un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tech7 – ediție specială de la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition

19 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

BSDA a avut loc între 16 și 18 mai 2018 la Romaero Băneasa, iar eu am vizitat în ultima zi expoziția. Am făcut un live streaming pe Facebook prezentând ce era expus acolo, de la avioane F-16, elicoptere Apache, blindate și alte mașini de luptă, radare, UAV și diverse alte echipamente.

Ca o mențiune specială, am discutat cu cineva de la Bell despre elicopterele pe care statul român intenționează să le cumpere de la Statele Unite ale Americii. Se pare că Ministerul Apărării a trimis o cerere de ofertă pentru 24 de elicoptere Bell AH-1Z Viper și 21 de elicoptere Bell UH-1Y Venom.

AH-1Z lands on USS Makin Island LHD-8.jpg
By Cpl. Preston Reed – USMC website: http://www.marines.mil/_layouts/imagemeta.aspx?image=http://www.marines.mil/unit/11thmeu/PublishingImages/2010/101005-M-2547R-014.jpg, Public Domain, Link

Viper-ul este a treia generația a unui elicopter de atac, prima generație fiind cea numită Cobra. Are doi piloți, o rază de acțiune de 131 mile nautice (aprox 200 km), poate fi echipat cu rachete Sidewinder și 16 rachete Hellfire, iar în bot are o mitralieră mobilă.

Venom este a treia generație a celebrului Huey pe care-l vedeți de obicei în filmele cu Vietnam. E un elicopter de transport pentru între 8 și 12 soldați, în funcție de echipamentul lor, și cu o rază de acțiune similară.

România este primul stat din zonă care vrea să se doteze simultan cu ambele tipuri de elicoptere și achiziția lor “la pachet” pare o idee bună deoarece 85% dintre piese sunt comune, ceea ce ar fi un avantaj la logistică, training, certificări și altele. Momentan, după cum spuneam, sunt la etapa de “dați-ne o ofertă”. Dacă oferta e bună, se începe o negociere mai avansată privind training-ul, muniția achiziționată, accesoriile și dotările, transferul tehnologic spre IAR Ghimbav (unde e posibil să fie asamblate sau întreținute) șamd, apoi urmează contractarea, aprobarea de către diverse agenții, fabricarea și livrarea, deci mai sunt câțiva ani până la o eventuală achiziție, dacă are loc una.

Și câteva fotografii:

    2 comentarii

  1. A fost deschis si pentru civili?

      (Citează)

    • Da, se putea intra. Completai un formular ca să zici de la ce companie ești, dar nu e ca și cum decidea cineva dacă ai apoi voie sau nu să intri.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus