un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zece ani de la un alt moment de cotitură pentru tehnologie

30 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Zilele trecute s-au împlinit 10 ani de la lansarea primului MacBook Air. 10 ani! Dacă vă mai amintiți momentul când Steve Jobs scotea un laptop dintr-un plic și toată lumea rămânea cu gura căscată, se întâmpla acum un deceniu, mai exact pe 15 ianuarie 2008.

A fost un sezon bun pentru Apple, nu? Întâi primul iPhone pe final de 2007, generând toată nebunia smartphone-urilor, apoi primul MacBook Air la început de 2008, generând tot ce înseamnă ultrabook-uri astăzi. Un an foarte bun nu musai pentru companie, ci pentru tehnologie și utilizatorii ei; genul de an când s-a înregistrat un pas uriaș pentru omenire, ca să parafrazez din altă parte.

Nu știu dacă mai țineți minte discuțiile de atunci. “Cum, nu are unitate optică? Și atunci cum vom instala sistemul de operare sau cum vom deschide eventuale programe sau fișiere? Ce să facem, să le tragem direct de pe net? Dar nu are nici măcar port Ethernet, e doar wireless! Unde ați văzut voi atât de mult wireless disponibil gratuit în lume?! Și cum mă descurc cu un singur port USB?!

Și uitați unde suntem 10 ani mai târziu. Când ați folosit ultima oară un CD sau DVD? Cât despre wireless, eu am prins 850 Mbps pe wifi în teste, chiar aș putea renunța la cablul UTP din casă.

Primul MacBook Air avea un procesor făcut pe comandă pentru ei, 2 GB memorie RAM și un hard-disk de 80 GB cu 4.200 rotații pe minut, adică destul de încet. Era HDD-ul de pe iPod Classic, dacă nu mă înșel. Următoarele generații au avut rezultate mult mai bune aduse de câteva upgrade-uri tehnologice, astfel încât în 2011 MacBook Air avea o cotă de piață de 89% din gama ultrabook-uri, iar în 2013 avea 32% într-o vreme când concurența deja adusese zeci de modele diferite pe piață pentru a lupta cu Air-ul.

Uitați-vă la MacBook Air de acum (sunt și niște reduceri pe acolo): Core i5 sau i7, baterie de 12 ore, 8 GB memorie RAM, SSD de la 128 la 512 GB, porturi USB 3.0. Generația actuală include și 12 ore de autonomie, microfoane duale pentru a reduce sunetul ambiental, carcasă de aluminiu și inclusiv conectivitate Thunderbolt 2 sau wifi de 1300 Mbps. Rămâne un ultraportabil performant și foarte bine construit, dacă sunteți în căutarea unuia.

Zece ani mai târziu, însă, adevărata sa “moștenire” este că a arătat lumii că laptopurile nu trebuie să fie niște dispozitive groase, cu carcase urâte din plastic negru, cu tastatură ce pare prost fixată și un trackpad ce flambează la apăsare. A redefinit “portabil” și l-a redefinit în mult mai bine, indiferent că vorbim de transportat laptopul în călătorii de afaceri sau de a-l ține fără efort pe picioare, seara pe canapea, când citești un blog.

    23 comentarii

  1. Chiar asa, tu ce laptop folosesti?

      (Citează)

    • Eu am un Asus UX305 și visez în secret la un UX430UA, dar îl folosesc doar când sunt plecat, așa că nu voi face prea curând upgrade-ul.

        (Citează)

  2. Problema cu cele luate din Romania este tastatura absolut oribila, cu Enter-ul scurt (folosesc degetul mic pentru a apasa tasta Enter), mi-am comandat din SUA special pentru Enter-ul ala complet idiot.
    http://cdn.shopify.com/s/files/1/0984/9248/products/51QCMcmLkfL_600x.jpg?v=1503591633

      (Citează)

    • Ai dreptate. Chiar daca suntem in Uniunea Europeana ei ar trebui sa se adapteze pietei pentru ca majoritatea romanilor prefera layout-ul US.

        (Citează)

    • Abia acum am observat si eu acel Enter :))

      Nu m-a deranjat nici o secunda si nu cred ca o sa ma deranjeze mai departe. In schimb click-ul butoanelor este incredibil de placut in comparatie cu orice alt laptop.

        (Citează)

  3. Am senzatia ca Apple o sa dea chix cu telefoanele, tinand cont de cat de prost a fost primit iPhone X.

      (Citează)

  4. sa nu mai vorbim de standardul impus in ceea ce reprezinte designul, model pe care l au imitat ceilalti producatori

      (Citează)

  5. Folosesc un MacBook Pro early 2015 care funcționează aproape impecabil (odată cu update-ul la High Sierra s-a cam dus impecabilitatea asta).

    Comparat cu un MacBook Pro 2016 are 5 clase peste. Cel din 2016 se blochează frecvent, se încinge considerabil și de cele mai multe ori are lag vizibil.

    Este adevărat că la un moment dat au inovat și au revoluționat, însă nu s-a mai simțit lucrul acesta de ceva timp, parcă la nici o categorie de device-uri.

      (Citează)

    • Inteleg ca nu recomanzi update-ul la high sierra?

      nu sunt 2 generatii de pro fara porturi?

        (Citează)

    • S-ar putea ca problemele cu cel din 2015 să fie de la GPU (parcă alea de 15” sunt cu nVidia). Nu știu dacă ar trebui generalizat cu modelul din 2016 – eu unul n-am avut nici o problemă și din ce am mai citit pe forumuri nu sunt singurul. În plus mi se pare că High Sierra e chiar mai fluid decât Sierra.

        (Citează)

    • Pe early 2015 am Intel Iris 6100.
      De când a apărut HS ”am reușit” să-l blochez complet de 2 ori până acum (singura soluție a fost să-l opresc de la buton).
      Comparat cu Sierra îmi lasă impresia că funcționeaza un pic mai lent în aceleași task-uri. De asta am și afirmat că funcționează aproape impecabil.

        (Citează)

    • Băi, nene, eu nu știu cum naibii vi se întîmplă vouă d-astea. Ce aplicații aveți de moare laptopul? Eu am un MBPro 13″ Retina din 2012, prima generație de Pro 13″ cu Retina, și merge impecabil pe ultimul macOS. OK, se împiedică la randări sau batch export de 300 poze din Lightroom și durează mai mult decît înainte (probabil din cauză că am făcut upgrade la Lightroom), dar asta pentru că n-are GPU separat. Ce tîmpenii instalați, fraților? Mai băgați și voi cîte-un cleanup din cînd în cînd.

        (Citează)

    • Folosește Lotus Notes și o să dispară mirarea :-)

        (Citează)

  6. Trendul e o sinosoida. Acum sunt foarte subtiri, iar peste 10 ani se va reveni un airbook gros si inestetic

      (Citează)

  7. @alex: sunt unii care au avut probleme cu HS, cică o posibilă cauză ar fi placa video de la nVidia (astea noi au Radeon). Pe un MacBook Air early 2014 cu 4 GB RAM și APFS merge foarte bine. E bine să faci un backup înainte să faci upgrade-ul.

      (Citează)

    • ma interesa sa cumpar ceva sh, ori mbp 2015 ori un air mai nou si de asta intrebam

        (Citează)

    • nVidia sunt problematice din cate stiam. Daca ai Iris, e mult mai ok.

      Eu am un late 2013 de care sunt foarte multumit. L-am mai blocat de 2-3 ori, dar de obicei isi revine in 15 secunde. Plus ca se blocheaza mult mai rar decat un laptop pe Windows. Si suita Adobe crash-uieste mult mai rar (aproape deloc de fapt)

        (Citează)

  8. Chiar azi am avut nevoie de un dvd reader. RMN ul făcut la genunchi trebuia stocat pe undeva.
    Plus declarațiile la ANAF, nu dispare așa ușor.

      (Citează)

  9. Emilian:
    Folosește Lotus Notes și o să dispară mirarea :-)

    GBC IBM?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus