un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi a lansat astăzi rețeaua 5G, serviciul fiind oferit fără costuri suplimentare

27 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Digi a lansat astăzi serviciile 5G în România și vin din start cu o veste bună: nu există abonamente dedicate, ci dacă ai telefon compatibil 5G, ai acces la noua rețea pe abonamentul tău curent, la aceiași bani.

Digi vinde și telefoane compatibile, adică două variante de Xiaomi Mi Mix 3 5G și una de Huawei Mate 20X 5G, disponibile acum la precomandă și cu livrare în iulie. Prețurile sunt destul de mari, 2.999 lei pentru Mi Mix 3 5G și 6.299 lei pentru cel Huawei. Ce-i drept, Mi Mix 3 este un telefon foarte bun, are ecran neîntrerupt de vreun punch-hole sau notch, hardware foarte bun, aspect plăcut șamd.

De fapt, și cei de la Digi spuneau că ritmul de dezvoltare viitoare a rețelei depinde și de adopția 5G-ului de către clienți și de lansarea pe piață a unor telefoane 5G ieftine, care sunt așteptate pentru unul sau doi ani.

Momentan, rețeaua Digi 5G este activă în Centrul Vechi din București, iar în curând vor fi activate stații și în zona de birouri de la Promenada. În iulie și august urmează zone din Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași, iar din septembrie se va lucra în Brașov, Timișoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Bușteni, Predeal și Poiana Brașov.

Se folosește un spectru de 50 MHz din banda de 3,7 GHz. O viitoare licitație 5G va aduce operatorilor mai mult spectru în diverse benzi și rețelele vor fi extinse cu acoperire mai mare.

În ce privește echipamentele, Digi va folosi o combinație de Ericsson, Nokia și Huawei. Nu-i un plan anume, ci fiecare stație va primi echipamente de la același producător precum echipamentele 3G și 4G instalate deja în acele stații.

Bucureștiul, de exemplu, folosește Ericsson pentru 3G/4G și tot Ericsson au fost instalate și pentru 5G, că-i mai simplu de gestionat un sistem complet și necesitățile de fallback pe protocoalele vechi. În Oradea, unde în curând va fi activată rețeaua 5G, vor fi utilizate echipamente Huawei.

S-au făcut și teste cu telefoane Xiaomi. Eu am prins 678 Mbps pe un telefon în interiorul Cărturești din Centrul Vechi, unde a avut loc conferința. Un test făcut în stradă de Digi a prins cam 500 Mbps, o valoare bună pentru străzile înguste din zonă.

Acum mai rămâne să așteptăm să anunțe și Orange ceva, având în vedere că Vodafone a lansat ieri primele abonamente 5G.

    20 comentarii

  1. ok, mersi, am tras apa la wc si am mers mai departe.

    intereseaza pe cineva 5g, serios acum?
    sa lasam deoparte balarii si fantezii, cazuri concrete de cineva care CHIAR o sa foloseasca asta ca un MUST acum?

      (Citează)

    • Nu e altceva decât marketing. Si ala prost. Adică tu, Digi, nu ai semnal 4G si nici macar 3G in foarte multe locuri din țară și te lauzi acum cu 5G? Cat de penibil! Facem pariu ca in scurt timp vor fi preturi diferite? Va mai amintiti ca acum câteva luni Digi a fost prima companie care a mărit prețurile?

        (Citează)

    • @Adi: unde s-a scumpit ca eu tot 2 euro dau?
      Acum pe bune, voi ăștia de sustineti ca Digi nu are semnal chiar aveți abonament la ei sau doar rumegati platitudini? Eu am abonament Orange de mulți ani și Digi de 2 ani pt roaming și backup, ambele simuri în acelasi telefon și lipsa de semnal pe Digi am avut foarte rar, ba chiar au fost situații și invers, cu semnal de Digi și lipsa pe Orange.

        (Citează)

    • Sotia are abonament la digi de vreo 3 ani, cel putin. A fost o oferta cu 5 euro/luna timp de 6 luni, apoi 50% reducere 6 luni si tot asa. Adica mizilic. Eu in timpul asta am fost pe Orange, si cred ca s-a intamplat o data sau maxim de doua ori sa nu aiba semnal intr-o zona unde am avut eu.
      Ce-i drept, nu ma duc pe multe coclauri, dar pe langa orasele mari si drumurile principale nu e problema de semnal, in mare parte ai 4g si la digi.

        (Citează)

  2. Interesant… in 3-4 ani 5G va fi mainstream

      (Citează)

  3. “5g fara costuri suplimentare” acum cat e in teste si nici nu prea sunt telefoane care sa foloseasca acest avantaj. Dupa ce o sa dea o caruta de bani pe licenta aia, nu cred ca o sa-l mentina gratis si nici “nelimitat”. O sa fie ca si la roamingul ala national care a fost de asemenea “fara costuri suplimentare” un an sau aproximativ ..

      (Citează)

    • nu poti avea calitate si nelimitat la 5 euro/luna. E normal sa te lase sa testezi sistemul, apoi daca merge bine sa platesti pentru serviciu, pana una alta poti sa te dai pe 4G sau 3G.

        (Citează)

    • Nu cred. Modelul lor de business este să-ți dea ce au mai bun. Mulți ani de acum vor fi în continuare în creștere de cotă de piață. După aceea va fi prea greu să separe abonamentele.

        (Citează)

  4. Ar fi fost minunat să își rezolve 4G-ul întâi, că merge cu viteze de dial-up mai mereu…

      (Citează)

  5. Minunat, mai multe antene sa ne prajeasca complet.
    4G-ul la Digi merge ok benea; ok, nu ca Orange, dar eu n-am vazut mai jos de 500-800 KB/s

      (Citează)

  6. merge 5G-ul si pe telefoanele cumparate la liber? sau trebuie facute setari speciale?

      (Citează)

  7. Trebuie un SIM nou pt. 5G, nu? La mine pe Xiaomi Mi Mix 3 5G vede reteaua, dar nu ma pot conecta pe ea…

      (Citează)

    • Teoretic da, că SIM-ul știe la ce rețele se poate conecta. Ar trebui verificat la ei, că poate între timp se mai pot actualiza automat.

        (Citează)

  8. Pyro:
    Valentin, daca o luam cu din astea, pot sa zic foarte simplu ca cea care te-a facut e proasta. De aia sunt n’spe studii si aia cu cancer pe langa powerlines, ca am fost eu corijent.

    Na mura-n gura, neionizante: https://www.cancernetwork.com/review-article/nonionizing-electromagnetic-fields-and-cancer-review-1/page/0/2

    Si am incheiat discutie cu un low life ca tine, daca atat te duce capul.

    lasa-l ca n-ai cu cine……. pentru el totul e safe pana ii cad dintii din gura…

      (Citează)

  9. Pyro:
    Valentin, daca o luam cu din astea, pot sa zic foarte simplu ca cea care te-a facut e proasta. De aia sunt n’spe studii si aia cu cancer pe langa powerlines, ca am fost eu corijent.

    Na mura-n gura, neionizante: https://www.cancernetwork.com/review-article/nonionizing-electromagnetic-fields-and-cancer-review-1/page/0/2

    Si am incheiat discutie cu un low life ca tine, daca atat te duce capul.

    Tu citesti doar titlul din studiul tau? Doar ipotezele? Ai citit si la final un summary sa vezi la ce concluzii au ajuns. Din studiul dat de tine:
    “Although one conclusion is
    that nonionizing electromagnetic fields are contributing minimally
    to the promotion or progression of neoplasms, an alternative concept
    is that the effect of these fields occurs in a specified population,
    a group that may be more susceptible to these fields. A search
    for cellular or other markers may identify this property.
    […]
    A number of legal outcomes have favored the view that malignancy
    is not causally related to nonionizing electromagnetic fields
    exposure, and this appears appropriate based on the current available
    scientific and medical data. Future funding of this research is
    essential to answer the questions of possible carcinogenic or
    other health effects of nonthermal, nonionizing electromagnetic
    fields.”

      (Citează)

  10. Vai de capul inconștienților care nu au citit ce frecvență dăunătoare e asta pentru orice ființă, au căzut păsările din cauza unei perturbări in zona inimii, au murit insecte din apropiere, asta e un pericol mare pentru orice forma de viață.
    Interesul e al firmelor mari sa urmărească ce fac oamenii, sa controleze tot ce fac ceilalți.
    Cat de fraier sa fii ca ești bombardat permanent in orice loc de microunde cu efecte distructive.
    Au făcut apel sute de oameni de știință care au studiat, aceasta nenorocire, sa știți ca si cancerul si alte boli leucemia odată apărute nu se mai pot opri se știe Poate cate unu care își face un regim special.
    Culmea la Bruxeles au fost interzise, la fel in multe locuri !!!
    Au fost făcute plângeri in legătură cu efectul mortal si alții se bucura ca… de ceva care le face rău. Si cu 3 g merge bine, asta e făcută ca sa fim văzuți si urmăriți de alții.
    Poate se trezește careva din visare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus