un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review căști de gaming Asus ROG Strix Fusion 300

3 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Aceste căști, candidate cu șanse mari la titlul de modelul cu cel mai lung nume din lume, sunt nou lansate în seria de gaming de la Asus, iar eu le-am luat la o tură prin câteva jocuri.

Specificații Asus ROG Strix Fusion 300:

  • difuzoare de 50 mm
  • microfon unidirecțional retractabil
  • conector USB și jack combinat audio+microfon, cabluri detașabile
  • impedanță 32 ohmi
  • sistem 7.1 virtual
  • iluminare roșie compatibilă Aura
  • greutate 360 de grame

Preț: 599 lei la PC Garage.

CE CONȚINE PACHETUL

Cutia include căștile, un set de rezervă de pernuțe de ureche, făcut din material textil pentru cei cărora nu le place pielea primului, plus cabluri detașabile, cu tresă ce pare rezistență la frecuș în timp.

CUM ARATĂ CĂȘTILE

Fusion 300 sunt căști over-ear, adică îmbracă în întregime lobul urechii, după cum puteți vedea mai jos.

Căștile în sine au un design futurist, ușor fațetat, cu o zonă luminoasă în partea dinspre spate. Sunt unite printr-o bandă groasă dublată de un material moale, pentru a fi purtate confortabil pe cap.

Reglarea dimensiunii se face manual, prin extinderea headband-ului în sistemul clasic.

Cupele sunt ușor ovale. Vin montate unele din piele, probabil artificială, dar cutia include unele din material textil, care oferă o ventilație mai bună.

Microfonul este integrat în căști, având un locaș al său din care poate fi extins și ușor îndoit.

Cablurile sunt bine făcute, cu tresă ce pare rezistentă. Cel USB are 2 metri lungime, cel terminat în jack audio mixt căști+microfon are 1,5 metri lungime.

Pe una din căști se află un buton ce activează un mod virtual 7.1.

CE AU SPECIAL

Cei de la Asus vorbesc despre un design special al incintei audio, cu o cameră bine izolată. Design-ul acesta “exclusive airtight chamber” oferă un bass mai puternic și un sunet mai plin, iar difuzoarele au diametrul de 50 mm. Distorsiunile sunt micșorate prin folosirea unor elemente metalice în interior.

Fusion 300 integrează un sistem de iluminare compatibil cu software-ul de reglaj Aura de la Asus. Aici lucrurile se complică pentru că vorbim de software-ul Aura Peripheral, nu de același Aura cu care se reglează luminile plăcilor de bază sau video de la Asus.

Mai mult, Fusion 300 au o singură culoare, roșu, așa că acel soft permite de fapt activarea luminii, dezactivarea ei și comutarea între iluminare continuă sau de tip puls. Nu-i rea lumina, dar e cam mare bătaia de cap cu software-ul Aura.

N-am reușit să găsesc o utilitate opțiunii 7.1 virtual. Căștile includ două difuzoare, iar modul 7.1 este gândit pentru jocurile ce oferă un astfel de sunet, caz în care căștile încearcă să simuleze redarea pe mai multe canale. Nu pot înlocui însă un sistem normal de 7+1 difuzoare sau căști cu mai multe incinte.

Printre feature-urile speciale eu aș adăuga și faptul că vine cu acele pernuțe de rezervă și că microfonul este retractabil, dar nu detașabil. Asta înseamnă că poate să “dispară”, să nu te deranjeze dacă nu ai nevoie de el, dar nu riști să-l pierzi ca la căștile unde este complet detașabil.

CALITATEA SUNETULUI

Nimic de reproșat aici, ba chiar pot spune că sunt căști bune. Oficial suportă redare 20-20.000 Hz, iar în practică sunt sensibile și redau multe sunete fine, importante în jocuri precum CS sau PUBG.

Am ascultat și muzică, se aude limpede, deși bass-ul nu este atât de puternic precum spune Asus în materialele de prezentare. Sunt căști, nu un miracol.

Design-ul asigură și o izolare fonică foarte bună, astfel încât sunetul ambiental nu te deranjează din joc. Sunt suficient de bine sigilate încât sunetul redat de căști să nu-i deranjeze pe cei aflați în aceeași cameră și care poate nu vor să te audă împușcând dușmani cu nemiluita (sau mitraliera).

Nu m-au încântat alegerea cablurilor, dar te obișnuiești. Mufa combo jack căști+microfon mi-a fost inutilă la desktop, că am porturi separate pentru căști și microfon, așa că am utilizat conexiunea USB. Nimic în neregulă cu asta, ba chiar e singura prin care se aprinde și iluminatul, dar parcă aș prefera căști cu jack audio dedicat pentru line in.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Construcție bună.
  • Design foarte arătos.
  • Microfonul poate fi ascuns.
  • Jack combo difuzoare+microfon.
  • Soft dedicat Aura pentru iluminare cu foarte puține opțiuni.
  • Preț destul de mare.

CONCLUZIE

Asus ROG Strix Fusion 300 sunt un model bun de căști în zona entry-level a acestui tip de periferice de gaming, așa că încercați-le dacă sunteți în căutarea unei astfel de perechi.

Preț: 599 lei la PC Garage.

    16 comentarii

  1. Azi am aflat ca 600 de lei e considerat entry-level pentru casti. Nu mai stiu ce sa cred despre alea de 100 lei.

      (Citează)

  2.   (Citează)

  3. La cate probleme am avut cu tableta Nexus 7 facuta de Asus, prefer sa le evit produsele. Prima nu simtea nimic pe touch screen. A doua a avut si mai multe probleme:
    – nu incarca bateria, a trebuit sa o desfac si sa conecte bine panglicile din interior.
    – nu rotea corect ecranul si nu face asta nici acum perfect, dupa ce i-am pus dintr-un prosopo de hartie inauntru care sa ii tina panglicile intinse si contactele apasate.

    Imi place sa repar, dar cu masura, nici chiar produs nou scos din cutie.

      (Citează)

    • Mă mir, tabletele acelea au fost foarte bine vândute și majoritatea erau încântați de cât de bine funcționau chiar și după mulți ani.

        (Citează)

    • Eu încă mai folosesc Tableta Nexus, merge foarte bine. Am achiziționat-o de pe Google Play in Franța.

        (Citează)

    • Probabil n-ai avut noroc. Prima tableta a fost impecabila, versiunea 2 excelenta iar ultima (Nexus 9 de la HTC) încă o mai folosesc și merge impecabil; păcat că nu găsesc o alternativa noua care sa tina așa mult

        (Citează)

    • Prefera sa te feresti de Android si o sa fie bine, gunoaiele au locul lor, nu pune mana pe ele.

        (Citează)

    • Am cumparat-o de pe Amazon UK, nu se poate zice ca era vreun stoc dedicat Romaniei.

      Si acum se incarca bine, tine bateria cateva ore pentru Netflix. Dar desi am desfacut-o repetat si i-am fixat cablurile, i-am pus hartia aia, tot nu intoarce ecranul corect intotdeauna.

        (Citează)

  4. Când am dat pe Razer Kraken pro v2 300 de lei nici nu mă gândeam că sunt entry level la prețul ăla.

      (Citează)

    • Nuu? Asta a fost si mirarea mea. Pana la ce pret merge entry-level-ul?

        (Citează)

    • Eu am Razer Mano’War 7.1 – basi, sunet clar, microfon foarte bun = 500lei. Tot entry level, dar nu cred ca ma lipeam de vreun Sennheiser GSP 300 sau 600. Nici nu cred ca e nevoie de mai mult.

        (Citează)

  5. Lumina rosie e un feature? Ai de plm…

      (Citează)

  6. Cătălin Tănase

    04/02/2018 la 1:20 PM

    Legioner:
    Prefera sa te feresti de Android si o sa fie bine, gunoaiele au locul lor, nu pune mana pe ele.

    Omul a avut o problema HARDWARE iar tu faci referire la Android, adică SOFTWARE? Sigur ești troll. Îmi e greu sa cred că ești atât de *****!

      (Citează)

  7. C’mon oameni buni, iti iei casti pro-fe-sio-na-le la 100 euro, cum sa coste glumele astea 600 lei ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus