un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parcarea în București s-a scumpit. În lipsa altor măsuri, asta doar va încuraja parcatul ilegal

3 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Tarifele de parcare în București au crescut. În centru ora de parcare costă acum 10 lei, în alte zone 5 lei. S-au dus vremurile cu 1,5 lei/oră.

Sunt curios cum se vor aplica tarifele diferențiate pe oră și suprataxarea după primele 2 ore, în momentul când o doamnă îți înmânează o hârtie și tu plătești anticipat cât crezi că vei staționa acolo, adică o oră indiferent de cât știi că vei fi parcat. Pare genul de chestie ce trebuie făcută cu automate de plată sau plată prin SMS, nu cu bilețele de hârtie.

Măsurile acestea sunt bune, încurajează transportul în comun, dar întâi trebuie rezolvată problema parcării ilegale pe trotuare și treceri de pietoni și pe banda 1 a drumului. Altfel, un tarif mare nu face decât să încurajeze parcarea ilegală, iar dacă aceasta rămâne tolerată și nesancționată, fenomenul va avea o amploare și mai mare.

Ca idee, am condus cândva pe Calea Moșilor de la Bd Carol și până la Obor. Am numărat, pe banda 1, nu mai puțin de 71 de autovehicule oprite ilegal, blocând banda 1, astfel încât traficul se desfășura practic integral pe banda 2, cu viteză mică, nervi, ambuteiaje și semafoare trecute pe galben și roșu. 71 de autovehicule în 1,5 kilometri!

Câteva zile mai târziu, Primăria a montat pe acolo gard ce delimitează șina tramvaiului, parte a proiectului “let’s make linia 21 great again”. Mă gândeam că, apărând și acea barieră, mârlanii nu vor mai opri pe banda 1. Mă gândeam că poate Poliția va patrula pe acolo și va opri fenomenul.

Aiurea, câteva zile mai târziu, când am trecut din nou pe acolo, m-am oprit din numărătoare pe la 30 de autovehicule oprite ilegal…

În București se parchează așa de ani de zile și nimeni nu ia măsuri. Inclusiv aici în cartier s-a făcut sens unic pe anumite străzi, dar oamenii parchează în continuare blocând complet trotuarul cu mașinile, lăsând loc în stradă cât pentru a trece două autovehicule unul pe lângă altul, deși nu mai este nevoie de asta. E cu sens unic, e suficient să lase loc pentru o singură mașină. Dar nu, mașinile parcate stau pe trotuar, pietonii merg pe stradă.




    38 comentarii

  1. fix asta ziceam si eu, ca or sa se umple strazile de langa parcari.

      (Citează)

  2. pe iancului se dau amenzi in fiecare zi.
    nu e chiar corect pentru ca nu au facut parcari suplimentare (erau in plan la refacerea bulevardului, dar au fost taiate la executie),
    dar ce bine arata bulevardul fara masini oprite aiurea (ca sa nu mai spunem de cat de bine se circula).

      (Citează)

    • nu s-au facut parcari, autobuzele turcesti nu au sosit. Puteau sa mai astepte putin daca tot vor sa incurajeze transportul in comun.

        (Citează)

  3. Am trecut eu zilele astea pe Moșilor. Singurul loc în care se mai parchează aiurea e la intrarea dinspre Colentina, până în primul semafor. În rest, benzile sunt libere, inclusiv pe sensul opus.

      (Citează)

  4. Cine se baga la asa ceva : https://www.youtube.com/watch?v=mHv9stqXNrU

    sunt sigur ca ar da de gandit celor ce parcheaza aiurea

      (Citează)

    • Stiti vreo firma care face role personalizate. (am incercat cateva de pe google, dar ma pun sa cumpar industrial).

      E cel mai bun instrument de “guerila” pentru pietoni: pac ai vazut masina i-ai aplicat o runda de mesaje (mesaje personalizate, sa isi comande fiecare in functie de preferinte)

      https://imgur.com/a/WfEqdFk

        (Citează)

    • Cu rusii nu-i de glumit. Prostii ce au lipit autocolante au ajuns si la inchisoare.
      Nu s-au gandit ca actiunea lor este trecuta la vandalism si distrugere bunuri personale.
      In schimb, dupa actiunea respectiva si zgomotul creat, primaria din Moscova a achizitionat un sistem electronic de inregistrare a abaterilor la parcari.
      Pur si simplu se plimba un auto cu camere foto speciale pe strazi, face poze la masinile parcate aiurea, le trimite online la un centru, unde un inspector verifica datele personale si in clipa urmatoare iti este emisa amenda acasa.
      Tot sistemul este gestionat de o firma privata.

        (Citează)

    • Nu încurajez vandalismul. Ca societate am dezvoltat autorități și legi tocmai pentru ca alții să se ocupe de probleme de acest tip, nu fiecare pe cont propriu.

        (Citează)

  5. Ar fi bine sa se adune cativa pietoni si sa circule pe strada, blocand circulatia auto.
    Sa vedem in cate minute vine politia.

      (Citează)

    • Asta mie mi se pare o idee care ar trebui implementata chiar de catre Primarie. Mai bine desfiinteaza trotuarele de tot pe diverse strazi laterale (cum e cea din a treia poza) si fac parcare pe lateral. In schimb, dau prioritate pietonilor pe mijloc. Fac zone rezidentiale, viteza maxima 5-10km/h, ca in parcarile supermarketurilor. Pun si limitatoare transversale sa iti sara dintii daca treci cu mai mult de 10 km/h si aia e. Exista cadru legal, exista solutia asta implementata prin alte tari…

        (Citează)

    • @nashu_mare: pare foarte complicat. Pietonii ar merge pe o zonă specială pentru ei pe centrul străzii sau cum? Sună ca și cum ai muta trotuarul pe centru.

      În Tineretului au pus stâlpi pe unele trotuare și acum se circulă lejer acolo. E loc și de mașini parcate și e loc și de trafic rutier. Șoferii erau obișnuiți să parcheze pe trotuar, dar nu aveau motiv să o facă.

        (Citează)

    • Nu e de loc complicat. Pietonii pot merge peste tot, însă au prioritate în fața mașinilor, care mașini nu circulă pe acolo decât în scopul de a merge înspre și dinspre un loc de parcare. Dacă pui limita la 5km/h, limitatoare fizice și prioritate pietonilor, nu îți vine traficul. Ce, la hypermarket e complicat?

        (Citează)

  6. Apropo de cei care fac acum “snapshot” la trafic. E plin sezon de concedii.

      (Citează)

    • Nu-mi dau seama dacă este sau nu. Anul trecut mi s-a părut primul în care nu s-a cunoscut că e perioadă de concedii prin București.

        (Citează)

  7. daca imi lipesti mizerii pe masina iti rup capul, how about that?

    ionel:
    Cine sebaga la asa ceva: https://www.youtube.com/watch?v=mHv9stqXNrU

    sunt sigur ca ar da de gandit celor ce parcheaza aiurea

      (Citează)

    • Daca imi rupi capul neamurile mele iti violeaza nevasta si iti dau foc la copii, how ’bout that? Frate, tu te auzi?

        (Citează)

  8. Pe C-tin Caracas langa centrul de transfuzii se merge pe rand cu masina ca nu au loc 2 masinii una langa alta si asta de intampla de cativa ani. Daca iti apare o masina din fata, dai cu spatele pana la prima intersectie si blochezi intersectia pana trece celalalt

      (Citează)

  9. Dan Pandrea:
    Am trecut eu zilele astea pe Moșilor. Singurul loc în care se mai parchează aiurea e la intrarea dinspre Colentina, până în primul semafor. În rest, benzile sunt libere, inclusiv pe sensul opus.

    Si in zona Pizza Hut.. si pe la exchangeuri daca are cineva treaba…

      (Citează)

  10. john: ga centrul de transfuzii se merge pe rand cu masina ca nu au loc 2 masinii una langa alta si asta de intampla de cativa ani. Daca iti apare o masina din fata, dai cu spatele pana la pri

    daca parchezi ca un bou/vaca o meriti, how about that?

      (Citează)

    • comentariul era la “daca imi lipesti mizerii pe masina iti rup capul, how about that?” dar se pare ca a luat-o razna pluginu’

        (Citează)

  11. Nu, nu au patit nimic si inca mai lipesc autocolante. Poti vedea asta pe canalul lor de YouTube care este cat se poate de activ. Si asta pentru ca au legaturi cu partidul lui Putin si sustinerea lui (vezi pagina de Wikipedia a StopHam).

    Alex:
    Cu rusii nu-i de glumit. Prostii ce au lipit autocolante au ajuns si la inchisoare.
    Nu s-au gandit ca actiunea lor este trecuta la vandalism si distrugere bunuri personale.
    In schimb, dupa actiunea respectiva si zgomotul creat, primaria din Moscova a achizitionat un sistem electronic de inregistrare a abaterilor la parcari.
    Pur si simplu se plimba un auto cu camere foto speciale pe strazi, face poze la masinile parcate aiurea, le trimite online la un centru, unde un inspector verifica datele personale si in clipa urmatoare iti este emisa amenda acasa.
    Tot sistemul este gestionat de o firma privata.

      (Citează)

  12. stefan:
    comentariul era la “daca imi lipesti mizerii pe masina iti rup capul, how about that?” dar se pare ca a luat-o razna pluginu’

    esti cumva “organ” autorizat de impunere a legilor (law enforcer) sau doar “organ”?
    nicicand o abatere nu este justificata de alta (nu poti sa incalci legea pentru a pedepsi pe altul pentru ca a incalcat-o el).

    sau poate iti place sa iti fac un tatuaj pe frunte cu ciocanul doar pentru ca te-ai uitat la mine si automat eu am inteles ca m-ai injurat.
    sau nu iti place sa fiu judecator si enforcer cand esti in capatul celalalt al situatie, nu?

      (Citează)

  13. stefan:
    comentariul era la “daca imi lipesti mizerii pe masina iti rup capul, how about that?” dar se pare ca a luat-o razna pluginu’

    Nu, nu o merita nimeni. Ai o problema cu un nesimtit parcat aiurea, suna la politia locala, nu pui nimic pe masina omului, nu ridici stergatoare, nu ii lasi o cheie pe vopsea si altele. Eu sunt genul care ma invart si 30 de min sa gasesc un loc de parcare regulamentar, nu o las niciodata pe unde nimeresc, dar nici nu sunt de acord sa pui ceva pe masina omului.

      (Citează)

    • Aoleu, nici stergatoare nu mai am voie sa ridic? Sa ma uit urat la masina am voie? Sau macar sa injur in gand proprietarul?
      Ce-mi place mie atitudinea asta romaneasca: masina e un fel de vaca sfanta, decat sa-i atingi unuia masina mai bine ii regulezi nevasta. Da altfel el are voie sa o lase in strada cum il taie capul, fara sa se gandeasca macar ca i-ar putea-o sifona accidental vreun autobuz sau o masina de pompieri grabita. Masina, zic, nu nevasta :)

        (Citează)

    • Vandalismul nu te face cu nimic mai bun decât ăla de-a parcat ca un mârlan.

        (Citează)

  14. De cate ori ai sunat la politie ca sa anunti masinile parcate ilegal?

      (Citează)

    • Gabirel Oprea

      04/07/2018 la 9:44 AM

      Am sunat si politia facut ce stie mai bine: NIMIC. Vezi blvd Chisinau, Pantelimon masini si dibe parcate si pe 2 benzi si treceri de pietoni si politia desi e anuntata z8lnic face fix NIMIC

        (Citează)

  15. Sorin:
    Aoleu, nici stergatoare nu mai am voie sa ridic? Sa ma uit urat la masina am voie? Sau macar sa injur in gand proprietarul?
    Ce-mi place mie atitudinea asta romaneasca: masina e un fel de vaca sfanta, decat sa-i atingi unuia masina mai bine ii regulezi nevasta. Da altfel el are voie sa o lase in strada cum il taie capul, fara sa se gandeasca macar ca i-ar putea-o sifona accidental vreun autobuz sau o masina de pompieri grabita. Masina, zic, nu nevasta :)

    Numai supereroi Marvel. Sa vezi ce frumos iti iei si un sut un cur si un dosar penal pentru vadalism pentru o faza d-asta bai Aquaman.

      (Citează)

    • Dosar penal pt ridicat stergatoare? Esti real, sau s-a apucat roboata Sophie de comentat pe nwradu?
      Si presupun ca pentru sutul in cur respectivul nu pateste nimic, e legitima aparare a vacii sfinte. Scria si prin codul rutier, parca, daca il bati pe unu ca ti-a atins masina se considera legitima aparare. Mhm, art.69, aliniatul paralel.

        (Citează)

    • Sorin: Dosar penal pt ridicat stergatoare? Esti real, sau s-a apucat roboata Sophie de comentat pe nwradu?

      Exagera și omul, dar pentru vandalism are dreptate.

        (Citează)

  16. Sorin: a: masina e un fel de vaca sfanta, decat sa-i atingi unuia masina mai bine ii regulezi nevasta. Da altfel el are voie sa o lase in strada cum il taie capul, fara sa se gandeasca macar ca i-ar putea-o sifona accidental vreun autobuz sau o masina de pompieri grabita. Masina, zic, nu nevasta :)

    Accidentul e accident ca de aia ii zice accident.
    Sa faci intentionat nu e ok.

    Mai trist e ca politia e de vina ca nu isi face treaba.

      (Citează)

    • Eu incercam sa subliniez cat de tare ii pasa aluia de propria masina. Adica inteleg sa fii sociopat si sa nu-ti pese de fraierii care mai au de circulat pe trotuar sau pe strada, dar as fi crezut ca iti iubesti macar masina proprie suficient incat sa-ti pui problema ca o pui in pericol parcand asa.

        (Citează)

  17. Gabirel Oprea:
    Am sunat si politia facut ce stie mai bine: NIMIC. Vezi blvd Chisinau, Pantelimon masini si dibe parcate si pe 2 benzi si treceri de pietoni si politia desi e anuntata z8lnic face fix NIMIC

    Deci suntem 2 vecini reclamangii si nimic :) eu am primit raspuns totusi de la politie ca au amendat 11 prorietari, din 100 si ceva cate sunt pe acolo…
    https://imgur.com/a/tPOgnTl

      (Citează)

  18. Gabirel Oprea:
    Am sunat si politia facut ce stie mai bine: NIMIC. Vezi blvd Chisinau, Pantelimon masini si dibe parcate si pe 2 benzi si treceri de pietoni si politia desi e anuntata z8lnic face fix NIMIC

    @Gabi +1 https://imgur.com/a/tPOgnTl

      (Citează)

  19. Astia-s oamenii din administratie.Mai intai sa faca locuri suficiente de parcare si apoi sa puna taxa

      (Citează)

  20. nwradu:
    Nu încurajez vandalismul. Ca societate am dezvoltat autorități și legi tocmai pentru ca alții să se ocupe de probleme de acest tip, nu fiecare pe cont propriu.

    Si ce faci cand autoritatile nu isi fac treaba. Cate sesizari sa faci? De cate ori sa chemi politia? Poate avem alte treburi in loc de trimitem mailuri, sa protestam, sa citimi legi toata ziua…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus