica a telefonului este facuta ca sa ajute degetul mare ca sa ajunga cat mai departe ( cand folosesti doar o mana) , desi la dimensiunile telefonului … Asteptam telefonul viitorului ca sa fie “elastic” , sa_l intindem sau micsoram in lung si lat , cat ne trebuie … ! ?. Numai bine ! Sanatate !

        (Citează)

  12. Toate ca toate dar pretul de aproape 3700 de lei mi se pare stupid de mare sincer. E in acelasi segment de pret cun iPhone-ul acuma. De cand a aparut S6 Edge-ul si l-am vazut intr-un Altex m-am pisat pe mine de cat de misto arata chiar daca nu sunt deloc fanboy Samsung. Dar cand am vazut pretul am zis ca-mi mai alin suferinta cu al meu Nexus. Scump, prea scump pentru sateanul de rand.

      (Citează)

  13. mircea (primul)

    15/08/2015 la 12:18 AM

    Legatura e ca ai dai tu exemplul suprem de inteligenta comparand samsung cu apple si atacand apple ca vezi doamne am criticat eu samsung. Pe mine durandu-ma in cecum de amandoua

      (Citează)

    • Nope, numai tu ai vazut comparatia Samsung – Apple, eu ti-am raspuns postului tau in care te legai de dimensiunea telefonului, putea fi orice telefon acolo, nexus, lg, samsung sau chiar iphonul ala cu plus. Iar exemplul cu Apple e chiar notoriu pentru incapatinarea de care au dat dovada pe subiect, nu ti-am spus nicaieri ca apple sux sau ca samsung is brilianti ori viceversa.
      Ca fapt divers, comparatia cu tableta de tenis am intilnit-o la arhi in urma cu vreo citiva ani. Iar acum… ce telefon are omul? Piata evolueaza, cerintele se schimba, oamenii vor alte lucruri de la telefoane.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus