un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Concluzii după un an de utilizare a unei mașini de spălat vase

19 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

52 comentarii

S-a împlinit de curând un an de când am cumpărat și instalat o mașină de spălat vase.

Am luat un model Hotpoint LTF11M121 incorporabil, 60 cm lățime (nu mai este acum în ofertă, dar LTF11M116 pare modelul asemănător curent). L-am ales pentru că este cu vreo 3-4 dB mai silențios decât multe altele, are un număr rezonabil de programe utile și este printre cele mai ieftine din ofertă, plus că a venit cu 5 ani garanție. Chiar este silențios, abia se aude.

Spală bine, suntem mulțumiți de cum acționează. Farfuriile ies lună, obiectele de inox arată ca noi. Din când în când pe pahare rămâne o urmă albicioasă la uscarea ultimei picături de apă, chiar la buza lor, și nu știu exact de ce. Poate ar mai trebui umblat la reglajul de sare. Se ia oricum cu o cârpă sau o clătire manuală înainte de a le pune în rastel.

Există un program de prespălare, care stropește vasele cu apă timp de 12 minute. Este pentru situația când pui vase acolo pe parcursul mai multor zile și acea spălare rapidă elimină mirosurile, urmând ca după ce încarci mașina, să le speli cu detergent și tot ce trebuie. Alte mașini folosesc un sistem Active Oxygen care generează ozon în interiorul cuvei, ozonul eliminând mirosurile.

Noi nu prea l-am folosit, deși spălăm cam la 3 zile. Nu e nevoie, nu punem farfuriile cu mâncare pe ele în mașină, ca să aibă ce să se descompună acolo. Programul rapid chiar e rapid, cel normal spală fără reproș, există și unul cu uscare intensivă.

Economia de timp este substanțială. Cum spuneam cu altă ocazie, dacă elimini 10 minute de spălat vase pe zi înseamnă 2,5 zile de spălat non-stop pe an. Și economia se vede cel mai bine când ai și 1-2 copii sau vin niște oameni în vizită, se strâng multe farfurii, tigăi și pahare și în 30 de minute sunt toate curate, gata de pus în raft.

Și economia de bani merită menționată. Mașina folosește cam 11 litri per ciclu, pe când manual probabil că ar curge mult mai multă apă în chiuvetă pentru a spăla aceleași vase. Detergentul este ieftin la ofertă. Am luat marca Finish de Black Friday, 100 de capsule cu vreo 50 de lei, iar acestea ne vor ajunge cam un an de zile.

Mașina se poate cupla la apă caldă sau la apă rece. I-am cerut instalatorului care a modificat țevile să-mi pună robinet și filet pe ambele conducte, ca să le pot schimba oricând am chef. Momentan mașina se alimentează cu apă fierbinte, ceea ce o face să nu mai consume curent electric pentru a o încălzi inițial la temperatura ei de lucru și micșorează durata programelor cu vreo 30 de minute, zice manualul. Dacă vreodată rămânem fără apă caldă, voi schimba furtunul de alimentare pe cea rece, că am preinstalarea făcută.

Vă sfătuiesc să faceți la fel. Dacă locuiți în București și nu știți la ce nivel să puneți setarea de sare, vedeți că pe site-ul Apa Nova este o secțiune cu buletine de analiză a apei din zona voastră. Uitați-vă în cel mai apropiat de zona voastră după valoarea sărurilor.

Instalarea frontului de la IKEA a fost problematică. Instrucțiunile spun să-l prinzi în șuruburi de ușa mașinii, dar noi aveam un front de 80 cm înălțime, ușa are de fapt doar 60 cm înălțime, iar diferența nu avea loc să culiseze sub mașină atunci când deschideam ușa. Situația se poate evita cumpărând o balama culisabilă de la IKEA (dacă mai au), dar tocmai fusesem acolo pentru a cumpăra polițele pentru debara debara și am zis că nu bat drumul înapoi pentru o balama nici dacă mă aleagă un urs. Până la urmă am lăsat mașina cât de jos am putut (practic stă pe podea, fără să-i înălțăm picioarele), am montat ușa cât de sus am putut, la nivel cu celelalte, și se deschide cu bine. Nu pariați pe asta, însă, pentru orice instalare.

Livrarea a fost ușor dubioasă. A fost livrată fără nici o discuție până în casă, dar cei care au adus-o m-au sunat de jos să-mi spună că o vor scoate din ambalaj (care oricum e simplu, carton sus și jos și folie pe laterale) pentru că altfel nu încape în lift. Cum mașina are vreo 56 cm adâncime și e destul de ușoară, eram sigur că încape în lift chiar și ambalată, dar n-am insistat.

Surpriza a venit 20 de minute mai târziu când, ieșind întâmplător din casă, am descoperit toate ambalajele ei lăsate la parter, în fața liftului, o mare grămadă de cartoane și folii de plastic trântite în fața liftului. Bineînțeles că am făcut eu ce trebuie și am smuls AWB-ul cu numele meu de pe ele, ca să nu se știe a cui este vina.

Nu, altceva voiam să zic. Credeam că garanția o voi găsi în contul meu eMAG, dar abia după câteva zile am descoperit că acolo scria că garanția este lipită de ambalajul mașinii. Cum ambalaje n-am avut (și, sincer să fiu, n-am văzut vreo garanție sau factură între resturile găsite), am făcut o sesizare prin formularul de pe site-ul eMAG și a doua zi mi-au trimis prin curierat rapid un nou certificat de garanție.

    52 comentarii

  1. Daca ai luat-o de la Emag, roaga-te sa nu se strice. Eu am luat o masina Whirlpool, s-a defectat dupa un an si, desi service-ul Wp a venit in aceeasi zi si a dat rezolutie de inlocuire, de o luna astept sa vina Emag sa o inlocuiasca. Am sunat, am trimis mail-uri, reclamatii, etc, nu mi-au zis cand au de cand sa vina. Problema se pare ca pleaca de la faptul ca la masini de spalat vase service-ul nu e la Depanero, de asta nu ai gasit nici garantia in cont.

      (Citează)

  2. Nici nu știu cum am supraviețuit fără mașină de spălat vase. Noi avem un Beko care spală de minim 2 ori pe zi, zi de zi de vreo 4 ani. A avut 2 intrări în service, una pentru că s-a înfundat cu niște cioburi de sticlă (un pahar deja crăpat care a cedat supliciului) și o pompă schimbată. Eu zic că la cât spală, nu e tragic. Plus, butonul de pornit-oprit se agață, dar nu-i o tragedie.

    Când am luat-o noi, nu era cu 5 ani garanție, așa că am plătit pentru încă niște ani extra. Detergent luăm din Kaufland, praf. Soluție de limpezire tot de-acolo.

      (Citează)

  3. Un model similar Ariston, dupa 5 ani nu mai deschide usita la recipientul pentru detergent, pentru 80 lei pot veni sa verifice daca se poate repara si cat costa. Probabil e timpul pentru una noua.

      (Citează)

  4. Cătălin Tănase

    19/01/2018 la 7:56 AM

    Și eu vreau să îmi iau una.
    Dar altceva vreau sa spun: voi ați văzut că sunt oameni care au ceva împotriva mașinilor de spălat vase? :) Dintre argumentele folosite e:

    -“dar ce, îți e lene sa clătești farfuria după ce ai mâncat?”
    -“și ce, pui farfuria cu resturi de mâncare în mașină?” :))))

      (Citează)

    • Cătălin Tănase:
      Și eu vreau să îmi iau una.
      Dar altceva vreau sa spun: voi ați văzut că sunt oameni care au ceva împotriva mașinilor de spălat vase? :) Dintre argumentele folosite e:

      -“dar ce, îți e lene sa clătești farfuria după ce ai mâncat?”
      -“și ce, pui farfuria cu resturi de mâncare în mașină?” :))))

      Eu cel mai des primesc “mie nu imi trebuie, eu spal farfuria imediat dupa ce mananc, nu se aduna in chiuveta”. E ca si cum ajungi seara de la servici, iti scoti sosetele si incepi sa le speli de mana in lighean. Cu argumentul asta am convins cred ca doua persoane sa isi cumpere masina de vase :))

        (Citează)

    • Bro, sunt oameni care inca mai spun ca nu e bine sa incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde ca faci cancer. Tot aceiasi oameni stau non-stop pe telefonul mobil.

        (Citează)

  5. Folosești sare și detergent cu sare? Poate asta e motivul pentru care vezi petele alea albe

      (Citează)

  6. Acum vreo 6 ani eram sceptic in privinta achizitonarii unei masini de spalat vase, crezand ca este un moft si n-o sa-si faca treaba cum trebuie. La insistentele sotie am cedat si am luat de la Bosch – varf de gama pe atunci. Sa fiu sincer, acum, daca s-ar defecta as inlocui-o imediat. La fel ca masina de spalat si uscator de rufe, masina de vase e un must have. De cand am luat-o functioneaza ireprosabil si sper sa mai functioneze la fel cel putin inca pe atat. Initial am folosit pastile 3 in 1 de la Finish. Acum folosim 3 in 1 de la Kaufland – marca proprie -KClassic, pastilele fiind la fel de eficiente, daca nu chiar mai bune.

      (Citează)

  7. Cand mi-am facut mobila pentru bucatarie, prin 2012, am lasat loc pentru MSV. Nu stiam atunci prea bine cu ce se mananca, eram doar doi, si am zis ca una slim, de 45cm latime ne ajunge. Dupa vreun an, satui de spalat vase, am zis hai sa luam una.

    De atunci spala de minim 2 ori pe zi, diverse programe (depinde cu ce o incarc si cat de repede am nevoie de ele). A avut o singura defectiune, un presostat si ceva senzor, a fost 300 de lei total reparatia, tehnicianul care a venit si a facut treaba a zis ca se poate strica de la prea multa spuma. Adica sa avem grija cat detergent punem, ca face multa spuma si intra pe unde nu trebuie. Pana atunci foloseam detergent pudra (Kaufland) si dozam in functie de cum credeam, de atunci folosim Somat gel si punem foarte putin. O sticla de gel ne ajunge mai bine de o luna.

    Nu folosesc pastile, pentru ca pe programul scurt (30 de minute si cel eco – 50 de grade) am patit de destule ori sa nu se dizolve complet pastilele si sa ramana urme si ele lipite pe undeva (Finish all in one, sau cum le zice).

    Acum, cu doi copii, as lua-o la fuga pe camp sa trebuiasca sa spal toate vasele manual. O gramada de sticle, biberoane si boluri cu mancare, le pun pe programul scurt si in 30 de minute sunt ca noi. De stiam luam una mai mare din prima. Bineinteles ca noi am fost ciudatii aia carora le e lene sa spele vase, unii chiar au zis ca pe ei ii relaxeaza. Da, sigur. Acum toate neamurile si multi dintre prieteni si-au luat, unii au facut modificari mari la corpurile de bucatarie sa le incapa masina. Deci pare buna.

    Pentru cine e sceptic, comparati un pahar de vin, de exemplu, spalat in masina cu altul care a stat in raft cateva luni sa vedeti diferenta.

      (Citează)

  8. Eu am o singură întrebare: mașină de 14 seturi pentru două persoane?
    N-am MSV, vreau MSV, n-am unde s-o pun.

      (Citează)

    • E buna pentru oale mari, tăvi etc. Merge si una mai mică dar spațiul câștigat astfel in mobilă nu prea merită. Mai mult majoritatea mașinilor vin cu opțiunea de încărcare la jumătate.
      Văd că mulți nu realizează una din principalele calități ale mașinii si anume ca la 65de grade spălare dispar majoritatea bacteriilor și cam și vase sterile. Pare ceva banal dar intr-un colectiv mai mare e esențial acest lucru.

        (Citează)

    • sunt foarte optimisti cand masoara seturile, nu numara castroane sau alte prostii. o masa de 2-3 feluri pt 4 persoane o umple.

        (Citează)

    • Eu am ales un model de 6 seturi care intră pe blatul de la bucătărie, că altfel mi-ar fi fost relativ greu să-i găsesc loc. Atâta timp cât îți rămâne suficient spațiu de lucru după ce o pui, eu cred că e o variantă bună (dar scumpă raportat la mărime).

        (Citează)

    • Daca iti place si obisnuiesti sa gatesti va fi foarte utila o masina cu multe seturi. Poate ai de spalat o cratita mare, o tigaie, un castron de salata si vrei sa mai pui si 2-3 farfurii. Noi am luat una mare pentru ca urma sa o punem in locul masinii de spalat rufe(60cm) si s-a dovedit a fi cea mai buna alegere. Cele mai multe masini vin si cu incarcare pe jumatate.

        (Citează)

  9. Am luat un model compact de Black Friday, acesta: https://www.emag.ro/masina-de-spalat-vase-compacta-bosch-6-seturi-5-programe-55-cm-clasa-a-argintiu-sks51e28eu/pd/DL5SLMBBM/?X-Search-Id=51892bb38cc80a461ed8&X-Product-Id=17272115&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Search-Action=view

    Ideea inițială a fost să îl pun pe blat, însă am realizat că e mai mare decât mă așteptam și stă ca nuca în perete în bucătărie. Așa că am desființat 2 sertare și am încadrat-o în mobilă.

    Acum după ceva timp de folosire, să zic că aș fi preferat una ‘întreagă’, nu compactă, în principal pentru că dacă seara gătește prietena, tigăile/capacele nu încap. Încape tot ce s-a strâns în timpul zilei și tigăile sau castroanele mai mari se spală ‘la mână’.

    Recomand oricum o mașină de spălat. Se întâmpla destul de des ca să fim amândoi ocupați și să stea câte 2-3 zile un morman de vase în bucătărie așteptând să fie spălate. Și ne ‘certam’ care cum că știam că e o chestie ce va dura minim 30 min. Acum nu mai e problema asta.

    Dacă știam de câtă bătaia de cap te scapă, aș fi luat una de mult.

    Un uscător de rufe ar mai trebui… însă iar probleme de spațiu. Probabil că într-un final voi merge pe o soluție 2-în-1.

      (Citează)

    • Dupa mult research in privinta uscatoarelor, am optat pentru unul individual si nu regret decizia. Uscatorul are mai multe programe, inclusiv antisifonare, filtru de scame si par de animale. Exista si kituri care permit amplasarea uscatorului deasupra masinii de spalat.
      Daca spatiul e o problema, merge si o masina 2in1, doar ca de obicei nr de kg la uscare trebuie sa fie mai mic decat cel de la spalare.
      Am de peste un an uscatorul si este foarte util, nu ma asteptam cand l-am cumparat sa ajung sa il folosesc chiar si vara.

        (Citează)

    • Legat de uscatorul de rufe, iti recomand mai degraba un dezumificator. Intinzi rufele pe un suport pliabil de exemplu, dai drumul la dezumificator (eu am o vairanta de trotek) si in 2 ore ai rufele uscate (fara vreun miros de incins sau altceva de la uscatorul dedicat). In plus cu el poti regla umiditatea din casa, umiditate cu care cel putin iarna nu e de glumit.

        (Citează)

  10. 99% din cei care nu au spun că este inutila. 99% din cei care au spun că au fost fraieri că nu au luat mai de mult timp

      (Citează)

  11. am mai scris pe undeva am uscator de rufe -> imi distrugea unele chestii (tricuouri in general) facea umiditate in casa la greu, mutat in pod.

    masina de spalat vase dupa ce a stat degeaba 1 an (2 adulti, 1 copil, eu spal vasele) le-am dat-o la ai mei, barem acolo mai spala ceva cand mergem si noi in weekend si se aduna mai multe.

      (Citează)

  12. masina de spalat rufe cu uscator si masina de spalat vase sunt chestii comparabile cu paine feliata (cum zic englezii, mie nu mi se pare mare smecherie felierea panii, dar astea da).

    pana sa ma mut am suferit ca n-aveam loc sa bag masina de spalat vase in bucatarie…

    am un bosch care merge numai pe “auto” ca aparatul foto.

      (Citează)

  13. masina de spalat vase e o mare inventie – salveaza timp si bani.

    daca nu stiati, va spun eu ca am facut o proba: la un robinet deschis normal, curg in jur de 6 – 8 litri pe minut.

    deci daca speli vasele 15 minute, consumi probabil in jur de 100 de litri de apa, in timp ce masina foloseste 10-15 litri, in functie de model.

    dar eu, daca ar fi sa spal toate vasele care intra o data in masina mea, as spala vreo jumate de ora., deci 200 de litri de apa ca popa.

    poate ca nu toata lumea o foloseste, dar in familia mea se foloseste in fiecare zi iar in weekend chiar si de mai multe ori pe zi, mai ales daca avem musafiri.

      (Citează)

    • Esti amuzant: fix bani salveaza. Ia calculeaza tu pretul masinii + consumabile si vezi cam cati litri de apa intra in suma aia. Iti spun eu: vei schimba masina de spalat si tot nu isi va fi amortizat costul daca o raportezi doar la pretul apei. Timpul si comoditatea sunt alta poveste…

        (Citează)

    • depinde cat o folosesti.
      de exemplu eu, care o folosesc in fiecare zi, salvez cel putin 200 de litri de apa pe zi.
      la 6 lei metru cub, asta inseamna 438 de lei pe an.

      masina mea a costat vreo 1000 de lei, deci in 2.5 ani e deja amortizata (daca nu crezi ca atat a costat, uita-te pe ideall.ro la masini hotpoint, ca de acolo am luat-o)

      cu tot cu consumabile, hai sa zicem ca e amortizabila in 3 ani, ca nu stau acum sa calculez.

      eu o am deja de 5 ani si nu da semne ca s-ar strica.

      nu mai calculez si curentul electric, desi sunt sigur ca si aici castig bani, pentru ca masina consuma 1-2 kw la fiecare ciclu de spalare, in timp ce centrala consuma si curent electric si gaz ca sa faca apa calda.

      dar ai dreptate, nu pentru economia de bani cred ca e senzationala, nici macar pentru comoditate, ci pentru economia de timp – cand ai 2 copiii mici si trebuie sa speli toate biberoanele alea pe langa vasele normale iar tu nici macar nu dormi noaptea, e nepretuita.

        (Citează)

    • Robo:
      masina de spalat vase e o mare inventie – salveaza timp si bani.

      Dar energia electrica consumata nu o iei in calcul? La spalatul de mana consum de energie electrica este zero. Iar apa rece este atat de ieftina incat nici nu mai conteaza cat o lasi sa curga la robinet. Daca speli vasele cu apa calda atunci poate ca se mai simte ceva la costuri.
      Oricum, asa cum zice colegul de mai sus, calculand costurile masinii de spalat si eventualele reparatii nu stiu in cati ani scoti banii investiti.
      Pentru o familie mai numeroasa cred ca merita o achizitie de genul asta. In schimb, pentru 1-2 persoane nu-i vad rostul decat doar in conditiile in care este vorba despre niste persoane atat de ocupata sau de comode incat nu vor sa piarda 5-10 minute/zi cu spalatul veselei.

        (Citează)

    • Eu consum si curent si gaz cand spal vasele, pt ca am centrala, citeste ce am scris mai sus. Si cu apa rece nu cred ca spala nimeni vasele, ca in afara de faptul ca se spala mai greu, e cam greu sa stai cu mana in apa 20 de minute. Iar unde stau eu apa cost 6 lei pe metru cub, plus curentul consumat de hidrofor.

      Dar ok, ca sa nu mai discutam modific prima afirmatie: MSV economiseste timp si IN UNELE CAZURI bani.

        (Citează)

    • Robo, mie imi ia maxim 5 minute sa spal vase. 5 minute daca am vreo cratita mare cu mancare de pranz care tocmai s-a terminat. Ce naiba faci 15 minute, te uiti pe youtube ? Speli chestii cu mancare ramasa de cateva zile in stadiul beton ?

      Nu pui sa curga apa la presiune mare, ca nu ai nevoie. Daca vrei presiune, muti bateria pe modul dus, care cu debit mic iti baga o presiune tapana. Exista limitatoare de debit (inele simple cu diametru mic), eu am robinet in trepte.

      Nu are sens sa zici ca iei masina de spalat vase din spirit de economie. Ca iti face paharele cristal, ca le spala la temperatura mai mare decat suporta mana, ca te scuteste de o corvoada, sigur. Pentru economie ? Nu.

        (Citează)

    • da’ nu din spirit de economie am luat-o, jesus cine m-a pus sa scriu.
      e doar un added bonus.

      nu stiu cum speli tu vasele si tacamurile de la 4 persoane care au mancat 2 feluri + 1-2 oale/tigai in 5 minute, ca mie nu-mi iese. Nici nevesti-mii nu-i iesi si in general nimanui pe care l-am vazut spaland vase.

      te-ai cronometrat de esti sigur ca sunt 5 minute din momentul in care ai dat drumul la apa pana in momentul in care ai pus vasul in uscator si ai curatat si chiuveta?

      iar referitor la consumul de apa, chiar te invit sa faci o proba acasa la tine si sa vezi cati litri curg pe minut, la presiunea la care speli tu de obicei vasele.

      am avut si eu aerator din ala, scotea 4 litri pe minut, dar mie imi lua mai mult timp sa le clatesc cu el. Eu spal vasele la un debit intre 6 si 8 litri, pe masuratelea.

        (Citează)

  14. E buna o mașină de spălat de genul ăsta că nu comentează :)

      (Citează)

  15. nimeni nu isi pune problema chimicalelor agresive din detergentii aia? ca nu degeaba ies luna paharele si inoxul.

      (Citează)

    • ei, daca o luam asa, ar trebui sa spalam si rufele cu sapun facut in casa, din lesie.
      si nici lesia nu e ecologica, de fapt.

        (Citează)

  16. Masina de spalat mi se pare doar o comoditate. Daca iti speli farfuria/tacamul imediat dupa masa nu au cand sa se adune in chiuveta. Nu se renteaza banii pe care ii dai pentru comfortul de a salva 5 minute in fiecare zi.
    Nu e acelasi lucru ca si cum ai spala un ciorap. O farfurie se spala mult mai usor.

    Ajung tinerii sa nu mai stie ce e aia sa isi spele un chilot sau un tacam… ca fac altii sau alte aparate pentru ei. Ma uit la cei mici care fac mofturi cand le zici sa-si spele vasele in care au mancat dupa masa, las’ ca spala masina.

      (Citează)

    • asta poate daca esti burlac si mananci numai semi-preparate.

      cand ai 4 oameni in casa, nu e doar 1 farfurie de spalat imediat dupa masa, sunt minim 4 farfurii si maxim 8, (ciorba + felul 2) plus 4 seturi de tacamuri.

      iar daca ai gatit sau ai incalzit mancarea in ceva, mai ai si niste oale de spalat.
      plus de curatat masa dupa.

      asa ca la fiecare masa luata in familie, cineva trebuie sa stea minimum 20-30 de minute ca sa faca toate lucrurile astea, ceea ce inseamna intre 1 si 2 ore pierdute in fiecare zi.

      eu cred ca vrei sa te mai gandesti la ce ai spus (“masina de spalat este doar comoditate”)

        (Citează)

    • nene, ori est troll, ori esti f batran :)

      apoi, “Nu se renteaza” … e prima oara cand vad. Mai vezi semi-analfabeti care utilizeaza “nu se merita”, chiar f curent. Dar varianta ta e noua.

        (Citează)

    • Comoditate ? Ia zi-mi ai telecomanda la televizor sau de deplasezi de fiecare data sa schimbi canalul sau volumul de la butoanele de pe televizor ? Ai caruta sau masina ? Smartphone sau dumbphone ? Urci cu liftul ? De ce? Poti la fel de bine sa urci si pe scari.

      Oamenii cauta sa isi faca viata mai usoara, nu mai grea.

        (Citează)

    • Ce zici, discutăm după ce nu mai primești pachet de la mămica, iar la o masă murdărești doar o farfurie și o furculiță?

        (Citează)

  17. Economia de apa se duce cand vezi cata energie electrica consuma. Plus detergent (costa mai mult decat la spalare manuala), plus sare, plus solutie clatire, plus cost masina. Eu spal de vreo 35, poate chiar 40 ori pe luna.

    O folosesc pentru ca era in apartament cand ne-am mutat. As cumpara una ? Nu prea. Desi spala bine, la pahare e problematic (am schimbat setarile de solutie clatire), tot raman pete (desi per total, par mai curate decat la spalat manual). In plus, cutiile de plastic se intorc cu fundul in sus foarte usor, e greu sa le fixezi bine (cu cat sunt mai mici, cu atat mai mare riscul). Si nici un recipient de plastic nu e uscat la final, fie le mai lasi in masina cateva ore, fie le scoti si le lasi la uscat in alta parte, daca ai de pus alte vase inauntru. Se intampla uneori ca vase nu foarte murdare (de ex. urme de aluat) sa nu se spele bine (desi au fost folosite cu putin timp inainte de a incepe spalarea)

    Tacamurile, cutitele de bucatarie sau ibricele din otel obisnuit tind sa capete pete de rugina (caldura si sarea nu fac bine). daca nu speli zilnic, te vei trezi ca scoti cate un polonic sau mai stiu eu ce dinauntru si il speli la mana (deh, iti trebuie acum, nu peste 2 ore sau cand dai drumul masinii).

      (Citează)

  18. Eu am un Arctic luat acum vreo 3-4 ani, la BF a fost sub 100 de lei (12 seturi). E extrem de utila, mai ales cand gatesti in casa (daca ai facut 2 feluri de mancare, aproape sigur dupa ce si mananci ai aproape o masina plina, cu tot cu tocatoare, castroane, oale, tigai etc). Folosesc pastile all in 1 marca proprie Lidl sau Mega Image fara lichid de clatire. Duritatea apei am masurat-o cu un tester pentru acvariu, mi-a iesit surprinzator de mica pentru Bucuresti.
    Spala bine in 90% din cazuri, iar eu sunt indolent si nu curat foarte bine resurile inainte sa le bag si se mai intampla sa mai bag si vase uscate de 2-3 zile. Cu cratite care au suferit vreun accident (adica am ars ceva mancare in ele, le-am uitat cu mancare veche mai multe zile) nu se descurca, trebuie luate la mana. Cateodata imi mai ramane si cate un pahar usor alb, altfel e mereu pe programul normal si totul iese OK. La cat urasc eu sa spal vase, mi se pare o inventie minunata.
    Nu imi place ca nu usuca complet vasele, mi-ar fi placut una din aceea cu uscator cu aer cald,

      (Citează)

  19. Tot un Hotpoint am si eu ( LTF 11M132 C) luata acum vreo 2 ani , am vrut un model cat mai incapator :)
    Pe langa faptul ca nu mai consum atata apa la spalat si nu mai pierd timpul cu asta , imi place si faptul ca si-a revenit pielea de pe maini …Fairy / Pur nu sunt chiar creme hidratante cu calitati anti-aging .
    Nu o pornesc zilnic , dar sa zici ca MSV e un moft e cel putin ciudat …ah daca mananci din oala si pasezi lingura pe rand la fiecare membru al familiei si bei din sticla atunci da , inteleg .

      (Citează)

  20. Robo:
    asta poate daca esti burlac si mananci numai semi-preparate.
    cand ai 4 oameni in casa, nu e doar 1 farfurie de spalat imediat dupa masa, sunt minim 4 farfurii si maxim 8, (ciorba + felul 2) plus 4 seturi de tacamuri.
    iar daca ai gatit sau ai incalzit mancarea in ceva, mai ai si niste oale de spalat.
    plus de curatat masa dupa.
    asa ca la fiecare masa luata in familie, cineva trebuie sa stea minimum 20-30 de minute ca sa faca toate lucrurile astea, ceea ce inseamna intre 1 si 2 ore pierdute in fiecare zi.
    eu cred ca vrei sa te mai gandesti la ce ai spus (“masina de spalat este doar comoditate”)

    Discutam de tineri. Da, pentru o familie numeroasa creste exponential acest timp petrecut in fata unei chiuvete. Atunci poate merita. Pentru un tanar, consider ca e inca o comoditate.

    Stefan:
    nene, ori est troll, ori esti f batran :)
    apoi, “Nu se renteaza” … e prima oara cand vad. Mai vezi semi-analfabeti care utilizeaza “nu se merita”, chiar f curent. Dar varianta ta e noua.

    Nici, nici. Am facut o greseala de a pune la reflexiv. https://dexonline.ro/definitie/renta

    GabrielG:
    Comoditate ? Ia zi-mi ai telecomanda la televizor sau de deplasezi de fiecare data sa schimbi canalul sau volumul de la butoanele de pe televizor ? Ai caruta sau masina ? Smartphone sau dumbphone ? Urci cu liftul ? De ce? Poti la fel de bine sa urci si pe scari.
    Oamenii cauta sa isi faca viata mai usoara, nu mai grea.

    Comparam un pic mere cu pere aici, masina de spalat este un lux, pe cand celelalte sunt deja in viata noastra de zi cu zi. Poti sa traiesti fara masina de spalat vase. Cu restul, deja mai greu. Telecomanda de cate ori se butoneaza pe zi pentru a schimba intre Antena 3 si Realitatea? Se prefera aerul conditionat de la cal sau o masina care sa te tina cald iarna? Smartphone-ul are si telecomanda de mai sus, ce sa mai ii ceri. Daca ai fi intr-un scaun, ai putea urca pe scari?
    Viata se face mai usoara cand apar solutii ingineresti la problemele naturii. Dar ca sa parafrazez, pentru restul exista MasterCard.

    Ciuby:
    Ce zici, discutăm după ce nu mai primești pachet de la mămica, iar la o masă murdărești doar o farfurie și o furculiță?

    Doua tacamuri, doua farfurii, doua oale, totusi….

      (Citează)

  21. Am cred ca acelasi model (pe a mea scrie ELTF 11M121 C) deja de 2 ani, luata tot la o oferta cu extragarantie inclusa (5 ani, garantie activata pe site la producator).
    O folosim exclusiv pe programul 1 (consum optim de apa/curent vs rezultat) + clatire suplimentara, cam de 3 ori pe saptamana (2 adulti + 1 bebe), de regula o las pe noapte.
    Spala bine, se descurca si cu pastilele de la Lidl (sunt unele fara miros), care sunt mult mai ieftine decat cele de la vreun brand cunoscut.
    Mi-as fi dorit sa se poata modifica mai mult configuratia cosurilor (sa poti muta/scoate mai multe tepuse / separatoare metalice) + tavita orizontala (lipseste la tine in poze) sa fie mai generoasa ca dimensiuni, ramane un spatiu interior nefolosit. In rest intradevar este un model foarte reusit.

      (Citează)

  22. Cătălin Tănase

    19/01/2018 la 12:50 PM

    sebid2k3:
    Daca iti speli farfuria/tacamul imediat dupa masa nu au cand sa se adune in chiuveta.

    Asa ziceam si eu, dar de cele mai multe ori nu am de spalat doar o farfurie si un tacam. Plus ca sa fiu cinstit: nu imi face nici o placere spalatul vaselor

      (Citează)

  23. Cătălin Tănase

    19/01/2018 la 12:52 PM

    Ciuby:
    Ce zici, discutăm după ce nu mai primești pachet de la mămica, iar la o masă murdărești doar o farfurie și o furculiță?

    Ha ha ha, good one! :))

      (Citează)

  24. Ma distrez teribil cand aud cate un cunoscut spunand ca masina de spalat vase este un moft si ca nu merita investitia sub nici o forma.

    Evident ca nimeni nu se gandeste la economia de apa pe care o face: 10-15 litri pe ciclu de spalare vs minim 50-100 litri la o spalare manuala. (poate exagerez putin cu cantitatea, nu am stat niciodata sa calculez exact cati litri de apa se consuma in 10-15 minute de spalat vase).

    Personal consumam la bucatarie, pana sa instalez masina in jur de 3-4 metri cubi pe luna. Ceea ce nu e chiar putin. Pe timp de iarna, undeva la 70% din consum era apa calda. Deci 3 m cubi la un tarif de vreo 10 lei per metru cub (nu stiu exact daca asa e suma exacta, dar e undeva pe acolo) inseamna vreo 30 de lei + inca vreo 5-6 lei diferenta de apa rece. La un grosso modo, undeva la vreo 35 lei lunar. Avem vreo 5 luni de anotimp rece, deci vreo 175 de lei costuri. Sa zicem ca in lunile de vara, costul e mai mic, poate vreo 100 de lei. Deci ar fi un consum de ~275 lei. O masina decenta de spalat vase costa pe la 1000 de lei, asa ca amortizarea s-ar face poate in 3 ani.

    Ceea ce castigi in plus e timpul. Dupa cum bine a calculat Radu mai sus, castigi ~ 3 zile pentru tine. Si e priceless. Repet, calculul e la un grosso modo, posibil sa fie oarece scapari, dar cred ca intelegeti ideea :)

      (Citează)

  25. Imi poti explica cum este cu “Instalarea frontului de la IKEA a fost problematică.” … “cumpărând o balama culisabilă de la IKEA”.
    Cum se prinde balamaua aceasta? Ai o poza cu ea? Ca si eu trebuie sa instalez acelasi lucru.

      (Citează)

  26. Marius:
    Incearca sa folosesti lichid de clatire sau pastile cu 3 in 1.
    Solutia de clatire iti usuca de fapt vasele.

    Am incercat si cu lichid de clatire, cel de la Finish nu mi s-a parut ca are vreun efect pentru uscare.
    Asa cum spuneam, folosesc niste pastile Delhaize All in 1, care ar trebui sa nu mai necesite aditiv de clatire sau sare.

      (Citează)

  27. Avem mașină de spălat vase de 3.5 ani. Nu am fost curios de amortizare, știam doar ca consuma mai putina apa, aia era clar. Restul nu le a calculat.
    Ce am calculat în schimb? Timpul pierdut spălând vase. Mai ales ca venea primul copil. Acuma e si al doilea. Asa ca alea 15-30 de minute în fiecare zi le dorm, ca copii ăștia îți mănâncă tot timpul :)).
    În tot timpul acesta nu am avut nicio problema cu ea. E ceva whirlpool. Singura problema: era semi incorporabila și m-am chinuit sa ii pun blatul ala de pe ușa.

      (Citează)

  28. Cum ati simtit diferenta intre detergent solid si cel lichid?
    Cu setarea masinii pe apa putin dura, adaos de sare cam 1.5 kg la 2 luni, fara aditivi de clatire si detergent lichid, nu am gasit niciodata urme albe pe vase!
    Singura problema de cand avem masina e ca ne lipseste terapia psihologica pe care o faceam spaland de mana!

      (Citează)

  29. Misu:
    Cum ati simtit diferenta intre detergent solid si cel lichid?

    Am folosit mult timp detergent pudra de la Kaufland, si uneori simteam ca trebuie sai iau ceva odorizant pentru masina, iar cu pastile am gasit de cateva ori resturi nedizolvate (pe programul eco, de 50 de grade, sau cel scurt de 30 de minute).

    Cu detergent gel (Somat) nu mai am problema asta, daca pun pe 30 de minute pun doar putin detergent, si nici nu mai trebuie sa iau odorizant.

    Diferenta la calitatea spalarii n-am simtit, daca speli pe programe normale de 65 de grade cred ca ies bine cu orice detergent.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus