un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Urmările unui incendiu și de ce e bine că trăim într-o țară fără fenomene meteo extreme

6 Feb 2018  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Ce vedeți mai jos este un cartier distrus de incendiile din California la finalul anului 2017.

Mie mi se pare o imagine incredibilă, am rămas blocat uitându-mă la ea. Auzi de incendii, dar nu-mi închipuiam că focul a ras totul de pe fața pământului.

Fotografia, via The Guardian, este din Santa Rosa, cred că din zona de aici. Acelea sunt fundațiile unor foste case. Nu a mai rămas nimic. Suprafața arsă, zice descrierea, este de 977 kilometri pătrați, cât New York-ul. Bucureștiul are 228 kilometri pătrați. Mai găsiți imagini aici și aici.

Nu o fi România perfectă, dar măcar nu avem astfel de fenomene meteo extreme. Nu avem incendii anuale de vegetație, nu avem tornade și nici uragane.

    24 comentarii

  1. Well, that puts things into perspective.

      (Citează)

  2. Yet. YET!

      (Citează)

  3. Si nu avem case construite doar din lemn in proportie de 98%.

      (Citează)

  4. Da. Cred ca la peisajul acela contribuie si materialul de constructie : lemnul.

      (Citează)

  5. Mă întreb cât costă o casa din aia a lor. 300k-500k ?

      (Citează)

  6. ma uit la pomi si vad ca mai au si crengi. chiar asa verzi sa fi fost pomii respectivi incat sa nu arda complet?

      (Citează)

  7. Din ce materiale sunt facute acele case fratele meu ? Copacii au ramas in picioare…dar in rest totul este scrum.

      (Citează)

  8. Casele standard la americani sunt construite din cadre de lemn peste care se pun diverse folii cu rol de hidroizolatie si ignifugare (in anumite limite). Casa in sine nu face contact direct cu fundatia ci e oarecum ridicata pe o structura ceva mai solida, lasand un spatiu intre podea si pamant – pe acolo se trag de obicei cabluri, se verifica infiltratii etc. Singura exceptie este semineul si cosul de fum aferent care se fac doar din caramida. Explicatia e mai degraba culturala, dar acolo in California exista si problema seismica.

      (Citează)

  9. azorel:
    Din ce materiale sunt facute acele case fratele meu ? Copacii au ramas in picioare…dar in rest totul este scrum.

    Ma cam indoiesc ca daca erau facute din caramida, dupa focul ala nu era recomandat sa se demoleze tot si sa se refaca complet.

      (Citează)

  10. Uita-te la imaginea aia, inmulteste paguba totala cu un milion si incepi sa iti faci o idee vaga despre cat s-a furat la noi in ultimii 28 de ani. Dar e bine ca nu avem clima cu extreme, multumim lui Dumnezeu…Doamne-ajuta!

      (Citează)

  11. inca nu avem fenomene extreme….

      (Citează)

  12. Singurul fenomen extrem pe care il avem noi e corupția. E aproape naturala.
    Lasand gluma la o parte, peisajul arata ca dupa un bombardament. Oribil.

      (Citează)

  13. Partea plina a paharului este ca vor reconstrui usor/repede, neavand prea mult moloz de indepartat…

      (Citează)

    • Nu chiar, încă sunt mulți care așteaptă după Sandy să-și recupereze banii pentru a construi o altă casă. Și pereți mai faci din nou, dar tot ce aveai în ea s-a dus.

        (Citează)

  14. am vazut chiar io efectele unei tornade in Romania: copaci smulsi, case fara tigle. Totul pe suprafata limitata.

      (Citează)

    • La noi cred că vântul clasic face pagube mai mari decât tornadele.

      Știu că avem tornade, dar nu înseamnă că sunt similare cu cele din zona americană unde se formează unele de putere, ci doar că folosim același cuvânt pentru ele.

        (Citează)

  15. casele in California se fac din lemn in primul rand din cauza cutremurelor. Daca casele respective erau facute din caramida, BCA, beton erau unii pereti in picioare dar trebuiau demolati pentru ca temperaturile inalte modifica compozitia chimica a materialelor de constructie. Exista caramizi si betoane care rezista la temperaturi inalte dar sunt folosite in aplicatii speciale, nu l-a construit de case.
    De ce sunt focurile astea in California ? In Iarna 2016-17 a plouat foarte mult, dupa cum a-ti vazut ca unele lacuri erau prea pline si era riscul ca barajele sa cedeze, dupa fiecare ploaie vegetatia creste foarte mult, pompierii ar trebuie sa arda controlat anumite zone preventiv sa nu se extinda focurile din mai multe motive logistice, de buget si politice nu o fac. Vara temperaturi de peste 40 de grade usuca toata vegetatia iar o tigara aruncata pe marginea drumului poate provoca o asltfel de tragedie. Asigurarile platesc si nu prea , daca ai bani de avocati buni si scumpi recumperezi bani sa iti refaci casa, exista asigurare si pentru bunurile din casa dar multi nu au asa ceva. Casele in California au asigurare obligatorie in caz de incendiu, altii au si pentru cutremur dar e foarte scumpa, altii au si pentru inundatii.
    Dupa focuri a venit ploaia care a spalat de pe dealuri toata cenura si namol a ajuns sa acopere casele care au ramas in picioare, cauta Montecito fire and muddslide, autostrazi inchise, case acoperite de namol.

      (Citează)

  16. Ploaie cu foc si pucioasa peste sodomiti, e normal.

    Doamne ajuta, CPF pazeste!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus