un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Statul român a acceptat să deconteze tratamente moderne de cancer pulmonar

8 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Am aflat, acum câteva luni, despre o nouă formă de tratament a cancerului ce a obținut, în teste, rezultate mai bune decât cele curente. Se numește imuno-oncologie și funcționează prin stimularea propriului sistem imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

Atunci sistemul public de sănătate nu deconta tratamentul de acest tip. Între timp, și aici e vestea bună, lucrurile s-au mai schimbat, iar Casa de Asigurări de Sănătate a aprobat decontarea acestui tip de tratament pentru cancerul pulmonar, care-i cel mai des întâlnit în România. Cu aproape 9000 de cazuri anuale din totalul de 61.000 de cancere depistate, cel pulmonar conduce clasamentul înaintea celor colo-rectale sau de sân (poluare + fumat ftw, nu?). Mă bucur să aud că cineva acolo la top a înțeles ideea de noi tratamente și le-a inclus în planul de decontare.

Anatomo-inginerește vorbind, ideea este următoarea: cancerul reprezintă, în cele mai multe cazuri, o mutație a unor celule din corp care, transformându-se, devin dăunătoare pentru organism. În mod normal, sistemul nostru imunitar identifică și elimină singur aceste celule. Când sistemul imunitar nu mai face asta și celulele respective se înmulțesc, se numește cancer.

Boala se poate trata în mai multe moduri:

  • intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie – toate atacă direct tumoarea pentru a o elimina.
  • imuno-oncologia – stimulează sistemul imunitar pentru a ataca tumoarea, “pictează” celulele canceroase pentru a indica unde trebuie atacat șamd.

Varianta doi are, cel puțin ca viitor, două avantaje mari: este mai puțin nocivă corpului și ar putea fi utilizată pentru mai multe tipuri de cancer, principiul pe care se bazează fiind unul adaptabil pentru mai multe cazuri. Nu-i o soluție magică pentru că tumorile se pot “deghiza” în celule normale și pot chiar “dezactiva” limfocitele sistemului imunitar, dar e un pas în față în tratarea acestor boli ce pot lovi pe oricine și oricând, indiferent de vârstă și stil de viață.

Înapoi în România. Aveam un tratament legal, dar scump (sute sau mii de euro) și nedecontat de stat. Accesul la medicină de top n-ar trebui condiționat de banii din cont, că un tratament de durată este peste puterile omului obișnuit cu un venit obișnuit. Pentru astfel de situații speciale trebuie să existe un sistem de stat care să îi ajute pe bolnavi la greu.

Acum câteva săptămâni a fost aprobată decontarea tratamentului cancerului pulmonar de tipul NSCLC (cancer pulmonar fără celule mici) prin imuno-oncologie. 4000 de bolnavi vor beneficia de medicamente specifice acestui tip de terapie. Sunt 4000 de oameni care, poate, nu vor mai face credit la bancă pentru a-și prelungi viața.

Dacă aveți răbdare să citiți, există un raport al Agenției Naționale a Medicamentului care explică, printre altele, că într-un grup de studiu din Franța rezultatele terapiei au fost mai bune decât ale metodelor convenționale, crescând procentul de răspuns al terapiei și durata de supraviețuire, în timp ce procentul efectelor adverse ce au necesitat întreruperea tratamentului a scăzut. Din păcate, încă se vorbește despre durata de supraviețuire, nu de vindecare; pentru asta, cred că vor mai trece mulți ani.

Clipul de mai jos, de la Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, explică mai bine:

    5 comentarii

  1. Din păcate, încă se vorbește despre durata de supraviețuire, nu de vindecare; pentru asta, cred că vor mai trece mulți ani.

    Ca pana cand se gaseste ceva care sa repare materialul genetic stricat

      (Citează)

    • Sau să elimine complet acele celule canceroase. Momentan le este încetinită evoluția, dar e ca și cum ai trata efectul, iar cauza încă ne scapă. Sau, până acolo, măcar eradicarea completă a efectelor ei.

        (Citează)

  2. Adică un fel de vaccin. Clar big farma vrea să sugă sângele poporului. Sigur duce la autism + impotenţă. TREZIŢI-VĂ OAMENI BUNI.

      (Citează)

  3. Imunoterapia se aplica in mai multe tipuri de cancer de cativa ani – nu numai in cele pulmonare.

      (Citează)

  4. Am cunoscut pe cineva diagnosticat cu cancer pulmonar intr-o faza destul de incipienta. A vandut tot ce avea pentru a avea bani sa plateasca diverse tratamente asa zis “revolutionare”prin Germania si Turcia. A supravietuit doi ani. Probabil fara ele ar fi supravietuit doar unul singur sau, cine stie, tot doi ani. Inainte sa moara insa a spus ca ii pare rau ca nu a folosit acesti bani ca sa calatoreasca.
    Voi ce ati fi facut?
    Da stiu, subiectul este macabru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus