un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

10 ani mai târziu, este Netcity un eșec sau nu?

23 Jan 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Mă gândeam că, dintre lucrările de infrastructură digitală, Netcity trebuia să fie cea mai mare și cred că putem spune că este un semi-eșec.

Proiectul urma să creeze o rețea subterană de fibră optică în București, urmând ca apoi cablurile aeriene, cele întinse pe stâlpii de electricitate sau iluminare, să dispară, traficul de date urmând să fie mutat în noua rețea subterană.

Ca să vă dați seama unde suntem acum, iată imaginea de mai jos:

Deși fibra există, stâlpii arată tot cum îi vedeți acolo, încărcați de cabluri. Din același loc, fotografiile în direcția opusă, am surprins această imagine:

În alte locuri cablurile au fost îndepărtate, dar stâlpii nu. La mine pe stradă s-a întâmplat asta. Aveam cabluri pe ambele părți, au fost îndepărtate de pe unii stâlpi, dar aceștia au rămas acolo, blocând potențiale locuri de parcare sau încurcând trotuarul.

În alte locuri par să fi fost date jos cablurile de pe stâlpi și mutate pe garduri:


(fotografie mai veche de pe Aviatorilor, posibil ca acum să se fi schimbat lucrurile)

Netcity a avut o istorie zbuciumată. Contractul a fost câștigat în 2006 de UTI Grup și semnat în 2008, care urma să construiască rapid rețeaua și apoi să o exploateze timp de 49 de ani, luând chirie de la utilizatorii ei (operatori de TV, Internet, telecom șamd).

Eu am zis încă de atunci că va fi un eșec, dar nu m-a ascultat nimeni, probabil pentru că aveam 23 de ani și le-am spus asta doar prietenilor. Planul inițial presupunea în jur de 3 etape și o finalizare prin 2012. Am cunoscut doi oameni care lucrau pentru Netcity: unul era un expert în rețelistică ce știa tehnic ce trebuie făcut, deci nu acolo au fost probleme, altul care se ocupa efectiv cu săpături și întins cabluri, om foarte capabil și el, care mi-a povestit așa printre rânduri cât de dificil a decurs tot ce înseamnă de avize, descoperirea surprinzătoare a utilităților pe sub străzi și trotuare șamd.

Construcția a decurs încet, dar măcar a decurs, realizându-se o parte din planurile inițiale pentru rețeaua de transport și pentru cea de racord (ce lega clădirile individuale la cea de transport). Problemele au fost de fapt la utilizarea infrastructurii. Tarifele serviciului au fost considerate prea mari (inclusiv de către ANCOM), operatorii au refuzat să facă mutarea spre subteran sau au făcut-o foarte greu, Primăria a acuzat firma Netcity a grupului UTI că a plătit prea puține redevențe, s-au centrat pe contracte și sume, s-a discutat despre monopol, s-au dat hotărâri de consiliu local ce forțau operatorii să renunțe la cablurile aeriene în favoarea rețelei subterane, hotărâri anulate apoi în justiție.

Din ce găsesc pe net, în 2016 fuseseră realizați 900 de kilometri de canalizare și erau racordate 12.000 de clădiri. Planul inițial cerea ca în 2012 să fie gata. Informațiile de pe Internet sunt puține și confuze, nu mi-e clar dacă Etapa 2 a fost vreodată demarată; lucrările sunt blocate de mult pentru diverse avize, studii și investigații.

În 2016, compania Direct One a cumpărat de la UTI rețeaua Netcity pentru vreo 30 de milioane de euro. Direct One este o companie ce operează rețea de fibră optică la nivelul României, având peste 5.500 de kilometri de rețea ce conectează diversele orașe ale țării, infrastructură utilizată inclusiv de operatori telecom și de alți furnizori de utilități.

De ce spun că putem vorbi de un eșec? Pentru că etapa doi nu pare să fi început vreodată, iar cabluri sunt în continuare pe stâlpi inclusiv în zonele acoperite Netcity. Se împlinesc 10 ani de la începerea lucrărilor și 6 ani de când ar fi trebuit finalizate. Estetic este un eșec, financiar nu-mi pasă așa tare, dar probabil că nici acolo lucrurile nu stau foarte bine.

Ziceți voi cum stau lucrurile prin alte cartiere bucureștene.

Găsiți pe net-city.ro informații despre planuri și istoria companiei.

    12 comentarii

  1. Prin drumul taberei acu’ vreo 2 luni de abia, au săpat și au tras acele tuburi pt fibre optice la blocuri. Evident tuburile sînt momentan goale.

    Oricum, dacă doreii care lucrează lasă conexiunile la gard așa strîmbe ca în poza de pe Aviatorilor, nu s-a cîștigat mai nimic. Oricum stîlpii vor rămîne și au cel puțin cablul de alimentare a iluminatului public vizibile. Așa că nu mă încîntă cu nimic că scot cablurile de telecom de pe stîlpi dar îmi fac un păienjeniș pe gard/fațada blocului.

    Sînt nasoi cilindrii ăia negri mari (pînă la juma de metru lungime) care servesc la joncționarea fibrei. De ăia nu scăpăm, aparent, și-s peste tot. în cutiuța netcity nu e loc de joncționare, mai ales că în mod normal pot veni acolo N fibre de la N operatori.

      (Citează)

  2. ”etapa 2” e WIP. Dar se va face…. planul e făcut pentru cincinal sau ceva de genul ăsta.

    Dacă vrei să vezi hărțile cu ceea ce s-a făcut, nu-s chiar secrete:
    http://lmgtfy.com/?q=harta+netcity+bucuresti

      (Citează)

  3. Mie mi se par înmormântate cablurile, băgate în pământ, dar nu ca rețea.

      (Citează)

  4. Treaba facuta romaneste, adica prost.

      (Citează)

  5. Am încercat să văd dacă pot găsi o hartă mai detaliată a acoperirii Netcity (Gen pui pointerul pe hartă și ai rezultatul)… nicio șansă. Numai aberații și blablabla-uri pe site-ul lor.

      (Citează)

    • Dacă nu poți găsi tu nu înseamnă că nu există, nu ;) ?

      Hărțile “basic”, pasive, sunt disponibile gratis, trebuie doar să cauți pe google.

        (Citează)

  6. Radu,

    Legat de dezvoltarea proiectului Netcity, lucrurile sunt totusi clare… constructia a reinceput full-speed, pana in 2020 se va ajunge la peste 1800km (adica dublu, chiar mai mult decat se estimase in 2008 ca e necesar pentru a acoperi tot orasul):

    http://www.economica.net/mobile/netcity-telecom-anunta-reluarea-investitiei-private-in-constructia-retelei-de-infrastructura-de-telecomunicatii_144806.html

      (Citează)

  7. George:
    Dacă nu poți găsi tu nu înseamnă că nu există, nu ;) ?

    Hărțile “basic”, pasive, sunt disponibile gratis, trebuie doar să cauți pe google.

    George:
    Dacă nu poți găsi tu nu înseamnă că nu există, nu ;) ?

    Hărțile “basic”, pasive, sunt disponibile gratis, trebuie doar să cauți pe google.

    Așa ceva găsisem, Captain Obvious! :-)

      (Citează)

  8. Ce facem însă cu celelalte localități din țară unde cablurile sunt tot în aerian…

      (Citează)

    • Cum necum, de ani buni de zile, in Brasov ne bucuram de cabluri subterane. Diferenta in estetica orasului e uriasa!

        (Citează)

    • Sunt destule localități mari (de ex: Cluj, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi) dar și altele mai mici (de ex: Târgoviște) unde exsită ceva asemănător Netcity. Dar, ca și în București, nu acoperă tot orașul…

      Am scris localitățile alea de mai sus pentru că știu sigur de ele, probabil că mai sunt și altele.

        (Citează)

  9. Sunt asa multe cabluri pe stalpi ca s-a-ntunecat cerul de ele si trebuie aprinsa lumina de pe stalpii de iluminat si tinut cabluri care intuneca cerul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus