un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Astăzi, la 20:30, urmăriți în direct lansarea rachetei Falcon Heavy

6 Feb 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Lansarea rachetei Falcon Heavy de astă seară va fi cel mai spectaculos și important pas al explorării spațiale din ultimii ani, poate din ultima decadă și chiar mai mult.

Asta pentru că racheta companiei SpaceX are cea mai mare capacitate de transport spre orbită din toate cele construite în prezent, mai mult decât dublu față de competitorii săi americani, rusești sau europeni. Ba chiar, istoric vorbind, doar rachetele Saturn V aveau o capacitate mai mare, dar acelea au fost construite ultima oară în 1973 în vremea cursei spațiale spre Lună.

Falcon Heavy ar trebui să fie lansată astăzi la 20:30 ora noastră, dacă am calculat bine. Puteți urmări transmisiunea live aici. Fereastra de lansare ține până la ora 22, cu o alta disponibilă mâine în același interval. Lansarea ar putea fi amânată, știți cum se întâmplă în astfel de cazuri când nu toate elementele răspund bine și trebuie investigate, așa că este posibil să nu o vedem acum, dar să sperăm la ce-i mai bine. Și să sperăm că nu explodează spectaculos la lansare, că și asta este o posibilitate foarte reală la primele misiuni ale unor dispozitive noi.

Dacă totul merge bine, însă, va fi o misiune spectaculoasă. Falcon Heavy este constituită practic din 3 nuclee Falcon 9 lipite între ele, un total de 3 x 9 motoare Merlin ce vor fi declanșate sincronizat. SpaceX va încerca să le recupereze pe toate trei: cele laterale se vor separa primele și vor ateriza în tandem la Cape Canaveral, o priveliște nemaivăzută până acum. Al treilea va ateriza ulterior pe o platformă plutitoare din Atlantic.

Ajutat de un al doilea etaj al rachetei, ce va fi rămas din ea în acel moment va petrece 6 ore orbitând planeta pe o orbită geosincronă (adică fixă deasupra unui punct de pe planetă), pentru a demonstra capacitatea de a ajunge acolo. Ulterior se declanșează planul lui Musk: un al treilea etaj se va etajul doi se va reaprinde și va propulsa încărcătura pe o orbită eliptică între Pământ și Marte, unde va rămâne pentru totdeauna. Încărcătura este o mașină Tesla Roadster cu tot cu un costum de astronaut proptit la volan.

Primele etape se vor desfășura foarte rapid. La Max Q se ajunge la 1 minut și 28 de secunde după lansare, adică la momentul în care forțele ce acționează asupra rachetei sunt maxime, solicitându-i la maxim structura de rezistență. Dacă trece de acel moment, e de bine. Nucleele laterale se separă la 2 minute și 30 de secunde după lansare, cel central după alte 33 de secunde. În 30 de minute de la lansare racheta se va insera pe orbita geosincronă pentru cele 6 ore.

Ar putea apărea ulterior alte probleme precum nedeclanșarea motoarelor intermediare sau fairing-ul, protecția de metal ce acoperă încărcătura, să nu se deschidă. Vedem atunci ce-o fi. Ghinionul cel mai mare ar fi să explodeze la rampa de lansare, distrugând-o complet.

Cele două nuclee laterale sunt “second-hand”, apropo. Au fost utilizate în trecut la misiuni în mai și iulie 2016, făcând parte din planul lui Musk de a le reutiliza pentru a scădea costurile lansărilor spațiale.

Este nevoie de Falcon Heavy? Personal mă tem că nu. Este ca un Airbus A380, o demonstrație tehnologică frumoasă, dar atât de mare încât nu prea și-a găsit clienți. Ar putea face parte din viitoarele planuri ale SUA de a trimite misiuni spre Lună și poate spre Marte, dar e posibil ca rachete pentru acelea să fie construite de Boeing și alții. Misiuni spațiale comerciale de asemenea tonaj nu se fac, majoritatea sateliților pot fi lansați de către Falcon 9 și restul rachetelor, ba chiar mai mulți deodată. Musk o construiește pentru a demonstra că misiuni de amploare ar putea deveni ieftine și banale.

Cum noi ne uităm la distanță la toate acestea, nu contează așa tare. Eu mă bucur de spectacol și de gândul că cineva din specia noastră reușește astfel de lucruri.

 

    32 comentarii

  1. Chiar astept lansarea. Sper sa nu o ratez. I’ve seen them all!

      (Citează)

  2. Poate gresesc eu, insa are doua etaje, cu al doilea etaj avand capacitatea sa fie repornit, ajungandu-se astfel la trei aprinderi in total.

      (Citează)

  3. Foarte interesanta lansarea, abia astept diseara sa o vad, lucruri noi se fac in acest domeniu

      (Citează)

  4. Între timp, noi ne uităm în gura lui Dragnea.

      (Citează)

    • Macar deciziile aluia ne afecteaza direct, cel mai trist e ca noi ne uitam la maruta & co, iar cancan e cel mai citit “ziar”.

        (Citează)

  5. Foarte fain, as zice ca asistam la un alt moment istoric.

    In cazul in care se doreste “Amartizarea” sau constructia unei colonii pe Marte cred ca va fi utila o astfel de racheta pentru a transporta tot ceea ce este nevoie pentru a realiza acea colonie.

    Intrebare: Credeti ca va ajunge Roadster-ul lui Musk pe Marte inainte sa avem noi metrou in Drumul Taberei? :))

      (Citează)

    • Andrei:
      Foarte fain, as zice ca asistam la un alt moment istoric.

      In cazul in care se doreste “Amartizarea” sau constructia unei colonii pe Marte cred ca va fi utila o astfel de racheta pentru a transporta tot ceea ce este nevoie pentru a realiza acea colonie.

      Intrebare: Credeti ca va ajunge Roadster-ul lui Musk pe Marte inainte sa avem noi metrou in Drumul Taberei? :))

      ești nebun :))))

        (Citează)

    • pai sa facem niste calcule
      dec 2017, lucrarile au incetat fiindca toti banii existenti au fost furati
      mar 2018, Uniunea Europeana incepe urmarirea penala impotriva unor membrii de furte a PSD (Sorin Oprescu, Gabi Firea, intreg comitetul central al partidului)
      mar 2020 condamnare penala; intre timp toti acuzatii au fugit in Madagascar, unde stau la pensiunea lui Mazare
      mar 2021 Romania cere noi fonduri
      mar 2024 EU nu vrea sa dea
      dec 2026 castiga Ciolos, se dezgheata fondurile
      dec 2030 se descopera ca un membru PSD infiltrat in comisie a furat toti banii

      ian 2027, prima baza umana pe Marte.

        (Citează)

  6. nu sunt fan tesla și atât mai puțin elon musk. dar momentul chiar este unul istoric (să nu considerăm că la nivelul primelor misiuni dar practic reprezintă o altă abordare). o să urmăresc cu interes și chiar îmi doresc să reușească.

      (Citează)

  7. Press-kit-ul SpaceX mentioneaza o fereastra de lansare 18:30-21:00 UTC (20:30 – 23:00 ora Romaniei).

    Falcon Heavy promite un cost de 90 milioane USD pentru un transport de 8 tone pe orbita geostationara. Atlas V, concurent traditional, face acelasi lucru pentru cel putin 50% in plus. Deci e destul de big deal.

      (Citează)

    • Din ce am citit, proiectul similar Nasa are un cost de 50 M per lansare. Dacă e așa, e o dovadă a superiorității mediului privat vs stat.

        (Citează)

  8. Făcând comparația cu Saturn v, mi se pare trist cum omenirea nu reușește să ajungă la niște obiective deja atinse. Mă gândesc și la Concorde. Înțeleg de ce, dar tot mă întristează.

      (Citează)

  9. Momentan lansarea este amânată cu o oră pentru că sunt vânturi prea puternice.

    Vedeți https://twitter.com/elonmusk pentru detalii

      (Citează)

  10. S-a amanat din cauza vantului pana la 21.20

      (Citează)

  11. S-a amânat iar?

      (Citează)

  12. 10:45 ?

      (Citează)

  13. Amanat pana la 22.45 ora RO

      (Citează)

  14. Am inteles ca s-a amanat din cauza unei probleme logistice… Au uitat sa-i cumpere vigneta

      (Citează)

  15. Extraordinar. Istoric.

      (Citează)

  16. Cea mai tare chestie vazuta in ultima vreme. Mai ales imaginile din masina, dar si aterizarea booster-elor. Pacat ca a intrerupt transmisia si au lasat core-ul in aer. Poate ca n-a reusit si n-au vrut sa strice titlurile

      (Citează)

  17. A aterizat și nucleul central sau au întrerupt transmisia intenționat? Fantastic, oricum.

      (Citează)

  18. Traim vremuri interesante. :)

      (Citează)

  19. Live de pe orbită. Momentan este o mașină pe orbita planetei.
    https://www.youtube.com/watch?v=aBr2kKAHN6M

      (Citează)

    • Penibil. Da, pentru Tesla e un plus de imagine. Evenimentul este si va fi mediatizat la greu. Dar pentru restul lumii? Entertainment si cam atat. Pentru mine unul e o risipa de bani si de resurse. Nu e de ajuns ca am umplut planeta de junk, acum aruncam rahatul pe orbita.
      Dupa felul cum evoluiaza lucrurile, o sa ajunga omul pe Marte la pastele cailor. Pe zi ce trece am tot mai mari indoieli ca americanii au ajuns pe Luna, mai ales cu resursele tehnologice de acum 40-50 de ani. Cu toata tehnologia de acum, chinezii trag speranta sa aselenizeze dupa anul 2020. Bine, e stiut ca americanii au cu un ou mai mult decat restul lumii. Totusi, daca ma gandesc ca ei au inventat povestea cu OZN-urile, de ce nu ar fi putut inventa si basmul cu aselenizarea?

        (Citează)

    • @gigi – penibil? de ce mai exact e penibila o astfel de realizare a ingineriei? Nu cred ca Tesla sau SpaceX mai aveau nevoie de reclama – mai degraba a fost o aroganta, era prea banal sa puna acolo doar niste blocuri de beton (plus, Starman si Space Oddity? now Bowie can sleep in peace!). Aterizarea simultana a celor doua side cores parca a fost extrasa dintr-un SF. Pacat de boosterul central.

        (Citează)

    • Trebuie sa fii un om special sa vezi chestia asta si sa te duci direct la teorii conspirationiste. Sau sa vezi un pas spre Marte si sa zici ca oamenii nu o sa ajunga pe Marte.
      Altfel, desi a fost o treaba foarte misto, ma intreb daca nu era mai bine sa faca bum.

        (Citează)

  20. Cătălin Tănase

    07/02/2018 la 11:21 AM

    Mi se pare foarte tare ce s-a intamplat aseara!
    Mi-as dori sa vad si o noua misiune umana pe Luna, desi nu cred ca se va intampla asta prea curand

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus