un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Facebook identifică ce se află în toate fotografiile din rețea

2 Apr 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Tot apropo de Facebook și cum analizează datele voastre, nu știu dacă ați încărcat interfața web de pe o conexiune leeeentă, dar într-un astfel de moment poți vedea textul ce apare în locul imaginilor din newsfeed, până ce acestea sunt încărcate. Acel alt sau alternate text, cum se numește în HTML.

Facebook rulează pe imagini un algoritm bun de recunoaștere a formelor, știind cam ce anume se află în ele.

Am văzut ceva asemănător în 2015 demonstrat de Qualcomm. Puneau imagini în fața unei camere foto și softul recunoștea imediat ce se află în ele, dând rezultate precum “munți, mașină, doi oameni”.

Dacă folosiți Google Photos (ar trebui, este gratuit și oferă backup nelimitat pentru fotografii), căutarea în imagini este unul dintre cele mai mari avantaje ale lor. Eu caut des acolo pizza, cake, cars sau ce-mi doresc să găsesc pentru un articol.

Ce m-ar interesa însă la Facebook este dacă rulează și recunoaștere de fețe în acele imagini (ei zic că nu o fac) și dacă datele despre ce este în fotografiile tale sunt disponibile și altor aplicații (mă aștept să fie, o aplicație care are acces la fotografiile tale poate vedea acel text ce prezintă imaginea). Dacă sunt disponibile altor aplicații, nu vă mirați că unii precum Cambridge Analytica pot afla atât de multe despre voi din ce like-uri dați sau din ce fotografii publicați și-și dau seama dacă vă place la mare sau la munte, la pizza sau la burgeri, la blonde sau la brunete.

    18 comentarii

  1. “Dacă folosiți Google Photos (ar trebui, este gratuit” wait what?

      (Citează)

  2. Am fost intr-un magazin de brico si am facut poze la niste articole care ma interesau. Am share-uit acele poze pe whatsapp cu cineva.

    Ce reclama crezi ca aveam a 2-a zi pe facebook?

    Ai ghicit, exact acele articole fotografiate anterior

      (Citează)

  3. Acum 4-5 ani aveam poze in live drive – cred ca se numea one drive pe-atunci. Folderele nsfw nu puteau fi share-uite public pe motiv de “sensitive content”. Pussy detection at it’s best.

    Alt-ul ala de la FB e probabil titlu unui intreg comentariu descriptiv pe care fb nu-l ace public.

      (Citează)

  4. Asta e de mult. Când dai hover peste o poză, cu imagus, îți zice în stânga sus. Am observat lucrul ăsta de vreun an cel puțin…

      (Citează)

  5. Când a zis Google că nu face recunoaște facială?
    E feature de pe vremea Picasa și mereu a funcționat absolut impresionant!
    O dă de pereți când e vorba de copii, uneori de frați (m-am distrat într-o zi cu fiică-mea care îmi spunea care din gemenii unor amici e unul și care e altul – eu și Google eram in aceiași ceață).
    Da, Google nu adaugă numele deși l-ar putea învăța de la alții care au pus numele, dar asta e pe motive de privacy, nu că nu ar avea informația necesară.

      (Citează)

  6. Te-ai ajuns si tu, ca alti mari bloggeri, cu expressii de genul “Facebook și cum analizează datele voastre…”. A, sau tu nu folosesti Facebook, cumva?

      (Citează)

  7. Pai cred ca sunt ceva ani de cand se vede asa pe facebook.
    Cred ca sunt vreo 10 ani de cand Picasa imi spunea ce am in poze, fara sa fi cerut asta, in acelasi stil. Plus ca la un moment dat imi sugera cine e in poza, dar nu a tinut mult asta. Probabil ceva panica legata de dreptul la viata privata.

      (Citează)

  8. Cum adica “ar trebui sa folosim” ?? In primul rand nimic nu e gratis, ceva la schimb dai. Sunt convins ca au o groaza de date bazate pe prelucrarea fotografiilor pe care le uploadezi la ei. Nu am stat sa citesc in detaliu termenii si conditiile, dar cu siguranta le dai multe drepturi asupra pozelor. In plus atata timp cat profilul tau e legat de acele poze eu zic ca nu e bine – e ca facebook

      (Citează)

  9. Cum sa zica Facebook ca nu fac recunoastere faciala cand orice fotografie urcata de altcineva cu tine iti va trimite o notificare ca esti tu, chiar si fara tag?

    https://www.recode.net/2017/12/19/16793538/facebook-facial-recognition-pictures-update-identity

    La unele fotografii fac, la unele nu? Cat despre restul, ce zic ei ca nu folosesc imaginea ta, abureli. Facebook e o mizerie, Zuckerberg e o mizerie de om.

      (Citează)

  10. Ce te opreste sa folosesti Tensor Flow si sa vezi ce este in imaginile urcate de prieteni?

    Majoritatea va comportati ca si cum ar fi ceva uber secret si sf.

      (Citează)

  11. “Facebook ar putea face lucruri nasoale cu pozele voastre”

    “Ar trebui sa folositi folositi Google Photos ptr. ca e gratuit+ căutarea în imagini este unul dintre cele mai mari avantaje ale lor”

    :))))

      (Citează)

    • Păi de backup ai nevoie, așa că mai bine să fie unul ușor de navigat. Facebook nu e backup.

        (Citează)

    • +1 Bogdan..
      Pai si ce, daca e backup are voie sa se foloseasca de pozele tale? Sau Radu vrei sa spui ca google nu iti foloseste aceste date pentru a-ti servi mai bine reclamele..

        (Citează)

  12. Sper sa-mi fie permis linkul…

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Circle_(2017_film)

    The Circle cu Tom Hanks nu mai pare deloc science fiction acum…

      (Citează)

  13. stai linistit boss, nu o sa foloseasca google ca wallpaper poza ta din grecia cand stateai cu burta la soare.
    ti le scaneaza poate, dar pana sa ai paranoia pt niste poze in care nu faci nimic e cale lunga

    Adrian:
    Cum adica “ar trebui sa folosim” ?? In primul rand nimic nu e gratis, ceva la schimb dai. Sunt convins ca au o groaza de date bazate pe prelucrarea fotografiilor pe care le uploadezi la ei. Nu am stat sa citesc in detaliu termenii si conditiile, dar cu siguranta le dai multe drepturi asupra pozelor. In plus atata timp cat profilul tau e legat de acele poze eu zic ca nu e bine – e ca facebook

      (Citează)

    • Pe principiul tau mai bine facem o lista cu locatiile in care am fost in concediu si o trimitem la google, plus descrierea pozelor – sa nu se mai chinuie ei. De-a lungul timpului majoritatea dintre noi o sa dam acestor companii date care momentan nu par importante. Nu stiu in viitor cum vor fi folosite acestea. In plus cred ca avem o falsa impresie ca acele poze sunt in siguranta si ca doar noi le accesam.

        (Citează)

  14. O fac, altfel nu știu cum mă trezesc cu persoane pe care nu le cunosc și apar neintenționat în poze în lista de prieteni sugerați. Cred că poți face cumva singur experimentul ăsta. E posibil ca nu toți să aibă Facebook sau, mai există și varianta în care se ia și locația în considerare.

      (Citează)

  15. Sunt singurul care a vazut “one or more people, tree, outdoor, water and“mature” ???
    Astea sunt tag-uri d’alea… mai ales ca pozele erau cu asa “multi” pixeli.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus