un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Luna se vede invers din Australia

2 Jan 2018  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Am ajuns la 35 de ani și n-am știut niciodată acest amănunt. Este foarte logic, deși nu m-am gândit niciodată la acest aspect până acum.

Știți Luna de pe cer?

Cei din emisfera sudică o văd invers!

Are sens, dacă vă gândiți un pic. Față de noi de aici, australienii, unii africani și cei din America Latină chiar stau cu capul în jos, raportat la planul ecuatorului, iar Luna cam acolo se află plasată.

Craterul Tycho, pe care noi îl vedem în partea de jos a Lunii, pentru ei este sus de tot. Iată fotografii comparative din nord și sud:

Am aflat de aici și am stat cu gura căscată 5 minute, drept urmare. Vedeți și cum arată partea întunecată a Lunii, surprinsă de un satelit plasat în punctul Lagrange L1 al perechii Pământ-Lună.

    19 comentarii

  1. Luna adevarata este la noi. Pentru ca suntem copiii lui Zamolxe, urmasii dacilor, singurii pamanteni puri. Aaaa… ce vreau sa zic?! Ceva leacuri functionale pentru mahmureala…?

      (Citează)

    • ionuț popescu

      02/01/2018 la 11:47 AM

      Cafea, cât poți să îngurgitezi, litri de apă. Pe mine mă ajută să mănânc dulciuri, iar cireașa pe tort ar fi 2-3 x 1000 mg vitamina C (nu lua pe stomacul gol, totuși)

        (Citează)

  2. Si acum sa ne explice adepții pământului plat, cum e posibil așa ceva?

      (Citează)

  3. ar mai fi si “the coriolis effect”

      (Citează)

  4. “Știți România asta în care trăim?
    Cei care nu aprobă activitatea Parlamentului o văd invers!”

      (Citează)

  5. Cei din australia si america de sud, nu stau “cu capul in jos” ci sunt pe diametrul opus al discului, si atunci vad luna invers. Se stie ca pamantul este plat.

      (Citează)

  6. Cerul, cu tot cu luna si constelatii, se vede diferit in functie de latitudinea la care este privitorul. Nu e vorba de emisfera, nu e ca si cum dupa ce treci ecuatorul trebuie sa te intorci ca ti-a ramas luna in spate.
    Imaginea cerului va fi un pic rotita chiar si pentru pentru doi vorbitori de limba dulce, unul la Botosani si altul la Giurgiu.

      (Citează)

  7. Din lipsa unor cursuri elementare de astronomie din liceu, ajungem la 35-40 ani sa facem descoperiri uimitoare ???. Sa vezi mirarea unei domnisoare, cand incerci s-o agati cu “iubire de un parsec”.

      (Citează)

  8. Îți mai zic unul pe care l-am descoperit și eu ieri: cifrele arabe indica numărul de unghiuri din ele.

    https://twitter.com/robertoglezcano/status/947823389149933568

      (Citează)

  9. Pe mine m-ar interesa de ce in oglinda stanga e dreapta si viceversa dar susul nu e jos. De unde stie oglinda sa faca diferenta intre orizontala unde schimba directiile si verticala, unde le lasa neschimbate ? :D

      (Citează)

    • that’s actually not a bad question.

      raspunsul e ca oglinda nu intoarce stanga cu dreapta, noi ii i le prezentam intoarse si pentru ca suntem simetrici stanga/dreapta ni se pare ca oglinda le intoarce.

      mai multe explicatii vezi aici
      https://www.youtube.com/watch?v=vBpxhfBlVLU

        (Citează)

    • Alea (explicațiile..) e pentru blonde.
      Hai că sigur se găsește ceva mai la obiect despre reflexii pe gu.gl, ca pentru băieți..

        (Citează)

    • N-are a face cu reflexiile, e o chestiune de perceptie.
      Vad ca nu ai inteles niste explicatii “pentru blonde” cum le zici tu – LOL

        (Citează)

    • Fără reflexie (de lumina, pentru blonda din tine) nu ai percepție vizuală (da, știu, nici dacă ești orb, fără implant bionic) . Fără lumina, degeaba ai oglinda.
      Mai departe, cu ce construiește creierul tău.. renunț orice continuare.

        (Citează)

    • Da, pai ceva similar cu ce ai scris despre reflexii se poate spune si despre aer, ca fara aer nu putem respira etc.

      Cert e ca ai facut-o blonda pe o tipa care are macar un doctorat in fizica, dar dd fapt tu nu ai inteles explicatia data de ea in filmulet.

      Asta inseamna ca esti un dobitoc.

        (Citează)

  10. Și apa care se învârte invers într-un wc din emisfera sudică….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus