un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

212 atacuri armate în școlile din SUA în secolul 21

16 Feb 2018  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Masacrele în școli americane au deja o tradiție. Stockton, 1989 – 6 morți; Craighead County, 1998 – 5 morți; Columbine, 1999 – 15 morți;  Red Lake, 2005 – 10 morți; Virginia Tech – 33 de morți; DeKalb, 2008 – 6 morți; Oakland, 2012 – 7 morți; Sandy Hook, 2012 – 28 de morți; Marysville, 2014 – 5 morți; Umpqua, 2015 – 10 morți; Rancho Tehama, 2017 – 6 morți; Parkland, 2018 – 17 morți.

Lista am făcut-o eu cu atacurile cu mai mult de 5 victime decedate. Dacă vă uitați pe lista de school shootings după 2000, veți vedea că aproape în fiecare lună are loc câte unul.

Numărul lor mare a dus deja la specializarea criminalilor în acest gen de atac armat. Există o strategie. Poți analiza care sunt cele mai bune metode de a ucide cât mai mulți elevi. De exemplu, criminalul de zilele trecute de la școala din Parkland a declanșat întâi alarma de incendiu pentru a avea ținte la îndemână în confuzie generală creată. Același lucru l-au făcut în 1998 și cei doi criminali de la Craighead County, care, apropo, aveau 13 și respectiv 11 ani când au ucis 5 oameni și au rănit alți 10.

Criminalul din Parkland era un tip singuratic, fără prieteni, care își declarase intenția de a ucide cu mai multe ocazii. Printre mesajele sale de pe social media se găsesc și:

  • “I whana shoot people with my AR-15”
  • “I wanna die Fighting killing s**t ton of people”
  • “I am going to kill law enforcement one day they go after the good people.”

În septembrie anul trecut, un vlogger a raportat inclusiv către FBI că un user cu numele criminalului de acum a comentat la un clip cu mesajul “Im going to be a professional school shooter”. FBI-ul a investigat chestiunea, dar nu a putut găsi identitatea celui care a lăsat comentariul.

Și acum suntem aici. Bineînțeles că arma folosită a fost un AR-15 cu muniție 223, cea mai populară pușcă semi-automată în SUA, des întâlnită în astfel de masacre. Toate cele de mai sus n-au apărut în background check, așa că un tânăr de 19 ani și-a cumpărat legal o pușcă AR-15, pentru că asta e ceea ce faci la 19 ani, nu? Și o ținea acasă, încuiată la rugămintea părinților adoptivi, până într-o zi când n-a mai ținut-o încuiată.

Știți care e partea cea mai ciudată? Că acest incident nu va duce la interzicerea armelor de asalt, ci la discuții de genul “eh, dacă profesorii ar fi avut voie să stea înarmați în sala de clasă, așa ceva nu s-ar fi întâmplat”. Nu vor să renunțe la arme în SUA, că s-ar putea ca propriul lor guvern să înceapă să-i asuprească și trebuie să aibă mijloacele de a se apăra și împotrivi dictaturii. Până acum, guvernul s-a transformat în dictatură de 0 ori, dar în secolul 20 au fost 226 de atacuri armate în școli și în cei 19 ani ai secolului 21 au fost deja 212 atacuri armate.

În total, în secolele 20 și 21 au murit 498 de oameni în atacuri armate în școli, din care 204 erau copii. Dar na, dacă se transformă țara în dictatură, cu ce se împotrivesc?

    40 comentarii

  1. Până acum, guvernul s-a transformat în dictatură de 0 ori.
    Asta inseamna ca functioneaza. Si in clipa in care te pisi pe drepturile tuturo ca sa opresti o crima, doua trei o mie, poti sa renunti de tot la constitutie. Ala daca n-ar fi avut pistol folosea o duba.

      (Citează)

    • Andrei: Ala daca n-ar fi avut pistol folosea o duba.

      Cam greu să omori 17 oameni cu o dubă, nu?

      Arma este la îndemână, este ușor de utilizat și este foarte mortală. De asta trebuie interzisă. Că așa, de dragul discuției, putea folosi și o furculiță în genul acesta de raționament…

        (Citează)

    • Ala de pe Coasta de huzur a omorat vreo suta cu camionul.

        (Citează)

    • Funny…

      Oul Kinder și brânza de capra sunt interzise in SUA.Guvernul nu se pisa pe dreptul lor de a mânca cea vor?

        (Citează)

  2. Nu vad ce e gresit in ultima fraza.

      (Citează)

  3. tweetul zilei de la mine a fost: “vreti la le dati la profesori arme dar nu sunteti in stare sa le asigurati hartie/creta colorata/si alte ustensile” (si la ei ca la noi profesorii dedicati cumpara rechizite pe banii lor)

      (Citează)

  4. Se vede ca scrii si dai publish direct.

    De exemplu, criminalul de zilele trecute de la școala din Parkland a declanșat întâi alarma de incendiu pentru a avea ținte la îndemână în confuzie generală creată. Același lucru l-am făcut în 1998

    typo dar funny.

      (Citează)

    • Nu, era programat :))

      Astea sunt typo-uri de obișnuință. Aproape mereu scriu blog când vreau să scriu bloc și corectez apoi. Muscle memory, cum se zice, chiar dacă în creier altceva vreau.

        (Citează)

  5. Iarăși încercăm să-i învățăm noi pe americani cum să-si conducă țara. La noi am rezolvat tot și ne plictisim.

      (Citează)

    • Whataboutism?

        (Citează)

    • alias:
      Iarăși încercăm să-i învățăm noi pe americani cum să-si conducă țara. La noi am rezolvat tot și ne plictisim.

      Ce legătură are?

      Eu nu caut să-i învăț nimic pe americani, că nu m-ar asculta. Dar îmi exprim din nou uimirea privind legile lor despre arme, nu înțeleg de ce nu le interzic și gata.

        (Citează)

  6. e ca la noi la tv, o sa discute subiectul cu “interzicerea armelor” fix o saptamana, dupa aia merg mai departe.
    americans…

      (Citează)

  7. Până acum, guvernul s-a transformat în dictatură de 0 ori, dar în secolul 20 au fost 226 de atacuri armate în școli și în cei 19 ani ai secolului 21 au fost deja 212 atacuri armate.

    You only need it once. Si-apoi 50 de ani, daca nu mai bine, esti mancat.
    Pe de alta parte guvernul ii asupreste si fara sa fie dictatura, prin legi care se numesc democratic doar pentru ca aia care le impun sunt alesi democratic. Asa ca armele le sunt oricum inutile.

    Bai, dar stii ce nu inteleg? Care-i problema lumii ( din afara US, ca au aia arme?). Plm, treaba lor ce fac la ei acasa. E mai naspa cand vin cu ele in restul lumii, aici sunt de acord, dar ce fac aia in tara lor ii priveste. Adica nu mi se pare ca sunt o tara mai indezirabila decat Romania doar pentru ca au accesul la arme la liber.

    Gen ha-ha-ha, hai sa facem misto de americani ca au arme si School Shootings, desi nu ne-a invitat nimeni acolo ( gen cu o viza permanenta, drept de munca, alea, nu vreun amic in vizita) , ca ce rau traiesc ei, si ce bine e ca la noi nu se intampla d-astea. E ok, la noi mor mai multi inecati in oala cu ciorba, sau pe strazi, sau ii mananca vreun caine in parc, dar nu avem arme – apogeul civilizatiei.
    Iar daca iti fura unul telefonul – ghinion, ca politia si operatorii romani de telecom nu vor sa implementeze un sistem de blocat telefoanele alea .

    Sau, daca ti se da o spargere si paguba e sub 4000 de lei politia refuza sa investigheze, sau daca il filmezi pe hot cu camera de supravghere tre’ sa ai omologare si toate actele in regula altfel iti iei amenda.
    Protejam cetatenii, ce dracu’.

      (Citează)

    • ai si tu dreptate.
      la ei mor copii in scoli impuscati, la noi in schimb mor in spitale sau mancati de caini in parc.

      eu zic “avantaj SUA”, oricum riscul sa mori impuscat e cu siguranta mult mai mic fata de riscul de a muri intr-un accident de masina.

        (Citează)

    • catalinx: Asa ca armele le sunt oricum inutile.

      Armele sunt inutile pentru că, dacă țara s-ar transforma în dictatură, nu e că ăia cu arme ar fi vreo armată periculoasă ce ar împiedica acest lucru în fața soldaților profesioniști.

      catalinx: Bai, dar stii ce nu inteleg? Care-i problema lumii ( din afara US, ca au aia arme?). Plm, treaba lor ce fac la ei acasa. E mai naspa cand vin cu ele in restul lumii, aici sunt de acord, dar ce fac aia in tara lor ii priveste. Adica nu mi se pare ca sunt o tara mai indezirabila decat Romania doar pentru ca au accesul la arme la liber.

      Nu-i vorba de asta. Diversele ipostaze ale civilizației umane sunt interesante de studiat și dezbătut, nu trebuie să te limitezi doar la ce se întâmplă la tine acasă.

      Să știi ce-i în restul lumii e important și pentru tine, că așa decizi dacă vrei sau nu mai bine.

      După raționamentul tău, n-ar trebui nici să zicem că în alte țări sistemul educational sau de sănătate sau de transport sau de protecție sau de administrație sunt mai bine decât la noi. Că na, ce ne pasă nouă ce fac alții la ei acasă?

        (Citează)

    • Trebuie sa fii idiot sa asupresti americanii direct.
      Astia sunt o natie de extreme. Nu exista negociere, exista ideea fiecaruia despre lume si dorinta constanta de a o impune celorlalti. De-aia sistemul lor de justitie e singurul care poate functiona acolo – daca nu-i dai americanului garduri, ala o sa se cace in curtea vecinilor.
      Asa ca ce lectii poate sa traga un dictator wannabe? Pui armata pe ei? Nu boss ca si aia sunt tot americani. Nu, iti dai seama ca jumatate o sa te urasca si jumatate o sa te iubeasca. Asa ca da-i in plm, iti alegi jumatatea, le dai niste sepci rosii, le zici ca ii dai afara pe aia maro din tara si apoi te duci sa te uiti la televizor.
      Si daca esti baiat destept, iti alegi jumatatea cu mai multe arme.

        (Citează)

  8. Adica in 200 de ani au murit in atacuri armate in scoli de 4 ori mai putini oameni de cat omoara tantarii intr-o zi pe glob? Clar ca trebuie interzise armele.

      (Citează)

    • Compari mere cu portocale. Întrebarea este câți americani au omorât țânțarii.

      Apoi, de boli te mai tratezi, de un glonț mai greu.

      Dacă ți-ar împușca ție cineva familia la școală nu cred ca ai spune “lasă, era doar un copil, zilnic mor mult mai mulți din cauza țânțarilor pe glob”.

        (Citează)

    • Cifra este infima omule…In-Fi-ma. Sigur ca e o tragedie sa fii impuscat, dar e o tragedie si sa intre unul cu BMW in tine pe drumurile noastre, unde mor anual inutil cu sutele sau chiar cu miile.
      Eu cred ca americanii ar fi mai revoltati sa le moara copiii in spitale din cauza mizeriei sau pentru ca nu au avut bani de spaga.

        (Citează)

  9. Ma ingrozeste sa vad atitia comentatori care dau din umeri si – mai grav – sint de acord cu portul de arma in SUA…
    Argumentul ala cu apararea de dictatura e chiar comic.

      (Citează)

    • Pe mine ma ingrozeste ca toti care isi dau ochii peste cap cand sunt impuscati 10 americani, ridica din umeri cand sunt macelariti unii cu sutele prin tari subdezvoltate sau sunt complet ignoranti la miile de oameni care mor zilnic din cauza foametei.

        (Citează)

    • nu sunt sustinator al introducerii dreptului de a purta arma, dar argumentul ala cu apararea de dictatura chiar nu e comic.
      si asta nu numai pentru ca e in constitutie SUA.

        (Citează)

    • Nu cred ca ii pasa cuiva ca au murit niste americani intr-o scoala, precum nu le pasa ca au murit mii de oameni in Africa sau ca aia din Coreea de Nord sunt putin slabi.
      Diferenta insa e ca US e considerata first world. Nu te astepti ca, intr-o tara first world, sa se duca copilul la scoala si sa nu se mai intoarca. In Africa da, mai vine un hipopotam, mai se trezesc rebelii din jujumba din vale ca n-au mai taiat maini in ultimul an, chestii de genul. E normal, asa e viata.
      Dar dincolo? Rahat, dincolo e masini mari. E hamburgheri si televizoare de doi metri boss, cum sa moara costel la ora de religie ca s-a suparat ionel pe marioara si a venit cu tunul la scoala?

        (Citează)

    • Bai Giovani, ce te face sa crezi ca nu ma afecteaza si celelalte de care zici? faptul ca tu te crezi invincibil – pina da vreo masina peste tine sau cineva din familie si incepi sa judeci un pic nuantat – e exact problema generatiei pe care o reprezinti. Cind o sa ai prieteni apropiati care au stat cu arma unui oligofren (probabil cumparata la bacanie, odata cu doua pachete de biscuiti) la timpla o sa vorbesti altfel. Asta daca nu cumva esti iremediabil.

        (Citează)

    • Emile, de unde ai dedus tu ca ma cred invincibil? Din cotra, cred ca in Ro ai sanse sa mori mult mai penibil si absurd decat in America.

        (Citează)

  10. Emil C:
    Ma ingrozeste sa vad atitia comentatori care dau din umeri si – mai grav – sint de acord cu portul de arma in SUA…
    Argumentul ala cu apararea de dictatura e chiar comic.

    Dreptul de a purta arma exista si in Romania, nu-i o problema. La noi e mai complicat cu scenariile in care ai voie sa faci uz.

      (Citează)

    • ipo: Dreptul de a purta arma exista si in Romania, nu-i o problema.

      Nu chiar, aici e puternic limitat la câteva cazuri speciale.

        (Citează)

    • Eu mai trebuie doar să fac cererea, să vină poliția să îmi facă ancheta acasă și prin vecini si să cumpăr arma și seiful. Dacă vrei legislația și partea teoretică de la cursul de arme și muniții, ți le dau.

        (Citează)

    • Crezi ca retardul ala care a impuscat a invatat vreo legislatie si parte teoretica? avea arma asigurata obligatoriu in seif cu munitia separat?
      Hai sa nu mai…

        (Citează)

    • Retard este diagnosticul…retardat este persoana…mandri ca suntem romani…

        (Citează)

    • Acu ma corectezi pe mine la limba romana… mai ai de crescut.

        (Citează)

    • Al doilea raspuns era pentru nwradu. Chestia cu seiful e aplicabila doar in Romania.

      Ma folosesc insa de acest prilej ca sa spun o poveste americana. In 1987 o matusa si doi veri au emigrat legal in US, LA. Locuiau intr-o suburbie relativ sigura, Torrance, dar la vreo un an un negru a jefuit-o pe matusa de o suta de dolari, scotand un pistol. La inca un an, scena s-a repetat. Cand cineva, la inca un an, a incercat sa le intre noaptea in casa la furat, ghici cine a iesit cu revolverul si a facut o gaura in tavan, de a fugit si mama hotilor? Matusa-mea.

      Nu am o concluzie.

        (Citează)

  11. Sa fim intelesi: chestia asta cu atacurile in scoli ii in primul rand o epidemie psihologica. De ex in Indonezia s-au sinucis 2 celebritati locale – pac a crescut numarul sinuciderilor cu 300%. Ca gugustiucii s-au luat dupa model.

    Chestiile astea nu le-a stiut nimeni opri pana acuma. In principiu, dispar singure cand le uita lumea.

      (Citează)

    • Nu cred ca e o epidemie psihologica. Cred ca e o societate puternic polarizata, care impinge un mai mare procent de oameni catre margine. Iar procentul ala are acces mai usor la chestii care le permit un exit spectaculos.

        (Citează)

  12. Giovani:
    Pe mine ma ingrozeste ca toti care isi dau ochii peste cap cand sunt impuscati 10 americani, ridica din umeri cand sunt macelariti unii cu sutele prin tari subdezvoltate sau sunt complet ignoranti la miile de oameni care mor zilnic din cauza foametei.

    Eu nu m-aș concentra cum să interzic arme în us, ci cum să combat idioții religioși. Salvez mai mulți copii, inginerește socotind.

      (Citează)

    • Asta cu interzicerea armelor un USA e un trend, pe care vad ca noi romanii, in buna traditie de a vedea aschia din ochiul altuia, l-am preluat.
      Numarul celor care mor anual in SUA din cauza drogurilor a sarit de 60 de mii!!! si e in crestere. Asta ca sa va dati seama despre ce vorbim.

        (Citează)

  13. Nimic despre atacurile mizerabile la adresa doamnei Kovesi? Sau acum cand a dat de greu de debarasam de ea?

      (Citează)

  14. Giovani:
    Asta cu interzicerea armelor un USA e un trend, pe care vad ca noi romanii, in buna traditie de a vedea aschia din ochiul altuia, l-am preluat.
    Numarul celor care mor anual in SUA din cauza drogurilor a sarit de 60 de mii!!! si e in crestere. Asta ca sa va dati seama despre ce vorbim.

    Pentru americani ar fi mai utila interzicerea zaharului

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus