un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung Galaxy S9 a fost prezentat și vine cu un program buy-back interesant

26 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

45 comentarii

Samsung a arătat ieri noile Galaxy S9 și S9+ și aproape toate zvonurile despre ele s-au confirmat, semn că e tare greu să mai ții ceva secret în zilele noastre. Aș spune chiar că lucrurile stau mai bine decât mă așteptam: singurul zvon care nu s-a adeverit este cel legat de prețuri, care în realitate sunt mai mici decât mă așteptam, iar unele funcții, deși așteptate, arată chiar bine în demonstrații reale.

Prețurile: Galaxy S9 costă 3.899 lei la eMAG, Galaxy S9+ costă 4.399 lei. La operatori, Galaxy S9 costă 849 de euro, Galaxy S9+ costă 949 euro la Vodafone, Orange. Toți oferă discount-uri pentru buyback: 450 lei voucher dacă aduceți un telefon sau o tabletă funcțională, la care se adaugă valoarea estimată a aparatului predat. În cazul cel mai optimist, dacă aduceți înapoi un Samsung S8+, se vorbește de un discount total de 2200 lei. În cazul cel mai rău, duceți orice telefon funcțional înapoi și luați măcar 450 de lei ca voucher, în perioada promoției.

Generația S9 preia aspectul celei S8, dar schimbă în bine poziția senzorului de amprentă, plasându-l sub camera foto de pe spate, unde este mult mai accesibil degetului mare și cred că elimină și momentele când pui din greșeală degetul pe obiectivul camerei foto, murdărindu-l. Poate la generația următoare îl vom avea, în sfârșit, sub ecran, tehnologia fiind în lucru și aproape de implementare.


Camera foto principală are două obiective, cum s-ar putea spune: unul de F1.5 pentru lumină slabă și unul de F2.4 mai potrivit în lumina zilei, care surprinde imagini mult mai clare. Telefonul comută automat între ele, plasând mecanic un obiectiv sau altul în fața senzorului. Stabilizarea optică este inclusă, desigur.

Modelul S9+ are încă o cameră, una cu zoom, tot de 12 megapixeli și tot stabilizată optic. Este sistemul introdus pe Note8 și care acum vine pe S9+, ceea ce explică o parte din prețul crescut.

Filmarea slow-motion ajunge la un nou nivel, fiind posibilă înregistrarea a 960 de cadre pe secundă. Poți încetini acel clip de până la 40 de ori pentru a-l reda la 24 fps, de exemplu, adică se vor obține imagini spectaculoase cu diverse acțiuni.

Problema este, ca și la Sony-urile ce-au introdus prima oară filmarea la 960 fps, că aceasta este foarte limitată. Samsung-urile filmează doar 0,2 secunde în acest mod, ceea ce poate genera imagini slow-motion de câteva secunde, dar mi se pare dificil să surprinzi exact momentul dorit în cele 0,2 secunde. Samsung introduce o funcție specială de captură (selectezi o zonă a ecranului și, când apare mișcare acolo, telefonul filmează automat cele 0,2 secunde), dar mi se pare dificil să nimerești din prima ceea ce-ți dorești să filmezi. Să filmezi apă ce cade cu încetinitorul e simplu, dar un copil suflă o singură dată în lumânări, iar unele scene sunt mereu în mișcare.

Oricum, e o creștere binevenită. Îmi închipui că filmarea ca pe S8, adică la 240 fps, merge pe timp nelimitat, ba chiar sunt curios dacă n-ar putea face același lucru și la 480 fps. Rămâne de văzut la un test.

A treia mare funcție prezentată, cea de AR Emoji (nu înțeleg numele, nu mi s-a părut că are legătură cu realitatea augmentată, dar Animoji e deja luat), mi-a plăcut când am văzut-o demonstrată. Eu nu mă văd folosind-o, nu mă exprim prin emoticoane, dar cred că adolescenții de astăzi vor dori ca o cameră foto să le transforme automat chipul într-un desen animat, să și-l particularizeze cu haine și accesorii și apoi să înregistreze și să trimită mesaje, inclusiv audio-video, cu acel personaj animat exact de trăsăturile feței lor, de gesturilor lor și de vocea lor.

Și cam asta a fost. Îmi place că au introdus două culori frumoase, albastru și violet, și că au păstrat jack-ul audio. Prezentarea a inclus câteva detalii despre Bixby, dar în acest moment cred că Samsung bate un cal mort, cum se zice; poate viitorul Bixby 2.0, ce va fi prezentat în a doua parte a anului, să vină cu ceva semnificativ pentru utilizator.

O altă modificare importantă este introducerea a două difuzoare de mare putere, sus și jos, pentru sunet stereo (și compatibilitatea Dolby Atmos). Important este că sunt două difuzoare: modelele anterioare au doar unul, jos, care este ușor de astupat cu mâna când te joci ceva sau te uiți la filme, adică exact când vrei sunet puternic.

Specificații Samsung Galaxy S9:

  • ecran de 5,8 inchi, rezoluție 2960 x 1440 px, Super AMOLED
  • chipset Exynos 9810 la noi, Snapdragon 845 în SUA, cu 4 GB memorie RAM, stocare internă de 64/128/256 GB plus slot microSD
  • baterie 3000 mAh
  • cameră principală de 12 Mpx, stabilizare optică, diafragme F1.5 și F2.4
  • cameră frontală de 8 Mpx, F1.7
  • wifi 802.11ac, 4×4 MIMO, LTE Cat 18, Bluetooth 5.0, USB-C, NFC, cititor amprentă, recunoaștere de iris și față
  • dimensiune 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, greutate 163 grame, IP68

Galaxy S9+ are în plus:

  • ecran de 6,2 inchi
  • baterie de 3.500 mAh
  • 6 GB memorie RAM
  • o a doua cameră foto principală, F2.4, stabilizare optică
  • dimensiune 156,1 x 73,8 x 8,5 mm, greutate 189 grame, IP68

Citiți și hands-on-uri de la publicații ce au avut deja telefonul înainte de lansare: The Verge, The Next Web, Engadget.

PS: cred că Samsung a încercat o glumă. În timpul prezentării, au folosit camera foto a telefonului pentru a traduce un semn stradal dintr-o limbă ce părea de origine slavă și s-a dovedit că scria “fotografierea interzisă”. În fotografiile lor de presă au o imagine similara în care traduc din thailandeză tot un “fotografierea interzisă”.

    45 comentarii

  1. urata faza cu procesorul pt europa…

      (Citează)

    • De ce? Așa a fost în fiecare an până acum. Exynos e un procesor foarte bun, nu pierzi nimic.

        (Citează)

    • 845 ala era miezul din ce-am mai citit…
      de exynos ala n-am auzit sa se entuziasmeze nimeni

        (Citează)

    • cred ca-i invers

      Samsung Galaxy S9 and S9+, just like the previous S and Note models, will be available in two variants. Samsung’s own Exynos 9810 chip will power most of the S9 phones around the globe, while Qualcomm’s latest Snapdragon 845 will be ticking in the S9 handsets sold in North America and China.

      So, what’s the differences?

      The Exynos 9810 chipset (10nm FinFET has a new octa-core processor packing four custom third-generation Mongoose cores at 2.9GHz and four Cortex-A55 at 1.9GHz. The GPU in charge of graphics is an 18-core Mali-G72.

      The Exynos chip comes with a new LTE modem with support for 6CA (carrier aggregation) for download and maximum downlink of 1.2Gbs (Cat.18). The uplink supports 2CA and a speed of 200Mbps (Cat.18).

      Finally, the Samsung’s new silicon can do 4K capturing and playback at 120fps, but those won’t be premiering on the S9 because the Snapdragon 845 can’t do those.

      The Snapdragon 845 chip (10nm LPP) introduces a new octa-core processor with new Kryo 385 cores. The high-performance pair of Kryo 385 Gold cores is clocked at 2.8GHz and the architecture derives from Cortex-A75. The power-efficient pair of Kryo 385 Silver cores works at 1.8GHz and its architecture is based on Cortex-A55.

      There is also a new Adreno 630 GPU, 30% more powerful than the Adreno 540 inside the Snapdragon 835. Rumors suggest the Adreno 630 performance will be slightly behind Samsung’s Mali choice, but this can’t make a difference in real-life scenarios for the lifespan of the devices.

      Qualcomm also has a new modem – the X20 with 5CA and LTE Cat1.18 downlink of 1.2Gbps. The uplink is inferior to Samsung’s model with 2CA but LTE Cat.13 support for 150Mbps speeds.

      The ISP of the Snapdragon is also inferior to the Samsung’s with a support for 4K at 60fps video encoding and decoding.

        (Citează)

    • Performanta single core ar trebui sa fie mult mai buna decat 845, dar se pare ca e deocamdata cu probleme, vezi https://www.anandtech.com/show/12478/exynos-9810-handson-awkward-first-results

        (Citează)

    • atunci de ce nu le fac pe toate cu ala al lor? care-i faza?

        (Citează)

    • E complicata treaba, unii zic din cauza patentelor Qualcomm pentru 4G, altii din cauza ca QC au radiouri mai bune pentru frecventele 4G din SUA, posibil sa fie si din cauza operatorilor care trebuie sa valideze fiecare update si ar putea fi mai usor daca folosesc QC acolo (desi cand Snapdragon 810 a fost varza chiar au folosit Exynos si in SUA pentru S6), sau poate o fi o decizie de business tinand cont ca Snapdragon 845 e fabricat de Samsung si o fi obtinut un discount asa. Nu exista un raspuns oficial din cate stiu.

        (Citează)

    • Și generațiile anterioare au avut treaba asta cu Exynos în Europa și Snapdragon în SUA. S-au făcut teste de benchmark pe ambele, rezultatele sunt foarte asemănătoare.

      Prima oară când Samsung a lansat telefoane cu hardware diferit pentru SUA îi apucase pe mulți nebunia că ei TREBUIE să facă rost de un telefon pentru SUA, ca să aibă Snapdragon la bord. O mulțime de efort și lipsă de garanție pentru un moft aproape inutil.

        (Citează)

  2. bateria incepe totusi sa fie ridicol de mica. 3000 am si pe s7, au mai trecut niste ani, alea alea…

      (Citează)

  3. nimic interesant..

      (Citează)

  4. Postolachi Dumitru

    26/02/2018 la 11:51 AM

    Samsung Galaxy S8 sigilat, câștigat anul trecut de la Orange prin 2Performant, costă la eMAG între 2.900 lei și 3.000 lei după aplicarea unor reduceri mai mult sau mai puțin realiste.

    De ce aș folosi acest S8 pentru un buy-back pentru care n-aș primi mai mult de 1.500 de lei (maxim 2.200 lei este pentru S8+)? Eu prefer să-l păstrez ca back-up în situații de neprevăzut dar totuși întreb unde-i logica?

      (Citează)

    • Unii nu au S8 de dat inapoi, ci telefonul de acum 3-5 ani. Eu am, de exemplu un S2, cu ecranul spart – dar funtional, pe care il folosesc ca mp3 player pe bluetooth la masina. Cu siguranta nu mai face 450 de lei. Nici 100, probabil.

        (Citează)

    • Nu te forțează nimeni să dai ceva înapoi. Dacă ai de dat, totuși, primești o reducere. Eu am un LG G5 și un S6 pe care probabil n-aș lua 450+evaluarea pe OLX.

        (Citează)

    • Scuze – dar nu cred ca este corect ce spui in legatura cu programul de buy-back eMAG si mi se pare o usoara dezinformare/informare eronata.

      Am incercat acum cateva luni sa ma duc la eMAG cu un S4 Mini (al mamei) – tinut din momentul unboxingului in carcasa de protectie cu tempered glass pe el.
      Am fost la sediul din Crangasi si dupa ce am scos folia de protectie (evident s-a distrus si nu am mai pututs a o folosesc) si am scos carcase de pe S4 mini, raspunsul lor dupa o analiza foarte atenta a fost ca pot obtine undeva la maxim 40 lei prin buy-back pe el – pentru ca observasera o urma de zgarietura fina undeva pe metal.
      Pe scurt – mai mult a costat tempered glass-ul, decat obtineam pe mobil.

      Din ce mi-au explicat chiar ei, si apoi mi-a confirmat o colega: daca telefonul nu este “tipla” – mai mult ai obtine daca l-ai vinde pe OLX. Este efectiv o gogorita optiunea de buy-back, pentru ca nu conteaza numai sa fie functional. Daca are display spart dar este perfect functional, pretul prin buy-back nu trece de 100 ron, chiar daca este un ipad de ultima generatie (chiar spus de angajat). Mai mult poti obtine daca il vinzi pentru componente pe net.

      Solutia pe care un angajat a dat-o colegei: sa cumpere pe loc un Nokia 3310, si sa mearga cu el in tipla la programul de buy-back. Astfel, angajatul il scoate din tipla, catalogheaza mobilul ca fiind apt pentru programul de buy-back, ofera valoarea maxima admisa pentru telefon (care este apropiat de suma efectiva a telefonului) si apoi primeste mult doritul voucher pentru Samsung S8, S8+ sau Note 8 (astea erau la acel moment).

      Sunt ferm convins ca nu s-a modificat regulamentul programului de buy-back.

      Scuze daca am fost prea direct, dar imi amintesc de lipsa de transparenta a lor si de reactia pe care au avut-o cand am ajuns acolo – si chiar m-a enervat atitudinea lor.
      Poate smecheria cu Nokia este de folos cuiva, pe mine m-a amuzat si uimit simplitatea solutiei.

        (Citează)

    • Mers Raducu, o voi testa probabil in zilele urmatoare. Un 3310 e 230 ron, iar pe calculatorul de buy back (de pe vodafone sau samsung mobile store) as primi 80 ron plus voucherul de 450, deci ar ramane 300ron reali in minus.

        (Citează)

    • Raducu: Sunt ferm convins ca nu s-a modificat regulamentul programului de buy-back.

      Da, dar aici buy-back-ul e susținut de Samsung, nu de eMAG. Buy-back fac și ceilalți vânzători autorizați.

      Cei 450 de lei înțeleg că îi primești oricum. Apoi, nici eu nu mă aștept ca un telefon să fie evaluat la o valoare mare. E ca la amanet, toți vor să ți-l ia pe nimic.

        (Citează)

  5. Arata bine, da’ mi se pare ciudat sa ceri bani premium (3900 lei) pe ala “mic”, si in afara de chipset/CPU sa oferi hardware la nivel de 2017. Am 4G de RAM si 64 de spatiu pe MOto Z2 play.
    Probabil camera-i smechera, dar parca-parca miros un pic de japca. In fine, sunt sigur ca se vor vinde destule.

      (Citează)

    • Pe Z2 play ai un midrange de SD625 si o camera foto modesta comparativ cu ce gasesti pe S9. Dar da, tot scump ramane, platesti 50-50 pe brand si performanta.

        (Citează)

    • @Cristi: Corect, Tocmai asta si zic. Eu am un telefon midrange din 2017 ( carele este anul trecut), iar S9 este un flagship de anul asta. Am chipset mai slab si camera mai slaba, dar asta tocmai pentru ca-i mid range. Dar Samsung vrea sa spuna ca are anul asta flagship cu specificatii mid de anul trecut? Ma refer la ram baterie si spatiu.
      Ca pret de flagship are :).
      Fara indoiala ca daca puneau si chipsetul de pe Moto si camera nu mai platea nici dracu’ banii pe agregatul lor, ar fi fost mai slab decat S8.

        (Citează)

    • Plătești și pe software, nu doar pe hardware. AR emoji cu colaborare Disney, slow-motion, cercetare șamd.

      Nu cred că vreun producător vrea special să umfle prețul. Probabil că stabilesc o marjă dorită, văd cât le iese costul de producție, reglează prețul final și în funcție de concurență și aia e. Sunt și ei conștienți că, pentru fiecare euro cerut în plus, pierd o parte din clienți.

        (Citează)

  6. Postolachi Dumitru

    26/02/2018 la 12:01 PM

    catalinx:
    Unii nu au S8 de dat inapoi, ci telefonul de acum 3-5 ani. Eu am, de exemplu un S2, cu ecranul spart – dar funtional, pe care il folosescca mp3 player pe bluetooth la masina. Cu siguranta nu mai face 450 de lei. Nici100, probabil.

    Un S2 am și eu dar nu mi-a trecut niciodată prin cap că ar merge pentru un buy-back. Când era mai tânăr Orange oferea 10 euro pe el așa că l-am aruncat într-un sertar și acum hibernează.

      (Citează)

  7. Doar mie mi se pare ca senzorul de amprenta e pus corect la s8 si aiurea la s9?

    Ok, l-au mutat pe centru cum au alte multe telefoane, dar asta ar functiona daca ar fi separat de camera, nu alaturi, ca tot pe camera pui degetul.
    S8 are senzorul intr-o parte pentru ca degetul aratator este mai lung si ajunge fix acolo, mi se pare foarte natural.

    Daca la anul pe s10 muta altundeva senzorul toti blogarii vor lauda iar acest aspect :) clasic.

      (Citează)

    • Din experiența cu LG, Huawei și Samsung S8, e mult mai bine pus sub cameră. Degetul întâi acolo ajunge, nu mai ai de ce să atingi camera.

      Dacă îl lăsau la nivelul camerei, pui degetul acolo și nu știi ce atingi. Eu pun de multe ori mâna pe obiectiv la al meu.

        (Citează)

    • alalalt:
      Doar mie mi se pare ca senzorul de amprenta e pus corect la s8 si aiurea la s9?

      S8 are senzorul intr-o parte pentru ca degetul aratator este mai lung si ajunge fix acolo, mi se pare foarte natural.

      Da, probabil esti stangaci, pentru mine folosind telefonul preponderent cu mana dreapta este mult mai complicat fiind nevoit sa traversez tot telefonul in diagonala pana la senzorul de amprenta.

        (Citează)

  8. Misto astia de la Samsung, serios. Vin pe scena, anunta cu surle si trambite noul flagship, preturi mai mari, specificatii mai bune, dar nu le bate nimeni obrazul ca pe S8+ n-am nici acum Android 8, care a fost lansat de google la finalul lui August 2017. Deci n-au trecut decat vreo 6 luni. 6 luni in care Samsung n-a fost in stare sa aduca noua versiune de Android nu pe telefoane middle range, ci pe varfurile de gama, alea pe care cer 1.000 de euro. Misto.

      (Citează)

    • Da, urâta faza asta. Android 8 e acum în lansare pentru S8, după câteva luni de teste și o pauză în deployment din motive necunoscute. Totuși, au trecut 10-11 luni de la lansarea telefoanelor, și mie mi se pare că au greșit-o rău cu upgrade-ul acesta.

      Din fericire, Android 8 nu aduce atât de multe lucruri pentru utilizator. Am avut telefoane cu Oreo și n-am simțit vreun beneficiu în plus. Funcții precum blue light filter oricum erau integrate în Samsung.

        (Citează)

    • Nu e vorba de noutatile cu care vine noul Android, e pus si simplu vorba de-un principiu. Iti lansezi produsele cu fast, ti le promovezi, ceri niste bani multi pe ele, iar cand vine vorba sa le updatezi la noile versiuni de Android, ti se rupe, o faci intr-un ritm extrem, extrem de lent. Cred ca S8 e cam ultimul flagship care n-a primit pana acum Oreo.

        (Citează)

  9. Senzor accesibil degetului mare? Ce nebun face asta?

      (Citează)

  10. Postolachi Dumitru

    26/02/2018 la 2:05 PM

    nwradu:
    Nu te forțează nimeni să dai ceva înapoi. Dacă ai de dat, totuși, primești o reducere. Eu am un LG G5 și un S6 pe care probabil n-aș lua 450+evaluarea pe OLX.

    Nu e vorba de a forța ceva, spun doar că Samsung nu s-a gândit la astfel de situații: un terminal sigilat trebuie să valoreze identic indiferent unde s-ar afla.

      (Citează)

    • Da, dar eu încercam să spun că orice ai primi este un bonus bun. Alte generații nu au beneficiat de o astfel de ofertă, care mie mi se pare bună. Duci orice gioarsă înapoi și primești un voucher de 450 de lei.

        (Citează)

  11. Postolachi Dumitru

    26/02/2018 la 2:07 PM

    GabrielG:
    Senzor accesibil degetului mare? Ce nebun face asta?

    Huawei :)

      (Citează)

  12. parca-parca miros un pic de japca

    Dor un pic? E japca si anume cat toate zilele. E adevarat ca, daca nu vrei nu cumperi, si cred ca momentan asta e atitudinea cea mai buna.

      (Citează)

  13. si dupa ce deblochezi nu intinzi degetul? sau ramai cu degetul pe mijlocul telefonului ?

      (Citează)

  14. Cum preconizam, telefonul are adaos mare pentru a se incadra in diverse oferte speciale ulterioare, mai ales pentru operatori, unde au scazut preturile la minute/date. Probabil in cazul abonamentelor, la operatori, se vor oferi bugete mari pentru telefoane (in fond, reduceri).

      (Citează)

  15. add:
    atunci de ce nu le fac pe toate cu ala al lor? care-i faza?

    Pana se aproba celalat comentariu cu rezultatele de la Exynos M1 si M2 cred ca raspunsul la intrebarea ta ajunge publicat.

    Ideea e simpla: In SUA se folosesc retele de telefonie CDMA pe langa cele GSM/LTE. Qualcomm au patentele pentru tot ce inseamna CDMA.

    Ergo, daca Samsung vrea sa faca un Exynos cu un modem CDMA dezvoltat de ei, Qualcomm o sa le rupa portofelul in doo la preturile de licentiere.

    Asa ca e mai ieftin pentru Samsung sa ia direct procesorul Qualcomm cu tot cu modem CDMA, in dauna unei solutii in care platesc in plus pentru licente CDMA si modem adaugat la procesorul lor custom Exynos.

    E indeajuns de clar? :D

      (Citează)

  16. Nu stiu daca am mai povestit, dar eu am avut o experienta oribila cu buy-back-ul Emag in toamna 2017.
    Incercam sa-mi iau un S8 cu reducerea respectiva si am dus un iPhone 5s perfect functional, folosit cu grija, care era telefonul meu curent la momentul ala (deci nu putea fi praf). Baietii din show-room-ul de la Crangasi (rau-intentionati sau de-a dreptul tembeli) au facut niste calcule complicate si au ajuns la concluzia ca telefonul meu nu merita nici macar 1 RON (!!!). Adica nu putea fi acceptat, deci nu puteam primi discount-ul. Dupa vreo 3 ore de stat la coada. Am facut o reclamatie la care mi-a raspuns un baiat intr-un limbaj de lemn corporatist, despre cum sunt eu important and shit, fara scuze, fara solutie.
    Dupa aia am luat S8-ul (2900 RON) si televizorul (4500 RON) de la Evomag si iPad-ul (3200 RON) de la iStyle. De la Emag am mai luat doar maruntisuri de 2-3 ori, de cel mult 100-150 RON. Daca vreunul din briliantii de la Emag iti citeste blogul, poate afla cum e cu clientii care cumpara produse premium. Sunt ofticosi si tind sa nu accepte rahaturi.

      (Citează)

    • Da, dar mi se pare normal. Interesul ălora e să-ți dea cât mai puțin.

      Buy-back-ul actual e dat de Samsung, nu de eMAG. Operatorii au același program. Fiecare pare că-l explică altfel pe site-ul lor, de nici nu mai știu dacă l-am explicat eu bine în articol, dar îți poți încerca norocul cu alți evaluatori.

        (Citează)

    • Din ce am observat eu, zgârieturile și alte chestii care strică aspectul telefonului cam duc la valoare 0 din punctul lor de vedere. Cred că urmează a fi vândute ca recondiționate, deci tot ce strică aspectul face telefonul să pară mult mai vechi decât este. Am văzut și la iStyle cam aceeași abordare, unde un iPhone perfect funcțional dar cu niște zgârieturi pe spate era considerat de valoare 0. Cum spunea cineva mai sus, nici o evaluare de buy-back n-o să se apropie de valoarea pe piață a terminalului second hand.
      Probabil că 5s-ul ăla ar fi ieșit la vânzare cu 1500 de lei, dar trebuia să pară totuși ca nou la aspect.

        (Citează)

    • Nu e vorba ca pretul oferit la buy-back era prea mic, ci de faptul ca aplicatia lor il scotea cu VALOARE NEGATIVA.
      Ceea ce e absurd pt un iPhone perfect functional, deblocat, din 2013.
      Ma deranjeaza ca astfel de promotii sunt facute sa dea bine in reclama, din categoria “vai ce generosi suntem noi!”, iar in practica sunt mizerabile.

        (Citează)

  17. nwradu:
    Din experiența cu LG, Huawei și Samsung S8, e mult mai bine pus sub cameră. Degetul întâi acolo ajunge, nu mai ai de ce să atingi camera.

    Dacă îl lăsau la nivelul camerei, pui degetul acolo și nu știi ce atingi. Eu pun de multe ori mâna pe obiectiv la al meu.

    Radu, cum ajungi cu degetul mare la senzorul de amprentă pe S9? :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus