un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

E ok să-i spui unui șofer să meargă mai încet!

24 May 2018  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Articolul de dimineață, cu centura pusă și când stați pe locurile din spate, este scris pe 10 mai. Când l-am programat pentru astăzi nu știam că 9 români au murit într-un microbuz, în Ungaria, deoarece șoferul depășea în timp ce transmitea live pe Facebook aventurile sale de șoferie.

Unu la mână, de asta nu-mi place să merg la drum lung vând conduc alții. Prefer să-mi știu viața în mâinile mele.

Doi la mână, mă uitam la ce zice Zoso despre cum familiile victimelor ar trebui să dea în judecată familia și firma șoferului pentru despăgubiri. Nu o să vezi din astea la noi; aici mai degrabă mentalitatea va fi “așa le-a fost scris” sau “au murit cu zile”, nu “cineva să plătească pentru că mi-a murit soțul sau soția”.

Eu aș vrea să știu de ce cei din mașină nu i-au spus șoferului “băi, dar nu vrei să lași telefonul ăla din mână și să ții covrigul cu ambele mâini?“. Am văzut deseori teama asta de a-i spune șoferului unei mașini să meargă mai încet, că ți-e frică și nu te simți în siguranță cu modul său de a conduce. Mai îmi spune din când în când cineva:

– aoleo, am venit cu un șofer nebun!
– și i-ai spus să meargă mai încet?
– nu…

Spuneți-i unui șofer să meargă mai încet dacă nu vă place ce face! Nu vă urcați în mașină cu oameni despre care știți că au băut mult! Spuneți-i să tragă pe dreapta, că mai bine luați trenul sau un taxi decât să circulați în continuare cu acel om! E viața voastră în joc, protejați-o cum puteți, că Dumnezeu nu stă mereu cu ochii fix pe voi ca să vă apere de pericole.

Clipul filmat de șofer e pe LiveLeak. Se oprește cu o secundă înainte de impactul cu camionul, dar să vezi ditamai camionul în față este suficient de chilling. Mai e un clip acolo, filmat de altcineva imediat după accident, care e cu morți și sânge și scene brutale. Aș zice să nu vă uitați la el, dar în același timp arată bine urmările unui accident auto și poate-i face pe mulți să fie mai precauți după aceea.

    21 comentarii

  1. “despre care știți că au băut mult” … “mult” ala e in plus.

      (Citează)

    • Eh, eu sunt de părere că o bere sau un pahar de vin nu schimbă așa tare performanța șoferului. E problema lui dacă riscă să conducă și să fie sancționat, dar nu aș refuza să merg cu cineva după o bere, de exemplu.

        (Citează)

    • Cred ca doar la noi e atat de inradacinata absurditatea asta privind alcoolul. In urma cu cativa ani am participat la o cina de Craciun impreuna cu niste prieteni si am baut 3 pahare de vin de pe la ora 20:00 pana pe la 3:00.
      Pe unul dintre ei si pe sotia lui urma sa-i duc acasa daca nivelul de alcool din aer expirat era sub limita impusa de lege, 0,25%. Omul era intamplator politai si lua permise pentru asa ceva, dar a socotit el ca datorita timpului petrecut si mancarea consistenta cel mai probabil nu o sa depasesc limita permisa si astfel sunt apt pentru condus.
      Aveam in torpedou o fiola de cand am tranzitat ultima data Europa fiindca in Franta e obligatoriu sa ai fiola la tine si inainte sa plecam am suflat in ea. Mi-a iesit 0,21% si omul mi-a dat unda verde sa-l duc acasa, undeva in munte pe serpentine si drumuri inguste. L-am dus pe el acasa apoi m-am intors, am intrat pe autostrada si am venit si eu acasa, facand peste 70 km. in total fara probleme.

        (Citează)

  2. nwradu:
    Eh, eu sunt de părere că o bere sau un pahar de vin nu schimbă așa tare performanța șoferului. E problema lui dacă riscă să conducă și să fie sancționat, dar nu aș refuza să merg cu cineva după o bere, de exemplu.

    Adica prinzi curaj dupa o bere :))

      (Citează)

  3. vali: Adica prinzi curaj dupa o bere :))

    Si devine mult mai rapid, reflexele mult mai ascutite.

    Nu e doar problema lui, ca nu circula singur pe un circuit inchiriat. Ci mai sunt altii pe acele drumurile publice, oameni nevinovati.

      (Citează)

  4. Eu am scris despre asta cam prin 2016 după ce am avut un accident. Eu nu plec de pe loc fără centură și faruri.

    Da, e nasol ca din cauza unui inconștient (ca cel cu live-ul) să moară oameni nevinovați!

    Din păcate văd tot mai mulți părinți cu copii în mașină, făcând slalomuri printre ele, frane bruște sau depășiri riscante (las că am timp sau pune ăla frână).

    Prefer să conduc încet, să am grijă de familia mea sau de oamenii pe care îi am în mașină.

      (Citează)

  5. eu le spun si taximetristilor/ uberistilor sa mearga mai incet atunci cand e cazul.

    multi oameni au un fel de retinere/ rusine sa faca asta in taxi, dar e absurd, ca e viata ta in joc, mai ales ca nu stii absolut nimic despre cel care conduce (nu mai zic ca chiar si daca ar fi pilot de curse sau ceva, tot poate sa faca accident).

    mergem regulamentar si prudent, ca e viata mea (si banii mei) si vreau sa ajung unde am de ajuns, nu la spital.

      (Citează)

  6. Ultimul caruia i-am zis asta a inceput sa mearga cu fix 30kmh.

      (Citează)

    • mi s-a intamplat si mie, dar de putine ori.
      presupun ca conteaza si tonul pe care o spui si cum o spui.

      eu incerc sa fac eforturi sa folosesc un ton politicos, dar daca sunt de exemplu cu copiii in spate si el baga viteza si face manevre periculoase si etc imi vine f greu sa nu ma enervez.

      mai sunt o categorie de soferi care din exces de zel, ca sa te duca pe tine mai repede adica, incalca regulile de circulatie (mers pe linia de tramvai, trecut pe galben, bagat in fata altora etc)

      si alora le spun sa mearga regulamentar, chiar daca mi-e si mai penibil sa o fac.

        (Citează)

  7. eu le dau rating prost si scriu de ce…

      (Citează)

  8. Dar parca la uber ii dadea un coeficient sistemul automat soferului daca merge prea repede, nu ? Apoi mergand mai incet scade coeficientul ala.
    Unu imi zicea ca el merge doua curse rapide si una incet, si ii merge asa.

      (Citează)

  9. Totusi, accidentul pare inexplicabil, nu a facut nici un gest de repliere pe banda lui..
    Cineva spunea ca ar fi confundat pentru cateva secunde drumul national cu autostrada si nu se astepta sa vina ceva din fata. Am revazut filmul si intr-adevar in zona este parapet metalic similar cu autostrada, asa ca are sens… oboseala, drum lung, neatentie fatala.

      (Citează)

    • Pai, daca avea ochii in telefon.
      Nu ai cum sa confuzi, e o tampenie de om care nu a condus niciodată. E vorba de condus fara sa se uite, din “analiza”. Fix cand intra in depășire are o alta duba care depasea. Deci, oboseala sau dead fb, considera ca are timp

        (Citează)

  10. eu preventiv ii spun soferului de taxi imediat dupa ce am urcat (mai ales daca merg spre aeroport sau gara, unde de obicei lumea pleaca in ultimul moment si se grabeste) ca “nu e nevoie sa se grabeasca, e timp, n-are rost sa-si riste carnetul degeaba”.

      (Citează)

  11. JeanValjean:
    Totusi, accidentul pare inexplicabil, nu a facut nici un gest de repliere pe banda lui..
    Cineva spunea ca ar fi confundat pentru cateva secunde drumul national cu autostrada si nu se astepta sa vina ceva din fata. Am revazut filmul si intr-adevar in zona este parapet metalic similar cu autostrada, asa ca are sens… oboseala, drum lung, neatentie fatala.

    La inceputul filmarii trec vreo 2-3 masini din sens invers. Deci confundatul drumului national cu autostrada nu tine. Dumnezeu sa-i odihneasca.

      (Citează)

    • Bai nene, atatia parerologi cu acces la internet… E greu sa te documentezi despre un rahat la care vrei sa comentezi. Era un drum in lucru, dar ala era prea tare pe manele si fb si a “omis” probabil acest detaliu. Ca si cum ai sta cu ochii beliti in telefon si ai comenta aici, desi nu stii despre ce e vorba

        (Citează)

  12. Din filmuleț pare ca transporterul sau vito(nu-mi dau seama ce e exact) are volanul pe dreapta. Abia aștept ca după brexit sa scapam de astfel de mașini.

      (Citează)

  13. familiile vor da in judecata pentru ca au numai de castigat. deja cica venisera vreo 10-15 firme de avocati in comuna. daca se activeaza asigurarea, pot primi pana la 6 milioane si ceva de euro, aproape cat comisionul meu anual.

      (Citează)

  14. […] sub limita impusa de lege, 0,25%.

    Din câte știu eu în România limita este 0‰. Dacă ai peste 0‰, în funcție de valoare este contravenție sau faptă penală. Mai mult, dacă ai baut și ai facut accident atât asigurarea RCA cât și CASCO nu vor putea fi folosite.

      (Citează)

    • asta e mit urban. Nu e vina mea ca victima in accident ca tu ai condus beat. asigurarile sunt valabile. Si limita e 0 ‰ dar in practica e 0.1 ‰ din cauza marjei de eroare a aparatului de masurare.

        (Citează)

  15. familiile mortilor traiesc de pe o zi pe alta. totusi firma de asigurare o sa plateasca bani grei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus