un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noi și indienii din Assam avem ceva în comun

6 Jul 2018  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

În India, în zona Assam, 27 de oameni au fost arestați de poliție sub acuzația că au omorât alți doi indieni după ce zvonuri false din social media au spus că cei doi răpesc copii (link).

Zvonuri că în zonă sunt răpitori de copii circulau de câteva zile pe WhatsApp și Facebook. Câteva zile mai târziu, cele două victime au ajuns întâmplător în zonă la volanul unui SUV negru, iar cineva din respectivul sat sau oraș a spus că probabil sunt răpitorii.

O mulțime de oameni a oprit SUV-ul, i-a scos pe cei doi din mașină și i-a omorât în bătaie. Mă uimește cum respectivii oameni au fost suficient de proști încât să creadă astfel de zvonuri fără nici o dovadă și să ucidă pe cineva pe baza lor, dar totuși au smartphone-uri, Facebook și WhatsApp, iar unii chiar au filmat întreaga scenă. Se pare că există o înregistrare video cu a doua victimă rugându-se să fie cruțată înainte ca mulțimea să o ucidă.

Practic, cei doi au murit pentru că se aflau în interiorul unei mașini ce părea mai de mafioți. Bănuiesc că într-un Matiz sau pe un scuter n-ar mai fi părut așa suspecți.

În luna mai, o persoană a fost ucisă și trei rănite grav în Hyderabad de o mulțime de oameni după ce au apărut zvonuri că răpesc copii. Hyderabad este un oraș de 7 milioane de locuitori, centru financiar și economic al Indiei, cu tot felul de companii moderne ce au sediul acolo.

Așa că nu vă mirați că și la noi circulă zvonuri despre o ambulanță neagră ce răpește copii și nu vă mirați de știrea că o scriitoare a fost agresată de o mulțime de oameni pentru că se afla, în zona Gării de Nord, într-o mașină tip ambulanță ce participa la o campanie numită “salvați cultura” (link). Nu vă mirați nici că Ministerul de Interne trebuie să precizeze clar și răspicat că nu există o ambulanță ce răpește copii și că astfel de cazuri nu au fost înregistrate niciodată (link).

Nu vă mirați pentru că nu suntem cu nimic mai buni decât societatea rurală din nordul Indiei. Uitați-vă un pic în jurul vostru la cum arată țara noastră, ce preocupări are conducerea ei, ce probleme sociale frământă oamenii, ce educație avem, cât de creduli sunt oamenii (ceea ce ține tot de lipsa educației și a obișnuinței de a gândi) și în ce comploturi cred. De ce ați crede că suntem mai avansați decât suntem de fapt, ca societate?

sursa foto: două femei vânzând bijuterii în stradă în Assam, India, de David Talukdar/Shutterstock.

    23 comentarii

  1. probabil ai vazut filmul cu contestarea notelor de la bac in Targu Neamt !

      (Citează)

  2. nu-mi dau seama. Poza e din India sau din Romania?
    Si da, dobitocii aia fix de acolo isi au radacinile.

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    06/07/2018 la 8:13 AM

    Am văzut filmarea cu ambulanța. Tot indieni erau și acolo:))

      (Citează)

  4. Ce prosti…ambulanta aia nu e neagra, e alba fara girofaruri!

      (Citează)

  5. Vor mai trece mulți ani pana smecherii vor dispărea. Fără carte nu ai parte. Cartea nu înseamnă Facebook, știri false sau sa ai bani sa te crezi mai presus decât oricine. Deocamdată avem pensionarii creduli… Și…

      (Citează)

  6. Tot ambulanta neagra a dat jos site-ul lui zoso.

      (Citează)

  7. De ce ați crede că suntem mai avansați decât suntem de fapt, ca societate?

    Sugerezi ca suntem cel putin la fel ca India? Tara care are program spatial, bomba nucleara, cel mai ieftin sector pharma din lume si cei mai multi IT-isti din lume?

      (Citează)

  8. Iugas: Sugerezi ca suntem cel putin la fel ca India? Tara care are program spatial, bomba nucleara, cel mai ieftin sector pharma din lume si cei mai multi IT-isti din lume?

    “cei mai multi IT-isti din lume”..am ras, poate sunt cativa straluciti, insa marea majoritate sunt imbecili prin excelenta. Cand ai 1,2 miliarde de oameni poti spune ca ai “cei mai multi IT-isti”, dar din IT-istii aia 90% sunt varza, cu carente mari si diferentele culturale impacteaza asta si mai mult. A, ca restul de 10% inseamna probabil de cateva ori numarul IT-istilor din Romania, da, sunt de acord, dar asta nu inseamna pana la urma nimic. Poate esti fascinat de India, au probabil si ceva interesant p-acolo, dar pana una alta e o diferenta uriasa intre clasele sociale, si saracii chiar sunt saraci lipiti, si sunt extraordinar de multi.

      (Citează)

  9. “Mă uimește cum respectivii oameni au fost suficient de proști încât să creadă astfel de zvonuri fără nici o dovadă și să ucidă pe cineva pe baza lor”
    cand e vorba de o multime de oameni.. comportamentul difera de cel individual (din motive cunoscute si demonstrate).

    “multimi” (de oameni) au omorat oameni si in tari civilizate si in treaba asta civilizatia are prea putina contributie

      (Citează)

    • Circula un film pe net de la mitingul PSD, era un grup de minorități conduși de un bulibașă, reportera ii întreabă de ce au venit, ei spun ca îl vor jos pe Iohannis pentru ca nu le dă locuri de muncă la care reportera le explică faptul ca Iohannis nu are atribuții legate de locurile de munca ci Ministrul Muncii care este parte din Guvernul PSD, la care bulibașa spune sus și tare ca Guvernul nu este la PSD este la Iohannis …

        (Citează)

  10. Dan Diaconescu must be so proud… :))

      (Citează)

  11. Puterea internetului, ce-i atâta de mirat ?!? Cand mulțimea de oameni pur și simplu își blochează propriul creier și iau de bun ce zice unul, fie cunoscut, fie necunoscut. Dacă ar zice cineva ceva de trierea surselor de informații se strigă imediat “cenzură “. Așa că rămâne vechea “selecție naturală”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus